Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie PWM

Vizitator

Postări Recomandate

Doresc sa controlez un motor in PWM cu un IRL540 si atmega328.

Intrebarea este cum as putea proteja (fizic) un eventual eveniment in care pe poarta lui IRL540 , intamplator (crash uC) se va mentine +5V.

Sau altceva in afara de IRL540..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

9

• Liviu M

5

• UDAR

5

• Mircea

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Protectie pentru asa ceva e imposibil de facut simplu ... poate ceva complicat , dar ceea ce se poate face usor e sa inversezi logic semnalul PWM( cred ca se poate cu 1 tranzistor , daca nu cu 2 ) astfel incat mosfetul sa se deschida la 0V semnal din microcontroler si sa fie blocat la 5V . Atunci desigur nu ai protectie daca ramane pinul la 0V ... si trebuie modificat programul pe "invers"

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Să protejezi ce față de ce ? Motorul față de eventuala avarie a procesorului ? Dacă da , un circuit - fie cu alt µC , fie cu logică discretă , de gen FTS care , observând lipsa semnalului ”alternativ” la intrare să blocheze MOSFET-ul. 

Link spre comentariu

Cred ca s-ar putea rezolva simplu, cu un comparator. Din semnalul PWM, se obtine dupa filtrare cu un filtru simplu RC, o tensiune continuua, direct proportionala cu umplerea, intotdeauna mai mica de 5V. Aceasta tensiune poate comanda un comparator, sau prelucrata dupa dorinta.

Link spre comentariu

Lipsa semnalului alternativ exista si la umplere zero, cand motorul nu e alimentat, fara sa existe nici-o avarie. Filtrul FTS va vedea umplerea zero ca avarie, va bloca mosfetul care blocat va ramane.

Link spre comentariu

Nu , va bloca MOSFET-ul cât timp umplerea e zero - ceea ce e fix perpendicular . Când umplerea va înceta să fie zero blocarea va înceta și ea . Dacă umplerea va ajunge la 100% , semnalul alternativ va dispărea din nou și va bloca MOSFET-ul.

EDIT Ca să mai și glumim, știți de unde vine expresia ”fix perpendicular ” ? De la cos φ , care e zero la 90° , deci nu se pune .... 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Se poate comanda mosfetul de exemplu cu un operational cuplat prin condensator la semnalul PWM , cand nu e semnal variabil , adica pinul microcontrolerului blocat la 5V iesirea trece la 0V ...

Link spre comentariu

eu ma gandeam la un microtransformator...ceea ce-ar presupune un singur tranzistor..si ma rog puntea redresoare.

Sau o bobina cu senzor hall ??...

ideea mea ar fi buna ?

ideea cu operational cuplat prin condensator nu prea am inteles. ce operational ? un 741 de ex ?

Filtru RC pot face dupa IRL540 sau doar inainte ? (ma gandesc la tensiunea negativa de pe IRL540)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Chiar și din două cuvinte , termenul nu există . Ceea ce ne arăți în poză e (posibil) un transformator pe miez de ferită pentru surse în comutație . N-are nicio legătură cu tema ta - așa cum ai enunțat-o. Ți s-a explicat că , într-un fel sau altul , trebuie să discriminezi semnalul alternativ de la intrare . Când acesta există = există comandă, când nu, nu.

Am văzut editarea . Nu e vorba de a ne da mari . Niciunul nu suntem . E vorba de a spune clar ce vrem , de a nu folosi termeni pe care nu-i cunoaștem și de a încerca să rezolvăm în comun problema.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

am incercat un filtru RC cu 10k si 100nF, dar rezultatul masuratorilor nu prea e ok ma ajuta cineva cu un calcul ptr arduino default pwm ?

Se poate comanda mosfetul de exemplu cu un operational cuplat prin condensator la semnalul PWM , cand nu e semnal variabil , adica pinul microcontrolerului blocat la 5V iesirea trece la 0V ...

in ce mod trebuie configurat un op pentru aplicatia asta ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări