Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Windows 10

K1nderu

Postări Recomandate

"Sau "si ce daca ma spioneaza, nu fac nimic ilegal, nu am nimic de ascuns"; atunci publica-ti datele si

parolele conturilor bancare, fa nudism in centru, etc. ...doar tu nu ai nimic de ascuns, NU?"

Tu iti tii parolele (pin-ul) conturilor bancare si/sau datele personale pe calculator!!!???

Si atunci capul la ca iti mai foloseste?

Link spre comentariu

Adica, pe de o parte unii ne ofera anonimitatea VPN, in timp ce altii se opintesc sa afle cat mai multe

despre noi, sa gaseasca cai cat mai eficiente sa ne ia banii (sau ce-or mai gasi de oarecare valoare)....

(si aia cu vpn-ul vor bani, desi unele servicii de acest gen sunt iluzorii!!!-vezi scandalul hidemyass...)

Intrebarea ar fi aici, nu cumva aia cu VPN-urile sunt de asemenea interesati de spionaj ? Ce ii impiedica sa iti spioneze traficul direct in timp ce le folosesti vpn-ul ? O fi el un vpn distribuit dar software-ul nu este opensource sa vezi exact ce face si fiind in vpn nici nu reusesti sa vezi mare lucru daca ai incerca sa urmaresti traficul.

Link spre comentariu

Daca ati inceput sa va puneti intrebari....

"Serviciul" asta e, ca si cu site-urile de file sharing, o chestie la limita legalitatii.

File sharing-ul nu e pentru pus filmu' lu' nea Gogu la pescuit, cand a lunecat pe

pietroi si a cazut cu fundu'n riu, cum e uneori prezentat. Traficul se face cu fisiere

"sensibile", gen filme & co., care cam sunt sub incidenta unor drepturi intelectuale,

care, reclamate sunt sterse. (de parca nu s-ar sti ce genereaza traficul principal)....

VPN-ul are 2 componente: mascarea IP-ului, in ideea de a te "ascunde" de cine

cauta sursa sau destinatia unui fisier, si "criptarea" pachetului de date, care mie

nu mi-e deloc clar cum se face: la plecare, cine are "cheia" - in situatia unui download,

sau la destinatie, in cazul unui upload, adica criptarea e pierdere de resurse in absenta

controlului real al cheii de criptare....

IP-ul trebuie cunoscut de cineva, pentru a ajunge datele la utilizatorul serviciului;

criptarea are sens in masura in care cineva care ar intercepta fluxul de date sa nu-l

poata accesa, insa doar daca nu poate procura cheia de criptare, altfel nu are nici o

valoare...

Un proverb (parca arab, dar astea-s valabile oriunde), zice ca un secret e ceva care era

stiut de un ins aflat in mormant; daca insul inca traieste e o taina iar daca acea informatie

e in posesia a 2 persoane e deja publica....

Link spre comentariu

Am auzit ca franta si germania in colaborare lucreaza de zor la un sistem de operare bazat pe linux pe doua versiuni , una pentru institutii si una pentru uz general

La win. 10 s-a inspirat din linux , mai ales dracia aia cu parola enervanta la logare

Am incercat sa ma imprietenesc cu ""pinguinul"" dar m-am intors tot la win.

Odata am vazut pe un forum un walpaper cu o vulpe ""firefox"" cum fuge in gura cu litera ""e"" de la explorer___atunci am facut si eu la misto un walpaper cu un pinguin care face pipi pe pe un semn de circulatie cu o pictograma de la windows , am avut probleme m-au banat si au sters contul

Link spre comentariu

Mie mi se pare amuzant, da' poate am eu un "simt al umorului" mai sucit?

Unii pe-aicea se intrebau daca nu va veni si momentul in care W10 ("ultimu'

Widows") va "cere" bani.

Pai exista mai multe de remarcat:

1) S-ar parea ca "pay-back-ul" incepe odata cu datele carabanite de minunatu

OS catre serverele MS;

2) In afara de programelele de smartfon (apps) bagate direct in OS (si cica

"reanimate" de update-uri, chiar daca ati incercat sa le dezinstalati), multe

altele, din "magazin" (store) costa niste banuti, o parte merge spre MS

3) Spatiul de publicitate = alti banuti pentru MS; iar "istoricul" despre

ce ati cautat, cumparat, vizionat, discutat despre = informatii si mai

valoroase pentru publicitatea "tintita" (ca si locatia, ca publicitatea o va

face unui comerciant local, ca doar nu ma voi duce sa-mi cumpar burger

din Seattle!!!)

4) Am observat ca cerintele pentru functionarea W10 au ridicat necesarul de RAM

de la 1 la 2GB, si pentru varianta de 32 de biti. Treptat, computerele mai vechi

vor iesi din "spectrul" celor capabile sa ruleze "the greatest Windoze". Va trebui

sa scoateti niste banuti pentru un computer nou....

5) De aici incep "posibilitatile": a) Update-uri pe bani; daca doriti noile "features",

va trebui sa achitati o "mica" taxa. Daca nu va hotarati, dupa un timp, OS-ul va

incepe sa dea "semne de oboseala", rulare lenta, crash-uri, etc. transmitandu-va

mai mult sau mai putin subtil mesajul ca necesita o "injectie" de "revigorare",

desigur, "pe bani"!

b) mai exista posibilitatea ca, pentru o (alta) taxuta, sa fiti bombardati cu mai

putine reclame (parca nu-mi vine a crede ca exista scapare de ciuma publicitatii!)

Pentru Nico: nu, nu imi tin NIMIC pe calculator; si nu, nu am incredere in calculatorul

meu nici pentru a efectua plati on-line (nici un anti-malware nu e 100% sigur, situatie

in care nu are rost sa dau bani pentru asa ceva. Anecdotic, acum cativa ani, o cunostinta

a cumparat o licenta Bitdefender pentru 3 computere si deoarece o instalase pe ambele

lui computere, mi-a oferit a treia licenta (cadou). Am incercat instalarea, insa aceasta a

"avortat" cu mesajul " sistem de operare not genuine". De parca as fi cumparat sistem

de operare de la aia... Amicul a primit inapoi antivirusul, sa si-l instaleze pe frigiderul

cu internet...)

Daca ma enervez suficient, poate reusesc sa gasesc drivere pentru vechitura mea de

computer sa instalez un Mint sau Ubuntu...

Editat de blazeu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Si cine te opreste sa le dezinstalezi? Eu unul asa am facut si nu am intampinat nicio problema. de rest ai setari prin care poti dezafecta majoritatea aplicatiilor care ar putea fi suspicionate ca transfera date (ma intreb care or fi alea?) catre serverele Microsoft.

Maestre ai ajuns in c..ul gol in piata publica din momentul in care ti-ai cumparat smartfion si ti-ai creat adrese de e-mail (indiferent pe ce furnizor de servii de posta electronica).

Daca vrei intimitate mergi in creierul muntilor cu un aparat de radio pe baterii si televizor analogic, iar ca sistem de comunicatii foloseste fumul (ca batranii amerindieni), Asa te poti trata naturist si de paranoia!

Link spre comentariu

Regret ca te dezamagesc, dar placa asta o pun atat de multi...

In primul rand, apare replica cu smartfonul; nu folosesc decat

atunci cand doresc internet mobil (adica cateva zile, de 2-3

ori pe an). Bineinteles ca operatorul de retea trebuie sa stie

unde e telefonul, ca sa-mi poata transmite un apel, insa exista

o "mica" diferenta intre aceasta localizare functionala si transmisia

fiecarei apasari de tasta pe care o fac? (keylogger).

In al doilea, replica "Facebuci si Goagal fac la fel": nu folosesc FB

iar daca am vreun dubiu legat de G, exista si alte motoare de cautare.

Dar sistemul de operare nu-l pot evita.....

Ceea ce doresc sa exprim e ca si "intimitatea" asta are niste gradatii;

(cum exprima un comentariu legat de chestiune: " inteleg rostul camerelor

video din banci, magazine, institutii publice, etc., insa nu e acelasi lucru

cu o camera video care ma priveste in baie") daca nu se intelege chestia

asta, nu mai are rost sa discutam.

O alta chestiune pe care o ridica "unii": acele actualizari, imposibil de

oprit si chiar de amanat (desi parca chestia cu amanatul s-a rezolvat,

sa nu ajungem sa pierdem un material la care lucram atunci). Actualizarile

astea fac aproape orice modificare (unii au observat ca le-au "actualizat"

setarile alea "simple" inapoi pe maxim de colectare, altii ca le-au re-aparut

"app_urile" alea pe care abia le scosesera), fara a fi posibil nici

un fel de control. Acum poate ce fac eu e banal, dar unele chestii se mai

pot schimba... Daca devin, cumva "interesant"?? (poate ati auzit/citit

bancul cu arabul din america pe care fiu-su il "ajuta" trimitandu-i un

e-mail in urma caruia FBI-ul ii sapa gradina (cautand ....bomba! Ha-ha

ce hazliu! .... Am ras, insa apoi m-am gandit si la consecintele unei asemenea

situatii; arabu' ala va fi supravegheat vreo 100 de ani, desi practic nu s-a

intamplat nimic. Cateodata indoiala e suficienta... De ce sa ma expun?)

Dar probabil ca sunt un "ciudat", nu merg cu turma.....

PS Uneori nu e chiar asa de simplu de dezinstalat unele app-uri, ca nu

de-aia le-a infipt acolo vanzatorul sau MS...

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Maestre, daca smartfionul are Android, atunci ai parte de Google, deci... uita de motor de cautare. Chiar daca functia "LOCATION" este dezactivata (asta este ce crezi tu) tot poti fi localizat, chiar si fara a fi apelat de test. Nici celelalte sisteme de operare (iOS si Blackberry) nu te scutesc de localizare si alte minuni!

Vrei sa ai intimitate cand comunici cu cineva, foloseste sisteme de criptare cu parola publica si privata si de-abia de atunci devii foarte interesant!

Si sistemul de operare il poti evita. Nu-ti place Windows treci pe Linux, Ubuntu s.a.m.d. Ai software care ruleaza doar pe Windows .... ghinion!

Dar stai! Ai o optiune importanta: in Settings poti dezactiva toate posibilitatile aplicatiilor de a transmite informatii despre calculatorul tau.

Cat priveste camerele de supraveghere iti recomand sa nu parasesti Romania, altfel vei foarte frustrat de faptul ca peste tot vei intalni camere de supraveghere si uite asa ti se va alimenta paranoia ca esti/poti fi urmarit si e pacat!

Link spre comentariu

Mestere Nico, nu am probleme cu camerele DE PE STRADA (au inceput sa apara si prin romanica).

Eu pomenisem de o ipotetica (speram!) camera IN BAIE. (chiar nu mai are omu' nici loc de o laba in

liniste?)

Parca am spus destul de clar ca EVIT smartfoanele (deci si android & ce o mai fi pe acestea).

Windowsu', inca mai utilizez chestii mai vechi (xp), probabil voi "face pasul" spre ubuntu sau mint,

acesta fiind prezentat ca fiind cel mai accesibil inlocuitor de windows dar pe kernel de Linux.

Legat de ce se poate face "in settings", au inceput sa apara unele dubii, legate de ce face "dezactivarea"

aia, de fapt... (daca tot pomenim de paranoia). Cica datele colectate sunt criptate; asta e cu 2 capete, ca

batu': nimeni, in afara de MS nu stie ce contine pachetul, iar increderea in MS.... e cam sub zero...

In concluzie: Microshaft a "schimbat politica" la un comportament intolerabil: poate nu atat colectarea

de date cat intruziunile inevitabile {"mandatory"), care fac tot felul de chestii, de la inlocuirea driverelor

cu altele, considerate -adesea gresit - de MS ca fiind "mai bune", pana la stergerea unor programe

care "nu-i plac" windowsului, si chiar instalarea a cine stie ce programe "curioase"....

Si culmea, se mai cer si bani pentru "minunatia" asta...

PA, M$!

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Din fericire pentru mine nu eu sunt ala care sufera de paranoia si nici nu ma stresez ca cineva imi va accesa "ultrasecretele" date pe care le detin.

Si inca ceva, nu am intalnit - de cand folosesc Win - modificari de natura celor pe care le sustii (inlocuiri de drivere, stergere de software s.a.m.d.)

Presupun ca ala care a afirmat asa ceva (si de la care ai preluat informatia, pe nemestecate) era sub unele influente,daca intelegi ce vreau sa zic, si nu prea mai stia ce face in fata calculatorului si cand s-a trezit a constatat ca bubulii infami i-au sters datele ultraconfidentiale si softul din computer.

Link spre comentariu

Nu intentionez sa te contrazic. Fiind destul de "departe" de "latest & gratest Windows", am receptionat doar afirmatiile unora.

Legat de experienta Dv. in w10, probabil nu ati avut "ghinionul" unora....

Microsoft a fost "scoasa" pe bursa si vanduta de "taticul" Gates (care a scos banutii de la cumparatorii actiunilor). Chestia

asta, ca multe altele, e cu dus-intors: pe de o parte e bine ca banii actionarilor sunt capitalul corporatiei (sunt ai altora),

pe de alta parte, ei, MS, trebuie sa "performeze" (in romana noastra se spune "sa produca", dar suna prea a prestatie pe

centura (Bucurestiului)). Ceea ce "pune presiune", iar MS, legat strans de PC (desktop si laptop), cam e(ra?) intr-un usor

(sau mai rapid?) DECLIN. Aici intervin mai multi factori, si anume:

1) eu cred ca primul factor e dinamica superioara a

"computerului din buzunar", smartfonul; desi e (pe medie) mai slab decat PC-ul, dar e mult mai puternic sustinut de operatorii

de comunicatii mobile, interesati sa vanda servicii de transfer de date (si e si mai "perisabil", fiind purtat se degradeaza si

fizic mult mai repede decat un desktop).

2) un alt factor in defavoarea cotei de piata a PC-ului e si faptul ca rata de nou si inovare in acest domeniu s-a redus mult

in ultimii ani; combinat cu prelungirea starii de criza, cu toate "opintelile" producatorilor, nici preturile nu s-au diminuat

semnificativ, chiar daca performantele au crescut mai mult la "nivel cosmetic". Entuziasmul pietei e mult redus, uite in

"curtea vecinului": producatorii de televizoare au gasit un interes gen "windows8" la publicul caruia i se adresau (aici e

problema continutului, mijloacele tehnice pentru transmisia de date, in tarile "bogate" sunt cam invechite, abia daca ajung

sa faca fata la HD, si asta doar prin zonele urbane, intens aglomerate unde investitiile au sanse de amortizare rapida;

continut 4K e prea putin - abia incepe sa se dezvolte HD-ul - pentru 4K trebuie alte investitii, si inca lucrurile sunt in

celebrul cerc vicios...)

3) MS a "cotit-o" pe "calea Google", si inteleg pe deplin ca "telemetria" e esentiala pentru a afla si intelege ce fac utilizatorii

cu OS-ul lor dar si ce si cat(e) app-uri (ce termen scarbos, de jucarie pentru telefon) sunt utilizate (cumpararea sau descarcarea

celor gratuite (....) nu spune foarte mult, pana la urma; destui utilizatori le testeaza si adesea la abandoneaza...

Ceea ce PERSONAL imi displace e INCONSECVENTA si ABIGUITATEA (VAGUL) discursului acestei companii: in EULA e specificat

destul de clar ca POT si probabil vor "scotoci" prin fisierele utilizatorilor de Windows; dup-aia o "iau la intors": ba ca era vorba

despre serviciile de cloud (desi limbajul vag si demarcatia din prezent intre OS si "serviciile" prin web e la fel de vaga: Cortana

"functioneaza" de fapt de pe serverele MS, si in definitiv chiar MS tot afirma ca w10 e "un serviciu"!), ba ca ei doar "anonimizeaza"

informatiile, insa totusi exista un ID, legat de o adresa IP, ceea ce ajunge pentru a identifica posesorul acelui computer si locul

unde se afla (chiar daca nu am patalama, am facut si eu nitica analiza de date, si e un pic "creepy" ce se poate "scoate" dintr-un

set de date destul de mic de informatii).

Dar ceea ce e cel mai deranjant e faptul ca "protocolul" telemetriei e "ingropat" atat de adanc in structura OS incat cele mai multe

tentative de a le opri esueaza. S-ar parea ca doar un firewall extern (implementat in router), pe lista neagra a caruia sa fie trecute

adresele serverelor MS ar avea oarecari sanse de a bloca mesajele catre MS (desi unii, care au urmarit mai atent modul de

comunicare, afirma ca, dupa ce tentativele de contact la cele peste 100 de adrese au esuat, apar altele, din "rezerva"...) Paranoia,

ce mai.... Da, nu am (inca) vreun "secret" de pastrat, insa modul de abordare continut in acest OS mi-a pierdut increderea in MS.

Va doresc numai "succesuri"!!!

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări