Ionut Remus Postat Octombrie 1, 2014 Partajează Postat Octombrie 1, 2014 eu ma refer ca un profesionist are aproape toate ustensilele necesare incat sa nu se chinuie cu o sursa reglabila!!!! plus ca, in general, un profesionist se gandeste si la sursa montajului de prima oara cand isi face montajul!!! Daca sursa este bine facuta da recunosc ca se poate folosi si in acest sens....dar cred ca daca este cineva care foloseste o sursa reglabila pentru teste mai mult de 5-10 minute atunci cu siguranta face teste zilnic la cel putin 3-4-5 montaje...dar cine stie, eu personal nu folosesc o sursa reglabila pentru aproape nimic....foloseam cand eram prin liceu mai mult ca nu imi permiteam pe vremea ceea sa construiesc sursele necesare ....plus ca nu aveam atunci nevoie nici de puteri mari!!!! scuze de offtopic!!!! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 1, 2014 Partajează Postat Octombrie 1, 2014 Eu unul cu sursa mea simetrica de aici...: http://www.elforum.info/topic/78095-sursa-ajustabila-simetrica-de-laborator/ ...fac aproape zilnic tot felul de teste, pana ieri mi-a alimentat un montaj la un curent de cca 50% din maximul de care este capabila, timp de cca 1 saptamana in regim aproape continuu, nu am avut timp decat ieri sa fac un alt alimentator specific si dedicat scopului respectiv, cu ea testez si reglez regulatoarele in comutatie de la vanzare, tot cu ea testez si reglez diferite kituri de amplificator ca-i tocmai buna in multe situatii, uneori o folosesc pe post de redresor daca inculpatul nu este disponibil ( dat cu imprumut )... ceea ce vreau sa spun este ca mie-mi este foarte utila. In fine, gata offtopicul... Link spre comentariu
spark Postat Octombrie 1, 2014 Partajează Postat Octombrie 1, 2014 @marian_este o psibilitate ca sursa ta simetrica (317/337) sa aiva comanda comuna (pinii ADJ sa fie comandati simultan) am pus un pot. stereo si pe ramura neg, am inseriat un semireglabil ca era diferenta de potantial am una pe tranzistori 2x0-15v/1A care este comandata de un AO 741 si merge simultan, iar alta care foloseste doua ln317 in regim poz/neg cu pot. separate Link spre comentariu
albasete Postat Octombrie 2, 2014 Partajează Postat Octombrie 2, 2014 (editat) Transformator poti gasi si la rubrica Bazar. Tot acolo poti gasi si surse gata realizate. Doua scheme perfect functionale. Aceea din Conex realizata asta iarna si ultima - conceptie Marian/Smilex - realizata si bagata in carcasa acum o saptamana: sursa 0-30v (1).pdf Editat Octombrie 2, 2014 de albasete Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 3, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2014 (editat) Sursa de tensiune din link poate functiona fara acel afisaj digital?Am cautat pe net si sunt foarte scumpe la pret de aceea intreb.Si nu gasesc decat tl082 nu cum imi cere in schema tl081.Acesta merge? Editat Octombrie 3, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
fritz_vali Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 (editat) Fa schema cu lm317 din poza lui albasete. Mai simpla ca aia chiar nu se poate si mai ales ca ai curent suficient(numai sa ai radiator robust pentru tranzistor si stabilizator; nu fa ca mine sa nu pui radiator masiv ) Editat Octombrie 3, 2014 de fritz_vali Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 clar!!!....eu zic sa citesti bine bine bine(da exact 3 de bine) si foarte foarte foarte(da exact 3 de foarte) bine instructiunile sursei din link! vreau sa-mi spui acel tl081 ce este sicare este diferenta intre cele 2 componente, mai exact si ce fel de componente sunt ambele!!!!! Daca nu iti dai seama atunci fie faci schema cu lm317 postata de @albasete fie te intorci inapoi la scoala si pui mana pe fizica cum trebuie! Imi pare rau, am incercat si eu si colegii de aici dar se pare ca nu stii absolut nimic de electronica, nici macar bazele bazelor! macar stii acel display cum functioneaza sau ce trebuie sa faci sa-l pui in functiune, lasand pretul deoparte din discutie? daca nu faci deosebirea dintre un tl081 si tl082 ma indoiesc ca poti raspunde! se poate folosi tl082 in loc de tl081 dar....care e diferenta si ce trebuie sa faci sa poti utiliza tl082?? Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 4, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Ma Ionut Remus esti profesionist nu am cum sa stiu eu ce trebuie sa fac ,care este deosebirea intre integrate etc.Nici tu nu cred ca ai fost stralucit asa in ale electrinicii cand ai inceput cu scheme de realizat.Referitor la schema cu lm317 acolo vad ca trebuie sa am 20v.Nu am cum sa fac rost de un trensformator de 20v.Perfect era daca schema aveam 30v ca sa am si eu o tensiune mai mare.Ce pot face in cazul acesta. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 ce poti sa faci? ca si incepatori exista documentatie pentru fiecare dintre componente iar in ziua de astazi pe net gasesti aproape toate informatiile necesare despre fiecare componenta in parte, chiar si tot felul de review-uri si pareri pro si contra despre fiecare , exceptie facand anumite componente "exotice" cu care nu ai treaba tu cu ele acum! daca dai o cautare pe google despre tl081 ai sa gasesti un datasheet cu specificatiile acestui ci, si pentru tl082 la fel. sunt 2 ci-uri foarte banale si ieftine dar trebuie sa stii ce sunt si ce anume fac ele sau cum sa le folosesti! Ca sa elaborez mai bine si sa-ti dau si exemplu ca de fapt tu nu stii si nici nu vrei sa inveti este faptul ca in datasheetul lui tl081 ai sa gaseti ca este un amplificator operational (AO prescurtat), ce fel?! pai...unul simplu, single AO! tl082 este acelasi AO doar ca aceasta tot simplu este doarca este dublu! ca sa intelegi ca se poate folosi in loc de tl 081 tot din datasheet ai sa vezi ca amblele nu sunt compatibile pin la pin si trebuie adaptat si facut modificari in schema cat si pe cablaj. acum ca sa ii gasesti un echivalent tot cu datasheet poti sa faci o comparatie tu intre parametri daca vrei si o alta varianta ar fi sa cauti pe google un echivalent. asta in cazul in care nu vrei sa faci modificari la schema!!!! AO-urile se folosesc in foarte multe montaje electronice diferite si daca ai si prilejul sa studiezi ceva materiale (gasesti cu "tona" pe net) despre cum functioneaza si cum le poti adapta si unde folosi, desigur sunt tot felul de modele care sunt facute pentru diferite aplicatii cu parametri diferiti. Ma deranjeaza ca nici acum, desi am intrebat care este diferenta intre tl081 si tl082, nu te-ai deranjat nici macar sa cauti sa vezi de ce am pus o astfel de intrebare si nici macar ce fel de CI este, si un raspuns pe jumatate bun tot ar fi dat dovada ca ai un interes, dar in schimb ai spus " esti profesionist nu am cum sa stiu eu ce trebuie sa fac ,care este deosebirea intre integrate etc" Inteleg ca esti incepator dar ca incepator acum trebuie sa-ti dai mai mult silinta sa intelegi electronica in esenta ei, si ca sa faci asta iti trebuie ceva notiuni de baza si sa "te joci" cu datasheeturile componentelor sa le citesti, sa le intelegi....daca e nevoi sa le citesti chiar de 10 ori pana intelegi ce face si ce parametri trebuiesc urmarioti pentru aplicatia ta, ba mai mult in fiecare datasheet ai si cate un model de aplicatie pentru a pune componenta aceea in functiune ceea ce si pentru incepatori ar trebui sa fie ceva banal daca stapaneste notiunile de baza bine. Acum sa nu te astepti ca trebuie sa "sa mananci fizica pe paine" ca nici eu nu am excelat la ea dar nici sa nu stii nimic nu e bine. Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 4, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2014 (editat) Ok Ionut.Pana la urma am sa imi dau silinta.In final am sa realizez schema data de catre colegul nostru albasete.Trei intrebari am si eu cat de mare trebuie sa fie radiatorul.Pot sa alimentez placa cu o tensiune de 30-35v.Ma gandesc ca lm317 poate transforma 35v.As putea face aceasta modificare.Va intreb asta ca sa nu dau alta comanda sa mai dau bani si pe drum si pe piese si dupaia sa aflu ca nu merge.Ori 30 ori 35v.Asta pt schema din poza de mai jos dar pentru linkul conex electronic dat tot de albasete ce ziceti care ar fi mai usor de realizat tinand cont ca acea de la conex este reglabila de la 0 la 30v.Eu as realizao pe cea din poza daca as putea sa o alimentez la 30v si sa reglez tensiunea intre 0-30v.Daca nu se poate o realizez pe cea de la cortex.Multumesc sursa 0-30v (1).pdf Editat Octombrie 4, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 (editat) deci....fii putiin atent!!! daca nu e graba mare (si nu ar trebui de fapt sa te grabesti) ar fi bine sa studiezi putin datasheetul componentelor....acum sa cauti datasheetul rezistorilor ar fi chiar culmea dar cauta datasheetul la tip 36 si lm317, vezi ca ai sa gasesti mai multe tipuri de la mai multi producatori dar pentru inceput pot sa-ti zic ca aproape la toti producatorii sunt aproimativ specificatiile la fel. cauta pe net, si citestele bine vezi ca ai acolo multe informatii care pe langa faptul ca te va scuti de multe intrebari poate iti vei da seama si de cateva chestii...daca iti dai silinta sa si intelegi ce scrie acolo. cauta datasheetul pentru acele 2 diode si iar citestele si pe alea si repeti procedura, iar pentru nelamuriri vii aici cu intrebarile si cineva iti va raspunde...daca sunt si pertinente intrebarile si dai dovada ca ai si inteles ce ai intrebat. Atentie la tensiunile pe condesatori....si atentie la puntea redresoare.....atentie la transformator. eu zic sa "iti faci temele" si pe urma sa trecem mai departe la urmatorul pas....depinde si ce anume vrei sa faci cu sursa, ce curent (intensitate) vrei sa scoata dar si ce transformator ai la dispozitie, ca degeaba ai tu transformator de 10A daca pui punte de 3A si te astepti sa scoata 20A cat si tensiune acelasi lucru(dar sa nu ne lungim inutil)!!! Am uitat sa mentinez de schema din pdf! ar fi mult mai buna dar cred ca e mult mai complicata pentru inceput, mai ales ca trebuie sa-i proiectezi si cablajul! asa ca cea din fotografie e mai ok din cauza simplitatii Editat Octombrie 4, 2014 de Ionut Remus Link spre comentariu
fritz_vali Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Pentru acel LM317 e ideal un traf de 24 volti c.a. O sa aibe aprox 35 volti dupa redresare filtrare si in plus dupa stabilizator o sa poata regla pana in 30-32 volti maxim din cauza caderii pe stabilizator. E suficient pentru orice incepator pentru a testa circuite. LM317 poate da la iesire 1,5 amperi dar poate pune in schema si acel tranzistor tip36 pentru curent suplimentar . Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Este riscant sa depasesti 35V pe LM317...si orice crestere modica a tensiunii de retea poate produce depasirea acestei limite...asa ca iti propun o alta schema cu componente discrete care suporta tensiuni de intrare intre 35 si 45V curent continuu pentru 30V tensiune de iesire stabilizata....reglajul este intre 3V minim si 30V maxim ...eu iti sugerez sa o construiesti prima data pe asta ca sa capeti experienta si apoi sa treci la cea a lui Marian...O sursa construita dupa aceasta schema functioneaza in atelierul meu de mai bine de 20 ani , fara probleme... Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 5, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2014 (editat) Dar la sursa din poza postata de albasete de la cat la cat pot sa reglez tensiunea?Eu am la dispozitie transformatoare incepanad de la 12v 15v 25v 46v 110v in c.a.Cea dat de albasete este usoara ,putine piese dar daca as putea sa reglez de la 0-30v sau de la 0-20v ar fi perfect dar sa inceapa de la 0v nu de la 3v.Perfect ar fi 0-30v deoarece pot sa reglez si tensiuni mici si am si un domeniu mai larg de tensiuni pana la 30v.Cat de mare sa fie radiatorul pe care montez trannzistorul tip36? Multumesc pt schema flomar60 .Care din urmatorii echivalenti sunt pt tip36? BD249C/250C sau 2SA1943/2SC5200 Editat Octombrie 5, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
albasete Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 Cauta in topicul "Sursa simpla cu LM 317" si gasesti toate informatiile necesare. Link spre comentariu
Postări Recomandate