Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masuratori de THD si IMD

Vizitator

Postări Recomandate

Indiferent daca lampile finale PP functioneaza in B, AB sau A, semnalele de atac in grile sunt sinusoidale (chiar daca in unele situatii nu ar fi necesar) Toate defazoarele de atac pe care le-am vazut eu au la ambele iesiri semnale identice ca forma cu cel de intrare. (cel mai simplu exemplu ar fi catodina) Doar faza difera.

Evident, asta cu iesirile defazorului in gol. Daca defazorul la un moment dat tinde sa atace lampa finala in A2 (cu curent de grila), e normal sa apara limitari. In mod normal, asta nu trebuie sa se intimple.

Da mişa dar în AB2 sau A2 se intră în limitare pentru semialternanţa pozitivă din atac când dinamic gc(tub final) devine pozitivă în raport cu catodul şi nu mai pot susţine curentul gc.

Pe când în exemplu de atac gc(tuburi finale) discutat http://s28.postimg.org/wy6yf4szh/driver.png apare limitarea pentru semialternanţa negativă din atac ca să vezi şi dumneata "atacul în AB".Aştept să aud/citesc cum sa făcut proiectarea etajului de atac(practic vedem ce poate arăta o oscilogramă).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Nu a apăsat butonul "invert" pentru că la ieşire are sinusul nelimitat da(poftim ,nu contează că limitează semialternanta aia negativă şi aşa tuburile finale sunt blocate înainte de intrarea în limitare a semialternantei negative) discutam aşa ca să lămurim pentru noi câteva chestii. der doktor ne învaţă/arată cum să măsurăm sau să reglăm o sculă dar cred că noi vedem ce masurăm sau reglăm (tuburi uzate un atac-ab-fain etc). Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da mişa dar în AB2 sau A2 se intră în limitare pentru semialternanţa pozitivă din atac când dinamic gc(tub final) devine pozitivă în raport cu catodul şi nu mai pot susţine curentul gc.

Pe când în exemplu de atac discutat http://s28.postimg.org/wy6yf4szh/driver.png apare limitarea pentru semialternanţa negativă ca să vezi şi dumneata "atacul în AB".Aştept să aud/citesc cum sa făcut proiectarea etajului de atac.

Pentru un etaj final PP in toate clasele de functionare semnalele pentru grilele de comanda ale tuburilor finale sunt absolut sinusoidale,cu un THD cat mai mic deasemeni si cu TPHD foarte mic.Pentru un PP clasa A2 defazorul are :"obligatia" sa sustina curentul de grila pentru tubul utilizat pana la puterea proiectata cu distorsiunile minime.Cred ca undeva s-a strecurat o greseala,pentru formele de unda de aici http://s28.postimg.o...4szh/driver.png ar trebui sa aveti un THD imens,parerea mea.

Cred ca ati observat ca in toate discutiile despre splitere (defazoare,sau schimbatoare de faza) unde au fost prezentate diverse configuratii se cauta sa se obtina un THD,IMD,TPHD cat mai mici si o forma de unda perfect sinusoidala si simetrica.

Indiferent ce analiza teoretica  sau determinari practice se vor face,FORMELE DE UNDA PE IESIREA DEFAZORULUI TREBUIE SA FIE ABSOLUT IDENTICE dar "sucite" la 180*,daca la cuplarea cu tuburile finale ele se vor altera,inseamna ca defazorul NU este bine dimensionat.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nu cred Lăzăroiu ca thd devine chiar imens pentru că înainte de intrarea în limitare a semialternaţei negative de atac tuburile finale ajung sa fie blocate.Simulează te rog(să vedem totuşi ce ne spune analizorul matematic).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Poate "nu ai înţeles" mişa dar der_doktor a stabilit "regula" pentru clasa AB pe grila de comandă tuburi finale=semialternanţa negativă de atac limitată(ab mic).Practic adrian pic se "bate" cu morile de vânt(am venit ca scutier în ajutorul său).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu cred Lăzăroiu ca thd devine chiar imens pentru că înainte de intrarea în limitare a semialternaţei negative de atac tuburile finale ajung sa fie blocate.Simulează te rog(să vedem totuşi ce ne spune analizorul matematic).

Cam din aceste "motive" am afirmat cele de mai sus si cred ca intre unTHD de  0.27% pentru Ps=12W la un THD=7.2% pentru Ps=11W este o diferenta destul de importanta,teoretic vorbesc si bineinteles pentru cei ce accepta acest aparat matematic.

Schema pentru test este cea din imagine iar rezultatele le vedeti si dv.,precizez ca schema este realizata si practic de un user de pe forum.

Nu intru in amanunte si nici nu vreau sa teoretizez absolut deloc,explicatii exista pentru ca semnalul pe grila odata distorsionat va fi insotit de armonici si nu mai conteaza ca tubul este blocat sau nu,as vrea sa ma exprim in asa fel incat sa inteleaga toata lumea ,mi cer scuze pentru acest lucru.

post-175212-0-99613200-1412704519_thumb.png

post-175212-0-08908800-1412705226_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Eu consider ca cel mai simplu si pentru a nu pierde timpul ar fi sa discutam exact pe schema acestui amplificator (am inteles ca s-a scos schema). decat sa incercam sa ghicim noi ce a proiectat X-ulescu. Daca nu se pune totul pe masa la vedere => se ascunde ceva. 

Link spre comentariu

Da ,ai drepate Lăzăroiu matematic diferenţa devine imensă ,asta înseamnă că trebuie exclus atacul grilei de comandă tub final în ab-mic chiar şi pentru configuraţia etaj final push-pull clasa AB.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu consider ca cel mai simplu si pentru a nu pierde timpul ar fi sa discutam exact pe schema acestui amplificator (am inteles ca s-a scos schema). decat sa incercam sa ghicim noi ce a proiectat X-ulescu. Daca nu se pune totul pe masa la vedere => se ascunde ceva. 

Foarte corect; elforum.info este FORUMUL ELECTRONISTILOR,iar electronisti stau de vorba pe scheme.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Metoda asta cu citirea pe o retea T sau Y nu e corecta in cazul de fatza ,aici avem AB class .Merge in schimb la clasa A unde ambele alternantze sunt egale ca amplitudine.

Mult mai simpla decat reteaua in T e conectarea unui voltmetru electronic de AF cu impendantza de intrare de 10MOhm la iesirea din driver si citirea valorii minime.Cu ocazia asta se verifica si erorile de faza.

Posted Image

Ce am scris gresit aici ? Ca nu e corecta determinarea amplitudinii prin metoda ''valderama'' in cazul de fatza. In legatura cu driverul ca nu e ok,am mai mentzionat asta pe parcursul topicului,dar probabil decat @adrian_pic a remarcat ,el fiind singurul interlocutor.Daca era ok driverul probabil il testam si in clasa A1.

Oricum in clasa AB e mai putzin importanta limitarea alternantzei negative,exact  cum a scris si @valderama,tubul fiind deja blocat GK cu mult inainte de limitare.Daca va uitatzi pe oscilograme mai atent o sa vedetzi nivelul axarii pe zero,digitalele astea nu stiu sa minta,si cat in procente e limitata alternantza negativa.

Prefer sa nu comentez mai multe....acum.

Link spre comentariu

Driver-ul cred ca se poate bibili sa scoata sinus (pe schema si cu tensiunea de alimentare stiuta), dar asta nu ajunge ca sa poti sa il transformi in clasa A. Daca tii neaparat totusi sa il testezi si in clasa A (desi el acum in clasa AB are cativa wati in clasa A) poti totusi sa o faci dar nu ai sa obtii puterea maxima care s-ar putea obtine si trebuie mare atentie sa nu se arda lampile finale (ai negativare fixa si la clasa A se impune negativare automata - ai nevoie de rezistori de wataj mare (20W - 40W) ).

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Domne uite cum a scos Lăzăroiu din simulare THD 7,25% aici http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-08908800-1412705226.png cele două semnale defazate sunt diferite ca formă de undă şi diferit axate acum ce trebuia să prezinte simularea pentru thd onorabil probabil sub 1% în zona galbenă http://oi60.tinypic.com/i5xldw.jpg două semnale defazate 180° cu aceeaşi formă de undă şi axate de unde va rezulta şi procentaj thd mic în clasa AB adică procentajul ăla thd prezentat de der_doctor pentru ambele situaţii din măsurătorile lui.der_doctor evident ştie să măsoare(are şi cu ce să măsoare) dar nu vede clar/exact ce măsoară.

Oare cine spunea că nu se văd procente însemnate thd(5%-7%-10%) pe ecranul osciloscopului ? ,să privească aici sinusul ăla roşu din sarcină http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-08908800-1412705226.png să compare cu sinusul verde din sarcină poate remarcă diferenţele(evidente).Practic Lăzăroiu dacă vrea ne prezintă şi un alt procentaj thd pentru forme de undă identice-defazate(180°)-limitate şi corect axate(aseară nu am fost prea atent dar acum fiind dimineaţă pot să reafirm că procentajul thd cu siguranţă nu devine chiar imens în situaţia corectă/galbenă http://oi60.tinypic.com/i5xldw.jpg ).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări