Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intensitatea unui transformator

roscatu

Postări Recomandate

Salut, am o intrebare, intensitatea unui traf este data de grosimea firului? dupa legea lui ohm? adica intensintatea este egala cu tesiune/rezistenta? cu cat rezistenta firului este mai mica cu atat creste intensitatea? si ca sa fiu sigur , firul cu cat este mai lung cu atat rezistenta creste?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vera

4

• roscatu

1

• valangjed

1

• MaesTTro

1

Top autori în acest subiect

Intensitatea curentului printr-un transformator depinde de impedanta consumatorului legat la traf.Ceea ce este dat ca parametru tehnic este intenstatea maxima a curentului prin secundar la care acesta lucreaza in parametri normali(nu se incalzeste excesiv).Curentul maxim depinde de sectiunea conductorului de bobinaj, la trecerea curentului electric printr-un conductor acesta se incalzeste datorita efectului Joule deci cu cat conductorul este mai gros cu atat se incalzeste mai greu deci suporta un curent mai mare.

Link spre comentariu

Salut, am o intrebare, intensitatea unui traf este data de grosimea firului? dupa legea lui ohm? adica intensintatea este egala cu tesiune/rezistenta? cu cat rezistenta firului este mai mica cu atat creste intensitatea? si ca sa fiu sigur , firul cu cat este mai lung cu atat rezistenta creste?

Cred că aveţi o viziune greşită despre transformatorul electric. Degeaba vă gîndiţi la legea lui Ohm! Aceasta nu e valabilă aici, dacă considerăm cazul ideal în care bobina nu are rezistenţă şi să  ne bazăm pe legea lui Ohm înseamnă că I=U/0 care tinde la infinit! În realitate bobina are rezistenţă vreo cîţiva ohmi... Valoarea curentului maximal care trece prin circuitul secundar este limitat de diametrul spirelor din bobina secundară aceasta cred că vă interesează. Este adevărat că cu cît firul este mai lung cu atît rezistenţa este mai lungă, dar cu cît secţiunea e mai mare, cu atît rezistenţa pe care o opune bobina ,este mai mică. Curentul care trece prin circuit,depinde în mare măsură de puterea transformatorului şi de sarcina la ieşire.

Link spre comentariu

I prin bobina unui transformator este data de sectiunea conductorului. Aici este mult de discutat, deoarece incarcarea unui conductor (J), depinde de f multi factori (tip tola, randament, ciclu de functionare, clasa izolatie conductor, etc.)Caderea de tensiune pe acea bobina, este data de rezistenta infasurarii (u=rI).Pt. secundar avem:E=U-uE-tensiunea indusa in infasurareU-tensiunea la borneu-caderea de tensiune pe rezistenta infasurarii

Editat de vera
Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Intreb si eu un lucru ciudat.

Din ce cauza la unele trafuri (normale) de putere mica intensitatea curentului absorbit in primar este mai mare uneori in gol apoi scade pe masura ce introducem in secundar un consumator cu un anumit interval al rezistentei si apoi revine la normal crescand? De ce exista acel "consum" mai mare in gol? Poate fi un defect al proiectarii sau asamblarii? 

Obs: pt un traf corect facut si normal fara defecte intensitatea in primar e f mica in cazul mersului in gol si apoi creste pe masura cresterii curentului in secundar pe masura ce introducem consumator in secundar.

Din cauza situatiei expuse in prima parte a postarii exista trafuri care nu pot fi folosite in gol (lasate la conenctate la curent) pt ca au riscul sa se supraincalzeasca si arde pe cand in sarcina pot fi folosite fara probleme.

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Normal deci tensiunea electromotoare e suma dintre tensiunea la borne si caderea de tensiune "din sursa" sau interna.

Eu mai am 2 asemenea trafuri unul de 24V si altul de 4,5V (modificat) legate cu primarurile in paralel si conectate separat cu secundarurile la diverse montaje si inca unul tot de 24 cu montajul original de dulie si bec de 2W mai mult pe post de monstra sau muzeu. Ala l-am postat in topicul aferent. Sunt destul de bune si suficiente pt diverse probe si ce mai avem de lucru si merg la 220V bine fara sa se incalzeasca. oricum nu merg non stop. Becul care lumineaza slab e de 17V si conectat la 4,5V celalat e de 24V 3W la 24V. Dulia neagra e Elba originala din anii 70-80

Pt montaj in serie tensiunile din secundar logic se injumatatesc fiecare traf fiind alimentat in acel caz la 110V. Nu am prea utilizat montajul de trafuri in serie pt ca se influenteaza intre ele si variaza tensiunile din secundar prea mult

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

E normal, simplificînd problema e ca şi cum ai înseria consumatorii din secundarele celor două trafo, fiind diferiţi şi căderile de tensiune pe ei se modifică cu consumul. Nu se folosesc aşa trafo.

Link spre comentariu

Daca vorbim de intensitatea curentului furnizat de un transformator trebuie sa luam in calcul mai multi parametrii:

- Puterea maxima a transformatorului care este data de sectiunea ( suprafata) miezului magnetic, parametrii magnetici ai materialului din miez si frecventa de lucru .

- in functie de tensiunea de iesire furnizata de transformator se calculeaza curentul maxim admis pe iesire .

- Transformatorul trebuie considerat o sursa de tensiune cu o tensiune electromotoare si o rezistenta(impedanta) interna. Aici intervine acea rezistenta a firului de bobinaj, la rezistenta interna. Pierderea pe infasurarile transformatorului trebuie calculata totusi in curent alternativ datorita inductantelor care si ele influenteaza valoarea curentului. Mai mult in cazul depasirii valorilor maxime problemele se modifica radical in sensul ca prin saturatia miezului magnetic inductantele se modifica iar toata analiza trece din regim sinusoidal in regim neliniar cu multe, multe si complicate ecuatii de luat in calcul in cazul unei analize detaliate.

Sfatul meu este sa ne limitam numai la valorile maxime stabilite din calcul pentru comportare liniara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări