spark Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 [/url]">http:// [/url]">http://http://postimg.org/image/6lktephh7/'> HelliosSun --nu ai montat dioda intre adjiust si out -protectie la scurt pe iesire Potentiometrul trebuie sa fie de calitate citusi de putin Kiturile mai serioase ce folosesc Lm 317 / Lm 338 (5A) folosesc pot. multitura Pentru rezistorul de 10 ohmi de pe intrare se forteaza in circuit un curent de 125mA astfel integratul nu se incalzeste prea mult si in acest montaj este pe post de pilot Rezistenta de 680ohmi este prea mare uzual 220-240 ohmi ( aceasta stabileste un curent de sarcina permanenta intre 5mA si 10mA) Link spre comentariu
marius_3004 Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 N-ai lm-ul pus.In rest la prima privire pare ok.La potentiometru nu se vede f clar dar si acolo daca e cum cred e bine.Ce tranzistor e ala?L-ai masurat? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Intr-adevar in zona potentiometrului nu se distinge foarte bine ce si cum, si acuma observ ca placa este un desen facut manual dupa imagina lui @MaesTTro si nu un print exact, totusi nu cred ca sunt greseli la desenarea traseelor. Piese sunt foarte putine deci nici posibilitati de greseli prea multe, par a fi ok., si in eventualitatea in care tranzistorul si LM-ul sunt ok atunci n-ar mai ramane decat poate erori de cablaj, poate chiar traseul de masa ( care nu mi se pare in regula ) cauzeaza oscilatii parazite, ar fi interesant de vazut pe osciloscop, nu ar fi prima data cand un traseu de masa nefericit ales, pune pe branci un montaj...alta varianta nu am momentan, a nu se intelege ca acuz cu ceva pe MaesTTro, e doar o opinie, n-am nici o intentie sa acuz pe nimeni sa fie clar asta. Spark: -Dioda dintre adj si iesire are sens doar in prezenta condensatorului dintre adj si masa, si are ca scop tocmai descarcarea acestuia catre sarcina si nu in pinul adj, fapt care ar avaria LM-ul, in cazul de fata condul ala lipseste deci nici dioda nu isi are rostul. -Rezistenta de 10 Ohm seteaza pragul de curent la care PNP-ul se deschide, la valoarea asta este undeva sub 100mA, dar nu limiteaza curentul prin LM la valoarea asta, TIP36 este montat intr-un generator de curent constituit de diodele 1N5408 si shuntul din emitor, valoarea shuntului presupune un curent prin PNP maxim de undeva pe la 3A, LM-ul contribuie si el cu inca 1,5-2A in functie de caderea de tensiune pe el, curentul maxim deci este undeva pe la 5A pentru acest regulator. Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 25, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Tranzistorul este 2sa1943-tos.Transformatorul folosit scoate 24-25v c.a si 910mA.Daca problema sa zicem ar fi masa cum as putea sa o remediez cu toate ca nu prea cred ca ar fi masa deoarece imi facea asa si la cablajul vechi cel facut de mine dupa schema?Schema este printata dar imprimanta nu a scos cablajul perfect asa ca am continuat eu peste el cu un marker rezistent la clorura ferica. Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 25, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2014 (editat) Tranzistorul este 2sa1943-tos.Transformatorul folosit scoate 24-25v c.a si 910mA.Daca problema sa zicem ar fi masa cum as putea sa o remediez cu toate ca nu prea cred ca ar fi masa deoarece imi facea asa si la cablajul vechi cel facut de mine dupa schema?Schema este printata dar imprimanta nu a scos cablajul perfect asa ca am continuat eu peste el cu un marker rezistent la clorura ferica. Am uitat sa intreb ceva.Poate rezistenta de 680 are valori gresite.Poate ca in locul ei sa trebuiasca una de 1kohm si poate asa nu se mai arde potentiometrul. Editat Octombrie 25, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
marius_3004 Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Ti-am spus mai inainte sa scoti de pe cablaj cateva piese si sa vezi daca asa merge.Practic ramane aceeasi sursa dar de curent mai mic.Oricum tu nu ai trafo sa scoata curent mare,deci poti proba si sa ne spui,dar am impresia ca tu ne intrebi pe noi ce sa faci dar de facut faci tot cum vrei tu.Sigur nu esti nevasta-mea? E destul de greu sa ne dam seama prin corespondenta unde e greseala,daca noi facem un efort sa te ajutam(nu zic ca ne trec sudorile,dar nah....)fa si tu ce spunem daca vrei sa avem sanse. 1 Link spre comentariu
MaesTTro Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Recomand să începi din nou, eşti sigur că transformatorul folosit are la o tensiune la bornele bobinei secundare egală cu 24-25V ? Cred că ai realizat unele măsurări , 910mA oricum este puţin dar oricum pe noi nu ne interesează acum aceasta, dacă e o chinezărie la 500mA va ieşi fum din el. Recomand ca şi domnul marius_3004 ia-o mai moale http://www.reuk.co.uk/LM317-Voltage-Calculator.htm . Redu totul la o schemă mai simplă ca şi cea de pe link-ul trimis,poţi să lipeşti picioruşele între ele,fără a utiliza conductoare,vezi dacă aşa funcţionează , apoi mai pune şi potenţiometrul ăla. Dacă nu funcţionează , înseamnă că într-adevăr îţi pierzi timpul în zădar... Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 25, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2014 (editat) Eu o sa incerc si cum ziceti voi si ca in poza de jos sa aflu odata pt totdeauna daca potentiometerle sunt de vina..Nu imi este de munca depusa mie imi este de lm-urile si potentiometrele arse degeaba. Editat Octombrie 25, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Măsoară rezistența de 680 Ω . Să nu fie de altă valoare ( mult mai mică ) . E o idee , nu afirm că chiar așa este . Link spre comentariu
MaesTTro Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Eu o sa incerc.Nu imi este de munca depusa mie imi este de lm-urile si potentiometrele arse degeaba. Ar trebui să fie invers, să-ţi pară rău de munca depusă , de timpul pierdut, nu de banii cheltuiţi.UDAR are dreptate, nu ţin minte dar îmi pare că rezistorul de 10 ohmi al tău reprezintă o bobină formată din 5 spire din nichelină da? Eu nu aş face aceasta niciodată,nu în cazul surselor de alimentare, bobina fiind o componentă reactivă în acest caz poate aduce numai daune,apariţia unor oscilaţii parazite. Ai măsurat măcar rezistenţa acesti bobine? Mie îmi pare că ea e arsă şi reprezintă un scurtcircuit în montajul tău. Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 25, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2014 (editat) Nu am avut de unde face rost de o rezistenta de 0.22ohmi si am improvizat-o.Pot pune una de 10kohmi fixa ?Am gasit acest video pe net iar la minutul 1:27 vad ca la un potentiometru de 10kohmi foloseste o rezistenta de 510ohmi nu ca in schema sursei unde scrie ca trebuie de 680ohmi.Poate fi si din asa ceva? Editat Octombrie 25, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
MaesTTro Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Ai măsurat-o?Ce rezistenţă are? Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 25, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Nu Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 (editat) Potențiometrele alea pot fi și colosal de proaste . Potențiometre cam de același calibru dar totuși brand name sunt specificate la 50mW http://www.tme.eu/ro/details/r16110n-a10k/poten-axi-cu-pis-de-car-si-tura-uni/ctr/r16110no-kq20a99-a103-000/# Acum , ziceți că alea folosite sunt mai proaste și calculați : 30V2 / 10000Ω = 90mW . E doar o presupunere. EDIT Cele liniare sunt specificate la 100mW dar teoria rămâne. Editat Octombrie 25, 2014 de UDAR Link spre comentariu
marius_3004 Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 (editat) Rezistenta e de 680R,cel putin dupa codul culorilor.se vede intr-o poza.Dupa cum spuneam,faci doar ceea ce vrei tu,ce am zis eu si altii sa faci nu.Dureaza 10 minute sa chelesti cablajul ala si sa ne spui daca merge,dar [email protected] vreo trei surse de tensiune cu cate doi potentiometri de acelasi tip de la Miv...om si nici unul nu a dat rateuri pana acum.Si merg de ceva vreme.Ar fi un ghinon teribil sa fie pot de vina,ceea ce nu cred,eu banuiesc tranzistorul sau lm-ul pus aiurea,ceva se intampla acolo,dar daca noi latram aici in vant...asta e. Editat Octombrie 25, 2014 de marius_3004 Link spre comentariu
Postări Recomandate