Vizitator adyneamtu Postat Septembrie 29, 2014 Partajează Postat Septembrie 29, 2014 Salut. Primul post pe acest forum dar m-am mai inspirat din proiectele de pe aici. Asta e al doilea VU metru pe care-l realizez și am intalnit o mică problemă. Doresc să leg in cascada 2 sau mai multe IC-uri LM3915 folosind acest ghid si datasheet-ul integratului. Circuitul merge bine in modul bar dar la modul dot nu se aprinde un led. Problema este că la trecerea dintre LED-ul 10 si 12 LEDul de la pinul 10 al primul 3015 ramane stins. Am tot cercetat si prin datasheet si pe google... nu gasesc raspuns. Atasez si schema facuta in circuit wizard. Aveți, vă rog, idee de ce nu se aprinde ? Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Ghidul e ptr LM3914-3916, faţă de LM3915 sînt diferenţe, studiază atent pdf-urile lor. Link spre comentariu
Vizitator adyneamtu Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Aceeasi schema de conectare in cascada este prezentata si in datasheetul LM3915 paginile 9-11 Citez aici ce are legatura cu dot mode. In order for the display to make sense when multiple LM3915s are cascaded in dot mode, special circuitry has been included to shut off LED #10 of the first device when LED #1 of the second device comes on. The connection for cascading in dot mode has already been described and is depicted below. As long as the input signal voltage is below the threshold of the second LM3915, LED #11 is off. Pin 9 of LM3915 #1 thus sees effectively an open circuit so the chip is in dot mode. As soon as the input voltage reaches the threshold of LED #11, pin 9 of LM3915 #1 is pulled an LED drop (1.5V or more) below VLED. This condition is sensed by comparator C2, referenced 600 mV below VLED. This forces the output of C2 low, which shuts off output transistor Q2, extinguishing LED #10. VLED is sensed via the 20k resistor connected to pin 11. The very small current (less than 100 μA) that is diverted from LED #9 does not noticeably affect its intensity. An auxiliary current source at pin 1 keeps at least 100 μA flowing through LED #11 even if the input voltage rises high enough to extinguish the LED. This ensures that pin 9 of LM3915 #1 is held low enough to force LED #10 off when any higher LED is illuminated. While 100 μA does not normally produce significant LED illumination, it may be noticeable when using high-efficiency LEDs in a dark environment. If this is bothersome, the simple cure is to shunt LED #11 with a 10k resistor. The 1V IR drop is more than the 900 mV worst case required to hold off LED #10 yet small enough that LED #11 does not conduct significantly. Avantajul circuit wizard e ca pot schimba tipul integratului. Am incercat si 3914 si 3916. Aceeasi problema apare. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Întrebare . Problema apare pe montajul real sau în simulare , că nu mi-e clar ? Link spre comentariu
Vizitator adyneamtu Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 (editat) Corectă observația. Chiar e posibil ca simularea sa nu fie corecta ? Deocamdată ma pot baza doar pe simulare pana sosesc componentele din China. De-asta am si creat schema in circuit wizard, sa stiu de la bun inceput ce comand. Schema publicata mai sus e doar o mica parte din ceea ce voi realiza. Un VU metru va avea 30 de trepte si diferite jocuri setate prin combinatii de butoane. Folosesc 3 LM3915 pentru 30 de Leduri (10x3) si alte 4 LM3915 pentru 2 vu metre de cate 15 leduri. Daca asta va persista problema si-n montajul real(doar 2 leduri care nu se aprind in varianta asta de schema) nu le voi mai conecta asa si ele vor ramane aprinse cand se trece la nivelul urmator, dar nu va arata prea bine. Editat Septembrie 30, 2014 de adyneamtu Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Până îți sosesc piesele încearcă și cu alt simulator . (nu știu să recomand unul care modelează LM391x). Eu am pățit aberații în simulatoare consacrate , la scheme simple de tot . N-ar fi o minune să fie un bug și aici , dar nu pot afirma că e chiar așa. Oricum , fără să fiu un fan al VU-meter , am avut ocazia să văd funcționând astfel de scheme . Deci problema nu e nicicum la integrat - sau schema sau simularea . Succes ! Link spre comentariu
Vizitator adyneamtu Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Ok. Atunci n-am decat să aștept venirea componentelor și să le pun pe placa de test. Revin cu un feedback peste o lună. Mulțumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum