Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau o schema buna de amplificator audio cu tranzistori pe germaniu

Vizitator

Postări Recomandate

Cel mai puternic amplificator cu germaniu pe care l-am construit a fost cel de 50W din HiFi ABC a lui Oprescu. Poate are cineva posibilitatea sa scaneze si sa puna aici intreg articolul. Pentru mine a fost un proiect "de baza" prin faptul ca l-am dus la bun sfirsit in liceu, inclusiv transformatoarele bobinate manual, cu sirma recuperata si adaugata...

La Cluj era foarte greu sa obtii 2N3055, cel putin pentru mine. Nu am avut relatii in industrie, parintii mei fiind amindoi literati.

Link spre comentariu

Sper sa gasesc cartea....a mea era cu copertile praf si toata desprinsa de la cat am citit-o....in alte ordine de idei, fara revelatii audiofile, tot ce am ascultat cu germaniu in final suna mult mai bine decat orice am ascultat cu siliciu (ma refer desigur la amplificatoare)....si mi-au trecut destule prin ..camera.

Sunt curios de ce va iesi din topicul asta, eu personal il urmaresc cu mare interes.

Link spre comentariu

Buna schema de belcanto, sincer as vrea sa gasesc cartea aia, nu mai stiu exact care schema ar fi cea mai ok, si sa fie toate scanate, e o munca desavirsita...

Cine mai are scheme interesante, postati!

Salutare! Pick-up din seria Accord203 este integral facut cu tranzistoare cu germaniu. Schema se gaseste pe net.

Link spre comentariu

Salutare! Pick-up din seria Accord203 este integral facut cu tranzistoare cu germaniu. Schema se gaseste pe net.

Asa este...dar ofera o putere destul de modesta undeva la 2x3 W,urmaresc cu interes acest topic,si in functie de timpul disponibil am sa abordez constructia unei statii integral cu germaniu,inclusiv redresarea,preamplu,corectia baxandall,si culminand cu finalul audio.Urmaresc o putere de bun simt undeva la maxim 30 W,ceea ce implica folosirea de finali accesibili,si nu in ultimul rand folosirea unor radiatoare rezonabile,cu implicatii directe asupra racirii finalilor,unde nu merg folositi la temperaturi maximale(undeva la 50...maxim 60 grade),aici exclud racirea fortata a radiatoarelor(cu toate ca,cochetez cu ideea unui...unor coolere care sa mai reduca din regimul termic al finalelor,si implicit reducere dimensiunii radiatoarelor).

Link spre comentariu

2N3054 e pe siliciu? Ca am un etaj final stereo complet si functional (in contratimp, fara traf defazor sau de iesire) de la un fost magnetofon Tesla (sau ZK?), gasit doar partea electronica si difuzoarele pe malul unui parau..oricum, celelalte tranzistoare sunt BC-uri....

Editat de Untold
Link spre comentariu

Cel mai puternic amplificator cu germaniu pe care l-am construit a fost cel de 50W din HiFi ABC a lui Oprescu...........

NU s-ar putea totusi o schema cu un clasic PP pe iesire in locul acelui autotransformator?.

Link spre comentariu

Eu cred ca transformatorul face tot farmecul la aceste scheme vechi. Exemplu amplificatoarele cu lampi, un OTL  nu va avea nici o data sunetul clasic de amplificator cu transformator.

Link spre comentariu

In Memoriam GDO

George Dan Oprescu - Caleidoscop Audio 1982 , pagina 47- 55

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

George Dan Oprescu Hi-Fi ABC  1978 , pagina 63 - 70

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

George Dan Oprescu Hi-Fi ABC  1978 , pagina 82 - 86

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sper ca intre schemele de mai sus se regaseste si cea dorita de @misa !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări