Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protecţia cablajului la oxidare

MaesTTro

Postări Recomandate

Am văzut undeva pe forum că se discutau metode de protecţie a cablajelor la oxidare, am căutat dar tot n-am mai găsit... Era o metodă în care se spunea că se poate de amestecat colofoniu cu alcool. Întrebarea mea : Poate cineva să-mi explice acest amestec în cifre,adică proporţii, se poate de utilizat alcool etilic?După cîte am înţeles substanţa nu trebuie să fie foarte densă deoarece se dă pe cablaj cu pulverizatorul. Deci îmi puteţi spune cît colofoniu trebuie să amestec în alcool? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• MaesTTro

3

• Fulgerik

2

• dacos

2

Top autori în acest subiect

Uite aici topicul unde se discuta despre fabricarea cablajelor:

http://www.elforum.info/topic/12-solutii-pentru-executarea-circuitelor-imprimate/page-163

Dai o cautare dupa cuvant cheie "protectie", de ex. si o sa-ti apara ceva discutii.

Eu folosesc o mica pensula din aia pt. vopsit sau pictura, depinde de marimea cablajului de acoperit, nu folosesc pulverizator, nici n-am incercat vreodata.

Concentratia o stabilesti si tu experimental, depinde cata solutie vrei sa faci, eu am intr-o sticluta de vreo 50ml, dupa ce folosec ceva din ea completez cu alcol si mai pun o bucatica de sacaz daca e prea diluata. Sacazul e bine sa-l pisezi inainte ca se dizolva mai repede. Nu trebuie sa fie prea concentrata ca se intinde si usuca greu. 

Folosesc alcool izopropilic, din cate imi amintesc merge dizolvat si cu alcool sanitar. Experimenteaza un pic si vei ajunge sigur la rezultatul dorit.

Link spre comentariu

am gasit undeva prin ceva tehnium cu ani in urma ca la 100 grame de alcool trebuie pus 20 grame 

eu sincer am o stcla de 100 grame in care am pus sacaz la nimereala  si alcool tehnic din comert (peco sau piese auto   este mov sau rosu la culoare costa maxim 8 lei/litru  )

de pensula folosesc de pictura de la cel mic si o spal dupa fiecare folosire in alta sticla care tot alcool tehnic  este  

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Se folosește alcool izopropilic. Se poate folosi si alcool etilic dar atentie alcoolul care se gaseste pe piata nu este 100% pur, este diluat cu apa de pana 70% si lacul de colofoniu după uscare rămâne ușor pătat.10% concentrația de sacâz este suficienta. Lacul se aplica înainte de montarea si lipirea pieselor si asigura in același timp lipirea ușoară.

Link spre comentariu

Colegii de mai sus ti-au dat sfaturi bune.

Vin si eu cu o completare. Dupa finalizarea montajului (plantarea componentelor, alimentare, testare,etc.), daca acesta lucreaza intr-un mediu umed, este bine il acoperi cu un spray de tipul PLASTIK 70 pe ambele fete. Acesta este un lac protector, cu uscare rapida, care formeaza o pelicula rezistenta contra umiditatii.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Eu personal folosesc sacîz topit în acetonă, faţă de alcool nu rămîne pătat cablajul. Concentraţia se stabileşte din ochi, să iasă o zeamă subţire.

Despre amestecul dintre sacîz, puteţi da nişte valori aproximative? Nu prea mă pricep la amestecuri :)

Link spre comentariu

Eu personal folosesc sacîz topit în acetonă, faţă de alcool nu rămîne pătat cablajul. Concentraţia se stabileşte din ochi, să iasă o zeamă subţire.

Eu personal  va sfatuiesc  sa nu folositi Acetona ca solvent. Acetona creeaza foarte mari probleme in electronica. Este conductiva, are tensiune superficiala foarte mica si migreaza frecvent in locuri nedorite, are mare putere de dizolvare si ataca majoritatea materialelor plastice . In cazul cand aplicare se executa dupa lipirea pieselor sansa sa-ti creezi probleme singur este foarte mare, va distruge toti semireglabilii, conectorii  si comutatorii de pe placa. Acelasi lucru si in cazul in care se doreste indepartarea sacazului ramas dupa lipire, nu folositi ACETONA.

Folosirea alcoolului Izopropilic este cea mai indicata. Alcoolul etilit tehnic contine si 10% pana la 30% apa si produce intradevar pete dupa uscare.

Link spre comentariu

Păi ce, dau pe partea plantată? Dau cu pensulica numai pe partea cablată, iniţial un strat ce ajută la cositorire şi lipire, apoi încă unul ptr conservare, mai ales că se mai curăţă tot punînd mîna pe placă.

Acetona se evaporă rapid şi folosesc cablajele în amplifuri pe lămpi, la tensiuni serioase. De unde conductivitate? Doar nu e negru de fum, ori praf de grafit. 

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Reînvii acest topic pentru că am o nelămurire. Soluția de colofoniu dizolvat in alcool tehnic poate produce capacități nedorite în blocurile FI-MF și programator senzorial?

Am un tuner care a stat în condiții proaste (umiditate probabil, câtiva tranzistori aveau picioarele corodate, rase de la capsulă) și nu îi funcționează partea FM. Senzorialul cu SAS560, 570 uneori funcționează bine, alteori rămâne blocat pe câte două memorii. Oricum, nu recepționează nimic. Tensiunea de alimentare a varicapurilor e bună, 33v.

Unele plăci au pete albe pe ele. Inițial am crezut că plăcile sunt corodate, motiv pentru care le-am șters cu periuța cu alcool tehnic. După uscare, s-a accentuat aspectul de cositor oxidat. De fapt s-a dizolvat și mai mult stratul de protecție. Dacă aplic un strat de colofoniu dizolvat în alcool, arată bine. Acele reziduuri albe se încorporează în soluție. Dar este oportun așa ceva pentru senzorial și FI-MF? 

Am protejat de multe ori cu sacâz, dar montaje de amplificatoare audio sau altele fără comutare capacitiva. La FM iarăși nu știu ce efect poate avea (de mult, la un transmițător FM am făcut un condensator „gimmick” de cativsa pF din două fire împletite pe care le strângeam mai mult sau mai puțin). 

IMG-20210119-110137.jpgIMG-20210119-110142.jpgIMG-20210119-110147.jpg

Link spre comentariu
Acum 2 ore, dacos a spus:

Soluția de colofoniu dizolvat in alcool tehnic poate produce capacități nedorite în blocurile FI-MF și programator senzorial?

@dacos,

Nu va faceti probleme. De "capacitati nedorite" nici nu poate fi vorba sau in orice caz, nu ceva masurabil. In plus, frecventa este prea joasa ca sa se simta ceva de la un strat asa de subtire de sacaz.

Preocuparea reala ar fi legata de posibila conductivitate a sacazului. Din cate stiu sacazul este izolator. Puteti verifica asta cu un Ohm-metru pus pe rezistente mari si sondele  aplicate pe o bucata de sacaz. Cred ca indicatia va ramane infinita, adica "nu conduce", deci niciun pericol.

Cred ca mai important este sa dizolvati sacazul in alcool de concentratie mare, pentru ca variantele de concentratie mai mica contin apa, care se evapora mai greu si poate induce un nou proces de oxidare. Dar dupa ce s-a uscat, cred ca nu mai conteaza.

Link spre comentariu

Colofoniul este hidrofob, adică respinge apa la nivel atomic.Deci nu poate fi vorba în niciun caz de o contaminare cu apă a colofoniului chiar dacă alcoolul folosit la dizolvare nu e pur 100%.

Dacă mai sunt rămăşiţe de apă, ele vor forma mici picături care ,,fug,, singure de pe suprafaţa peliculei de colofoniu, evaporându-se rapid.Folosesc de mult timp izolarea plăcilor sensibile cu colofoniu dizolvat, e cel mai bun şi cel mai ieftin mod de a proteja electronicele.Ca exemplu, un electrificator de garduri protejat cu lac de colofoniu a rezistat după ce carcasa lui a fost efectiv umplută de apă, deşi funcţiona cu tensiuni mari  (300V şi 10kV).A fost suficient să spăl reziduurile aduse de apă şi montajul a funcţionat din nou...

Pe cât posibil, folosiţi alcool izopropilic, dar merge şi ceva palincă mai tare în lipsă...:rade:

Editat de validae
Link spre comentariu

Spălat efectiv cu frecare cu periuţa de dinţi.Dacă e să conducă ceva acolo apoi numai resturile de coroziune,albe,de pe placă.Mai ales când prind umezeală.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări