HelliosSun Postat Octombrie 11, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2014 (editat) Eu am pus piciorusul din mijloc adica cursorul pe - piciorusul din stanga tot pe - iar piciorusul din dreapta la rezistenta de 680.Imi indica 30v curent continuu dar nu pot sa micsorez tensiunea iar cand dau de cursorul potentiometrului merge fara sa se micsoreze tensiunea iar la final cand nu mai merge sa dau de cursor se aprinde o scanteie in el . Editat Octombrie 11, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Tensiunea nu se modifică deloc când rotești de potențiometru ? Dacă e așa ai defect sau potențiometrul , sau ( mai degrabă ) LM317 , sau ... Pune o rezistență fixă - 5-10kΩ - în locul potențiometrului , măsoară tot și postează aici . Link spre comentariu
marius_3004 Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Hai sa zic si eu o prostie (probabil).Ai o schema cu ordinea terminalelor la LM317?Pune-o aici sau deseneaza-ne cum sunt legate in schema ta. Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 11, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Cand masor tensiunea imi arata 30v c.c dar din potentiometru nu pot regla nimik.Uitati cum am legat lm. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Dioda 1n4007 e montata corect?Tranzistorul TIP e in regula?Fa un montaj cu LM dupa schema care ai postat-o la terminale si vezi daca e bun,apoi ia-o prin eliminare.Daca zici ca a facut scantei cand ai ajuns cu potentiometrul la capat e f posibil sa fi crapat .inlocuieste cu o rezistenta fixa asa cum a spus @UDAR. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Parerea mea e ca LM 317 este defect sau tranzistorul in scurt.Verifica ambele componente.Ai facut scurt la iesirea sursei? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Daca Tranzistorul se scoate din montaj atunci raman doar 2 variante, fie conexiune gresita la LM fie LM defect, eu totusi pana la proba contrarie de necontestat mizez pe prima varianta, am vazut de prea multe ori chestia asta pe forum ca sa nu o banui... Link spre comentariu
Fulgerik Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 (editat) Eu am pus piciorusul din mijloc adica cursorul pe - piciorusul din stanga tot pe - iar piciorusul din dreapta la rezistenta de 680.Imi indica 30v curent continuu dar nu pot sa micsorez tensiunea iar cand dau de cursorul potentiometrului merge fara sa se micsoreze tensiunea iar la final cand nu mai merge sa dau de cursor se aprinde o scanteie in el . Rezistenta de 10 ohmi exista? Mai bine foloseste sursa de aici, este mai sigura si mai ieftina. http://www.elforum.info/topic/89355-voltmetreampermetresurse-module-electronice-diverse/page-9?do=findComment&comment=1055509 Editat Octombrie 11, 2014 de Fulgerik Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 11, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2014 La iesire nu am facut scurt.Daca pun o rezistenta fixa de 10k cum mai reglez tensiunea?Care este conexiunea corecta a LM-ului in schema(piciorusul 1 ce este piciorusul 2 si piciorusul 3).Verific daca tranzistorul este bun.Va rog sa imi raspundeti la toate intrebarile. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Păi mai întâi să răspunzi tu la întrebări . Ți-am cerut să pui o rezistență fixă ca să eliminăm problemele legate de potențiometru și ți-am mai cerut să măsori tot ce se poate măsura ( adică tensiune de intrare , de ieșire , pe pinul ADJ ) și să postezi aici . Asta dacă vrei ajutor . Dacă îți închipui că cineva a făcut fix aceeași greșeală ca tine ( evident că e o greșeală undeva , odată ce nu merge ) și mai mult , realizează acest lucru și îți dă soluția salvatoare așa, ”deus ex machina” , te înșeli. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 ...Mai bine foloseste sursa de aici, este mai sigura si mai ieftina. http://www.elforum.info/topic/89355-voltmetreampermetresurse-module-electronice-diverse/page-9?do=findComment&comment=1055509 Mai ieftina? nu sunt convins... mai sigura? greu de crezut... Schema e prea simpla ca sa se lungeasca atat discutia, asa cum @UDAR bine zice, eroarea cu siguranta ii apartine lui @Hellios... @Hellios pe scurt, tii LM317 cu fata cu scrisul inspre tine, si talpa metalica in spate, piciorusele in jos, si asa cum te uiti la el de la stanga la dreapta, ai pinul 1 ( primul ) este adj, de la el trebuie sa pleci cu rezistenta de 680 spre pinul 2 cel din mijloc, si tot de la primul pin te legi cu potentiometru intre el si masa. Pinul 2 cel din mijloc este Vout, de la el iei iesirea, si intre el si primul pin se afla tensiunea de referinta de 1,25V, tocmai de aceea intre el si primul pin se leaga rezistenta aia fixa de 680. Pinul al 3-lea, cel mai din dreapta este Vin la el se face alimentarea. Testeaza doar LM317 fara tranzistorul extern ca sa te dumiresti tu cum sunt legaturile deoarece eu sustin ideea ca greseala este la tine in legaturi. Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 11, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Problema mare este ca nu stiu sa masor lm317 si 2sa1943.Pe ce setez aparatul si ce trebuie sa iau pe rand la masurat ce picioruse etc. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Păi nu și-a cerut nimeni să măsori LM317 sau tranzistorul - am scris clar ce să măsori : față de masă - tensiunea pe condensatorul de filtraj, pe intrarea , ieșirea și ADJ-ul integratului . Dacă nici asta nu e clar , hai să vorbim de meci. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Imi aduc aminte ca atunci cand mesteream sirene wau wau si catei electronici cu un letcon singura sursa de informare era Tehniumul,cand il gaseam.Cand am gasit o cutie cu tranzistori cu germaniu printr-un laborator de fizica parca il prinsesem pe Dumnezeu de picior.Dupa 90 am gasit colectia aproape completa adunata de un sas plecat in Germania.Acum .....este nene internetul,dar daca nu iti bati capul si vrei totul mura in gura n-o sa pricepi nimic.Cauta cum se masoara un tranzistor,probeaza,ai o tona de informatie la indemana,daca o sa ti se dea totul mura in gura o sa uiti intr-o saptamana.Nu e repros,cel mai bine iti intra in cap un lucru cand pui tu mana si-ti dai seama de ce e asa si nu invers.Apoi mai e satisfactia lucrului facut cu manuta ta chiar daca e o gramada de fire cu niste piese agatate de ele,dar functioneaza si descoperi tu greseala. 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Sint curios daca o sa faca tot ce i s-a sugerat.Am observat ca de regula face doar ce crede el de cuviinta. Link spre comentariu
Postări Recomandate