Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP schema Ming Da (MeiXin)

Lonerider

Postări Recomandate

Am revenit asupra acestei scheme cu tubul 6N3P şi am făcut unele modificări la ceva componente.

OT-urile au fost calculate pentru Raa=5K3 şi au fost bobinate cu patru înfăşurări primare, sârma 0.25mm, legate în serie, intercalate cu trei înfăşurări pentru secundar, sârmă 0.5mm, legate în paralel, pentru iesire de 8 ohm, cu priza UL la 23%. Deşi amplificatorul funcţionează foarte bine (auditiv), nu am reuşit să scot mai mult de 12W (sinus curat), cu această configuraţie (poate nici atât).

Schema actuală şi sursa de alimentare au trecute valori măsurate fără sarcină (fără tuburi în soclu) cu negru, iar cu roşu sunt valori măsurate în sarcină, cu un aparat de măsură Facom 711.

Pe această schemă s-ar mai putea aduce îmbunătăţiri, utilizând tuburile şi OT-urile existente?

post-212368-0-32632300-1452978589_thumb.jpgpost-212368-0-26942300-1452978603_thumb.jpg

R1=27K, am greşit in schemă

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Amplificatorul fiind clasa AB consumul este aproape constant,nu in functie de puterea livrata,consumul creste cu aproximativ 10..14mA spre puterea maxima.De ce nu obtii o putere mai mare ? Simplu,ai tensiunea anodica mica ,de 310V ,in sarcina,pentru a obtine o putere de 18..22W ,trebuie sa ai o tensiune anodica de 400..430V in sarcina,la un curent de 400mA ,pentru doua canale.In configuratie UL se obtine o putere un pic mai mica decit in configuratie cu G2 -finale,alimentate din Ua.

Link spre comentariu

R7,R8 au nevoie obligatoriu (fiecare) de cond. in paralele de 220-470uF/63v..........de aici si puterea redusa !!!!!! cu alte cuvinte ai sarcina distribuita fara conzi.

Editat de TON
Link spre comentariu

De ce nu obtii o putere mai mare ? Simplu,ai tensiunea anodica mica ,de 310V ,in sarcina,pentru a obtine o putere de 18..22W ,trebuie sa ai o tensiune anodica de 400..430V in sarcina,la un curent de 400mA ,pentru doua canale.In configuratie UL se obtine o putere un pic mai mica decit in configuratie cu G2 -finale,alimentate din Ua.

Asta nu am ştiut sau nu am înteles până acum, dacă tensiunile date pe o schemă sunt cele în sarcină sau ce debitează sursa. Mulţumesc.

R7,R8 au nevoie obligatoriu (fiecare) de cond. in paralele de 220-470uF/63v..........de aici si puterea redusa !!!!!! cu alte cuvinte ai sarcina distribuita fara conzi.

Au fost şi condensatori de 470µF/63V montaţi, dar la măsurători, la momentul respectiv, nu a fost vreo diferenţă.

Probabil că o să refac transformatorul de alimentare. Duce fără probleme 600mA pentru anodică, va trebui să suplimentez numărul de spire, dacă atât ar fi problema.

Link spre comentariu

@Lonerider

nu măsori corect ,nu se poate ca în grila U3 să ai 165V şi în catod 8,2V(înţelegi ?), practic tubul U3 trebuie să repete(165V) în catod asta înseamnă să găseşti în catod circa 167V(nu poate fi 8,2V acolo).

ce tub ai folosit pe poziţia U3-U4?!, ai realizat corect conexiunile ?!, căută să vezi dacă ai măsurat corect.

majorează R1(mult) astfel încât în anod U1-U2 să ai circa 98V-100V (asta trebuie să faci pentru că ai anodica mică), în catod U3-U4 trebuie să ai tensiunea repetată +1V(în catod U3 trebuie să fie cât ai în grila U3 +1V exemplu numeric dacă grila U3 o aduci la +98V în catod U3 trebuie să găseşti +99 pală la +100V)

ai precizat textual R1=27k majorează R1 la 47K-56K-68K sau cât necesită să ajungi în anod U1-U2 la 98-100V (simultan majoreaza si R6 la 18k-22K), după majorările rezistive simulează bree defazorul ăla static fără semnal să vedem ce tensiuni apar pe acolo.

ce Kkt să iasă acum din defazor cu numai 11V(299-289) cădere de tensiune pe  R3 şi R4...un atac scofâlcit(anemic) în grile tuburi finale(6P3S-e) nimic mai mult.

PS trebuie să ajungi la o cădere de tensiune pe R3 şi R4 de minim 40V-45V(preferabil 60V-70V).

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Schema dv. este oarecum gresita,cu originalul chinezesc(modificat pentru negativare automata ca in cazul dv.) chiar se obtin 15w curati.

Pe langa sfaturile coegilor date mai sus,eu v-as recomanda sa va aplecati si asupra trafului de iesire caci daca masuratorile de pe schema dv. sunt reale,atunci pe traful OT aveti o cadere de tensiune cam mare din care rezulta o rezistenta in DC destul de importanta ,daca am facut bine calculele ar iesi cam 637 ohmi pe o ramura (+Ua & Anod),asadar reconsiderati dimensionarea trafului de iesire ceva mai bine,parerea mea.

Cu 332V,sa zicem 340V pentru +Ua sigur veti obtine cei 15W HI-FI dar si cu o dimensionare corecta a trafului de iesire,daca veti modifica tensiunea pe bara de +Ua (420V...450V in sarcina) trebuie sa fiti atent pentru ca se vor schimba foarte multe in schema dv.,iar pentru a obtine o putere mai mare se va intra cu atacul grilelor tuburilor finale si in curenti de grila (grila pozitiva),dar asta va fi cu totul alta schema.

P.S atentie la realizarea practica,sigur ati gresit ceva pe undeva,acele tensiuni pe schema dv. nu prea sunt corecte.

post-175212-0-87648700-1453062997_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Aa, uite că a venit Lăzăroiu cu ce trebuie(acolo).vezi mata(Lonerider) acum ai cădere de tensiune pe R3 şi R4 suficientă(74,5V respectiv pe R10 şi R11 în schema nouă recalibrată) pentru un atac reuşit gc-6P3S-e.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@valderamaNu mă pricep să concep/calculez scheme, mă rezum să execut ce pot şi cum pot (dacă greşesc suport muştruluiala), fiind atent la legături.Iniţial am avut o rezistenţă R1=220K, schema (iniţială) fiind cu 6n2p http://www.elforum.info/topic/95091-amplificator-pp-schema-ming-da-meixin/?p=1068376. Tensiunea pe pini 4+6 tub 6N3P fiind, atunci, de 57V.

Toate măsurătorile (notate cu roşu) au fost făcute faţă de masă (borna "-"), cu intrarea amplificatorului la masă şi rezistenţă fizică de 8 ohm/75W pe ieşire OT. Nu exclud o eroare de măsură (neatenţie). Din câte îmi amintesc, rezistenţa DC pe ramurile OT era undeva între 157 - 163 ohm (nu era egală între ramuri), dar cel mai bine, este să reiau măsurătorile mâine, poate reuşesc să-mi aduc şi generatorul audio + osciloscopul acasă. Tensiunea la intrarea în OT este 310Vcc, 332Vcc este la intrarea în drosel. Am greşit şi aici...Vă mulţumesc pentru sfaturi.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Tensiunea la intrarea în OT este 310Vcc, 332Vcc este la intrarea în drosel. Am greşit şi aici...Vă mulţumesc pentru sfaturi.

Asa da,acum rezulta o rezistenta in DC pentru 1/2 din primarul OT de 136 ohmi,asa-i corect,deci atentie mare la masuratori si ghidati-va dupa schema postata de mine mai sus,sigur va functiona foarte bine,iar in cazul in care masuratorile practice sunt foarte mult diferite fata de schema,atunci verificati unde-i greseala sau poate tuburile pot fi defecte sau uzate.

Inca o reamarca: rezistenta droselului in DC este cam mare (250 ohmi : cadere de tensiune pe el de 22V la un curent de 88mA) pentru un PP,v-ar trebui cam 30...50 ohmi si minim 1H pentru o redresare bialternanta,... este vorba totusi de un PP.

Atentie! spun astea bazandu-ma pe masuratorile dv.!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am reconfigurat după schema de aici: http://www.elforum.info/uploads/monthly_01_2016/post-175212-0-87648700-1453062997.png. Singurele diferenţe, faţă de schemă, sunt valorile R12=220K (250K în schemă) şi R19=22K, C10=100p la NFB (14K, 47p în schemă), C8=C9=330µ (470µ în schemă). Am editat desenul şi am pus, cu negru, valorile măsurate (inclusiv înfăşurările OT) de mine. Drosel-ul are o rezistenţă DC de 131Ω.

Nu am reuşit să-mi car osciloscopul la apartament, numai generatorul. Am introdus semnal sinus 1KHz / 2Vvv şi am măsurat valoarea maximă, cu un aparat de măsură TrueRMS, sarcină rezistivă. În mod triodă = 10.7V, şi UL = 13.8V.

post-212368-0-88325800-1453151464_thumb.png

Link spre comentariu

Am reconfigurat după schema de aici: http://www.elforum.info/uploads/monthly_01_2016/post-175212-0-87648700-1453062997.png. Singurele diferenţe, faţă de schemă, sunt valorile R12=220K (250K în schemă) şi R19=22K, C10=100p la NFB (14K, 47p în schemă), C8=C9=330µ (470µ în schemă). Am editat desenul şi am pus, cu negru, valorile măsurate (inclusiv înfăşurările OT) de mine. Drosel-ul are o rezistenţă DC de 131Ω.

Nu am reuşit să-mi car osciloscopul la apartament, numai generatorul. Am introdus semnal sinus 1KHz / 2Vvv şi am măsurat valoarea maximă, cu un aparat de măsură TrueRMS, sarcină rezistivă. În mod triodă = 10.7V, şi UL = 13.8V.

Felicitari,acum "venim de acasa"nu-i asa!...se pare ca simularea cam "bate" cu realitatea intr-o proportie destul de multumitoare.

Trebuie sa tineti cont ca pentru un tub anume care-i pentoda,Ra(Raa) este diferit daca il vom conecta ca trioda,pentoda,sau pentoda UL cu un anumit procent %UL,asadar conectarea simplista ca trioda pe acelasi Raa UL nu este ceva optim ci reprezinta rezultatul unui amestec neinspirat.Puterea obtinuta de dv.in modul pentoda UL de 23.8W/8ohmi este un rezultat foarte bun si va asigur ca aveti sinus curat de cel putin 17W si un THD de 1%...1.5%.

In ceea ce priveste droselul cred ca ar trebui sa calculati in asa fel incat sa aveti o rezistenta in DC de pana in 50 ohmi si o inductanta de minim 1H,inductanta si rezistenta in DC suficient de bune pentru un PP.Pentru a obtine aceste valori dimensionati corect diametrul si numarul de spire pentru sarma de bobinaj folosita,bineinteles si alegerea unei sectiuni a miezului de fier corespunzatoare.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări