Dominicue Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Uitindu-ma mai bine la link-ul pus de mine am vazut ca de fapt este un DTF10 nu DTF12. Scuze.... Da intr-adevar este caracteristica de raspuns pentru DTF 10 . DTF 10 asa cum am mai spus este un diff bun , duce bine pana la 50W si un mare plus al lui este ca are bobina racita cu ferofluid , in afara de asta suna destul de natural ( nu tipa pe mediile de sus 2/2,5 khz ) . Mie imi seamana foarte mult cu astea: AUDIOREX LAB 5Übertragungsbereich 25-25.000 HzNennbelastung 140 WMusikbelastung 180 W8 OHM Nennscheinwiderstand Abmessungen (HxBxT): 560x330x250mmDas Gewicht pro Box: 12,3 kg iata si un link sa vedeti cum arata http://www.computerbase.de/forum/showthread.php?t=1141263 Doar pentru ca seamana nu este suficient pentru a fi sigur. Si daca chiar sunt de pe acel tip de incinte atunci este mai mult decat evident ca sunt pentru incinta bass reflex si tot in poza din link se vede ca presuspusele incinte originale sunt pe 3 cai . Link spre comentariu
Vizitator Cătălin Munteanu Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Asa este, insa am incercat sa ma joc si cu gaura de la tweeter facand un oarecare bass reflex si diferentele erau minore. In seara asta am pus pe unul din filtrele SAL o bobina mai mare de la niste filtre de kashtan si se simte o imbunatatire pe bass, o aude si nevasta si e afona. Sincer cred ca joasele chiar au potential. Am mai pus ochii si pe filtru Monacor X-over 39834, pare facut cu simt si taierea e la 2800hz fata de 3300hz la SAL. E clar ca urmatorul pas e sa schimb inaltele si dupa aia ma mai joc cu condensatorii de pe filtre Nu stiu de ce dar dupa experienta asta parca imi vine greu sa cumpar si difuzoare SAL. De la monacor nu suna nimic decent in zona aia de pret ? Bine sunt convins ca sunt doar piticii din capul meu, cel mai probabil voi merge pe una din recomandarile voastre. Link spre comentariu
CBI Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 DT300 de la monacor este excelent pt ce ai nevoie nu lua SAL,sunt lucrate destul de slab,tolerante mari si nu suna interesant,dar la banii aia ,ce poti sa ceri filtrele monacor nu sunt pt 4 ohmi? par destul de generice si ele la valori pt a aduce mediile la nivelul joaselor pt un difuzor de 8R ai nevoie de un filtru care are bobina serie de minim 1,5 chiar 2mH pt o taiere in zona 2,5khz Link spre comentariu
Vizitator Cătălin Munteanu Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 nu, sunt si pe 4 si pe 8 Link spre comentariu
CBI Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 nu cred ca sunt monacor,par a fi maniac sound dupa indicativul ala cele de la monacor arata asa http://www.monacor.de/index.php?id=2256311&site=1&L=1&L=1 scrie monacor pe undeva pe ele Link spre comentariu
Vizitator Cătălin Munteanu Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Da asa e, site-ul mama e maniac sound, m-au indus astia in eroare http://www.audio1.ro/filtru-2-cai-8-ohmi-150w-monacor-x-over-39834.html Link spre comentariu
Dominicue Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Nu stiu de ce dar dupa experienta asta parca imi vine greu sa cumpar si difuzoare SAL. Pana la urma te inteleg , avand in vedere experienta cu filtrele SAL. Este adevarat ca SAL au si petarde de filtre si difuzoare , insa au si cateva difuri reusite . Twetere DTF 10 am pe boxele mele de aproape 10 ani si sunt foarte multumit de ele atat ca sunet cat si ca durabilitate in timp . Pana la urma alegerea apartine fiecaruia .........SAL - Monacor - Scan Speak .....etc etc Asa este, insa am incercat sa ma joc si cu gaura de la tweeter facand un oarecare bass reflex si diferentele erau minore. Adica sa inteleg ca ai incercat cu gaura pentru Tweter libera ?? Merita sa incerci sa gasesti si un tub cu dimensiuni apropiate gaurii pentru Tweter si din acel tub taiai segmente de diferite lungimi si poate cu unul din segmente ar fi sunat ceva mai bine . Asta asa doar ca test pentru si portul bass reflex nu se amplaseaza oriunde pe panoul frontal , si mai ales trebuie sa aiba un diametru si lungime care rezulta din niste calcule in care se ia in considerare si volumul incintei si frecventa de acord . Cum ti-am mai spus in cazul tau e cam la marele ghici , insa nu te descuraja cu rabdare si tutun ( daca fumezi ) o sa iasa ceva pana la urma! Poate vei rade cand iti voi spune ca eu dupa ce mi-am facut boxele am mai pierdut inca cateva luni cu bibileli ( sau tuning in termen actual ) pana au ajuns sa sune cum am vrut eu . Link spre comentariu
Vizitator Cătălin Munteanu Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Da, am incercat cu gaura libera si incercasem cu un tub de 6 cm, o sa mai incerc sa gasesc si sa tai si la alte lungimi insa nu cred sa dea rezultate, cursa difuzorului crescuse considerabil si nu era basul ala definit cum imi place mie. Recunosc ca nu am fost niciodata fan al incintelor bass reflex. Link spre comentariu
Dominicue Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 (editat) .........nu era basul ala definit cum imi place mie. Recunosc ca nu am fost niciodata fan al incintelor bass reflex. Nici eu nu as putea spune ca sunt fan al incintelor bass reflex , insa difuzoare dedicate pentru proiecte Sealed se gasesc destul de greu ca sa nu spun ca aproape deloc. E foarte adevarat ca incintele bass reflex sunt mai greu de pus la punct datorita frecventei de acord a incintei si a portului . Din pacate chiar o buna parte a incintelor bass reflex de productie industriala sunt prost acordate si asta din cauza rabatului facut la calitate in favoarea unui pret mai accesibil. De aceea si eu cand am ales sa-mi fac boxele am preferat sa recalculez cutiile pentru difuzoarele folosite in loc sa copiez solutia originala de fabrica ( care din pacate chiar suna destul prost ) . Oricum nici incintele Sealed nu sunt ferite de complicatii , mai ales datorita difuzorului care trebuie sa aiba o frecventa de rezonanta cat mai mica , pentru ca altfel un difuzor cu frecventa de rezonanta mai mare ( peste 35 Hz ) va suna mizerabil in incinta Sealed pentru ca insasi incinta creste frecventa de rezonanta a difuzorului .......ma rog e multa teorie de parcurs , si nici eu nu pot spune ca stapanesc pe deplin teoria . Personal eu pot spune ca am auzit destul de putine incinte Sealed care sa sune bine , adica cu un bass plin bine conturat , majoritatea pe care le-am auzit aveau un bass moale si cam lipsit de vlaga . Eu unul iti recomand sa incerci sa te documentezi cat mai mult , pentru ca nu intodeauna vorba cu '' teoria ca teoria dar practica ne omoara " se poate aplica , pentru ca uite sunt situatii cand incerci sa faci ceva practic fara suficienta teorie si nu prea iese ..... Editat Septembrie 30, 2014 de Dominicue Link spre comentariu
Vizitator Cătălin Munteanu Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Mi-au venit tweeterele, le-am montat si wow, ce diferenta ! Am mers pe Monacor DTM-104/8, diferenta este colosala, am scapat de ȚȚȚ, basul a iesit la iveala bine de tot. lipsesc un pic mediile acum, ma bate gandul serios la un filtru http://www.audio1.ro/filtru-2-cai-8-ohmi-150w-monacor-x-over-39834.html sper sa nu se considere reclama. Lipsa materialelor, pretul lor si timpul care il pierd asteptand ma fac sa renunt la ideea de a-mi face singur filtrele. De asemenea recunosc ca nu stapanesc atat de bine acest domeniu. Deja m-am pierdut in calcule matematice + ca nu stiu parametrii difului de bass. Ce parere aveti de filtru ? Intre timp m-am apucat sa desfac niste sateliti Bose monitor 101 pe principiul sa vad ce e inauntru, si as avea o intrebare. Nu inteleg de ce niste boxe cu un difuzor full range ar avea nevoie de filtru ? Ideea nu era sa "cante" toate frecventele ? Ele suna destul de bine pe medii/inalte, banuiala mea ar fi ca e taiat basul sa nu distruga difuzoarele. Link spre comentariu
Dominicue Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 (editat) Mi-au venit tweeterele, le-am montat si wow, ce diferenta ! Intre timp m-am apucat sa desfac niste sateliti Bose monitor 101 pe principiul sa vad ce e inauntru, si as avea o intrebare. Nu inteleg de ce niste boxe cu un difuzor full range ar avea nevoie de filtru ? Ideea nu era sa "cante" toate frecventele ? Ele suna destul de bine pe medii/inalte, banuiala mea ar fi ca e taiat basul sa nu distruga difuzoarele. Deci sa inteleg ca deocamdata aveti difuzoarele legate pe filtrul SAL ??? Nu toate boxele fullrange au difuzor care acopera toata banda de frecvente mai ales cand asa zis-ul difuzor fullrange este insotit si de un tweter . Chiar si boxele full range au nevoie de un filtru atat pentru twetere cat si pentru midbass pentru ca si acesta peste anumite frecvente face numai galagie si introduce distorsiuni cu duiumu . Boxele fullrange suna bine pe medii pentru ca acolo este randamentul lor maxim , de fapt sunt gandite sa urle cat mai tare si sa fie mai putin fidele , de altfel in mai toate aplicatiile de sonorizare recente boxele fulllrange sunt acompaniate si de subwoofere . Acum daca aveti gauri pe medie inseamna ca difuzorul de bass cat si cel de inalte nu sunt taiate unde trebuie . Si in alta ordine de idei v-am atentionat ca difozur de bass pe care il aveti s-ar putea sa fie mai potrivit pentru solutia cu trei cai din cauza ca este posibil ca acest difuzor in partea de medii sa aiba un SPL foarte mic. Filtrul SAL unde are frecventa de taiere ??? Ar mai fi de vazut si graficul curbei de raspuns pentru tweter sa vedeti unde are SPL-ul maxim ( in ce zona de frecventa ) Intre timp am gasit eu graficul tweterului monacor DTM-104/8 si din grafic reiese ca in zona 2,5 / 3 kHZ are usoara cadere a SPL-ului ( aprox 92 dB ) fata de un varf de SPL in zona 1,2/1.5 kHZ in jur de 95 dB. Asadar tweterul sta destul de bine cu SPL-ul si mi-e teama ca de fapt caderea pe medii vine din SPL-ul foarte mic al difului de bass pe zona de medii , in concluzie se cam cere atenuat tweterul . Editat Octombrie 6, 2014 de Dominicue Link spre comentariu
Vizitator Cătălin Munteanu Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 (editat) Filtrele SAL au taierea la 3300 hz iar datele tweeterelor Monacor sunt: Impedance (Z) 8 Ω Resonant frequency (fs) 1,200 Hz Max. frequency range fx-19,000 Hz Rec. crossover freq. (12 dB) 2,500 Hz Music power 100 WMAX Power rating 45 WRMS SPL (1 W/m) 92 dB Voice coil diameter 25 mm Magnet diameter 70 mm Editat Octombrie 6, 2014 de Cătălin Munteanu Link spre comentariu
Dominicue Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Mda in specificatiile tweterului se recomanda ca frecventa de taiere sa fie 2,5 kHZ cu o panta de 12 dB pe octava , deci o panta destul de pronuntata si asta probabil pentru ca daca ar fi o panta mai mica ar distorsiona . Eu totusi raman la recomandarea mea de a va construii filtrele si poate afi mai potrivita o varianta de filtru combo adica pe partea de bass taierea sa faca cu o panta de 6 dB pe octava si la inalte taierea cu o panta de 12 dB pe octava. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum