UDAR Postat Octombrie 13, 2014 Partajează Postat Octombrie 13, 2014 (editat) @nicul Am zis ”aproape” . Cu gradientul , de acord, asta înseamnă, variația de presiune determinată de variația de temperatură. Că nu avem altă forță motrice în interior care să facă aerul să circule . Nu mi-e foarte clar ce e cu intrările și ieșirile dar nici nu cred că este esențial. Convecția e o chestie foarte simplă - aerul care e în contact cu corpul cald se încălzește și pleacă luând căldura cu el. Aici n-are unde pleca deci soluția este să se răcească . Pentru că principala suprafață de răcire este laterală ( atâta câtă e ) nu putem aplica ideea de - urcă , se răcește și coboară. De aceea susțin că circulația aerului este extrem de redusă și temperatura aproape constantă în masa lui . Spațiul dintre radiatoare - principala cale de ieșire a căldurii de la LED și cilindrul exterior este extrem de mic , aerul se răcește acol local. Și , da , e posibil să se stratifice aerul ( la diferențe de temperatură infime între straturi , dar diferențe totuși ) . N-are importanță atâta timp cât aerul nu circulă (iarăși aproape) ca să ducă căldură cu el . În fond ideea era calitativă - de a arăta că , din principal agent de răcire , convecția capătă un rol secundar fiind depășită de radiație și că rezistența termică a radiatorului luată din catalog nu mai are nicio semnificație. PS Uite aici un exemplu de răcire a incintelor etanșe . http://www.electronics-cooling.com/2005/02/estimating-temperatures-in-an-air-cooled-closed-box-electronics-enclosure/ Editat Octombrie 13, 2014 de UDAR Link spre comentariu
nicul Postat Octombrie 13, 2014 Partajează Postat Octombrie 13, 2014 Circulatie de aer exista si in oala de mancare cu capac. Nu priviti lucrurile simplist, 60C e cald si 10C e rece. Circulatie exista daca exista diferente de temperatura.sursa rece poate sa fie si la 60C daca exista una la 80C.sursa calda. Oricum nu are rost sa polemizam la nesfarsit, luati doua termocuple si va convingeti singuri. Eu am consumat peste o mie si rezultatele au fost aceleasi mereu. Ca sa vorbim de acelasi lucru incercati cu o lampa de semafor, este etansa, are carcasa din policarbonat , e destul de mica (in general au 12 sau 8 inches). Pentru exemplul din link, nu-mi spui nimic nou. E un linc pe care l-ai gasit pe internet. Eu fac exact ce e in lincul ala, pot sa fac poze la lucruri reale nu scheme teoretice. Sunt incinte care contin computere, au usi cu garnituri, sunt mobile si apar si alte probleme decat cele din linc. Aici nu e vorba de asa ceva, e o lampa care nici nu o sa fiarba nici nu o sa explodeze.. Aerul cald nu pleaca asa ca se incalzeste. Becul din tavan nu te incalzeste , dar pune becul intr-o teava, spre baza ei si teava verticala la o palma de podea. Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat Octombrie 13, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 13, 2014 Initial lampa avea 2 becuri cu halogen de 70W si probabil atingeau si ele o temperatura maxima intr-un final; nu le-am probat cu becurile normale oricum. As reveni la subiectul topicului si anume sursele de curent/schema; dupa cum am mai spus am gasit pe alibaba surse extrem de ieftine si as cumpara de la chinezi. E vreun risc sa nu fie serii bune, ati mai comandat componente IC de pe alibaba? Inca o eventuala problema ar fi legaturile pana la lampi care sunt cabluri UTP de lungimi intre ~10m si ~50m. Sursele nu vor sta in lampi, ci pe o placuta centralizata. Tinand cont ca semnalul de alimentare va fi dreptunghiular cu f=100 hz, nu sunt sigur ce efecte LC for aparea in cablu (f este destul de mic insa semnalul nu este sinusoid si armonicile for fi de n*100 hz). Eventual in lampi voi pune niste filtre. Momentan anozii comuni dintr-o lampa sunt alimentati pe o pereche de fire (maro-alb maro), iar celelalte 6 fire sunt legate la cate un catod. De asemenea semnalele for fi defazate, iar curentul sa il presupunem de ~300+ mA. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 13, 2014 Partajează Postat Octombrie 13, 2014 (editat) Circulatie de aer exista si in oala de mancare cu capac. Nu priviti lucrurile simplist, 60C e cald si 10C e rece. Circulatie exista daca exista diferente de temperatura.sursa rece poate sa fie si la 60C daca exista una la 80C.sursa calda. Oricum nu are rost sa polemizam la nesfarsit, luati doua termocuple si va convingeti singuri. Eu am consumat peste o mie si rezultatele au fost aceleasi mereu. Ca sa vorbim de acelasi lucru incercati cu o lampa de semafor, este etansa, are carcasa din policarbonat , e destul de mica (in general au 12 sau 8 inches). Pentru exemplul din link, nu-mi spui nimic nou. E un linc pe care l-ai gasit pe internet. Eu fac exact ce e in lincul ala, pot sa fac poze la lucruri reale nu scheme teoretice. Sunt incinte care contin computere, au usi cu garnituri, sunt mobile si apar si alte probleme decat cele din linc. Aici nu e vorba de asa ceva, e o lampa care nici nu o sa fiarba nici nu o sa explodeze.. Aerul cald nu pleaca asa ca se incalzeste. Becul din tavan nu te incalzeste , dar pune becul intr-o teava, spre baza ei si teava verticala la o palma de podea. O incinta inchisa n-are legatura cu o oala cu mancare cu foc dedesubt Intr-o incinta inchisa sursa de caldura poate fi deasupra , atunci cum iti circula aerul ? Inseamna ca partea de jos ramane rece neputand fi convectie ? Desigur ca nu , agitatia termica ( miscarea browniana ) amesteca aerul in toata incinta fara nici o convectie . Valabil pentru ceva suficient de mic si dupa o perioada de timp rezonabila . La asta ne referim . Editat Octombrie 13, 2014 de Depanatoru Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat Octombrie 13, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 13, 2014 (editat) Toata lampa va fi asemeni unui radiator in final, cu inertie termica mai mare si diferente de temperatura mai mari intre miez si exterior. Temperatura miezului va avea o limita. Editat Octombrie 13, 2014 de al3xo0o0o0 Link spre comentariu
nicul Postat Octombrie 13, 2014 Partajează Postat Octombrie 13, 2014 Deci tu sustii ca sub cochilia lampii de stop e aceeasi temperatura ca pe talpa ledului ? Ai masurat si esti sigur de asta? depanatoru Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat Octombrie 13, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 13, 2014 (editat) Nu, nu am spus niciodata asta; temperatura va scadea dinspre miez spre exterior. La un moment dat caldura generata de led si cea cedata de lampa vor fi egale. Editat Octombrie 13, 2014 de al3xo0o0o0 Link spre comentariu
nicul Postat Octombrie 13, 2014 Partajează Postat Octombrie 13, 2014 nu iti era adresat. oricum racirea o sa fie cea mai mica probleme. Inteleg ca vrei sa pleci cu vreo 50 de cabluri utp dintr-un singur punct. Eu credeam ca faci o serie mai mare pentru a o folosi in mai multe locuri. In cazul asta alegeam o solutie de genul asta https://learn.sparkfun.com/tutorials/ws2812-breakout-hookup-guide dar cu leduri de putere mai mare, sau ceva care sa-mi permita cascadarea elementelor. Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat Octombrie 13, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 13, 2014 Sunt ~15-20 cabluri. Lampile nu sunt una langa alta; cu solutia ta oricum intre lampi trebuia un cablu care sa transmita semnalul multiplexat, deci la frecventa mai mare decat cea necesara unui led. La 35 de leduri RGB semnalul de clock ar avea deja frecventa de peste 100 de ori mai mare (10 kHz). Oricum cablurile utp care folosesc ethernet 100BASE-TX transporta la 31.25 MHz, deci mult mai mare decat ce vreau eu. O sa fac un test cu un osciloscop, dar banuiesc ca tot imi trebuie niste condensatori in lampi. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 13, 2014 Partajează Postat Octombrie 13, 2014 (editat) O incinta inchisa n-are legatura cu o oala cu mancare cu foc dedesubtIntr-o incinta inchisa sursa de caldura poate fi deasupra , atunci cum iti circula aerul ? Inseamna ca partea de jos ramane rece neputand fi convectie ? Desigur ca nu , agitatia termica ( miscarea browniana ) amesteca aerul in toata incinta fara nici o convectie . Valabil pentru ceva suficient de mic si dupa o perioada de timp rezonabila . La asta ne referim .Nu neaparat, daca sursa de caldura este suficient de mare fata de volumul disponibil atunci da (aproape). In cazul de fata cred ca convectia va fi partiala, in sensul ca ceva caldura de sus va interactiona cu ceva aer rece de jos dar o egalizare nu se va intampla. Vezi articolul asta: http://archives.limsi.fr/RS2005/meca/coro/maeva/.Am ignorat orice sursa de caldura exterioara. Editat Octombrie 13, 2014 de thunderer Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 14, 2014 Partajează Postat Octombrie 14, 2014 (editat) Studiul e fără îndoială interesant, poate puțin prea savant pentru mine . Dar ține cont de faptul că avem două surse de căldură ( una sus și una jos ) , că dimensiunile lor sunt foarte apropiate de ale incintei și va rezulta o (foarte ) mică diferență de temperatură - m-am ghidat după cazul din mijloc, mai apropiat cred eu. În fine @nicul are dreptate polemica e inutilă cât stăm la nivel de teorie . Să așteptăm rezultatele lui @al3xo0o0o0 Editat Octombrie 14, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 14, 2014 Partajează Postat Octombrie 14, 2014 (editat) Alex "Initial lampa avea 2 becuri cu halogen de 70W si probabil atingeau si ele o temperatura maxima intr-un final; nu le-am probat cu becurile normale oricum." Becurile cu halogen au sticla speciala (cuart) si sunt facute sa se incalzeasca normal la sute de grade, pentru a permite cicluri de vaporizare/recristalizare a filamentului. La temperatura lor de functionare ele duceau toata incinta la o temperatura mare, de aia probabil ca nici nu are componente de plastic in interior, doar ceramica si metal. Corpul incalzit astfel facea o convectie intensa. Chiar si daca ar fi fost obturate iesirile sus/jos becurile fiind foarte termorezistente nu ar fi avut nimic, ar fi dus incinta la sute de grade unde s-ar fi racit prin convectie pe suprafata externa si suficient de mult radiativ, emitand o groaza de energie ca radiatie IR. Inteleg ca tu vrei sa treci la realizarea practica, dar mi-e teama ca nu ai facut bine pasii anteriori. Am gasit cu greu ce spusesem mai demult pe undeva - uite care sunt pasii pentru un proiect: - dimensionare radiatie (nici mai mult nici mai putin decat necesar sau macar acceptabil, de multe ori asta e ceva experimental si subiectiv...) - decizie asupra tipului de LED si de driver - estimare disipatii termice si dimensionare corespunzatoare racire - realizare corecta montaj electric - realizare corecta mecanica / contact termic - asta poate fi foarte important, mai ales la puteri mari. Am schimbat vreo 20-30 PMuri cu cineva incercand sa-l lamuresc cum e cu racirea corecta si ce e posibil ca el vroia sa "sudeze" aluminiu in conditii de amator (poate ar fi meritat de pus aici). Eu personal am dubii ca primele 3 puncte au foat corect solutionate. Iar ca politica trebuie intai sa faci o instalatie mai mica ca putere si numar de posturi de lumina si abia apoi sa treci la un astfel de proiect, cu experienta anterioara bifata, caz in care nici nu ai mai cere sfaturi aici ca ai avea deja raspunsuri. Editat Octombrie 14, 2014 de Dxxx Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat Octombrie 14, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2014 (editat) Momentan am posibilitatea sa avansez doar la unele dintre puncte, iar la ultimul nu prea mai am ce schimba. Driverele tinand cont ca le voi achizitiona din comert, vor fi de 350 mA (destul de uzuale). Am mai zis ca nu le multiplexez, asa ca urmatorul pas de care pot sa ma ocup este alegerea driverelor/ schema electrica. Necunoscuta este valoarea dorita a curentului care decide valoarea rezistentelor din intrarea in AO al surselor. Mai e posibilitatea sa iau rezistente variabile cu tolerante mici pe care sa le pot regla, dar nu stiu cat costa. Altfel si mai simplu normez totul din soft, PWM. Editat Octombrie 14, 2014 de al3xo0o0o0 Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat Octombrie 20, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2014 (editat) Am inceput cu schema/comanda componentelor. Am atasat un desen (sursa se va repeta de 120 de ori). Mai sunt componente pe care inca nu le-am ales. LM3407 120 buc LM3407 zlls1000ta 120 buc zlls1000ta Cin4.7uf 35V TAIYO 120 buc GMK316AB7475KLHT Cvcc 1uf 35v TAIYO 120 buc GMK212B7105KG-T Risns 0.62 ohm 0.25W, 1% 120 buc ERJ6BQFR62V Coil 100 uH TAIYO 120 buc NR8040T101M Rfs 0.1% 120 buc TNPW080540K7BEEA 8 Bit Shift Register 15 buc SN74HC595PWR Vcc = 5V; Vin = 24V. Cum vi se pare schema? Nu prea am experienta cu proiectare de circuite si trebuie sa iasa bine din prima. Editat Octombrie 21, 2014 de al3xo0o0o0 Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 21, 2014 Partajează Postat Octombrie 21, 2014 "Ca politica trebuie intai sa faci o instalatie mai mica ca putere si numar de posturi de lumina si abia apoi sa treci la un astfel de proiect, cu experienta anterioara bifata, caz in care nici nu ai mai cere sfaturi aici ca ai avea deja raspunsuri." Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum