Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Electronica Industriala AM1100


Postări Recomandate

Salutari tuturor.

 

Va prezint cel mai recent proiect al meu ( finalizat chiar astazi ), constand in reconditionarea a 2 exemplare ale amplificatorului vechi Romanesc de radioficare AM1100. Proiectul a fost unul la cererea cuiva de aici dupa forum, el fiind proprietarul lor, si las la alegerea sa daca va dori sa-si faca cunoscuta identitatea sau nu.

 

Ce s-a facut?

Scopul principal a fost pastrarea pe cat posibil a originalitatii, motiv pentru care unele alegeri poate vor parea neclare, si deci inainte sa va dati cu parerea ca ar fi trebuit asa sau pe dincolo, trebuie sa stiti ca totul a fost foarte minutios planificat dinainte cu beneficiarul si rezultatul a fost unul satisfacator, nu gasesc necesar explicarea detaliata a motivelor pentru care ceva anume s-a facut, voi spune doar ce anume s-a facut.

 

-In primul rand s-au reconditionat carcasele, uneia ii lipsea un panou dar am gasit niste tabla cam la aceeasi grosime si am "fabricat" eu panoul, a iesit ok, mai ales la gauri ( la care aveam cel mai mare stres ), unde am rezolvat suprapunand panoul original ramas peste cel nou si lipindu-le ferm dar temporar cu adeziv cald, apoi gaurile s-au facut prin cele de la panoul original avand astfel un "tipar" perfect, rezultatul a fost satisfacator. S-au vopsit panourile mari ( cel de sus si cel de jos, capacele mai bine zis ) cu spray gri-argintiu si radiatoarele cu negru mat, in cateva straturi apoi cate 2 straturi de lac transparent pe fiecare pentru protectia vopselei, am folosit evident de fiecare data spray-uri. Panourile din fata si din spate au ramas asa cum erau, doar le-am curatat putin.

 

-S-au inlocuit absolut toti condensatorii cu altii evident noi ( fie ei electrolitici ceramici sau de alt fel ), voi mentiona doar pe cei 6 mari care s-a ales sa fie niste Samwha la 4700uF/100V, cei originali teoretic erau la 4700uF/40V bucata, la masurare insa am gasit capacitatile mult imprastiate, devalorizati sever cam toti, si nici la ESR nu stau deloc bine niciunul din cei vechi.

 

-S-au inlocuit toti tranzistorii, ar merita mentionati doar finalii si prefinalii care original erau 2N3055, s-a ales folosirea a MJ15024 de la On Semi.

 

-Din rezistente s-au inlocuit doar cateva din cele de putere ( mai putin cele dintre finali deoarece nu s-au gasit inlocuitori satisfacatori, oricum originalele se prezinta ok ), si altele cateva mici care mi s-au parut mie "obosite", restul au ramas la locul lor.

 

-S-au refacut si inlocuit unde a fost cazul legaturile electrice din interior, am pastrat mufele si papucii originali deoarece mi s-au parut in stare buna si ajuta la pastrarea aspectului original in interior.

 

Am incercat sa pastrez totul cat mai original, lucrandu-se doar la "intinerirea" amplificatoarelor, si dupa alte mici operatiuni au urmat testele si reglajele de rigoare, si pot sa spun ca am fost placut surprins de calitatea sunetului tinand cont ca totusi schema este una destul de rudimentara, dar asta nu face decat sa dovedeasca inca o data daca mai era nevoie ca performantele unui amplificator reprezinta un domeniu foarte subiectiv si ca mare parte din parametrii de top care se tot cauta sa se obtina la cote cat mai bune, sunt daca nu imposibil, oricum foarte greu de sesizat cu urechea libera, in fine n-are sens sa lungim vorba inutil, scopul acestui topic nu este dezbaterea schemei si configuratiei acestui amplificator, ci doar prezentarea unei restaurari.

 

Va prezint si cateva poze ilustrative ( scuzati calitatea slaba a imaginilor, sunt facute cu mobilul ).

 

Amplif 1, aspect vechi:

Posted Image

Posted Image

 

Amplif 1, reconditionat:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Cutia cu componentele noi, tocmai ce o primisem:

Posted Image

 

 

Amplif 2, aspect vechi:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Amplif 2, restaurat:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

http://s6.postimg.org/y54q879r1/009_Traf_iesire.jpg

http://s6.postimg.org/oymfkx4il/010_Aspect_interior2.jpg

http://s6.postimg.org/y7olv1del/011_Aspect_interior3.jpg

http://s6.postimg.org/sks8xkavx/012_Aspect_interior1.jpg

http://s6.postimg.org/aw0i5xz4t/013_Left.jpg

http://s6.postimg.org/5ymxktx5p/014_Right.jpg

http://s6.postimg.org/t1dgjzyn1/015_Top.jpg

 

Componentele vechi inlocuite:

http://s6.postimg.org/kkijmtjbx/016_Vechituri1.jpg

 

 

Bilantul costurilor:

-12 electrolitici Samwha 4700uF/100V, pret total cca 312 lei;

-16 buc MJ15024G, pret total cca 311 lei;

-4 mufe CA6LS, pret total cca 118 lei;

-2 spray-uri vopsea negru mat, pret cumulat 16 lei;

-1 spray gri-argintiu, 25 de lei;

-1 spray lac transparent, 25 de lei

-Alte maruntisuri care cumulat au ridicat costurile pentru componente undeva aproape de 1000 de lei pentru ambele amplificatoare.

 

Am investit mult timp si suflet in acest proiect, ( ai mei ma tot intrebau, "nu mai termini o data cu amplificatoarele alea?..." ), am dorit sa fac totul asa cum am gasit eu de cuviinta ca ar trebui, personal sunt satisfacut de rezultate, si consider ca efortul depus a meritat. Aici ma retrag si va doresc toate cele bune.

 

Marian.

Link spre comentariu

Salut Mircea si multumesc pentru apreciere. "Investitia" mea a constat in munca depusa, incepand de la planificarile cu proprietarul si cautarea componentelor optime, si pana la strabngerea ultimului surub dupa finalizare. Costurile componentelor au fost suportate de beneficiar, eu raman cu experienta castigata si mai ales cu satisfactia repunerii in functiune si reintineririi a 2 bucati de istorie Romaneasca, si in mod normal ar trebui sa reziste in timp cel putin la fel de mult cat a trecut de la iesirea lor de pe linia de fabricatie.

Link spre comentariu

Multumesc.

 

Nu am facut prea multe teste, nu detin aparatura de specialitate pentru a evalua performantele, si urechiometric e mult prea sugbiectiv ca sa ma complic, ce-i drept daca intrarea este lasata "in aer" exista un zgomot de fundal destul de pronuntat, probabil si datorita lipsei potentiometrului, dar cu intrarea scurtcircuitata sau conectata la o sursa de semnal este in regula, zgomotul de fundal nu mi s-a parut o problema. Ampliful este unul foarte simplu si foloseste solutii simple, asteptarile deci trebuie sa fie in consecinta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări