Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiecte realizate cu tehnologie led

turcu_dan

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...

Avand doua limitari de curent posibil sa mearga mult si bine, daca ledurile sunt macar de calitate medie si racite corespunzator.

Daca a intrat in corpul raspectiv asigurand izolatie electrica si imposibilitatea neavizatilor de a se electrocuta atunci - perfect.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Interesant... ca exemplu negativ.

Veti zice ca sunt carcotas... dar sa incep cu ce mi-a placut si as face la fel:

- fixarea COBurilor, mecanica, cu suruburi nu cu vrajeli de adezivi.

In rest, ce nu mi-a placut sau e gresit:

- sursa de alimentare.

Te chinuiesti sa faci montaj in comutatie si nu faci separatie galvanica...

Ca nu sunt nicaieri de acord cu montaje live pe un forum de electronisti, asta e clar, insa macar ce circula pe aici are calitatea simplitatii.

Ce vad la aceasta schema este si pericol si complicatie inutila.

- "LED light head"

Cand am vazut micul PCB m-am bucurat ca e protectie termica - dar aiurea.

Modul "ingenios" de conectare al ventilatorului este penibil, ai un grup de diode cu curent mai mic, iar turatia ventilatorului scade pe masura incalzirii!

Autorul "uita" sa spuna fluxul luminos obtinut, din context rezulta cam 1500lm

Asta se poate realiza cu leduri bune pe la un consum de 12W nu cei 40 pe care ii zice.

Radiatorul este prost pus pentru convectie naturala, doar ventilatia artificiala ar ajuta, dar pozele sunt fara ventilator...

De acord cu ce spune el un astfel e radiator nu ar merge natural decat la 1/4 maxim 1/2 din puterea de care zice el - insa cu leduri bune de 12W, cum zic eu, ar merge.

Link spre comentariu

Articolul e din 2013, pe atunci ledurile nu aveau încă randamente aşa mari. În rest de acord că driverul e o complicaţie inutilă, putea la fel de bine să facă autooscilant, fără comparatoare.

Link spre comentariu

Nu am remarcat data, ca vazusem rosu inaintea ochilor vizavi de lucrurile cu care nu pot fi de acord.

Intr-adevar 2 ani inseamna pentru leduri mult ca evolutie a randamentului, ma intreb si eu pana unde se poate ajunge - oare vor exista leduri care sa emita preponderent lumina si sa nu se prea incalzeasca?

Comparatoarele alea sunt pe un circuit de feed-back cu rezistenta de 1R ca traductor curent -> tensiune, adica tipic pentru un GCC activ.

Supararea este ca acest feed-back este cu pol comun cu reteaua.

In mod normal oscilatorul ar fi trebuit sa dea tensiune separata galvanic in secundar, iar bucla de feed-back sa se inchida optic (optocuplor) ajungandu-se la o sursa SMPS cu iesire de curent constant "normala" - adica aproape aceleasi componente, dar separat galvanic.

Adica cu aceleasi componente ceva bun.

Link spre comentariu

Driverele chinezeşti de până la 10-15W nu au optocuplor, limitarea de curent se face în primar, prin reacţie locală.

Pe undeva citisem că randamentul maxim teoretic pt. leduri s-ar situa pe undeva la 650lm/W, deci fabricanţii se apropie încet dar sigur de acel prag.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări