Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune

HelliosSun

Postări Recomandate

HelliosSun ti-am desenat ceva in paint si vreau neaparat sa faci fix cum iti spun eu:

Posted Image

Da click pe imagine ca sa se vada mai mare.

Aduni pe o coala dupa cum urmeaza:

- Una bucata dioda 1N4007 pe care o masori neaparat cu multimetrul setat pe dioda, intr-un sens trebuie sa-ti arate multimetrul in jur de 6-700, iar in celalalt sens multimetrul nu trebuie sa reactioneze;

- Una bucata condensator de 1000uF la minim 35V ( preferabil mai multi volti ), poate sa fie si de mai multi microfarazi, pui ce gasesti pe la tine, pe asta ca sa il masori iti trebuie capacimetru, daca nu ai asa ceva atunci fa tot posibilul si foloseste un condensator nou ca sa fii sigur ca e bun;

- Una bucata rezistenta de 470 Ohm, care are culorile Galben, Mov, Maro, Auriu, o masori neaparat cu multimetrul setat pe Ohm la setarea "2k", in caz ca nu gasesti 470 Ohm pui ceva cat mai apropiat ca valoare, fie 430 Ohm care are culorile Galben, Portocaliu, Maro, Auriu, fie pui 510 sau 560 Ohm, ceva in jurul acestor valori dar neaparat masurat pe ohmetru;

- Una bucata potentiometru de 10k, si pe asta il masori cu multimetrul setat pe Ohm la 20k, masori intre capete ca sa fii sigur ca ai cca 10k, nu e neaparat nevoie sa apara fix 10k, dar undeva in apropierea acestei valori;

- Si nu in ultimul rand una bucata LM317 daca se poate nou, este cu atat mai bine, ca sa fii sigur ca-i ok. Nu iti trebuie radiator pentru testul asta, nu facem test de sarcina ci doar test de functionalitate si principiu.

Dupa ce ai urmat pasii de mai sus, te uiti cu mare atentie pe imagine si reproduci intocmai ce am facut eu acolo, am desenat fiecare fir cu o culoare diferita tocmai pentru a iti fi usor de inteles cum trebuiesc facute legaturile, este preferabil ca si tu sa faci la fel, nu neaparat aceleasi culori, dar fiecare fir diferit ca si culoare tocmai pentru a nu le incurca intre ele, daca poti si ai exact culorile pe care le-am pus eu este cu atat mai bine, si mai usor pentru tine. Nu conteaza grosimea firelor deoarece curentul de sarcina este cel impus de divizor, deci foarte mic, pot asadar sa fie fire subtiri, asta va face mai usor de realizat montajul. Nu ai nevoie de placa, faci totul "in aer", te legi pur si simplu cu fire de pinii fiecarei componente exact asa cum am desenat eu, n-ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute. Dupa ce ai terminat de facut legaturile te mai uiti inca o data la fiecare in parte sa fii sigur ca toate sunt legate corect si nu exista scurtcircuit intre lipituri, am marcat in desen si unde legi traful si unde este iesirea, dupa ce te asiguri ca totul este exact ca in desenul meu, alimentezi traful si pui un multimetru setat pe 200Vcc pe iesire, si reglezi din potentiometru urmarind indicatia multimetrului ca sa vezi in ce masura montajul functioneaza corect, si vii aici cu rezultatele.

Link spre comentariu

Sper să nu derutez mai mult cu postarea mea.

Deşi merge şi cu 470 de Ohmi, de obicei rez aia e de 240 de Ohmi, se poate sorta una din cele de 220 sau 270 de Ohmi, sau se înseriază două de 120 Ohmi în lipsă de una veritabilă.

..........................

Şi totuşi, s-au adunat 14 pagini ptr trei-patru piese.

Link spre comentariu

Am facut  dupa clipul din link-ul de mai jos si a mers in sensul ca am alimentat cu 12v c.a si a mers cand am alimentat cu 25v c.a a mers a mers pana a iesit fum.Concluzia imi trebuie un transformator de 20v c.a.

post-232399-0-32263800-1414314079_thumb.jpg

post-232399-0-97500800-1414314085_thumb.jpg

post-232399-0-23451900-1414314092_thumb.jpg

post-232399-0-21024700-1414314098_thumb.jpg

Editat de HelliosSun
Link spre comentariu

Hellios clar nu te intereseaza pe tine ce zicem noi, in atare situatie nu vad ce rost are sa ne pierdem timpul cu unul care face doar ce are el chef, nu ce i se spune, eu unul regret timpul ce mi l-am irosit cu tine desenandu-ti acel montaj, atata timp cat nu vei asculta de sfaturile pe care tu insuti le ceri, nu vei progresa, si incep sa am convingerea din ce in ce mai pronuntata ca nu vei reusi prea curand sa pui in functiune o schema perfect functionala pentruca iti lipsesc cunostintele necesare dar si diponibilitatea de a face ce ti se spune, cand faci doar ce ai tu chef, este imposibil sa obtii rezultate.

PS: Zal, valoarea acelei rezistente nu este catusi de putin una arbitrara, ea trebuie corelata cu valoarea potentiometrului folosit si gama de reglaj dorita, fa niste calcule si te vei convinge.

Eu unul ma retrag din acest topic, convins fiind de inutilitatea lui.

Link spre comentariu

Eu stiu asa ca tranzistorul este folosit mai ales pentru a amplifica și a comuta semnale electronice și putere electrică.Ce rol ar mai avea cand deja pot regla tensiunea cum doresc,am aproape 1A de la transformator (lm-ul rezista pana la 1.5A).Asta nu inteleg.Degeaba stiu ce face  daca nu ii inteleg rolul intr-o schema.Si daca amplifica puterea electrica cu ce ma ajuta pe mine?

Editat de HelliosSun
Link spre comentariu

Stimati colegi,

Intr-un post(mai pe la inceput) va sugeram sa nu va mai bateti capul cu el(@HelliosSun),pentru ca nu are nici cele mai elementare notiuni de electronica,nu stie aproape nimic despre componentele electronice, atit  despre cele active cit si cele pasive ,nu stie legea lui Ohm si in plus nu asculta sfaturile celor cu experienta,facind doar ce-i trece prin cap.Acum v-ati convins ca a-ti pierdut vremea de pomana cu el. Pacat de timpul pierdut .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Ma face sa imi para rau ca e oltean de-al meu...Locul meu de munca este in Craiova, am fost tentat - la un moment dat - sa-l consiliez, constat acum ca am facut bine sa ma abtin...

Link spre comentariu

Nu poate invinui pe nimeni de rea credinta.Fiecare a incercat sa-i dea sfaturi cit mai pertinente, cit mai pe intelesul lui.Numai ca atunci, cind nu ai habar despre ce se discuta,e foarte greu sa intelegi ce ti se spune, mai ales, cind ,pe linga ca esti paralel cu un anumit domeniu,mai esti si incapatinat,facind doar ce-ti trece prin tartacuta,ignorind sfaturile pe care le primesti.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

PS: Zal, valoarea acelei rezistente nu este catusi de putin una arbitrara, ea trebuie corelata cu valoarea potentiometrului folosit si gama de reglaj dorita, fa niste calcule si te vei convinge.

Totuşi valoarea e cea din pdf-ul producătorului (producătorilor), sigur că merge şi cu altele, nu diferite în exces. Mă gîndeam că HelliosSun studiază acele materiale şi să aibă o  corelare cu schemele de acolo. Nu trebuie să fac calcule, am făcut cîteva surse cu 317, chiar şi cu BM317A (IPRS), toate au mers din prima şi făcînd abstracţie de experienţă, nu-mi explic cele 14 pagini ce s-au adunat.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări