Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cc 350 mA IC

al3xo0o0o0

Postări Recomandate

Salut,

Am nevoie de o sugestie pentru o sursa de curent constant pentru alimentarea unor leduri.

Vreau sa alimentez ~36 RGB LEDs folosing cate o sursa pe fiecare culoare (108 surse).

Schema este:

Arduino ATmega2560 > 74HC595 (14 bucati) > SURSA_CC > LED

Ledurile sunt https://www.dx.com/p/gh-10w-rgb-10w-120lm-630nm-led-rgb-light-bulb-silver-white-186909 asadar fiecare sursa trebuie sa suporte ~4w.

Ma intereseaza o sursa care poate fi comandata PWM (75-100 HZ), sa fie eficienta, sa aiba tranzitii curate si cu un pret rezonabil. Pin de enable de preferat.

Ma gandeam la LM3407 (5-6 lei) dar nu stiu daca e alta varianta mai ieftina cu caracteristici similare.

Multumesc,

Alexandru

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• al3xo0o0o0

33

• Dxxx

20

• nicul

12

• UDAR

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

vinzi ceva ?

Ti-au venit ledurile alea ? am si eu unul sau doua si arata groaznic, cipurile zici ca-s lipite cu super glue si firele parca-s aliniate cu grebla, nu te baza prea mult pe ele.

Editat de nicul
Link spre comentariu

Era bine daca ne spuneai in afara de cei 4W si detalii "neimportante" cum ar fi ce tensiune ai la intrare si in ce configuratie sunt ledurile (stringuri? paralel? si cate anume - se pare ca e cea din link...)

Macar ceva de genul 19v dc la intrare si iesire curent constant 300mA intre 12 si 15 V...

Presupun ca vrei drivere in comutatie. (desi poate vrei direct alimentare la 220~ ???)

Daca da atunci: MC 34063 -> 3-40V max 1,5A, pret 0,5-1 RON

P.S. nu vad de ce toata lumea are ce are cu cinezismele - ai RGBuri si de la firme adevarate gen Nichia, Samsung, Osram, Cree de ce nu vrei ceva bun?

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

sunt scheme pe net cu arduino si 495. 8 leduri pe un 495, dar nu duce leduri de putere

inteleg ca vrei surse nu integrate pentru surse. Tot mai ieftine sunt niste chinezarii gata facute.

Link spre comentariu

Salut,

Tensiunea de intrare va fi data de o sursa achizitionata separat, de 12 V. Fiecare led va avea sursa proprie de curent pe fiecare culoare (fiecare culoare e din 3 cipuri in serie R: 6~7V; G: 11~12V; B: 11~12V).

MC 34063 am vazut ca este cam 4 RON pentru comenzi mici.

Ledurile sunt pentru niste aplice, deja sunt modificate (leduri lipite pe radiatoare, lipite fire, mufe), gata de instalare. Nu am gasit leduri similare de la alti producatori (RGB de putere mare), poate nu am cautat suficient.

Intergate pentru surse, cu 1 sau mai multe iesiri

Link spre comentariu

12V o sa fie cam putin pentru sursa de cc care trebuie sa furnizeze 11-12V. 

Ti-a fost sugerata 19V, gasesti la laptop pe la vreo 4A. Mie imi place 24V.

4Ron integratul, plus pcb, shottky, bobina, condensator, daca nu treci de 6Ron atunci poti sa iesi mai ieftin decat la dx. daca vrei sa adaugi circuit de protectie si alte chestii trebuie sa-ti faci singur driverul.

Link spre comentariu

Corect, in cazul asta cred ca o sa folosesc o sursa de 24V (12v era mai uzual si puteam folosi sursa direct si pt alte intrebuintari).

Oricum sunt unele surse care si ridca tensiunea, dar nu stiu cat de eficient.

M-am uitat pe datasheetul de la MC34063, nu scrie nimic de leduri controlate PWM, nu vad niciun grafic cu raspunsul la dreptunghi. Scrie doar ca functioneaza pana la 100 kHz.

Cred ca sunt alte surse mai potrivite pentru leduri, as mai dori sugestii.

Pentru PCB o sa caut o persoana de pe forum, eu nu am cu ce sa il realizez.

Link spre comentariu

Sunt gramezi de integrate drivere, nu-ti ramane decat sa alegi unul. Eu n-am pus mana pe mc34063, dar am pus pe zxld1366. Ultimul imi pare mult mai apropiat de ceea ce cauti, dar poate ca e numai impresia mea. Studiaza niste scheme de aplicatie si alege ce-ti place.

Link spre comentariu

Ai link pe PM cu pretul cum am zis eu, in plus merge cu bobine ieftine.

De asemenea se poate conecta buck sau boost.

Cum sa-l interfatezi cu PWMul este de studiat.

In rest: cea mai buna solutie imi pare 19V (pret si fiabilitate mai buna)

In mod normal trebuie sa lasi un ecart de 2V minim intre tensiunea de intrare si cea "convertita" in sus daca e buck sau in jos daca e boost.

Adica tu zici ca la iesire ai avea intre 6 si 12V, deci daca folosesti boost ar trebui o sursa de maxim 4V (ecart 2V fata de 6) - nepractic si ar implica curenti prea mari.

Atunci esti obligat sa folosesti buck, de la minim 14V, asa ca 19V este alegerea corecta.

Sa nu uit:

- nu ai putea sa controlezi totul cu un singur driver, adica nu 14 bucati ci 1 singur, capabil de curent ridicat si cu echilibrare pe stringuri???

- mai ramane cum ai dimensionat curentii prin LEDuri si ce leduri folosesti (detalii "neimportante")

- din pacate vad pe forum diversi care cred se poate folosi in practica curentul maxim, desi in realitate chiar 50% este uzual cam mult, iar pentru persoane care nu inteleg asta deja am semne de inrebare daca totul a fost gandit / dimensionat corect, incat recomand doar 25% din curent.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Driverul MC34063 nu e sursa de curent constant. Are limitare pentru curentul de alimentare (protectie la scurtcircuit), nu pentru cel de iesire care poate fi mult mai mare.

Link spre comentariu

Imi cer scuze, aici nu inteleg eu: cum adica "are limitare pentru curentul de alimentare...nu pentru cel de iesire" si mentiunea care mi se pare fara relevanta: "care poate fi mult mai mare".

Nu e logic pentru un convertor "buck" sa scoata un curent mai mare ( la tensiune mai mica), in conditiile unui randament energetic (semnificativ) mai mare decat la stabilizatoarele liniare?

De asemeni nu prea inteleg cum un scurtcircuit pe intrare poate solicita stabilizatorul situat in aval de acel scurtcircuit?

Si in fine (desi nu in ultimul rand), semnificativa mie mi se pare posibilitatea de a limita curentul de iesire, acesta fiind un element de suprasolicitare, la depasirea limitei, atat pentru stabilizator cat si un semnal ca ceva nu e in regula pentru consumatorul de la iesire....

Cu stima, Florin

PS La modul general, mie mi-a facut impresia ca autorul acestui subiect doreste sa comande un fel de afisaj din pixeli RGB....

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Florine, hai sa lamurim esenta, ce spui tu e perfect corect.

Ce spune PURIU e in aparenta corect insa defapt total gresit pentru ca autorul nu intelege ca orice circuit in comutatie poate fi configurat cu iesirea in tensiune constanta sau in curent constant.

Adica limitarea (de protectie a) integratului ramane functionala si va fi la un curent probabil mult mai mare in raport cu cel de functionare normala, care nu are nimic in comun cu curentul constant debitat.

Limitarea se va face pe curentul de iesire, cu o rezistenta care va traduce curentul in tensiune.

Si ca sa nu fiu cu "crede si nu cerceta" uite si explicatia:

- orice alimentator / driver de LED (curent constant) active au ca principiu de functionare masurarea marimii de iesire fie ea tensiune sau curent, care este comparata cu o referinta de tensiune.

Rezultatul "comparatiei" inchide bucla si comanda elementul regulator in sens invers cu variatia.

Adica daca tensiunea sau curentul cresc se comanda micsorarea si invers.

Asta e valabil si pentru circuitele seriale si pentru cele in comutatie cu tranzistori sau integrate sau cu orice altceva.

Circuitul simplu cu doua tranzistoare (al doilea poate fi si MOSFET) de alimentare a unui LED are ca referinta tensiunea baza-emiter a primului tranzistor, care este data de o rezistenta aflata in emiterul celui de-al doilea si inseriata deci cu sarcina.

Practic respectiva rezistenta "traduce" variatiile curentului in variatii de tensiune

Circuitele evoluate au o referinta pretentioasa, compensata termic si un comparator rapid si cu castig mare.

- configuratia intrarii in comparator pentru iesire in tensiune constanta este un divizor cu 2 rezistente, pe care trebuie sa se obtina exact tensiunea de referinta.

- daca il reconfiguram ca sursa de curent constant atunci se dispune la masa o rezistenta inseriata cu sarcina. Comparatorul va folosi tensiunea pe aceasta rezistenta, care la curentul stabilit va fi exact tensiunea de referinta.

Desigur ca in realitate pentru un montaj de curent constant se poate sa folosim o rezistenta mult mai mica (in felul asta nu se va pierde energie pe ea) dar va trebui ca tensiunea de pe ea sa fie amplificata.

Alte variante permit ca masurarea sa se faca pe o rezistenta "flotanta" adica care nu e pusa spre masa, asta mai ales la aplicatii auto si altele unde masa trebuie sa fie comuna.

Dar astea sunt detalii practice, principiul e acelas.

Cu o astfel de schema putem avea variatii relative ale curentului bine sub 1%.

Cu ce spunea Puriu, limitarea de protectie a circuitului nu avem decat protectia integratului, care va stabiliza curentul de iesire anapoda si cu mari variatii termice, pentru ca nu e facuta pentru asa ceva.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări