Vizitator neil Postat Decembrie 15, 2006 Partajează Postat Decembrie 15, 2006 sint total incepator. un prieten are un device artizanal care functioneaza cu un AT89C2051. http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?family_id=604&family_name=8051+Architecture&part_id=1938 zice ca nu mai functioneaza deloc si sa il verific eu. el suspecteaza ca ar fi ars/defectat "procesorul" si m-a rugat pe mine sa il "verific". cum se poate verifica daca acest microcontroler AT89C2051 este defect sau nu? precizez ca am acces la el, am vazut ca are 20 de "picioruse" (10 pe o parte, 10 pe alta) si am gasit pe net si documentatia/manualul (vezi pdf atasat) exista vreo modalitate de masurare/verificare cu vreun aparat (de masura). eu am un MAVO. scuze pt ignoranta si poate "stupiditatea" exprimarii mele de novice. multumesc anticipat pt orice sugestii si raspunsuri[/img] Link spre comentariu
one Postat Decembrie 20, 2006 Partajează Postat Decembrie 20, 2006 Nu stiu de ce am impresia ca am mai raspuns la acest post.Circuitul in cauza este un microcontroller, adica un fel de procesor, care executa un program aflat intr-o memorie. Aceasta memorie este interna, adica nu mai este necesar un alt circuit pentru realizarea functiilor acestui controller.Nefunctionarea sau functionarea defectuoasa a circuitului poate fi cauzata de defectarea partii de calcul sau a memoriei, care contine programul. Verificarea nu este posibila decat prin citirea programului si verificarea rularii acestuia. Altfel, doar norocul poate aduce o rezolvare (nu merge oscilatorul, etc.).Daca memoria este protejata la citire, atunci nu poti citi memoria controllerului si deci nu poti verifica functionarea. Link spre comentariu
Vizitator neil Postat Decembrie 20, 2006 Partajează Postat Decembrie 20, 2006 da. mersi de raspuns. pana acum totul e clar.as insista totusi cu niste intrebari (sper sa nu fie prea stupide):- e posibil, adica exista notiunea de microcontroler "ars"?- cu placutza (pe care e montat microcontrolerul) conectata la baterie s-ar putea masura unele din piciorusele microcontrolerului ca sa se vada daca trece sau nu curent prin el? sau intrebarea asta nu are sens?- ce evenimente pot duce la "busirea" softului din memoria interna a microcontrolerului?- cum si cu ce "aparat" se poate CITI softul din memoria interna a microcontrolerului?- cum si cu ce "aparat" se poate SCRIE softdin memoria interna a microcontrolerului?mersi anticipat pt raspunsuri la toata lumea! Link spre comentariu
nicul Postat Decembrie 21, 2006 Partajează Postat Decembrie 21, 2006 -pai cred ca daca depasesti 5,5V nu-i prea bine (cu toate ca in catalog e dat 6V)-verifica daca nu cumva intrarea de reset e sus, condensatorul scurcircuitat-asa cum zice one verifica oscilatorul, cred ca poti sa pui o sonda logica la xtal2-daca totul e ok tine-l in reset si vezi daca porturile isi schimba starea si se duc in high (cele care nu au rezistente pull-up ca alea sunt sigur high)-zi ce-ai constatat Link spre comentariu
Vizitator neil Postat Decembrie 21, 2006 Partajează Postat Decembrie 21, 2006 wow... :smt017 din pacate ma cam depasesc notiunile astea:- "intrarea de reset" - "oscilatorul"- "sonda logica", "xtal2" - "tine-l in reset" - "porturile isi schimba starea si se duc in high"- "rezistente pull-up" eu sint soft-ist si nu prea am habar de electronica.am un aparat de masura MAVO vechi, dar care functioneaza bine, si tot ce am stiut sa fac a fost sa verific bateria (de 3.7V) care alimenteaza placutza daca e incarcata, si am mai masurat doua "puncte" de pe placutza (unde am dedus eu ca ajung firele de alimentare) ca sa constat ca si acolo tensiunea e ok (adica 3.7V).speram, in naivitatea mea, ca daca placutza (si implicit microcontrolerul de pe ea) este "conectata" la baterie, as putea sa masor vreo pereche din cele 20 de picioruse ale microcontrolerului sa vad daca nu e "ars" si "curentul circula ok" prin el...:( Link spre comentariu
one Postat Decembrie 22, 2006 Partajează Postat Decembrie 22, 2006 Daca te depasesc notiunile astea, e cam greu sa verifici circuitul. Mai bine apelezi la cineva cu experienta, sau cauti sa inlocuiesti tot circuitul.Intrarea de reset este un pin al controllerului. A-l tine in reset inseamna a-l lega la +, adica a-l activa. Dupa aceea, trebuie lasat sa lucreze si se poate verifica oscilatorul masurand semnalul pe un alt pin.Starea "high"... uufff, mai bine las-o balta.Nu poti sa il masoti cum iti imaginezi tu, cum nu poti repara o masina avand la dispozitie o ruleta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum