Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator conexiune ultra pentoda @Karpov

Vizitator radualex

Postări Recomandate

Vizitator radualex

Buna ziua tuturor

Va supun atentiei  urmatoarea schema Karpov :

http://www.next-tube.com/articles/6j9/6j9.pdf

In principiu eu as dori sa fac un preamplificator –corector ton cu retele pasive RC, cu pentode EF80  (preferabil in conexiune trioda - detin mai multe bucati de acest tip).

Scheme testate am gasit varianta Revox 59E, si o simulare spice (dupa cum spune autorul), ambele cu triode si reactie negativa.

post-237065-0-90914200-1412415795_thumb.gif

post-237065-0-30344000-1412415829_thumb.gif

As solicita ajutorul  pt urmatoarele (referitor la schema Karpov) :

1.Daca necesita modificari (majore) ale schemei pt polarizarea tuburilor EF80.

2.Se pot (sau nu) pune  retele RC pt corector ton - la intrare si iesirea din montaj

3.Amplificarea de 60dB sa fie redusa la 6dB.

Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

2

• hpavictor

2

• romicap

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator radualex

Viobio, poate nu m-am exprimat suficient de clar (imi cer scuze pt asa), dar as dori un preu-corector cu pentode.  6h2p ii cam trioda, la fel si ecc . Nu doresc un montaj cu duble triode, am incercat mai demult varianta asta si nu am reusit sa scot 100% brumul de retea (nici cu potentiometru sau rezistente pe filament si nici in cc stabilizat - se mai auzea cand bagam urechea in difuzor. Cu ef80 sau ef86 in conexiune trioda,alimntate din acelasi sursa, problema asta a disparut (aproape) complet.

Ca sa nu ma mai complic si sa experimentez pt ca nu stau bine la capitolul timp liber ,  si,  pe de alta parte pre-ul  va sta destul de aproape de trafurile de retea ,( montajul pe alt sasiu este exclus)  , as merge tot pe varianta pentode.

Din cate am vazut in celalate scheme, filtrele RC pt corector sunt puse pe un montaj cu reactie negativa in catodul primului tub. Intrebarea ar fi daca aceste retele se pot adapta pe schema @karpov.

Link spre comentariu

Zgomotul sesizat nu are nici o legatura cu pentoda sau trioda, pur si simplu  tuburile sint mai sensibile la gresel in special de cablare si cimpuri electromagnetice radiante iar faptul ca schimbind trioda cu pentoda legata ca trioda a scazut zgomotul este posibil ca diferenta de amplificare dintre ele a determinat accentuarea zgomotului. Corectorul lucreaza cu semnal foarte mic de intrare 2-5mV asa ca alimentarea  in c.c. este importanta iar alimentarea anodica trebuie  foarte bine facuta din cauza pantei de corectie RIIA ce favorizeaza frecventele inferioare

Exista trei tipuri de corectie a curbei respectiv pasiva , activa si cu retele  RLC

- pasiva si necesita  o amplificare ridicata de ordinul 45-60dB si are distorsiuni reduse

-activa cu reteaua de corectie in bucla de reactie negativa cu amplificare moderata dar cu distorsiuni ceva mai mari 

-RLC, foarte greu de facut, o alta discutie...

Daca doresti un sfat foloseste corectoru activ cu un ECC83 si care este destul de simplu de confectionat daca respecti regulile clasice de cablare plus masuratori de calitate a pieselor si a alimentarii

Link spre comentariu
Vizitator radualex

Zgomotul sesizat nu are nici o legatura cu pentoda sau trioda, pur si simplu  tuburile sint mai sensibile la gresel in special de cablare si cimpuri electromagnetice radiante iar faptul ca schimbind trioda cu pentoda legata ca trioda a scazut zgomotul este posibil ca diferenta de amplificare dintre ele a determinat accentuarea zgomotului. Corectorul lucreaza cu semnal foarte mic de intrare 2-5mV asa ca alimentarea  in c.c. este importanta iar alimentarea anodica trebuie  foarte bine facuta din cauza pantei de corectie RIIA ce favorizeaza frecventele inferioare

Exista trei tipuri de corectie a curbei respectiv pasiva , activa si cu retele  RLC

- pasiva si necesita  o amplificare ridicata de ordinul 45-60dB si are distorsiuni reduse

-activa cu reteaua de corectie in bucla de reactie negativa cu amplificare moderata dar cu distorsiuni ceva mai mari 

-RLC, foarte greu de facut, o alta discutie...

Daca doresti un sfat foloseste corectoru activ cu un ECC83 si car este destul de simplu de confectionat daca respecti regulile clasice de cablare plus masuratori de calitate a pieselor si a alimentarii

Cred ca e o neintelegere aici. In principiu , daca nu stiu ceva sau nu sunt sigur, prefer sa cer ajutorul unor persoane cu mai multa experienta decat am eu

Vreau un preamplificator-corector de ton pt un etaj final care are tot o pentoda in etajul de intrare.

Buun

In primul rand as dori sa stiu daca corectorul cu filtre RC pasive, se poate "adapta" la ultra-pentoda schema lui Karpov.Daca respunsul este afirmativ, trecem la urmatorul pas.

Schema in varianta originala nu ma ajuta la mare lucru , Nu imi foloseste la nimic sensibilitate mica la intrare si nici o amplificare de 60dB. Pt ce vreau sa fac , o amplificare de 6dB ar fi suficient. ( ex avem 0,5V la intrare , 1V la iesire ). Pt asta nu crerd ca e suficient sa modific doar valoarea R1 si R3, ar trebui modificat si divizorul R8-R9.

Filamentele vor fi alimentate in CA cu semireglabil 5 w 100 ohm, tensiune anodica stabilizata. Sursa de alimentare e tot schema Karpov ( cea de al ampliful PP 6p3c). Am realizat 2 buc surse stabilizate , cate una pt  fiecare traf de alimentare, ambele functioneaza fara probleme.

Avand in vedere ca preamplificatorul va fi in aceeasi "cutie" cu trafurile de alimentare ( 16 cm2 fiecare ) , vreau sa il fac cu tuburi mai putin sensibile la campuri electromagnetice.Din ce am testat cu ceva vreme in urma,spre deosebire de ecc83, in conditiile date,  EF86 si EF80 nu genereaza brum audibil in difuzoare.

Cu tot respectul si scuzele de rigoare, nu vreau sa supar pe nimeni , dar NU doresc sa fac un preamplif cu dubla trioda, indiferent care ar fi acela.

Link spre comentariu

Cred ca e o neintelegere aici. In principiu , daca nu stiu ceva sau nu sunt sigur, prefer sa cer ajutorul unor persoane cu mai multa experienta decat am eu

Vreau un preamplificator-corector de ton pt un etaj final care are tot o pentoda in etajul de intrare.

Buun

In primul rand as dori sa stiu daca corectorul cu filtre RC pasive, se poate "adapta" la ultra-pentoda schema lui Karpov.Daca respunsul este afirmativ, trecem la urmatorul pas.

Schema in varianta originala nu ma ajuta la mare lucru , Nu imi foloseste la nimic sensibilitate mica la intrare si nici o amplificare de 60dB. Pt ce vreau sa fac , o amplificare de 6dB ar fi suficient. ( ex avem 0,5V la intrare , 1V la iesire ). Pt asta nu crerd ca e suficient sa modific doar valoarea R1 si R3, ar trebui modificat si divizorul R8-R9.

Filamentele vor fi alimentate in CA cu semireglabil 5 w 100 ohm, tensiune anodica stabilizata. Sursa de alimentare e tot schema Karpov ( cea de al ampliful PP 6p3c). Am realizat 2 buc surse stabilizate , cate una pt  fiecare traf de alimentare, ambele functioneaza fara probleme.

Avand in vedere ca preamplificatorul va fi in aceeasi "cutie" cu trafurile de alimentare ( 16 cm2 fiecare ) , vreau sa il fac cu tuburi mai putin sensibile la campuri electromagnetice.Din ce am testat cu ceva vreme in urma,spre deosebire de ecc83, in conditiile date,  EF86 si EF80 nu genereaza brum audibil in difuzoare.

Cu tot respectul si scuzele de rigoare, nu vreau sa supar pe nimeni , dar NU doresc sa fac un preamplif cu dubla trioda, indiferent care ar fi acela.

Ai prezentat schema acea de la Revox si am crezut ca doresti sa construiesti un corector RIIA dar sigur ca pentru un corector de ton se schimba datele dar in principiu corectorul de tip Baxandall pasiv necesita o amplificare de aproximativ  25dB iar cel activ in bucla de reactie negativa are nevoie de o amplificare mai mica.Tubul EF 80 legat ca trioda este extrem de liniar iar factorul de amplificare pentru un PSF corect este de aproximativ 40, totusi este nevoie  de doua tuburi  pentru adaptarea  pe reteaua pasiva sau de unul singur daca agreezi corectorul activ insa  trebuie prevazut cu posibilitatea de decuplarea reactiei pentru preamlificarea liniara

Link spre comentariu
Vizitator radualex

Inregistram progrese,  s-a mai lamurit problema.

Schema de la revox am prezentat-o doar ca principiu a ce vreau sa fac, mai exact pt dispunerea relelelor RC, iar, in loc de acea dubla trioda cu reactie negativa (lucru care nu ma incanta) as pune preul din schema lui Karpov , cu stabilizatorul de tensiune si generatorul de curent constant.Principiul sa ramana acelasi , doar valorile adaptate pt aplicatia mea.

Evident ca vreau sa folosesc 2 tuburi . Idea mea e sa folosesc pentoda pe intrare si pentoda in conexiune trioda pe iesire. Acest tip de montaj l-am experimentat mai demult pe un corector Baxendall,rezistentele de polarizare le-am calculat personal (poate nu 100% corect), dar ideea principala e urmatoarea - desi montajul era langa traful de iesire ( neecranat bineinteles) nu mi-a creat nici o problema de zgomote, brum de retea, oscilatii sau alte chestii de genu.

Atasez si schema

post-237065-0-42934200-1412501369_thumb.gif

La aceasta schema as vrea sa adaug filtrele RC la modul cum sunt puse pe schema revox :

post-237065-0-86034700-1412501888_thumb.gif

Repet intrebarea : Functioneaza o astfel de combinatie?

Link spre comentariu
Vizitator radualex

personal, nu detin viniluri , asa ca faza cu preamp phono ......pica .Am vazut si documentatiile lui Ciufolli, de acolo am ales si apoi comandat piese pt dac-uri,AD si BB, sper sa ajung sa le "asamblez" si pe alea.

Intradevar , ideea de la care am plecat e aici:

post-237065-0-39888400-1412516282_thumb.jpg

cea hibrida

post-237065-0-93652200-1412516297_thumb.gif

post-237065-0-89055600-1412516441_thumb.gif

diIn cate vad (sper sanu ma insel) prezenta tranzistorului nu afecteaza calea de semnal audio.Singura aplicatie la treaba asta am vazit-o la Karpov.

Dar nicaieri nu am gasit vreo aplicatie sa contina si corector de ton, mai ales in felul care as vrea eu sa il fac.

Link spre comentariu

personal, nu detin viniluri , asa ca faza cu preamp phono ......pica .Am vazut si documentatiile lui Ciufolli, de acolo am ales si apoi comandat piese pt dac-uri,AD si BB, sper sa ajung sa le "asamblez" si pe alea.

Intradevar , ideea de la care am plecat e aici:

Intr-adevar,schema lui Karpov reprezinta un preamplificator extrem de liniar in banda 10Hz...10MHz,iar aplicatiile lui pot fi foarte multe.

Incercand sa modific aceasta schema pentru tuburile EF80 si pastrand cat de cat performantele declarate de Karpov,am obtinut schema din desenul postat.

Tubul "vinovat" daca pot spune asa,cu amplificarea este primul  montat intr-o configuratie pentoda ultraliniar.Grila ecran (G2) are PSF-ul dictat de tranzistorul MOS VT1 (M2 ) pe a carui poarta, peste componenta DC din divizorul R8,R9 (R9,R15 ) se mai aplica si o fractiune din tensiunea de iesire  prin reteaua R11//C2 (R18//C1),retea ce reprezinta bucla de NFB.Sursa acestui MOS controleaza tensiunea pentru G2 a primului tub.Etajul de iesire este un catod-falower (repetor catodic) aceasta  reducand impedanta de iesire a intregului preamplificator,facandu-l capabil sa atace orice fel de etaj final.Diodele din schema originala, VD1,VD3 de tip KC170A sunt diode in tehnologie Driftwood si sunt utilizate pentru protectia MOS-urilor,pot fi inlocuite foarte bine si cu cate doua diode Zener de 8.2V in serie catod-catod,asa ca in schema,fara sa alteram calitatea sunetului.

Amplificarea globala a intregului preamplificator este data de raportul R11/R9 (R18/R15 ),R9 (R15) neputandu-se modifica deoarece acestea intra in divizorul pentru polarizarea porti (grilei) tz. MOS,amplificarea va fi data numai de valoarea rezistentei din reteaua NFB,R11 (R18) cu cat aceasta are valoare mai mare cu atat amplificarea va fi mai mare.Condensatorul paralel cu aceasta rezistenta micsoreaza mult amplificarea peste freventa de 30Khz,amplificatorul fiind foarte liniar (F>1MHz) are si tendinta de a se "agata",rezultatul fiind oscilatii ultrasonore ce vor altera calitatea sunetului.

Nu puteti utiliza acele retele pentru reglajul tonului avand ca model preamplificatorul de la REVOX,deoarece va mai trebuie un etaj cu inca un tub cu amplificarea unitara dar care sa schimbe faza,in asa fel incat sa putem aplica orice fel de retea de corectie activa de ton dorita.

La acest preamplificator puteti atasa pe iesire (!) orice fel de corectii de ton,va puteti inspira  de aici   http://www.duncanamps.com/tsc/ ,de unde puteti sa va alegeti in mod real un corector de ton care sa va placa,pentru fiecare exemplu puteti vedea comportamentul dinamic pentru diverse valori ale componentelor alese,descarcati <Tone Stack Calculator.msi>

Performante preamplificator Karpov cu EF80:

- A=26.53dB

- S/N>98dB

- THD=0.1%

- IMD<0.09%

- Bf=10Hz...1MHz.

In atasamente: schema cu EF80 si schema originala cu 6J9P

Sper sa va fie de ajutor.

P.S componentele din paranteze sunt pentru schema cu EF80.

post-175212-0-52498600-1412529980_thumb.png

post-175212-0-44792400-1412530107_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator radualex

Amplificarea globala a intregului preamplificator este data de raportul R11/R9 (R18/R15 ),R9 (R15) neputandu-se modifica deoarece acestea intra in divizorul pentru polarizarea porti (grilei) tz. MOS,amplificarea va fi data numai de valoarea rezistentei din reteaua NFB,R11 (R18) cu cat aceasta are valoare mai mare cu atat amplificarea va fi mai mare.

Va multumesc domnu Olimpiu pentru ajutor .

Eu vroiam sa folosesc acest montaj cu tot cu corectii de ton inainte de un final PP (tip mullard AB1 cu pentoda pe intrare ) cu sensibilitate mica 0,7 - 1 V. Amplificarea de 26 dB ii cam mare ( din punctul meu de vedere) pt scopul ales, nu imi dau seama in ce masura s-ar putea reduce valoarea lui R18 pt a mai scadea amplificarea.

Din pacate mi-ati dat o veste nu tocmai placuta referitor la corectorul de ton . "Proiectul" meu prevede un corector fara potentiometre, pe care sa il pot face si in regim DIY fara valori neuzuale pt componentele RC.  Pt acest scop am gasit doar schema revox si schema simulata in spice , postate la inceput, dar nu ma incanta deloc ideea de reactie negativa in catodul primului tub.

In cazul in care se poate micsora valoarea amplificarii , singura solutie ar fi inlocuirea VL2 cu o dubla trioda, care, din spusele dvs, ar rezolva si problema fazei si a corectorului dorit de mine .Sper sa nu afecteze performantele circuitului in materie de distorsiuni si S/N .

Dat fiind faptul ca acest corector va sta in aceeasi cutie cu etajul final si 2 trafuri de retea maricele, ar fi ideal ca aceasta dubla trioda sa nu strice socotelile in privinta brumului de retea . Mai am colectionate destule ecc82, nu stiu in ce masura ar fi potrivita pt scopul acesta.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Brumul apare din foarte multe motive dar nu ca folosim triode sau pentode,pentodele avind amplificari mai mari sunt mult mai sensibile la brum decit triodele.Brumul sau alte zgomote sunt provocate in special de :traseu de masa defectuoslipsa unor conductoare neecranatetrasee lungi in grilele tuburilorfiltraj defectuos a tensiunii de alimentareamplasarea aiurea a tuburilor pe sasiu sau in carcasa aparatului,vad foarte des intii carcasa si apoi montajul,multi o dau in bara cu montajele pentru ca nu concep carcase care sa tina seama de un amplasament corect al tuburilor si transformatoarelor.Vad foarte rar montaje cu structura de dipol,multi se mira de oscilatii dar pun iesirea foarte aproape de intrarea montajului,ce lucruri bune ne invata defuncta Tehnium.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Nu dispera , mai sunt destule variante de corectoare de ton , de foarte buna calitate .

Iti promit ca la sfarsitul săptămânii vei intra in posesia unei asemenea scheme , care sa fie compatibila cu cerintele tale , dar nu are ca elemente active pentode

Probabil ca poate fi modificată foarte usor , daca vei simti nevoia .

Link spre comentariu

Va multumesc domnu Olimpiu pentru ajutor .

Eu vroiam sa folosesc acest montaj cu tot cu corectii de ton inainte de un final PP (tip mullard AB1 cu pentoda pe intrare ) cu sensibilitate mica 0,7 - 1 V. Amplificarea de 26 dB ii cam mare ( din punctul meu de vedere) pt scopul ales, nu imi dau seama in ce masura s-ar putea reduce valoarea lui R18 pt a mai scadea amplificarea.

Din pacate mi-ati dat o veste nu tocmai placuta referitor la corectorul de ton . "Proiectul" meu prevede un corector fara potentiometre, *******************************

Schema de mai jos ar fi convenabila ?

Reglajul il puteti face in trepte cu ajutorul unor comutatoare cu 1X9 pozitii pentru joase si inalte,schema este o punte Baxandall cu reglaj in trepte pentru +/-15dB reglaj joase si +/-15dB reglaj inalte,cu reglajul pe 0dB avem o amplificare liniara 20Hz....20Khz .

Valoarea totala pe cate o ramura de reglaj a rezistentelor este de 500K ,impartit la cate opt rezistente ce se vor calcula ca valoare egala 500K/8=~62K dar in acest caz nu se va realiza un reglaj de ton fiziologic,sau se poate calcula de la 0dB la +15dB/-15dB in cate 4+4 rezistente calculate in crestere/descrestere logaritmica.

Intrarea de semnal este standart de 0.707V[rms]/470K iar la iesire aveti o tensiune suficienta pentru atacul etajului final ce-l aveti dv., pe un divizor : 3V,2V,1V[rms].

post-175212-0-46763800-1412617177_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări