Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masuratori de THD si IMD

Vizitator

Postări Recomandate

Ma bucur ca ai descoperit practic ca tuburile nu se uzează egal în timp,asta legat de topicul în care discutam de tuburi perechi,eu tot bat toba cu asta de citiva ani.

Vio, logic, daca initial ar fi fost imperecheate si ar fi lucrat in aceleasi conditii ar fi trebuit ca uzura sa fie egala. Faptul ca am gasit o sectiune cu doar 50% si cealalta cu 70%, ma face sa cred ca imperecherea s-a facut la ...nimereala. 

.@Untold, da este o scula realizata hand_made de un tip cunoscut prin Germania in audio. Din punct de vedere tehnic functioneaza exceptional , realizarea practica lasa insa de dorit, incepand de la carcasa si pana la ..lipituri, e stilul clasic si inegalabil al lui Bernhard.

http://www.analogforum.de/wbboard/board63-userbereich-nur-für-registrierte-user/board23-analog-besucht-analog/22893-gut-zu-fuss/?hilightuser=2832

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Vio, logic, daca initial ar fi fost imperecheate si ar fi lucrat in aceleasi conditii ar fi trebuit ca uzura sa fie egala. Faptul ca am gasit o sectiune cu doar 50% si cealalta cu 70%, ma face sa cred ca imperecherea s-a facut la ...nimereala. 

De lucrat in acelesi conditii au lucrat iar faptul ca diferenta de uzura este de 20% imi spune clar ca uzura nu a fost egala pentru ca nu exista tuburi de semnal mic desperecheate in asa hal (20% diferenta intre sectiunile aflate in acelsi balon). Nici la tuburile finale nu gasesti 20% diferenta intre sectiuni. 

Link spre comentariu

Asa se procedeaza der_doktor, succesiunea masuratorilor este corecta si trebuie retinut ca fara aparatura achizitionata sau confectionata diy nu se poate face mai nimic ,acelasi lucru este valabil si la constructia amplificatoarelor de acea  pentru mine este de neinteles de ce resping unii masuratorile pretinzind ca oricum suna bine amplificatorul lor acest lucru poate sa fie adevarat dar corect este sa demonstrezi si tehnic acest lucru. 

Dl. Marius, stiti  vorba aia '' cu o floare nu se face primavara ''. Degeaba incercam cativa de pe aici sa subliniem importanta masuratorilor reale si mai ales a distorsiunilor, o sa mai treaca ceva vreme pana vor fi toti colegii de forum de acord cu asta. 

Pt multi e suficient un osciloscop in a regla/construi un amplificator dar nu e de ajuns. Faptul ca suna bine un amplificator e pt ca nu exista un altul pt comparatie. Fara un etalon sau reper de comparatie...normal ca suna bine. 

De lucrat in acelesi conditii au lucrat iar faptul ca diferenta de uzura este de 20% imi spune clar ca uzura nu a fost egala pentru ca nu exista tuburi de semnal mic desperecheate in asa hal (20% diferenta intre sectiunile aflate in acelsi balon). Nici la tuburile finale nu gasesti 20% diferenta intre sectiuni. 

20% intre sectiuni e ...nimic. Tolerantele la lampile de consum sunt +/- 30% pana la 34%, doar ca lucrul asta nu e facut public. Tema asta am discutat-o in particular cu mai multi cunoscatori si in acelasi timp constructori de tuburi electronice.

Datele din foile de catalog sunt pt un tub fictiv . Ca sa nu existe dubii ..

http://www.radiomuseum.org/forum/was_sagen_die_angaben_in_datenblaettern_von_roehren_wirklich.html

Link spre comentariu

Eu nu stiu de unde te aprovizionezi tu cu lampi, dar eu nu am intalnit triode noi din familia ECC sau E**CC la care sa existe 30% diferenta intre sectiuni. La echivalentele lor rusoaice exista o diferenta un pic mai mare intre cele doua triode din balon dar nici acolo nu se poate vorbi de 30% diferente. Da in SE-uri (de obicei) este folosita doar o singura sectiune din tub dar noi vorbim de lampi noi. Recent am incercat mai multe PSF-uri cu 6N13S (6H13C) ocazie cu care am comparat mai multe tuburi si pot spune ca maxim am intalnit diferenta de 7-8% intre cele doua sectiuni. Chiar m-am mirat cand am gasit 3 svetlana (Winged "C") la care diferenta era sub 1%!!! (testate la curent de 50ma, 60mA si 100mA). Diferenta de 7-8% a fost la un tub  6N13S fara logo pe el (no name). Precizez ca lampile au fost toate luate de  la sectiunea bazar de pe acest forum dar de la user-ul esu.

20% intre sectiuni e ...nimic. 

La afirmatia de mai sus pun si eu intrebarea: de ce mai este necesar sa ne mai complicam cu tester foarte scump si analiza spectrala daca nu avem materie prima corespunzatoare (tuburi cu 20% diferenta intre sectiuni)? Testerul doar nu poate repara diferenta dintre sectiuni. 

Link spre comentariu

@adrian_pic, incearca sa citesti ultimul link, merita.

Fara aparate de masura nu poti vedea ce se intampla real in ..schema/ tuburi....esti ca un orb in ..mijlocul Bucuresti_ului..

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu nu stiu de unde te aprovizionezi tu cu lampi, dar eu nu am intalnit triode noi din familia ECC sau E**CC la care sa existe 30% diferenta intre sectiuni. La echivalentele lor rusoaice exista o diferenta un pic mai mare intre cele doua triode din balon dar nici acolo nu se poate vorbi de 30% diferente. Da in SE-uri (de obicei) este folosita doar o singura sectiune din tub dar noi vorbim de lampi noi. Recent am incercat mai multe PSF-uri cu 6N13S (6H13C) ocazie cu care am comparat mai multe tuburi si pot spune ca maxim am intalnit diferenta de 7-8% intre cele doua sectiuni. Chiar m-am mirat cand am gasit 3 svetlana (Winged "C") la care diferenta era sub 1%!!! (testate la curent de 50ma, 60mA si 100mA). Diferenta de 7-8% a fost la un tub  6N13S fara logo pe el (no name). Precizez ca lampile au fost toate luate de  la sectiunea bazar de pe acest forum dar de la user-ul esu. La afirmatia de mai sus pun si eu intrebarea: de ce mai este necesar sa ne mai complicam cu tester foarte scump si analiza spectrala daca nu avem materie prima corespunzatoare (tuburi cu 20% diferenta intre sectiuni)? Testerul doar nu poate repara diferenta dintre sectiuni.

Îți pierzi timpul,sincer....
Link spre comentariu
Am citit acel articol (atat cat mi-a permis traducerea in engleza, articolul fiind scris in germana). 
Daca ma iau dupa autor => slabe sanse sa imperechez lampi (indiferent de aparatele de masura din dotare), el sustinand ca exista o dispersie mare a parametrilor, deci ajung la afirmatia pe care am mai scris-o: am cu ce sa imperechez (am scule) dar nu am ce sa imperechez (tuburile au dispersie mare). 

Interesant mi s-a parut postul lui Jacob Roschy. Tabelul lui nu se pupa DELOC cu procentele avansate de initiatorul topicului. Daca iau mijlocul intervalului 67.4mA (prima coloana din tabel cu EL32) sunt 19 tuburi din 27 care au dispersie mai mica de 10%. Din totalul de 27 de tuburi vad ca se pot obtine 4 perechi de tuburi cu o dispersie mai mica de 2%. Perechi de cate doua tuburi mai multe.  

Posted Image
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am ceva de spus doctore,nu te supara dar spui neadevaruri,nu stiu ce faci in Germania dar eu stiu ca prin mina mea au trecut sute de tuburi,noi,este aberant si jenant sa spui ca ce se fabrica azi in materie de tuburi au tolerante de 30%,cumperi tuburi de la rebuturile fabricilor?Nu te supara pe mine dar vinzi gogosi mari,inclusiv cu cele 200 de aparate reparate pe an,fizic nu ai cum!Alta minciunica spusa iarna trecuta,ca nu te-au tinut 4 cauciucuri de iarna decit 5000km,Nu ne mai vinde gogosi,om locui in Romania dar idioti nu suntem,ca fapt divers ,mie imi place aici,traiesc mai bine decit 70% dintre germani.

Link spre comentariu

Eu pot sa spun ca de cand am uTracer-ul (care nu RoeTest, dar se pot face ceva masuratori) am testat destul de multe tuburi cu el (cateva sute) si pot spune ca:

- am intalnit lampi din seria ECCxx si ExxCC cu diferente intre cele 2 triode, dar nu mai mare de 10% dar si lampi cu diferente de 1% (E88CC Telefunken)

- am intalnit lampi rusesti (6N1P, 6N2P, etc.. duble triode) care la fel, diferenta intre cele 2 triode nu depasea 10% maxim, dar si un procentaj destul de mare cu caracteristici apropae identice (1-2%) (seria EV) si cand zic asta ma refer la Ia, mu si gm.

Link spre comentariu

@adrian_pic....

''Beide Röhrengruppen stammten aus Militär-Surplus- Beständen.''

''Der durchschnittliche Anoden- Spitzenstrom der EL32 war 67,4 mA, der Toleranzbereich ging von -26 bis +17 %.'' 

''Testbetriebswerte: Ua = 50V, Ug2 = 220 V, Ug1 = 0 V''

Eu zic sa citesti foarte atent topicul ala, sunt informatii pe care nu le gasesti nicaieri pe net sau in carti.

@viobio, nu inteleg ce e curios cu ''200 aparate pe an''...pt mine un an are minim 350 zile de munca ...si mai mult de o zi (12-14 ore munca), maxim doua nu pierd cu niciunul, altfel ar fi nerentabil. Legat de ''cauciucuri'' nu stiu cat mergi tu cu masina si cum mergi, dar eu nu mai iau in viatza mea cauciucuri din Romania. Acolo era vorba de cauciucuri pe 16''  ''C'' pt o duba si nu pt PKW (masina mica). Daca e sa vorbim de masini o putem face la ''Bibanu'' pe topic.

Legat de ''traiul'' din Romania ma abtin sa comentez, am trait si eu 30 ani in Romania si 15 in Germania, stiu cum e in ambele.

@bmsorin, nu contest masuratorile tale, ce pot sa spun e ca am un lot de 10 buc noi 6N3P-EV pe care o sa le termin zilele astea de masurat si o sa postez rezultatul masuratorilor. Am apucat sa masor cateva si pt ca dispersia parametrilor era mare le-am dat de o parte pe raftul ''gunoaie''. Cu lampile rusesti..m-am cam dezumflat, adica mi-a cam  trecut entuziasmul, chiar daca erau interesante la pret calitatea lasa mult de dorit.

Cred ca ar trebui sa facem un topic dedicat masuratorilor reale pt tuburi noi, cu lampi bune dar si cu cele aiurea, nu de alta dar piata e plina de gunoaie. App de asta, am cumparat special, cu toate ca aveam in stoc, niste lampi ECC81, ''imperecheate'' pe Funke W19....de pe ebay.de, de la vanzator 100% ok si ...numai imperecheate nu erau...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dom doctor,intelege un lucru,tuburile nu se uzeaza egal,in timp.In rest apreciez ce faci,am mai spus asta,totusi nu pot inghiti multe gogosi ,despre tuburi.Off topicAm un Mercedes Sprinter ,deci cauciucurile sunt cu C,tot pe 16,sunt la a doua iarna cu ele,au un rulaj de 30000km,inca bune,cauciucuri chinezesti Riken,nu tine gogoasa cu 5000km.

Editat de viobio
Link spre comentariu

''Der durchschnittliche Anoden- Spitzenstrom der EL32 war 67,4 mA, der Toleranzbereich ging von -26 bis +17 %.'' 

Traducerea ar fi: '' The average anode peak current of the EL32 was 67.4 mA, the tolerance range went from -26 to +17%. ''

Dar Jacob Roschy  pune si un tabel acolo pe care l-am pus si eu si daca elimin un singur tub deja ajung la  -20% to +17%. Daca elimin 4 tuburi ajung la -11% to 13,5%. Deci totusi nu bag 6% in plus doar pentru un singur tub din 27 de tuburi. Oricum nu se pupa deloc cu ce sustine initiatorul topicului. 

Sa nu crezi ca toti romanii care sunt in Romania sunt prosti sau tampiti sau se inchina la cei plecati aducandu-le osanale. 

Offtopic:

viobio in Romania nu se fabrica decat pneuri Continental (deci firma germana) si Pirelli(firma italiana). Aceste pneuri merg la export si multi habar nu au ca sunt produse in Romania si nu le put atat timp cat nu detin aceasta informatie. Nu stiu ce pneuri a cumparat el de prin Romania dar sigur i-a tras teapa un smecheras de aici cand l-a vazut plin de fonfeuri si cu aere de neamt. Eu in locul lui as fi tracut sub tacere acest incident (daca chiar este adevarat) ca ma faceam de ras: sa ma faca pe mine un papagal din Romania?  :rade: => valoarea mea este sub cea a unui papagal din Ro. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

@adrian_pic, tu nici cu translator real, persoana fizica, nu o sa pricepi ce scrie in articolul ala, nu de alta dar ..ori nu poti , ori nu vrei. Pe de alta parte, pt ca sigur nu stii, pe RMorg nu se posteaza ''la misto'' , fiecare postare e analizata de un redactor sau admin si abia apoi apare in forum. Si pt cultura ta generala afla ca doar 37 membri sunt din Romania din cei 15028, cativa sunt si aici pe forum, iar inscrierea acolo pe langa faptul ca e verificata ''la sange'' nu se face in ideea de a avea acces la baza de date ci in scopul de a contribui la dezvoltarea acesteia.

Ma repet, ce este postat pe RMorg e 100% verificat si din surse credibile. 

Link spre comentariu

Cred ca este mai simplu sa te intreb: ce trebuie sa inteleg de acolo? (asa evitam sa incarcam forumul cu mesaje inutile). Sau spune-mi macar ce ai inteles tu (poate in germana tu ai inteles alceva)?

P.S. Hai sa discutam scurt, concis si la obiect fara inflorituri.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări