zal Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 A doua schemă e mai bună, cu amendamentul că trebuie puse rez de circa 100k între cursoarele semireglabililor şi capetele lor dinspre R111, iar rez înseriate cu ele determină plaja de reglaj a negativării. Nu vrei să ai la unul din capete un curent peste ce poate duce lampa. Link spre comentariu
Lonerider Postat Octombrie 1, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2014 (editat) Daca puterea audio este egala cu U2/Z, atunci am 28.12W, sinusul nelimitat, in banda 20Hz-20KHz (30Vvv pe o rezistenta bobinata de 8ohm/100W, masurat cu osciloscopul) cu semnal de intrare de 2Vvv. Editat Octombrie 1, 2014 de Lonerider Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 2, 2014 Partajează Postat Octombrie 2, 2014 (editat) 30Vvv-sinus înseamnă 10,605Vef poţi să reţii acest aspect dacă dumneata vrei/ştii/înveţi să măsori cu osciloscopul.Ca să înţelegi mai uşor tensiunea reţelei casnice are de regulă 230Vef adică 650Vvv-sinus-50hz(pentru sinus 2√2 x 230Vef = 650Vvv). PS Nu e bine să construim în beznă(aşa cred). Editat Octombrie 2, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 2, 2014 Partajează Postat Octombrie 2, 2014 Cu toate ca regulile de masurare a parametrilor de functionare a a unui amplificator sint clare d.p.d.v. tehnic nu prea exista o perceptie a lor, multe se fac dupa "ureche" si de acea propun sa se indure cineva ca prin deschiderea unui nou topic legat strict de aceste masuratori sa se faca lumina si sa putem discuta strict tehnic aspecte simple fara panglicute... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 @ Popa Marius,oricum majoritatea amplificatoarelor construite in regim diy se regleaza ''dupa ureche'' iar testele cu sinus si square wave si vizulizarea formelor de unda pe osciloscop sunt practic insuficiente pt a aprecia calitatea semnalului reprodus de amplificator. Chiar daca sinusul arata perfect pe osciloscop,eroare de faza nula intrare /iesire,THD K2 si K3 foarte mici,practic incadrate in standarde si ....totusi la o analiza de IMD se descopera ca acesta distorsioneaza din cauza bias_ului reglat necorespunzator. Intamplator am avut zilele astea pe masa un PP cu 6n13S AB class,vreo 50W pe canal si 50Kg toata jucaria (3 trafo de 10Kg fiecare,restul carcasa si lampi) si l_am masurat in starea in care a venit si apoi dupa ce am refacut toate reglajele de simetrie si bias. Inainte de reglaje am avut : THD -K2= -46dB ~0,5% 1KHz 15Vef_out -K3= -42dB ~0,8% 1KHz 15Vef_out IMD -D2= -50dB ~0,3% 10,9KHz/13,9KHz ratio 1:1 20Vef out -D3= -17dB ~14% 6,9KHz/10,9KHz ratio 1:1 20Vef out Dupa calibrare: THD -K2= -60dB ~0,1% 1KHz 15Vef_out -K3= -46dB ~0,5% 1KHz 15Vef_out IMD -D2= -52dB ~0,25% 10,9KHz/13,9KHz ratio 1:1 20Vef out -D3= -46dB ~0,5% 6,9KHz/10,9KHz ratio 1:1 20Vef out Inainte si dupa reglaje sinusul arata la fel,inclusiv semnalele in defazor...numai ca suna altfel acum. Poze nu pun aici ,fiind vorba de alt PP,desi principiul e acelasi. Probabil ideea de a deschide un topic dedicat masurarii unui amplificator audio ar face un pic de lumina in sectziunea asta.Sincer,mi_ar place, dar .... pe de alta parte ma gandesc ca e o ... ''pierdere de timp'',nu mai am nervi pt contre cu totzi pustanii care il intreaba pe ''gogu'' si apoi posteaza la misto in topic. Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 (editat) .......totusi la o analiza de IMD se descopera ca acesta distorsioneaza din cauzabias_ului reglat necorespunzator. Intamplator am avut zilele astea pe masa un PP cu 6n13S AB class,vreo 50W pe canal ....... Inainte de reglaje am avut : THD -K2= -46dB ~0,5% 1KHz 15Vef_out -K3= -42dB ~0,8% 1KHz 15Vef_out IMD -D2= -50dB ~0,3% 10,9KHz/13,9KHz ratio 1:1 20Vef out -D3= -17dB ~14% 6,9KHz/10,9KHz ratio 1:1 20Vef out Dupa calibrare: THD -K2= -60dB ~0,1% 1KHz 15Vef_out -K3= -46dB ~0,5% 1KHz 15Vef_out IMD -D2= -52dB ~0,25% 10,9KHz/13,9KHz ratio 1:1 20Vef out -D3= -46dB ~0,5% 6,9KHz/10,9KHz ratio 1:1 20Vef out Inainte si dupa reglaje sinusul arata la fel,....... Sigur ca aparatele sunt mai sensibile decit urechea si ochiul. Sub anumite valori ale distorsiunilor ochiul nu mai vede pe sinusoida nimic. Iar sub alte valori nici urechea nu mai vede diferenta. Cu toate astea e important sa se lucreze la micsorarea distorsiunilor si mai mult. Chiar daca fiecare veriga din lantul electroacustic are distorsiuni nedetectabile de catre ureche totusi suma distorsiunilor din lant ar putea fi detectabila. Lansase cineva la un moment dat o vorba de duh cum ca muzica nu se asculta cu osciloscopul ci cu urechea, iar prostia asta a prins atit de tare incit au fost duse lupte seculare pentru a o stirpi. Se credea ca nu numai ca e inutila folosirea osciloscopului dar chiar ar putea fi daunatoare pentru ca ne poate induce in eroare la reglarea amplificatorului. Neexistind vreo concordanta intre masuratori si sunet. Poti arata ce ai vrut sa spui cind ai spus ca IMD au fost mari din cauza unui bias reglat necorespunzator ? A fost generat de modificarea sau asimetria biasului intre tuburi datorat uzurii ? Pentru ca ai spus reglat necorespunzator si nu dereglat ma gindesc ca ai schimbat PSF-ul tuburilor ce lucreaza in clasa AB si ai gasit un PSF mai bun decit fabricantul, un PSF ce nu genereaza atita IMD. Sau poate ca te-ai exprimat gresit. Da niste detalii. E bine de stiut pe viitor cind stabilim regimul de functionare al tuburilor. Poate ca o clasa AB prea aproape de B nu e indicata. Trebuie insa vazut unde e limita pina unde putem merge. Poti pune si schema pentru a vorbi pe ceva concret ? Chiar se poate face un topic separat cu aceste reglaje. Editat Octombrie 3, 2014 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 Chestia acea cu muzica ce nu se ascultata cu osciloscopul nu este o vorba de duh, este doar monumentala... In legatura cu importanta reglarii biasului eu am aratat si in alte topicuri ca distributia armonicelor si valoarea IMD depind foarte mult de corectitudinea PSF nu doar pentru etajul final ci pentru tot lantul de amplificare, cine are la dispozitie un analizor de spectru sau distorsiometru cu mai multe frecvente de analizat intelege ce vreau sa spun dar propun sa discutam separat despre acestea ca sa respectam autorul acestui topic Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 Poti da mai multe detalii despre PP cu 6n13S AB class,vreo 50W pe canal? Ma refer la pasii efectuati pentru a reface reglajele de simetrie si de bias. Cat era bias-ul cand a venit amplificatorul si cat este acum bias-ul dupa reglaj? (bine daca vrei sa faci putina "lumina") Link spre comentariu
VTP Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 adigh spune: "Lansase cineva la un moment dat o vorba de duh cum ca muzica nu se asculta cu osciloscopul ci cu urechea, iar prostia asta a prins atit de tare incit au fost duse lupte seculare pentru a o stirpi. Se credea ca nu numai ca e inutila folosirea osciloscopului dar chiar ar putea fi daunatoare pentru ca ne poate induce in eroare la reglarea amplificatorului. Neexistind vreo concordanta intre masuratori si sunet." Imi pare rau, dar prima afirmatie este ridicola si nu e sprijinita de realitate, iar a doua este o exagerare fara suport! Explicatia? - nimeni nu opreste un producator sau un DIY-er sa masoare parametrii unui produs, in cazul de fata un amplificator VS sa SS! Valoarea THD + TID poate sa se afle sub pragul de 3% de la care, in principiu devine audibil nivelul de distorsiuni, dar dece sa nu masori daca ai posibilitatea? Desigur, in multe cazuri, pentru un amator accesul la aparatura necesara poate fi prohibitiv, dar nu cred ca acesta se va apuca sa produca in serie amplificatoare!!!! - cat priveste prima afirmatie, poti sa duci inca lupte seculare! Poate or fi in unele parti din lume magazine sau show-room-uri care ofera completul de aparatura necesara determinarii distorsiunilor armonice si de intermodulatie, si chiar si un tehnician care sa faca determinarile ( nu toti clientii ar sti ce sa faca cu aparatele si sa interpreteze rezultatele! ). In orice caz NU am auzit de astfel de magazine! - am dubii ca, un produs de serie, chiar unul scump, cu pretentii, este reglat "la sange"! De fapt este reglat sa se incadreze in caietul de sarcini, altfel costul reglajelor ar face aparatul nevandabil, iar lucrul devine absurd odata ce, din proiectare, se stabilesc parametrii prin caietul de sarcini. Sigur, ca DIY-er, daca ai posibilitati materiale si tehnice, NO PROBLEM! Daca nu are, ce propui, sa se lase de "meserie"? - pana azi, in lume s-au vandut sau construit sute de milioane de amplificatoare de toate felurile la care, in magazin, singurul instrument de masura a fost cel mai subiectiv: urechea umana! Iata dece mai ai de luptat cu "prostia asta"! O evaluare mai reala a situatiei ar fi de dorit! Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 (editat) @VTP, Vorbim de DiY, nu de magazine. Nu cere nimeni daca nu e de unde. Nu cere nimeni masuratori daca oamenii nu au cu ce sa masoare. Era vorba de cei care gindesc ca e gresit sa evaluezi un amplificator dupa masuratori. Respectivii credeau ca urechea spune totul iar aparatele de masura ne pot induce in eroare. Ca au mai fost vazute cazuri cind un aparat ce masura mai prost suna mai bine decit unul ce masura mai bine. Eroarea fiind in logica lor. Masurau un singur parametru iar apoi trageau concluzia. Cind exista "n" parametrii ce determina sunetul. E o gindire intilnita la audiofili sau cintareti. Tehnicienii din domeniul audio stiu ca exista concordanta intre masuratori si sunet si nu fac comparatii superficiale. Gindirea aceea e criticabila si nu faptul ca cineva nu are scule de masura. Sau poate ca gindeau asa ca erau acrii strugurii. Dar atunci nu ar trebui sa se fereasca daca cineva vrea sa-l ajute cu un osciloscop si un test gratis. Editat Octombrie 4, 2014 de adigh Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 (editat) Sînt cîteva aspecte: 1. Pe baza măsurătorilor se duc lupte grele între diferiţi colegi de forum, de aia s-au rărit vizibil prezentările de amplifuri şi mai ales măsurători. 2. Unii sînt tentaţi să supra testeze, impunînd parametri fantasmagorici, practic ampliful devine o unealtă ptr acest scop. 3. Un amplif bine făcut nu are nevoie decît de reglaje minore. 4. După construire şi reglare se ascultă obligatoriu cu urechile, orice altă metodă încercată în timp s-a dovedit inutilă. Editat Octombrie 4, 2014 de zal Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Eu as fi curios care ar fi rezultatul unui BLIND TEST coroborat apoi cu masuratori. Sa vedem chiar exista asa multe amplificatoare care sa masoare prost si sa sune bine? Eu sincer ma indoiesc. Cand stim ca amplificatorul X apartine user-ului Y deja ne formam opinia in functie de simpatia sau antipatia noastra fata de acel user. Nu putem fi sinceri cu adevarat decat in cazul unui blind test. Pe internet au fost prezentate rezultatele unor asemenea teste si rezultatele au fost foarte amuzante (scule hi-end devansate de scule de duzina). Eu nu inteleg de ce proprietarii de amplificatoare care suna fantastic (in opinia unora dar nu si in urma unui blind test) se opun cu vehementa masuratorilor? Foarte multi de aici am ajuns la concluzia ca un amplificatorul nu merge in sala de auditie decat dupa ce a trecut testul masuratorilor. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Acum o săptămînă am făcut exact pe dos, am reglat ampliful la trei zile după ce a fost în sală. Mare lucru n-am avut de făcut şi nici nu mă roade vreo îndoială. Link spre comentariu
Lonerider Postat Octombrie 5, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2014 Am luat la purecat si revizuit amplificatorul ce l-am construit (carcasa si traf-urile au existat, doar schema si alimentarea sunt altele), iar, la final, o sa prezint "lucrarea", inclusiv schemele finale si masuratorile efectuate cu umilele mele aparate de masura: un osciloscp chinezesc, un generator de joasa frecventa IEMI E0501 vechi si un multimetru MAVO 35 (LC-metrul nu masoara mai sus de 9.99H, asa ca nu-l pun la socoteala). Doar de atat dispun (si, chiar daca gresesc sau sunt invechit, prefer masuratorile cu aparate analogice pentru aparate analogice). Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 (editat) @BLIND TEST Care analizator-auditiv poate fi luat ca etalon/referinţă ?!(al cui ?!) ,în lipsa unui analizor-auditiv-consacrat îndrugăm verzi şi uscate de la șezători(mult mai comod şi după percepţia fiecăruia). Urechile împreună cu psihicul fiecăruia(forma specifică individuală de reflectare a realităţii sonore) se constituie într-un analizor-auditiv-individual nicidecum etalon/referinţă. Editat Octombrie 5, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum