UDAR Postat Octombrie 2, 2014 Partajează Postat Octombrie 2, 2014 Exprimarea ”Pacat ca exista unii care o considera improvizatie.....” sună urât , mult mai bine suna ceva de genul : Păcat că unii o consideră improvizație , altfel a contesta cuiva dreptul de a exista doar pentru modul în care consideră o schemă , mi se pare cam mult. Mai mult, mă așteptam la unele argumente în favoarea respectivei structuri nu numai la laude. Iar întrebarea de la urmă , e un test ? Fără a avea nimic altceva decât schema ( adică fără text, fără niște măsurători, performanțe , ceva ... ) nu se pot face decât presupuneri despre ce a dorit autorul . Eu mă hazardez și fac o astfel de presupunere - autorul a vrut să egalizeze impedanțele de CA văzute de 741 - scopul final îmi scapă. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 sesebe, o schemă primitivă rămîne primitivă oricît ai încărca-o cu diverse ''floricele''. E ca şi cum în loc de o bicicletă modernă ne-am încăpăţîna să mergem cu o trotinetă din lemn de pe vremea bunicului. Cît desprea hi-fi-ul anilor 70-80 şi atunci existau scheme evoluate, simetrice şi scheme primitive ridicate la rang de hi-fi doar din reclama făcută atunci de producători zgîrciţi, ca şi azi. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 Nu vreau sa intru in polemici si nici sa jignesc pe cineva! Mi se pare totusi cam dur sa clasifici de la o prima vedere o schema ca fiind primitiva din cauza ca nu respecta structurile clasice cu care ne-am obisnuit cu totii, fara ca macar sa o analizezi pe indelete, sa-i identifici punctele "slabe" si pe cele "tari". Deci ZAL te rog sa ma scuzi dar nu am vrut de loc sa te jignesc pe tine sau altcineva. Amplificatoarele Quad au tot o schema mai ciudata de polarizare a etajului final, iar etajul de intrare este similar dar nu am auzit pe nimeni sa le considere primitive. Citeva intrebari generale (sper ca nu retorice): Cum este considerat un amplificator produs de Harman Kardon? Se incadreaza tot la cele cu schema primitiva? Daca as spune ca multe din amplificatoarele lor nu sint "simetrice", atunci le incadram la categoria primitive? De fapt nici nu stiu exact ce inseamna simetrice. Alimentare simetrica? Etaj de intrare simetric? VAS simetric? Daca nu are cel putin 20-30 de tranzistoare o consideram primitiva/improvizatie? Acea "superdioda" de fapt nu prea este superdioda. Superdioda este folosita pentru a regla curentul de mers in gol al tranzistoarelor finale, curent care determina distorsiunile de "racordare" ce se simpt mai ales la nivele mici. Acea "superdioda" permite obtinerea unor ditorsiuni de "racordare" mici cu un curent de 10-20 de ori mai mic comparativ cu "superdioda" clasica atit de cunoscuta si neconsiderata primitiva (cind de fapt este mai primitiva). Prezenta semireglabilului este justificata de faptul ca nu poti obtine un cuplaj termic perfect (sau aproape perfect) ca in cazul unor tranzistoare realizate pe aceeasi arie de siliciu (cum este cazul in integrate), si necesitatea compensarii lipsei acestui cuplaj perfect. Lasind la o parte faptul ca schema este primitiva sau nu, a ascultat-o cineva? Cine are articolul va rog sa mi-l trimite-ti si mie, poate am sa reusesc sa-mi fac ceva timp sa-l realizez si sa vad cum suna. Din punctul meu de vedere schema este destul de interesanta si ar merira ascultata. Eventual si "modernizata" si poate si adusa la alimentare "simetrica".... Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 3, 2014 Partajează Postat Octombrie 3, 2014 1. Nici o problemă, nu am aere de acest gen. 2. Sînt cîteva tipologii de bază, cu multe variaţiuni pe aceeaşi temă. La multe s-a renunţat de mult, altele se mai folosesc din simplitate. De exemplu au revenit schemele cu reţea boostrap în amplifurile medii şi ieftine x.1, din cauza simplităţii şi a spaţiului redus, oricum sînt catalogate tot ''hai-fai''. 3. Amatorii se entuziasmează periodic la cîte ceva şi e un val o perioadă, apoi altceva şi tot aşa. Chiar şi amplifuri în clasă A cu un singur trz final, cum erau cele din radio cu baterii din anii 60-70 fac furori printre unii. 4. Numele firmei nu mai e de mult o garanţie şi nici o siguranţă că foloseşte aceeaşi tipologie şi calitate cu care s-a lansat o serie de succes. Majoritatea numelor mari au dat chix cînd au trecut de la lămpi la trz, unii au dat şi faliment. 5. Numărul pieselor nu mi-a fost niciodată un criteriu de calitate, pot fi şi 100 de trz într-un etaj final, nu-l va face să sune mai bine faţă de altul superior la schemă şi care foloseşte doar atîţia cît e nevoie. .... E mult de discutat, fiecare are simpatiile lui electronice. Eu n-aş mai construi altceva decît amplifuri simetrice, nu mai expun avantajele. .............. Quad nu aş construi niciodată pentru mine, doar ptr fiţoşi, am pe masă un Q... ultramodificat cu mosfeţi laterali, mi-e scîrbă să mă apuc de el. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum