Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

analizor spectru


Vizitator

Postări Recomandate

va salutam,

 fiind la inceput de drum in ale radioamatorismului m-ar interesa care sint parametrtrii ce ar trebui urmariti

la un analizor de spectru deorece cred ca este un instrument indispensabil pentru anumite reglaje. Daca

ma intrebati de posibilitati financiare acestea ar fi in jur de 1000 euro. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • florinnn22

    1

  • cotocu

    1

  • mila

    1

  • gabimix

    1

Top autori în acest subiect

Nu cred ca un analizor de spectru (RF) este indispensabil unui radioamator. Mai bine cumperi un xcvr cu banii disponibili...

Poate te ajuta, cand este cazul, softurile free de pe net: "Spectrum Lab" si "Audio Spectrum Analyzer PA2OHH".

73

Link spre comentariu

va salutam, fiind la inceput de drum in ale radioamatorismului m-ar interesa care sint parametrtrii ce ar trebui urmaritila un analizor de spectru deorece cred ca este un instrument indispensabil pentru anumite reglaje. Dacama intrebati de posibilitati financiare acestea ar fi in jur de 1000 euro. Multumesc anticipat.

Sal,1. Daca te intereseaza latura tehnica a radioamatorismului, cumpara VNWA3E si nu o sa-ti para rau.....este adevarat ca este un aparat care necesita sa sacrifici timp !2. Daca vrei sa devii doar operator , miniVNA este suficient73,
Link spre comentariu

la 1000 euro, ai urmatoarele optiuni chinezarie cu tracking generator de pe ebay sau second din us sau canada la vreo 1500$+transport+vama iar la toata suma se adauga 24% tva.

in principal analizorul il folosesti cam rar si in general la filtre, practic iti trebuie daca te apuci de construit statii de emisie receptie sau de reparat.

daca te apuci de construit sau reparat ai nevoie in primul rand de :

frecventmetru-300mhz min

generatol de semnal cu sinteza de frecventa-min 300mhz

osciloscop-2canale min 100mhz

si dupa analizor de spectru

din nefericire nu ma pricep sa iti spun la ce specificatii sa te uiti la un analizor de spectru ca si calitate si pret decent nou nu gasesti decat chinezarie la 1000euro pe ebay in rest de nou sub 3-4000euro nu gasesti ca pret pot ajunge si la 50000 euro unu care merge pana la 40ghz

pastreazati banii si vezi ca pe 18 e targ in curte la incas in bucuresti 

Link spre comentariu
Vizitator bobita

Inainte de a cumpara asa ceva, presupunind  ca nu ai sarit deja citeva etape, prezentate mai sus de @florinnn22, urmareste urmatoarele linkuri si fa-ti o idee de ceea ce face un analizor de spectru si la ce il poti folosi.

https://www.youtube.com/watch?v=4Y6ji0QBsww

https://www.youtube.com/watch?v=Ffhs9Ny03lM

https://www.youtube.com/watch?v=1mulRI-EZ80

De la acelasi user poti vedea foarte multe tutoriale foarte bine facute si in alte aspecte, petrece ceva timp urmarind canalul si apoi ai sa-ti dai seama ce vrei!

Altfel, sfatul dat de @cotocu e foarte corect si se incadreaza oarecum in buget, daca chiar asta vrei!

 

Succes!

Bob

Editat de bobita
Link spre comentariu

Trebuie sa ai MARE noroc sa gasesti ceva bun, de calitate, la 1000 euro, si trebuie sa iei in considerare si alte aspecte, precum transportul si riscurile implicate la transport, ori riscul de a prezenta defecte. Cand ma gandesc la ceva "bun" ma gandesc la ceva cu dinamica de cel putin 100 dB, rezolutie minima sub 30 Hz si zgomot de faza mai bun de -110dBc la offset de 20...100k.

Analizorul spectral este in fond un receptor radio de masura, astfel incat performantele lui sunt reflectate prin paramerii asemanatori acestora, incepand de la sensibilitate (zgomotul propriu reflectat prin parametrul DANL) si continuand cu selectivitatea (RBW), gama dinamica, nivel admis la intrare, etc.
Primul analizor l-am cumparat prin '92 cand inca eram student, iar cu cativa ani in urma, primul exemplar de analizor R&S FSA (adica  http://messgeraete-markt.de/rohde-schwarz-fsa---mitlaufgenerator-40.html ) m-a costat 1750 euro , ceea ce pot spune ca nu a fost prea scump tinand cont atat de performantele sale si de faptul ca vanzatorul a garantat ca este verificat, cat si de diferenta de pret fata de modelul imediat urmator (FSEA, de obicei la >3000 euro).
La 1000 euro (sau putin peste) poti gasi uneori HP8590 sau HP8568 (eventual negarantat), un analizor inca bun si utilizat de multi amatori dar care -ca idee- s-a fabricat incepand cu 1978 (!!!), insa problema ramane intotdeauna transportul si riscurile. Daca mai pui ceva peste suma, poti gasi ceva gen Rigol DSA815 nou, insa performantele sale de baza nu sunt exceptionale, asta in ciuda aparentei sale "modernitati", de exemplu numai in ceea e priveste zgomotul de faza diferentele sunt de ordinul a >20dB(!) in favoarea FSA, daca asta nu-i o problema atunci un Rigol merita a fi considerat. Ca sfat, iti recomand sa NU cumperi ceva ce nu este verificat, si nicidecum aparate care sunt ok doar pentru ca pornesc, afiseaza ceva si... "mai mult nu stim sa le verificam". Riscurile in cazul analizoarelor sunt cu muuuult mai mari decat in cazul osciloscoapelor (de exemplu), iar ca idee ai atasat aici tabel una din paginile cu rezultatele -si ceea ce inseamna- autocalibrarea in cazul R&S FSA.

 

Desi aparent utilitatea unui analizor spectral pare redusa, totusi atunci cand il ai pe masa constati ca ii poti gasi muuult mai multe utilizari decat te-ai fi asteptat, si ceea ce este cel mai important, acesta te poate scoate din necazuri mari si te poate ajuta in cazuri foarte dificile care altfel nu ar putea fi rezolvate, incepand de la simple masuratori de nivel, putere, zgomot si frecventa si pana la masurari de adaptare folosind punti de reflexie. De exemplu, am avut in urma cu mai multi ani un TS950SD ce avea ca simptom putere redusa la emisie (acel TS950 fusese cumparat din SUA unde nu putuse fi reparat). Masurate nivelele, cu milivoltmetrul de RF la iesirea din ultimul mixer Tx, totul parea ok. Numai cu analizorul spectral am putut observa ca ultimul mixer Tx era puternic dezechilibrat, semnal la iesirea lui exista intradevar, dar nu ce trebuia.
Ce am mai observat este faptul ca fara analizor, uneori nu prea ai idee pe unde se afla performantele montajelor home made, ceea ce obtii masurand doar cu osciloscopul poate fi departe de ceea ce se poate -si ar trebui- obtinut, de exemplu reglajul si echilibrarea unui mixer devin floare la ureche... Deci nu-i indispoensabil dar este util, si de aceea nu-i de mirare ca de curand a rasarit la mine pe masa si un al doilea analizor FSA ce include si TG, si nu este exclus ca in curand sa-l disponibilizez pe celalalt.

As fi putut cumpara ceva mai "modern", sigur as fi putut cumpara un FSEA30 sau chiar FSEB. Insa am considerat ca FSA este mai potrivit deoarece nu utilizeaza sistem de operare pe HDD, nici firmware-uri in flash-uri la a caror defectare sau corupere arunci aparatul, si nici SMD-istica complexa sau LSI-uri programate, FSA este "normal", iar tot softul este in EPROM-uri (deja salvate!) care nu se "corup" si nu poti vedea ecrane cu erori sau ecrane albastre.... Intre timp am aflat de destui amatori ale caror analizoare "moderne" prin defectare de soft sau hard au devenit doar exponate, nici macar imaginile HDD-urilor de la FSEA, FSIQ, etc, dupa 20 de ani de cand au fost introduse inca nu se gasesc pe net, iar repararea in service costa mii de euro (pentru un analizor "modern" aveti atasata o proforma de la un service R&S, "doar" vreo 9000 de Eu) ...

 

Parerea mea este ca in aceste cazuri decizia si alegerea sunt intotdeauna ceva ... personal, insa iata cum gandesc eu. Greseala tipica -pe care o faceam si eu- este considerarea numai a sumei necesare. 1500 euro (sa zicem) pare extrem de mult. Daca un aparat de 1500 euro il utilizez chiar si numai 10 ani, costul sau ar fi de aproximativ 12 euro / luna, adica 1,7 lei/zi, este echivalentul a 2 tigari pe zi; mai pare asa asa scump?! Deci nu suma in sine este problema (ca si comparatie, in urma cu vreo 30 de ani, un filtru XF9B se cumpara in YO cu echivalentul unui intreg salariu!).

Eu gandesc acum despre cum m-as vedea peste -sa zicem- 10 ani. Daca la acel moment te vezi doar stand in fata TV-ului ori strigand continuu papagaliceste "59, 73!" in cel mai scump (sau ieftin) si mai modern (sau vechi) trx timp de 5 ore pe zi, 7 zile / saptamana, atunci un asemenea analizor nu iti este necesar si nu are rost sa arunci banii pe el. Daca in schimb, te vezi peste zece ani inca entuziast, inca evadand din monotonia de zi cu zi, inca cumparand o revista sau carte si studiind, inca agatand sarme prin copaci si pe acoperisuri, injgheband ceva pe masa, inca pasionat a construi ceva si inca mandru de a auzi si a te face auzit cu un aparat -oricat de simplu sau de complicat- dar construit cu propriile tale maini si intelect, atunci achizitia poate fi justificata. Am avut si inca am N  trx-uri comerciale puse unul peste altul (azi N=5), insa cel mai mult imi place PicaStar-ul construit de mine. Acesta este pentru mine cel mai important factor de considerat in luarea unei astfel decizii, altfel banii vin si se duc oricum, timpul trece (de fapt noi trecem!) iar daca as amana mereu pe mai tarziu  tot ceea ce as vrea sa fac azi (din diverse motive  - motive care azi nici nu sunt greu de gasit!), as ajunge la pensie (asta daca as apuca pensia!) si apoi "la doi metri", avand ca singura realizare in hobby... shoppingul de trx-uri si decizii de a cumpara sau nu.

 

GL & 73!

 

Traian, YO9FZS

 

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Daca in schimb, te vezi peste zece ani inca entuziast, inca evadand din monotonia de zi cu zi, inca cumparand o revista sau carte si studiind, inca agatand sarme prin copaci si pe acoperisuri, injgheband ceva pe masa, inca pasionat a construi ceva si inca mandru de a auzi si a te face auzit cu un aparat -oricat de simplu sau de complicat- dar construit cu propriile tale maini si intelect, atunci achizitia poate fi justificata.

 

Superb! Daca toti tinerii de azi...

Link spre comentariu

Multumesc Domnului YO9FZH pentru pina la urma, lectia de viata si apoi cea de tehnica. Nu am luat in calcul perspectiva ; planul este de a face ceva cu propriile maini (implicit resurse) si de a avea o satisfactie din aceste realizari. Pe de alta parte acum sint in perioada " productiva "  la pensie cred ca va fi mai greu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări