Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 30W (montaje electronice de vacanta)

Vizitator bogdanbacila

Postări Recomandate

Vizitator bogdanbacila

Salut colegi,

Sper sa nu dublez o discutie deja existenta, dar pana acum nu am gasit schema asta in discutie pe forum (desi exista multe alte variante usor asemanatoare..)

In trecut am realizat aceasta schema, in varianta mono, si suna destul de bine, asta cu o sursa + filtraj dimensionate destul de bine.

La vremea respectiva combinam "calitatea" unui BA741 cu "puterea" unor 2N3055..

Schema este laua din cartea "Montaje electronice de vacanta", si are titlul "Amplificator de 30 W de inalta performanta", cu urmatoarele specificatii: P=30W, sarcina 4 ohmi, banda de trecere 16 Hz - 19 Khz, THD < 0,15%...

Recunosc ca sunt mai nostalgic, si as dori sa re-execut aceasta schema, in varianta mono (pentru inceput/testare), dar as vrea sa va cer si voua cateva pareri:

- Cu ce as putea schimba acest BA741, pentru a obtine un zgomot cat mai redus ? schimbul as vrea sa fie 1:1.. stiu ca exista sugestii pe net, dar as dori parerea cuiva care chiar a folosit/schimbat BA741 cu altceva "mai bun"

- Cu ce as putea schimba cei doi 2N3055, asta bineinteles, daca merita ?.. totusi nu sunt chiar atat de "rai" (stiu ca s-a discutat foarte mult pe forum despre acesti "batrani")

Schema originala este una destul de stabila, usor de construit, si "suna" destul de bine, pentru un incepator, deci o si pot recomanda ca fiind functionala, pentru cine vrea sa invete.

Astept orice fel de recomandare pentru imbunatatirea schemei.

Va multumesc,

Bogdan.

post-236780-0-05466900-1411766691_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cea mai bună recomandare ar fi o schemă modernă simetrică, aia e depăşită de decenii. Merită doar ca exerciţiu sau din nostalgie. Ampliful a fost şi în Tehnium prin anii 80.

Revenind la subiect, orice integrat modern e destul de silenţios, iar dintre cele vechi, seria 101, 202, 301 mi-a părut destul de tăcută. Ar mai fi TL071...

În etajul final se pot pune orice alţi trz, cu cît mai mari cu atît mai reci în funcţionare. La superdiodă ar mai fi de lucru, aia e o improvizaţie.

Editat de zal
Link spre comentariu

Schema imită se pare (la prima vedere) structura internă a lui TBA790 , etc dusă spre o tensiune mai mare . Așa se explică superdioda ”ciudată” .

În ce privește operaționalul : LM101A, 201A SAU altceva de  +/-22V  ( NE5534A de pildă ) dacă se menține tensiunea de alimentare respectiv multe altele , inclusiv LM301A, TL071 dacă se coboară pe la 32-35V.

NE5334A ar putea să lucreze cald la +/-22V , poate un mic radiator ar fi util.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Mie-mi pare excesiv de "stufoasa" pentru ce ofera, vedeti aici post-176697-0-37823700-1411814318_thumb.jpg o schema mai "scurta" si cu performante superioare verificate.

40W rms pe 8 ohmi

sensibilitatea la intrare(impedanta de 150K) pentru 40W/1000Hz 440mV

raspuns pentru -0,5dB 12-95000Hz

distoriuni pentru 40W la iesire

0,2% armonice

0,8% intermodulatie(intre F1 250Hz si F2 8KHz)

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Vizitator bogdanbacila

Multumesc colegilor pentru raspuns.

@miron1947: recomandati sa folosesc schema dumneavoastra ? Personal as vrea sa ma joc un pic cu acesti 2n3055, sa vad ce pot face cu ei, dar nu in detrimentul calitatii.. de aceea intrebam daca in schema prezentata de mine, sau cea prezentata de dumneavoastra, as putea sa-i inlocuiesc cu ceva mai "bun" (tensiune de lucru mai mare, zgomot mai mic...).

Multumesc,

Bogdan.

Link spre comentariu

Renunţaţi la schemele arhaice, sînt o mulţime moderne ce se pot folosi cu 2N3055, eu aş alege una total simetrică la +/-30V. Chiar unul din amplifurile din Tehnium, cel al lui Barbu Popescu (Dual CV1500-1700) sau Sorin Sava, cu mici modificări. De acolo în sus se poate vorbi de calitate.

Editat de zal
Link spre comentariu

Părerea mea este că la niciuna din schemele prezentate principala problemă nu este prezența lui 2N3055 în final. Deci dacă îi ai , folosește-i liniștit. 

A postat între timp @zal. În esență spune același lucru.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator bogdanbacila

Imi puteti recomanda o schema simpla, dar de calitate, folosind 2n3055 ? bineinteles cu alimentare simetrica.

Nu vreau sa fiu insistent, dar prefer sa merg pe o varianta testata de dumneavoastra, decat sa fac eu acum inventii..

Multumesc,

Bogdan.

Link spre comentariu

Păi tocmai ce a făcut @zal asta . Cred că există și pe forum.

PS O mică , glumă . Îmi puteți recomanda un Ferrari nou , sub 10000 euro ? Simplu , dar de calitate . Este un concept (prea) des folosit . Se poate simplu ca număr de piese dar atunci acestea trebuie să fie , de regulă, de o excepțională calitate . Și încă ceva - definește calitate în audio . Altfel mi se pare pur și simplu o pasare a răspunderii - păi @XYZ  mi-a zis s-o fac pe asta .... 

Link spre comentariu
Vizitator bogdanbacila

@flomar60 - multumesc de schema. Ma voi uita mai atent pe ea, dar la prima vedere se muleaza pe ce imi doresc eu sa fac.

Calitatea, dupa cunostintele mele minime, este ca un etaj final sa realizeze functia de amplificare, cu o cat mai mica modificare a benzii, hai sa zicem hi-fi.. cu un zgomot de fond cat mai mic. Nu sunt interesat, pe moment, despre eficienta montajului, in ceea ce priveste puterea consumata.. pentru asta exista alete clase de amplificator, dar cum ziceam, prefer sa raman la A/ AB.. pentru moment.

Multumesc, si va tin la curent cu evolutia,

Bogdan.

Link spre comentariu

Doar o recomandare ptr folosirea alimentării de +/-30V necesară la 2N3055: R15,18 pune-le de 1,8...2,2k, e singura modificare.

..............

Ampliful e în clasă AB, poate fi trecut în clasă B fără modificări, doar micşorînd tensiunea de polarizare b-e a trz finali sub 0,4V, dar în clasă A pe lîngă ridicarea aceleiaşi tensiuni peste pragul de 0,6V îi trebuie şi modificări fizice serioase, mai ales la etajul final, alimentare şi răcire.

Link spre comentariu

http://www.elforum.info/uploads/monthly_09_2014/post-236780-0-05466900-1411766691.jpg

Pacat ca exista unii care o considera improvizatie.....

De fapt partea incercuita este inima schemei, este ceea ce o face deosebita.

Multi producatori de renume au investit foarte multi bani si au realizat structuri super sofisticate pentru polarizarea intr-un regim optim a finalilor pentru a obtine cit mai putine distoriuni dar fara a lucra in clasa A pura.

Asta se intimpla cind lumea stia sa faca deosebirea intre un echipament "lucrat pe genunchi de citiva chinezi" si un echipament cu adevat HIFI (anii 70-80).

Acum conteaza numai sa ai citi mai multi WATI pentru fiecare Ron (EURO, DOLAR ) platit si binenteles asta nu se poate realiza decit in detrimentul calitatii....

Apropo ce rol are rezistenta R3 ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări