Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema alimentare plotter Graphtec fc7000

Vizitator tomi01_2000

Postări Recomandate

Vizitator tomi01_2000

buna ziua

sunt nou si am notiuni sub medie legat de electronica (stiu ce este si ce face dioda, condensatorul, bobina si rezistenta)

acum pot continua

plotter Graphtec ce7000

alimentarea trebuie sa dea 40v.

in gol (debransata alimentarea de pe placa de baza) am 40 de volti.

in sarcina (bransata mufa pe placa de baza) nu depasesc 10 volti, si alimentarea este taiata de un releu. Alimentarea se taie ciclic la maxim 2 secunde - adica releul cupleaza la fiecare 2 secunde, insa pe placa de baza nu imi intra mai mult de 10 volti.

la verificare "power supply" - am gasit o dioda  DZ1 strapunsa , marcata cu roz pe photo (am comandat / am schimbat-o) ... ma gandesc sa schimb optocuplorul - pentru ca nu se schimba simptomele

nu stiu daca cineva a mai umblat pe acolo ...

Placa de baza am verificat-o astfel

toate sigurantele fuzibile masurate - nimic sarit

toate diodele - ok.

condensatoare in buna capacitate

bobine - fara scurt

integratele le consider in buna stare, pentru ca protectiile aferente (amintite mai sus) nu sunt picate

post-237135-0-69219100-1412495722_thumb.jpg

post-237135-0-36125100-1412495728_thumb.jpg

Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator tomi01_2000

schimbat si optocuplor!

pus bec 53w ptr 220v - am un curent oscilant astfel:

39.4 v - 40.5 v /cc

incep sa inclin sa cred ca anomalia vine din placa de baza

Link spre comentariu

Nu trebuia sa fie tensiune oscilanta, curentul era suficient de mic. Incearca cu un alt consumator care sa consume 1A.O rezistenta de 30 -50 Ohmi sau eventual patru becuri de 12 V inseriate. Tensiunea trebuie sa fie constanta la iesire.

Verifica si  condensatorii electrolitici mici din primarul sursei, limitarea de curent poate apare si de la acestia.

Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

problema de pe acolo vine

am fost azi si am alimentat placa de baza

am pus aparatul sa vad ce curenti mai am pe placa, si intr-adevar acolo e zona cu bube

de fapt,

comportamentul este astfel

in foto incercuit cu albastru este un releu.  Releul de fapt taie alimentarea in momentul in care "motherboard" sesizeaza ca nu ii convine curentul (vorbim de o sursa in comutatie)

Partea marcata cu caramiziu/portocaliu pe desen este cea care traduce comanda de control al releului ... 

.... acolo am condensatori electrolitici pe care nu i-am bagat in seama deloc

maine ma pun la masurat si va tin la zi cu ce imi iese

Multumesc Fulgerik!

post-237135-0-24922300-1412623259_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

am dat comanda de condensatori ....  cu putin noroc ii am azi sau maine

realitatea este ca etajul de control taie curentul pentru ca nu este ok tensiunea

(controlul se lanseaza din placa de baza, pentru ca releul incepe sa lucreze doar cand conectez placa de baza - si nefiind curentul in regula, automat intra in protectie)

se pare ca alte probleme nu mai sunt inafara condensatorului marcat:explicat pe desen

Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator tomi01_2000

primit condensatori 10 uF 50v!

schimbat 4 bucati. Defectul se mentine!

Trebuie sa vad cine ii spune releulului sa taie curentul

PS asta este franta unde locuiesc eu ... ca sa am condensatori am dat comanda pe net in Germania

post-237135-0-12680900-1413638745_thumb.jpg

Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

ok

maine dupa masa o sa incerc sa pun un consumator de minim 1A  (tin seama de sugestia cu "patru becuri de 12 V inseriate")...

nu am nici o idee clara de ce am releul cuplat

uitam - am schimbat si releul !!! ... 

PS trebuie sa adaug ca am mai descoperit intr-un cuptor cu microunde niste relee cu contactele din platina impuscate, care faceau sa sara sigurantele in tablou - le-am slefuit pe cauciuc, pana am avut suprafata dreapta si fara zgarieturi - si de doi ani folosesc cuptorul fara probleme ... l-am reparat pentru ca este un cuptor cu microunde si 2 tuburi de infrarosu fixate pe tavanul cuptorului ...

PS' as pune mana acum, insa am tot serbat ca a implinit fiica mea 5 ani ... si mi-e sa nu fac lucrurile anapoda ... ca daca apuc sa suflu in fiola o fac gazon

Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

Excelent!

1. facut testul cu consum  4 becuri la 35w / 12v

2. Apare cuplarea releului la un interval de pana in 5/7 sec in mod ciclic (de fapt ... fix ca la conectarea placii de baza).

Acum sunt sigur ca placa de baza (motherboard-ul) plotterului este in buna si perfecta stare de functionare.

Si mai sunt sigur de urmatoarele:

- la sursa (power supply) am inceput sa ma uit cam ca boul ...

Nu stiu ce sa ii fac. 

- la cat ma duce pe mine mintea, nu stiu sa dau vina pe nici o componenta ... Daca era un scurt, poate ca aveam o sansa ... insa asa ... ...

Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

Dupa verificari, am constatat de ce sunt prost

releul original:

JQ1aP-12v-F

SPULE 12V

10A250V

cosf=0.4

releul pus de mine (asta am comandat din neatentie)

JQ1a-12v-F

SPULE 12V

5A250V

cosf=0.4

*** datashhetul spune clar ca

P= High capacity (10A)

aici http://www.atlasscreensupply.com/download/FC7000-UM-251.pdf in paginile 128 si 146 exista explicatii bune (schema!!)
Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

dupa ce reusesc sa comand/schimb releul in cauza o sa pot continua repararea.

in principiu am 39,8v fara mari variatii!

daca o sa am releu cu taiere la 10A, am sanse sa folosesc si alimentarea, nu doar placa de baza

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări