Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator chitara cu 6P14EV 18W PP

Max Id

Postări Recomandate

cel mai corect ar fi sa reglezi biasul cu osciloscop si generator de semnal,mare grija sa nu depasesti puterea disipata de tuburi ,Pda EL84(6P14P) =12W!!!!Pentru Ua 250V,Raa8k, clasaB ,-11.6V Un,o sa obtii 11W putere ,nu 18w !!!!!!17..18W obtineai cu 300V Ua,Raa 8K,Un -14,6V

Pentru Ua=390V  poate explica cineva mai pe larg procedeul de reglare a bias-ului cu sau fara osciloscop?   Poate mai sunt si alti incepatori ca si mine interesati.

Multumesc!

Editat de Max Id
Link spre comentariu
Vizitator gabriele

Monteaza in catozii finalelor rezistente de 1 ohm ,pe aceste rezistente vei putea vizualiza biasul fiecarui tub masurind direct tensiunea in mV ce corespunde prin analogia in mA.....asfel indiferent de tensiunea HT aduci biasul in zona de disipatie optima si stabila a etajului final cca 70% din Pdmax/tub) ,prin varierea tensiuni negative pe grila G1 a finalelor ,pt puteri de peste 15w recomand HT la +310-320v ,pt o precizie si mai buna a citirii curentului poti monta rezistente de 10 ohm pe catozii finalelor(nu altereaza cu nimic performantele) ,in acest caz 100mV citit pe rezistenta corespunde uni curent de 10mA....

Nu recomand HT la  +390V pt EL84.

Link spre comentariu

Conform datelor de catalog EL84 are Va maxim 550v iar in schema domnului Panaitescu este trecuta valoarea lui  +1=385v. Posibil ca am pierdut eu sirul undeva... nu vreau sa contrazic pe nimeni.

Am instalat deja in catozi rezistente de 1ohm/5w cunosc cum se masoara si cum se calculeaza* Bias-ul. Ceea ce nu imi este in clar sunt urmatoarele: 

1. Pt. schema data se foloseste reglajul la 70% din puterea disipata de fiecare tub final?

2. Pt. a regla Bias-ul la 70% din puterea disipata/ tub, e nevoie sa am intrarea etajului final conectata la masa sau este necesar sa-i injectez semnal iar maximul disipat sa fie 70%?

Intreb cele de mai sus datorita faptului ca am constatat urmatoarele.:

1. reglat    Ik =7.5mA = Wa~3w   cu intrare la masa   , bagat chitara , potentiometru volum la maxim:  Ik ~ 45-50mA

2.   reglat     Ik=21mA =   Wa~8w  cu intrarea la masa    , bagat chitara , potentiometru volum la maxim:  Ik ~ 50-56mA

posibil ca 45-56 mA cat am masurat sa fi fost doar varfuri*, ca doar nu o sa stau tot timpul cu volumul la maxim....

Si din asta am dedus urmatoarele(posibil sa gresesc):  

in momentul in care pe intrarea etajului final se aplica un semnal de valoare maxima* pe tuburile finale nu trebuie sa se depaseasca valoarea maxima disipata. Iar din ceea ce scrie la valori maxime Ik max. 65mA, Wa max. 12W inseamna ca atata timp cat nu depasesc valorile astea , fiind vorba de un instrument muzical, pot sa reglez BIAS-ul acolo unde imi place cum suna mai bine.

Mai multe de atat nu stiu pt. ca inca nu am invatzat!

Multumesc

head 3 canale18w (1).pdf

Editat de Max Id
Link spre comentariu

Domnule pentru clasa de funcţionare AB dreapta de sarcină taie curbă de disipaţie maximă la anod asta înseamnă că pentru semiperioadă 1/2 din T sinus tubul final disipă mai mult decât disipaţia maximă specificată în foaia de catalog dar average-disipaţie (adică pentru perioada T sinus-întreg) disipaţia la anod rămâne mai mică sau egală cu disipaţia maximă admisă.

Acum limita de 70% din disipaţia maximă la anod în repaos fără semnal la intrare în cazul negativări fixe(cazul dumneata) este impusă pentru a evita  fuga curentului anodic şi a menţine average-disipaţie în limita 12W.

Ua=385V din schema Panaitescu nu pune în pericol  finalele EL84 atâta timp cât curentul ia_0 este corespunzător unei disipaţii relativ mici în repaos Pda_0<8W/tub (ia_0 circa 20mA) ,în sarcină la puterea maximă oricum şi 385V ăia nu rămân băţ scad la aprox 350V.Adică dacă în gol pe circuitul anodic apar circa16W în sarcină se poate ajunge şi la 40W funcţie de sarcina anod-anod (25W putere utilă în sarcină schema Panaitescu). Apropo în schema aia dată de Panaitescu se poate depăşi pragul 30W sinus putere utilă în sarcină cu sarcina anod-anod "socotită".Tubul EL84 poate asigura vârf de curent anodic ia_max=200mA pentru Uc=0V cu Ua_min=70V când Ug2=320V şi Ua=385V(dar nu pe sarcina 8K anod-anod).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator gabriele

Reglajul biasului se face  FARA SEMNAL LA INTRARE.........sau cu volumul la minim (e acelas lucru) recomand Ik=28-30mA /tub ,faptul ca curentul nu creste o data cu marirea volumului la valori mai mari  denota faptul ca :driverul nu e performant sau trafo out e facut pe "genunchi".....mai simplu ar fi sa vizualizezi cu osciloscopul momentul in care pe iesire boxe incepe sa se deformenze sinusoida .....in aceasta situatie se masoara imediat si pe G1 finale cum arata sinusoida ,daca e in continuare corecta inseamna ca traful e cum am spus mai sus sau  tensiunea de alimentare a "cazut" mult ,daca in schimb e deformata si la iesirea driverului inseamna ca acesta nu e dimensionat corect,sau un component e defect....asta presupune desigur sa ai un generator si un osciloscop dar si o sarcina artificiala neinductiva  in loc de boxa ...doar pt teste.

Teoretic ar trebui sa ai la 385 v alimentare cel putin 15w sin si 23-27 w in saturatie .!!!

Link spre comentariu

Sarcina anod-anod 8K aplicată în schema Panaitescu limitează vârful de curent anodic EL84 la circa ia_max=150mA funcţie şi de scăderea Ua în sarcină aşadar puterea în sarcină la anozi  poate atinge 22W sinus-nelimitat practic în secundar/sarcină mai scade  funcţie de randament OT. Specifixcatia 18W/sarcină la ieşire  fiind acoperitoare în regimul de lucru prezentat pentru etajul final.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

OT-ul folosit a fost bobinat intr-un atelier specializat si are datele din imagine. La driver s-au respectat cu strictete valorile din schema.  

Urmeaza sa verific cat de mult scade Ua in sarcina, PT-ul fiind bobinat de mine.

post-234208-0-70668500-1415178209_thumb.png

Link spre comentariu

OT_ul tău este conceput pentru 25W(PP-EL84 Ua-385V) sinus-nelimitat în sarcină , prezentarea grafică ţine de Lăzăroiu(aşa văd/cred).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator gabriele

Intradevar OT-ul ar trebui sa darame pereti.....daca e facut ca in desen ,cum am mai spus initial  testele se fac pe o sarcina artificiala (nu pe difuzoar) care poate fi facuta din multe rezistente puse in paralele care sa aiba valoarea nominala si cumul de putere superior ca cel a sarcinii pe iesire boxa.

Cu Raa=6,4k ar trebui sa ai lejer 18w sinus

Link spre comentariu

Intradevar PT-ul ce l-am folosit era subdimensionat. L-am schimbat cu altul mai potrivt , zic eu. Cu noul PT am reglat BIAS-ul la  Ia_0=24mA pentru Ua=348V.

Am incercat si o calibrare* cu ajutorul unui divizor rezistiv pt.  osciloscopul meu USB si  am facut niste masuratori.

Ia_0=24mA  Ua=348V

Pe o sarcina neinductiva de 4ohm/40W  chiar inainte de a se deforma sinusoida  aveam:     Ia=61mA     Ua=340V

dupa deformarea sinusoidei   aveam:    Ia=80mA    Ua=335V

post-234208-0-51679100-1415529315_thumb.gif

post-234208-0-17235200-1415529329_thumb.gif

Editat de Max Id
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

cateva sfaturi referitor la constructia carcasei pt. head-ul asta ar fi binevenite. ...distanta intre carcasa si tuburi finale... materiale... ventilatie.... si ce ar mai fi.   pot sa bag si un ventilator? se cam incalzesc tolele PT-ului, dupa juma de ora de functionare  40-50 grade zic eu. e normal? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări