Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte pentru difuzoare Eminence EM675LRL

Vizitator bogdanbacila

Postări Recomandate

Vizitator bogdanbacila

Salut colegi,

Vin catre voi cu o rugaminte pentru o recomandare/sugestie.

Am achizitionat recente 2 difuzoare Eminence EM675LRL, pe 8 Ohmi, 14 cm diametru, si un magnet generos (sau cel putin greu :) )

Nu prea am multe date despre ele, cum ar fi puterea, iar goagle spune numai in limbi necunoscute mie..

Totusi, ati avea vreo recomandare pentru un design de cutie ? Personal as vrea sa fac ceva " inchis" (deci nu bass-reflex), capitonat cu multa vata/vatelina/burete/etc, impreuna cu doua difuzoare de inalte...acolo mai caut...

Va multumesc anticipat pentru orice sugestie,

Bogdan.

post-236780-0-94832500-1412451883_thumb.jpg

post-236780-0-78166900-1412451884_thumb.jpg

Link spre comentariu

1. Ce am gasit eu pe gogu despre difuzoarele in cauza sunt foarte vagi informatile dar orcum reiese ca nu prea merg in incinte inchise !!!!

2. Difuzoarele alea sunt dintr-o serie OEM care nu se mai fabrica .

3. Daca ar fi sa ma iau dupa diametrul lor se cam incadreaza in categoria midwoofer, deci ar merge mai bine pe medii.

4. Mai bine spune-ne sincer ce asteptari ai de la difuzoarele in cauza.

Editat de Dominicue
Link spre comentariu
Vizitator bogdanbacila

Salut Dominicue,

As dori sa formez o pereche de sateliti, sa ziceam mai seriosi, pe care sa ii folosesc impreuna cu un sub-woofer Genius... ma intereseaza sa scot cat mai mult posibil din aceste difuzaore, dar nu sunt interesat neaparat de bass... cu alte cuvinte sa formez o incinta potrivita pentru cum au fost ele gandite sa "mearga"..

Multumesc,

Bogdan.

Am mai gasit cateva informatii, pe google, desi nu le stiu interpreta pe toate..

8 Ohm, 75 WattRE OHMS 7.46LE MH .62QM 5.16QE .340QT .320XMAX MM 2.80BL TM 10.31EFF % .79FS HZ 60.28MMS GMS 12.90CMS mm/N .5406RMS NS/M .9466VAS LTRS 12.80SD SCM 129.86EBP 175.9SPL dB 91.0

Link spre comentariu

Asa acum am inteles.

Ce am gasit eu despre acest tip de difuzor ar fi parametrii de mai jos si o traducere relativa a lor , tot din insiruirea de parametrii se poate observa ca nu apare banda de frecvente reprodusa de acest difuzor .

- putere nominala ( P NOM ) = 75W

- rezistenta bobinei in CC = 7,46 ohm

- impedanta = 8 ohm

- inductanta bobinei in mcrohenri ( LE ) = 0.62 mH

- frecventa de rezonanta in aer liber  ( FS ) = 60,28 hZ

- factor de amortizare  mecanic cu difuzorul nemontat ( Qms ) = 5,16

- factor de amortizare electric cu difuzorul nemontat ( Qes ) = 0,340

- factor amortizare  total  ( Qts ) = 0,320

- complianta mecanica cu difuzorul nemontat ( CMS ) mm/N = 0,5406

- volumul echivalent al incintei in litri ( VAS ) = 12, 80 L

- excursia maxima a membranei in mm ( XMAX ) = 2, 8 mm

- masa totala in  miscare in kg  ( MMS ) = 12,90

- suprafata pistonului in centrimetrii patrati  ( SD )  = 129,86

- magnet ceramic .

- sensibilitatea masurata la puterea de 1 w la o  distanta de 1 metru ( SPL ) = 91 dB

- raportul dintre FS si Qes ( EPB ) = 175,9

- eficienta in procente % ( EFF ) = 0.79

Daca ne uitam la parametrul EPB si EFF , reiese clar ca acest difuzor functioneaza cel mai bine in incinta bass reflex .

Personal eu zic ca acest tip de difuzor ar reusii sa coboare in frecventa undeva in jur de 200 hz

Daca am gasii si ce banda de frecventa poate reproduce mai exact si mai ales graficul in care ne arata cum reproduce frecventele , ar fi usor de imaginat o incinta pentru difuzorul in cauza .

Intre timp am incercat o simulare in WinISD si am iesit ceva de genul .

Dimensiuni interioare incinta in mm :

- inaltime =  450 mm

- latime =  290 mm

- adîncinme = 190 mm

- volum cutie = 16,7 litri

Dimensiuni port bass reflex cu sectiune circulara , pentru o fecventa de acord in jur de 88 hz.

- diametru = 68 mm

- lungimea tubului =  34 mm.

Acuma ramane de vazut ce difuzoare de inalte vei alege si dupa ce vei face cutiile va urma greul......adica FILTRELE .....acolo sa vezi bataie de cap :rade: :rade:

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Un lucru nu inteleg: cum s-a ajuns la un volum al cutiei de 16.7 L ?

Volumul a reiesit din simularea cu WinISD si parametrii specificati .

Din pacate pentru ca nu avem banda de frecvente reprodusa , am facut o aproximare .

Orcum cea ce a iesit este pur orientativ si nu exista garantia ca este suta la suta corect .

Apropo vi se pare mare volumul de 16,7 L ???? , ca mie unul nu mi se pare mare deloc !!!!!

Eu zic asa puneti-va si studiati intai ce tine de constructia incintelor fie ele sealed sau cu port si dupa acea o sa va edificati mai usor .

Daca aveti impresia ca aici pe forum vi se va da mura in gura fara a va pune putin minte-a la contributie va inselati amarnic.

Editat de Dominicue
Link spre comentariu
Vizitator bogdanbacila

Dominicue, cred ca ai preluat gresit mesajul meu... nu e cazul de asa ceva... am lucrat la o configuratie ported, cu labirint pe interior... poate merge poate nu..

Si pot spune ca m-am documentat cat de cat, macar ata cat sa imi dau seama daca vorbim de o incinta sealed sau ported..

Mersi de sfaturi, si te rog nu mai trage concluzii pripite.

P.S. Intrebarea mea venea ca sa pot intelege formula din spate, pe baza careia se calculeaza cutia, tinand cont bineinteles de si de "gaura" de bass-reflex...care nu trebuie neaparat sa aiba fixat si tub ...

Link spre comentariu

Daca am tras concluzii pripite atunci , aveti scuzele mele !

Cutia se calculeaza pe baza parametriilor T/S si unul din parametrii impotanti care nu exista in ecuatia de fata este banda de frecvente reprodusa de difuzor si graficul in care se arata unde se avem acei 91 de dB pe curba de raspuns a difuzorului , pentru ca pe langa cutie mai este nevoie si de un filtru si filtrul trebuie sa taie la anumita frecventa si cu o anumita panta functie de grafricul raspunsului in frecventa al difului .

Eu am facut calculul cutiei cu ajutorul unei aplicatii , desi nu exista garantii suta la suta .

Link spre comentariu
Vizitator bogdanbacila

Ok, revenind la discutie:

Am atasat o mica idee, pentru o incinta folosind pe bass/medii difuzorul in cauza, si pe inalte un difuzor si el achizitionat recent..

Am incercat sa fac desenul la scara, un patratel avand 1cm x 1cm.

Precizez ca in partea dreapta jos, ar fi vorba de iesirea bass-reflex, efectiv o fanta din perete in perete, cu inaltimea de... 4-6 cm...

Acum trec la calculul volumului cutiei, tinand cont de volumul elementelor despartitoare/fixare + volumul difuzoarelor (la un calcul rapid ar fi 1750 cm cubi - aprox)

Daca aveti vreo idee, va ascult cu placere,

Bogdan.

post-236780-0-24267300-1412530901_thumb.jpg

Link spre comentariu

difuzorul pare un midbass profesional , firma Eminence nu face difuzoare de casa cu spl mic,deci nu o sa le poti folosi fulrange alaturi de un tweeter clasic

in cutie inchisa le poti folosi doar pe post de medie,nu o sa scoti bas nici cu corectie electronica deoarece au xmax mic

in cutie deschisa,bas reflex de ex,pot functiona de pe la 70-80hz in sus,intr-o cutie de 7-8L cu acord pe la 65-70hz,dar tot o sa ai nevoie de ajutor la joase.Nu sunt difuzoare de bas,constructia si aspectul lor indica clar acest lucru

daca va treceti si locatia la profil cum scrie in regulament ar fi minunat,poate se gaseste cineva sa ofere ajutor

Apropo vi se pare mare volumul de 16,7 L ???? , ca mie unul nu mi se pare mare deloc !!!!!

pt difuzorul in cauza cu parametrii mentionati,da

Link spre comentariu
Vizitator bogdanbacila

Am editat si locatia (Timisoara).

Nu as dori sa formez aceste incinte pentru "prea mult" bass... vor fi folosite ca si sateliti...

Ideea cu labirintul + bas reflex era sa ajute pe cat posibile pentru fecventele "joase", iar functia de medii sa o poata indeplini cu succes.. din calcule reiese totusi ca lucreaza cel mai bine intr-o incinta deschisa/bass reflex..

Pe schema de mai sus, micsorand un pic inaltimea, la 300 mm, am calculat asa:

Volum difuzoare + filtre = 1,75 L

Volum separatoare/tije fixare = 1.1 L

Volum interior (gol) = 13.5 L

Rezulta un Volum util de 10.65 L, in configuratia de bass reflex, cu labirint..

Cum ziceam, nu ma astept sa obtin un bass exagerat; as dori sa formez o pereche de sateliti de "putere", cu medii si inalte curate, si un minim de bass, care va fi completat de un sub (MTX thunder 6000 350 W RMS..)

Multumesc anticipat pentru pareri,

Bogdan.

Link spre comentariu

nu stiu ce intelegi prin basreflex cu labirint,daca vrei sa zici ca in loc de tub rotund folosesti o fanta dreptunghiulara,te asigur ca este total nepractica si nefolositoare in cazul de fata,suprafata portului se face mare atunci cand difuzorul pompeaza mult aer(cursa mare),deci subwofere,pt un bookshelf dotat cu un midbas ajunge un tub clasic micut,sau o simpla deschidere de 15-20cmp(o fanta de maxim 10mm inaltime pe toata latimea incintei,trebuie calculat exact cat raportat la frecventa de acord dorita).Daca faci deschiderea foarte mare nu o sa mai incarce(amortizeze) miscarea conului pt ca se micsoreaza presiunea aerul in interior si o sa scape prin ea si rezonante pe banda de medii din interiorul cutiei,fortandu-te sa umplii cu mai mult material fonoabsorbant decat este necesar

atata timp cat difuzoarele nu sunt utilizate pe basul jos (30-60hz) folosind un volum mai mare decat cel indicat nu se obtine nimic substantial,decat niste cutii mai grele si complicatii inutile(ma refer la "labirint").

In 10L volum util ,cu F6 la ~60hz si acord ~70hz este cam maxim ce poti obtine din aceste difuzoare pe partea de joase

Link spre comentariu
Vizitator bogdanbacila

Pana la urma m-am hotarat pe urmatorul model, inspirat si de recomandarile voastre:

- Inaltime 320 mm

- Latime 200 mm

- Adancime 180 mm

valorile de mai sus reprezinta volumul intern, fara a se tine cont de grosimea peretelui..

Volumul total ar rezulta la 11.52 L

Din aceasta valoare scad volumul ocupat de filtre + difuzoare, care ar fi aproximativ 1.75 L

Deci, groso-modo, ajung undeva sub 10 L, volum util.

2 intrebari as mai avea:

- M-am hotarat sa folosesc un cilindru/tub pentru iesirea de bass-reflex... are importanta unde il pozitionez ? adica pe "fata" incintei, sau pe partea din spate ?.. pozitionare pe perete conteaza dramatic ?

- Ca material m-am gandit sa folosesc MDF 10mm grosime, intarit la colturi cu cateva bucati patrate de lemn... e bun MDF-ul ? recomandati altceva ?

Multumesc,

Bogdan.

Link spre comentariu

2 intrebari as mai avea:

- M-am hotarat sa folosesc un cilindru/tub pentru iesirea de bass-reflex... are importanta unde il pozitionez ? adica pe "fata" incintei, sau pe partea din spate ?.. pozitionare pe perete conteaza dramatic ?

- Ca material m-am gandit sa folosesc MDF 10mm grosime, intarit la colturi cu cateva bucati patrate de lemn... e bun MDF-ul ? recomandati altceva ?

Multumesc,

Bogdan.

Ca sa stii spre exemplu daca poti amplasa portul pe spatele cutiilor trebuie sa fi sigur ca nu vei pozitiona boxele foarte aproape de pereti , orcum trebuie sa vedem ce dimensiuni va avea portul pentru dimensiunile ( cutiilor ) date si frecventa de acord care ar putea fi 70 hZ cum a spus si colegul CBI

Mdf-ul este foarte bun in constructia de incinte insa nu cu grsimea de 10mm ar fi fost de preferat macar de 15mm , dar daca vei raforsa cutiile s-ar putea sa mearga si cel de 10mm

Dimensiunile alese sunt pentru exteriorul cutiei ???? sau dimensiuni interioare ??

pentru dimensiunile ce le-ai ales la simularea in winisd portul ar avea dimensiunile urmatoare pentru o frecventa de acord de 70 hz :

- diametru 47 mm

- lungimea tubului 69 mm

Si totusi ar fi bine de incercat cu un diametru mai mic ( sa zicem un 32 mm ) de inceput si vazut cum suna in functie de lungimea tubului

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Pentru asta cred ca imi iau ban dar... @Dominicue du-te frate acasa....

Pana acum ai demonstrat ca nu sti nimic despre incinte acustice(nici eu nu stiu dar macar nu ma bag) dar vad ca nici sa citesti nu sti...omul a spus clar ca alea sunt dimensiuni interne fara a tine cont de grosimea materialului iar tu intrebi daca sunt dimensiuni interne sau externe?!

In alta ordine de idei @CBI e ''guru'' pe langa tine si ar trebui sa se tina cont de sfaturile lui in ceea ce priveste dimensiunea portului si volumul incintei.

Imi cer scuze ca am fost acid dar intru din cand in cand pe forum sa mai citesc cate ceva si vad numai tampenii scrise de toti habarnistii iar cand cineva competent da un sfat bun nu e luat in seama ca nu raspunde la fiecare prostie care se debiteaza pe aici...

O seara buna sa aveti!

Editat de tomalex
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări