Vizitator radualex Postat Octombrie 1, 2014 Partajează Postat Octombrie 1, 2014 Buna seara tuturor Am o nelamurire in privinta schemei din imagine. Daca ma puteti ajuta , cum se calculeaza corect valoarea rezistentelor R1,R2,R3,R4 ? Pt valoaea tensiunii stabilizate 15 V - 2A si alt montaj pt 56 V - 500mA. T1 ar fi ceva 2SC sau 2SD in capsula TO220. Va multumesc Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 1, 2014 Partajează Postat Octombrie 1, 2014 Este greu de explicat de cineva o schemă făcută de altcineva - la nivel de valori de componente . Dar , s-o luăm pe rând . Tensiunea la ieșire este aproximativ Uz - Ube1 adică Uz - 0,7V . R4 ar putea să lipsească , nu știu cu ce scop a pus-o autorul. Posibil să fie un fel de ”protecție” la scurt circuit . Oricum , ea strică stabilizarea . Acum alegem curentul prin dioda Zener - în funcție de curentul de ieșire și de beta tranzistorului . Curentul acesta trebuie să fie mai mare decât curentul maxim cerut în bază + curentul minim prin dioda Zener. Exemplu - curent de ieșire 500mA , beta1 = 50 rezultă Ib = 10mA . Luăm 2mA minim prin Zener și obținem 12mA. Acest curent îl obținem astfel : (2Ud - Ube2)/R3 adică aproximativ 0,7V/R3 deci R3 este 0,7V/12mA = 58,3Ω. Alegem R3 = 56 sau 62Ω. R2 poate lipsi . Dacă se pune totuși este de 100-330 Ω. Curentul prin D1,D2 trebuie , la fel, să fie mai mare decât cel luat de baza lui T2 . Pentru beta2 = 100 avem Ib = 12mA/100 = 0,12mA . Alegem 1mA prin diode de unde R1 = (Uin-2Ud)/1mA . Dacă avem Uin = 80V punem R1 = (80-1,4)/1mA = 78,6kΩ - alegem 75kΩ Link spre comentariu
Vizitator radualex Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Iti multumesc UDAR pt sfaturi, nici eu nu stiu ce e cu R4, ea exista in montaj, iar o data cu modificarea tensiunii de alimentare nu stiu daca e oidee buna sa o pastrez la aceeasi valoare Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Acum , ai întrebat despe acea schemă și am răspuns la întrebare . Ca sfat , pentru o realizare practică - caută alte scheme . Pentru 12V găsești fel de fel de variante - integrate , integrate + tranzistori, etc. Pentru 56V integratele sunt mai scumpe și mai greu de găsit dar o schemă cu tranzistori decentă se poate găsi sau concepe. Mai trebuie precizat în ambele cazuri și care sunt tensiunile de intrare minime și maxime. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum