Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Povestea unui Atmega328P

Vizitator

Postări Recomandate

Dupa o functionare de 6 luni, intr-o aplicatie nu prea complicata, cu doar 1ADC / 2PWM ..

s-a stins din viata fara nici un semn de vreo boala (de parca ar trebuii sa spuna asta..)

Din pacate, unul din PWM, stabilea voltajul la o componenta care nu suporta o tensiune mai mare de 8V, si destul de scumpa.. Macar daca ar fi murit pur si simplu fara sa dea pe toti pinii lui +5V..sau cel putin asa reiese.

Fiind pe soclu, l-am scos afara, am masurat primul lucru sursa, fierbinte fiind...desi cu radiator..  +4.98V din cei +12V.

Dupa scoaterea lui 328, s-a racit si nu s-a mai incalzit nici cu noul uC.

Nu am gasit nici o componenta aiurea, totul era ok: capacitori, diode...totul a ramas intreg, mai putin componenta externa ce nu suporta mai mult de 8V.

Am schimbat uC si aplicatia acum e perfect functionala.

Dar ramane o intrebare. Ce s-a intamplat ?

Am incercat sa pun uC in Arduino Uno.

verification error, first mismatch at byte 0x0000		 0x3f != 0x00

Nu se poate scrie nici program, nici bootloader , am incercat cu usbasp, si cu arduino ..programe..BitBurner sa schimb fusebiti, nimic..

Doar semnatura lui mi-o mai citeste, si cam atat.

Mai are cineva vreo experienta similara ? E chiar atat de fragil uC asta ? ...

La mine in 1,5 ani e primul care a ajuns asa..ce parere aveti ?

Loguri:

avrdude.exe: Device signature = 0x1e950favrdude.exe: safemode: lfuse reads as FFavrdude.exe: safemode: hfuse reads as DEavrdude.exe: safemode: efuse reads as 5avrdude.exe: reading input file "0xDF"avrdude.exe: writing lfuse (1 bytes):Writing |  ***failed;  ################################################## | 100% 0.11savrdude.exe: 1 bytes of lfuse writtenavrdude.exe: verifying lfuse memory against 0xDF:avrdude.exe: load data lfuse data from input file 0xDF:avrdude.exe: input file 0xDF contains 1 bytesavrdude.exe: reading on-chip lfuse data:Reading | ################################################## | 100% 0.00savrdude.exe: verifying ...avrdude.exe: verification error, first mismatch at byte 0x0000			 0xdf != 0xffavrdude.exe: verification error; content mismatchavrdude.exe: safemode: lfuse reads as FFavrdude.exe: safemode: hfuse reads as DEavrdude.exe: safemode: efuse reads as 5avrdude.exe: safemode: lfuse changed! Was df, and is now ffAVRdude process killed.AVRdude completed, 3 errors.AVRdude -e -s -c usbasp -p m328p -P usb  -v -vExecuting AVRdude..avrdude.exe: Version 5.11.1, compiled on Oct  1 2012 at 13:18:15			 Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/			 Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch			 System wide configuration file is "C:Program FilesBitSuite ProductionsBitBurner AVR Programmeravrdude.conf"			 Using Port				    : usb			 Using Programmer			  : usbaspavrdude.exe: seen device from vendor ->www.fischl.de<-avrdude.exe: seen product ->USBasp<-			 AVR Part					  : ATMEGA328P			 Chip Erase delay			  : 9000 us			 PAGEL						 : PD7			 BS2						   : PC2			 RESET disposition			 : dedicated			 RETRY pulse				   : SCK			 serial program mode		   : yes			 parallel program mode		 : yes			 Timeout					   : 200			 StabDelay					 : 100			 CmdexeDelay				   : 25			 SyncLoops					 : 32			 ByteDelay					 : 0			 PollIndex					 : 3			 PollValue					 : 0x53			 Memory Detail				 :									  Block Poll			   Page					   Polled			   Memory Type Mode Delay Size  Indx Paged  Size   Size #Pages MinW  MaxW   ReadBack			   ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------			   eeprom	    65    20	 4    0 no	   1024    4	  0  3600  3600 0xff 0xff			   flash		 65	 6   128    0 yes	 32768  128    256  4500  4500 0xff 0xff			   lfuse		  0	 0	 0    0 no		  1    0	  0  4500  4500 0x00 0x00			   hfuse		  0	 0	 0    0 no		  1    0	  0  4500  4500 0x00 0x00			   efuse		  0	 0	 0    0 no		  1    0	  0  4500  4500 0x00 0x00			   lock		   0	 0	 0    0 no		  1    0	  0  4500  4500 0x00 0x00			   calibration    0	 0	 0    0 no		  1    0	  0	 0	 0 0x00 0x00			   signature	  0	 0	 0    0 no		  3    0	  0	 0	 0 0x00 0x00			 Programmer Type : usbasp			 Description	 : USBasp, http://www.fischl.de/usbasp/avrdude.exe: auto set sck period (because given equals null)avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructionsReading | ################################################## | 100% 0.01savrdude.exe: Device signature = 0x1e950favrdude.exe: safemode: lfuse reads as FFavrdude.exe: safemode: hfuse reads as DEavrdude.exe: safemode: efuse reads as 5avrdude.exe: erasing chipavrdude.exe: auto set sck period (because given equals null)avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.avrdude.exe: safemode: lfuse reads as FFavrdude.exe: safemode: hfuse reads as DEavrdude.exe: safemode: efuse reads as 5avrdude.exe: safemode: Fuses OKavrdude.exe done.  Thank you.AVRdude completed, 0 errors.
Link spre comentariu

pai clar e mort. dar întrebarea este de ce?nu de alta dar daca e ceva obișnuit pentru atmel sa decedeze subit, renunt la ele.. vreau sa știu doar daca vi s-a întâmplat pana acum sa crape fara motiv un 328p

Link spre comentariu

De crapat nu crapa fara motiv si nici din senin. Este foarte probabil ca pe portul B3 sa fi aparut o tensiune mai mare de 5V (nu cunosc ce aplicatie ai construit) dintr-un motiv oarecare si diodele de protectie sa se fi deschis (ocazie cu care cam asa raman). Portul B3 este folosit ca pin de programare (MOSI) - configurat ca intrare - si fiind tinut la +5V tot timpul va conduce la imposibilitatea programarii. Acelasi lucru se intampla atunci cand este depasit curentul maxim suportat de fiecare din porturile uC (circa 40mA).

Eu am montaje cu ATMega ai caror pini comanda sarcini inductive (relee), direct si fara diode de protectie si pana in prezent nu s-a plans niciun utilizator ca i s-ar fi ars vreun port din cele mentionate.

Link spre comentariu

pe digital pin 11 PB3, nici nu era nimic.. a funcționat 24/24 in jur de 6luni, și toate componentele din montaj le-am verificat si sunt OK. Am înlocuit doar cipul si e ok.. o sa pun și o schema.. chiar vreau sa stiu ce s-a întâmplat.. în opinia mea, e doar cipul vinovat. deocamdată.

Link spre comentariu
si fiind tinut la +5V tot timpul va conduce la imposibilitatea programarii.

pinii lui atmega 328 nu au acum +5V. a fost ipoteza mea ptr care s-a ars si componenta externa.

intre timp, am observat ca poate fi citit, dar nu si sters/scris. ma refer la fusebiti.

Link spre comentariu

Ca fapt divers, avand un montaj cu un PIC alimentat dintr-o sursa de 13,8V cu acumulator de 12V/7Ah si apoi redusa la 5V cu un 7805. Pe timp de furtuna mare cu traznete si multe zgomote, PIC-ul s-a oprit/blocat din functionare si a pus in HIGH o iesire. Avea ca intrari o tastatura 4x4 si cateva iesiri LED si un BUZZER. In miezul noptii BUZZER-ul a inceput sa sune si nu s-a mai aprit pana cand nu i-am oprit alimentarea PIC-ului. 

BUZER-ul ar fi trebuit sa sune daca alarma (ca asta facea PIC-ul) era armata in urma introducerii unui cod de 4 cifre.

Buimac cum eram :56 , mi-a luat ceva vreme pana sa inteleg de ce nu mai raspundea PIC-ul. Dupa realimentare a functionat bine mersi, ca de altfel si in ziua de azi. PIC-ul are cam 2 ani de functionare 24/7. Un clasic 16F628a.

Imi e greu de inteles ce s-a intamplat. N-are nici o legatura la impamantarea casei, fiind izolat dupa transformator si avand acel acumulator ca filtru.

Link spre comentariu

pinii lui atmega 328 nu au acum +5V. a fost ipoteza mea ptr care s-a ars si componenta externa.

intre timp, am observat ca poate fi citit, dar nu si sters/scris. ma refer la fusebiti.

Ba da, pinii microcontrollerului pot prezenta nivel logic "1" = +5V daca pe ei a fost aplicata o tensiune mai mare de 5.5V, care ar avea ca efect deschiderea diodelor de protectie a porturilor, mai precis dioda dintre port si +Vcc (+5V). Consecinta: pe respectivul pin vei avea permanent +5V. Vezi foaia de catalog a lui 328 (sau a oricarui uC)

Link spre comentariu

Cu tot respectul dar nu am nici o iesire blocata pe +5V acum. Nu stiu ce s-a intamplat in momentul "decesului" dar cert este ca IRL540 a deschis in totalitate, urmand pierderea componentei legata la el. E doar o banuiala a mea cum ca atmega 328 a deschis pe ultima suflare portul (digital 12 / MISO).

PS: m-as bucura sa fie cel mai izolat caz, pentru ca daca se repeta si in alte aplicatii...nu o sa fie prea interesant..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eh, o dioda Zener face cat o mie de cuvinte!

..aveam si este un 5V1

..stiu si mie imi vine greu sa inteleg..dar se pare ca se mai intampla ..

chiar inainte de eveniment, am observat, fara sa intru in panica ca el executa o secventa din cod care trebuia sa fie ceva mai tarziu, ca si cand oscilatorul ...nu stiu...o sa ramana o poveste nefericita, probabil nu o sa stiu cauza :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dupa parerea mea ar fi aici latch-up pe cel putin unu din bufferele de iesire. Din ce stiu nu diodele is responsabile ci perechea complementara de tranzistori de pe bufferul de iesire care intra in conductie cu comportament de tiristor. Singura metoda prin care poti scoate bufferu din starea asta ar fi intreruperea si reconectarea alimentarii.

http://www.ti.com/lit/an/slya014a/slya014a.pdf

Daca nu poti separa galvanic controlleru de partea de putere ai putea intercala pe linia de +5V un circuit de genu asta:    http://www.discovercircuits.com/Andy/Simple_Electronic_Circuit_Breaker.htm

Link spre comentariu

De unde ai cumpărat acel atmega? Cum în ziua de azi se clonează orice de către chinezi iar noi luăm din ce în ce mai mult de pe e-bay de  la ei, cine știe, or fi ca electrocasnicele din comerț, merg cît ține garanția adică 2 ani. La tine a mers doar 6 luni, ai avut ghinion  :rade:

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări