Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator chitara cu 6P14EV 18W PP

Max Id

Postări Recomandate

La recomandarea  userului  Viobio si cu permisiunea  D-lui Panaitescu, daca dansul nu are nimic impotriva,  am deschis acest topic in care se va urmari realizarea practica a amplificatorului de chitara “DOMINANCE”.

Pentru inceput  doresc  sa multumesc  celor care mi-au dat un impul  in plus in vederea realizari acestui proiect  userului  Viobio, D-lui Panaitescu , D-lui Lazaroiu si nu in ultimul rand tuturor celor care au postat lucruri interesante pe acest forum.

Vreau sa precizez ca unele imagini, date tehnice, etc. care o sa apara in acest topic o sa fie postate doar cu permisiunea autorilor si sunt rezultatul munci lor!

Dat fiind faptul ca sunt nou pe acest forum am sa merg pe considerentul ca: FIECARE SUT  IN FUND ESTE UN PAS FACUT  INAINTE! Asa ca, daca o sa apara greseli din partea mea nu ezitati sa le scoateti in evidenta.

Toate cele bune!

Link spre comentariu

Cu permisiunea dvs, va recomand un videotutorial excelent pentru construirea amplificatorului:

https://www.youtube.com/watch?v=cEV1gluwcUM

L.E. Pt.Viobio: am vazut in videoclip ca ala a folosit condensatori din aia tip "caramele". In amplif de chitara, tinand cont ca banda reprodusa este mai mica decat la cele de auditie, se pot folosi acei condensatori? Ar putea influenta ei banda de trecere? 

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator panda12

felicitari pt curaj!este un proiect dificil dar merita efortul.ai tot sprijinul meu in realizarea lui,si ca prim pas ai cadou un controler gata programat,asa ca ai scapat de o mare problema.contacteaza-ma daca ai intrebari si o sa te ajut cu mare placere.cu stima  dan panaitescu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator viobio

Posted Image1.jpgPosted Image2.jpgPosted Image3.jpg     Intre doua delegatii si o iesire in parc cu piticul am avut timp si de... primele poze.

Pseodobaretele arata foarte frumos.

O sugestie,cind o sa mai faci un amplificator,pt ca sunt sigur ca o sa mai faci,pe acele pseudobarete ai posibilitatea de a monta si releele,poti crea legaturile intre relee si diferite puncte ale schemei direct pe cablaj ,cu trasee,la fel poti face si legaturi intre diferite puncte ale schemei.

Daca folosesti cablaj imprimat dublu placat ,cu cupru,poti folosi o fata ca masa,totul depinde de imaginatia ta,asa eviti o multitudine de conexiuni care trebuiesc facute cu fir de conexiune.

Link spre comentariu

Binentzeles ca nu puteam sa astept sa imi cada de undeva pe picior* PT-ul potrivit...asa ca am folosit ce aveam si cu +1=250v am obtinut urmatoarele valori:  

+1=250V           BIAS=-8.68V        IkV6=30.5mA

+2=249V            Vf=6.14Vac         IkV7=30.7mA

+3=230V

Dat fiind faptul ca e primul meu etaj final cu tuburi, intrebarea mea intrebatoare este:       Cat de corecte sunt valorile??

Mentionez ca am conectat catozi de la V6 si V7 prin doua rezistente de 1 Ohm/5w  la Gnd ca sa aflu Ik.

Cu urechea in difuzor se poate sesiza putin brum(care inca* nu ma deranjeaza) iar din cate am observat cu program muzical  predomina mediile, joasele si inaltele fiind putin atenuate. 

post-234208-0-60048600-1413233860_thumb.gifpost-234208-0-45472500-1413233952_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Lucrat foarte frumos si curat.6,15V pe filamente!Mare grija ,cred ca tensiunea o sa mai scada,daca scade sub 5,8V e problema,o sa fie afectata emisia tuburilor,vad ca nu ai toate tuburile conectate,pune in socluri si celelalte tuburi si vezi cit ai pe filamente,alimenteaza doar filamentele.Tensiunea + 3 o sa mai scada cind o sa alimentezi preurile si loop.Pentru bias,ai clasa B ,Raa 8K(probabil),Ia0 10mA,-11,6V tensiune de negativare,biasul se regleaza cu intrerea finalului in scurt si sarcina pe iesire.Ca sa te convingi daca ai valorile corecte de bias,cauta pe net datele tubului EL84,ai acolo date in functie de clasele de functionare,cel mai corect ar fi sa reglezi biasul cu osciloscop si generator de semnal,mare grija sa nu depasesti puterea disipata de tuburi ,Pda EL84(6P14P) =12W!!!!Pentru Ua 250V,Raa8k, clasaB ,-11.6V Un,o sa obtii 11W putere ,nu 18w !!!!!!17..18W obtineai cu 300V Ua,Raa 8K,Un -14,6VAcel humm e normal,nu stai cu capul in cabinet,partea distractiva o sa inceapa cu preurile,mai ales cu canalul 3 care este foarte amplificat,high gain,la preuri o dai usor in bara,daca faci traseu de masa aiurea,atunci sa vezi brum si nopti nedormite,totul depinde de tine,cit de atent faci conexiunile.Pina aici ,mie imi place.Succes in continuare!E un inceput bun,zic eu.

Editat de viobio
Link spre comentariu

din cate am observat cu program muzical  predomina mediile, joasele si inaltele fiind putin atenuate. 

frecvenţele joase sunt atenuate datorită cuplajelor slabe 22nF(din schema dată) dar pentru un amplificator de instrument acestea sunt cuplajele uzuale/normale/potrivite ,pentru atenuarea la frecvenţe înalte poate fi responsabil difuzorul din cabinetul folosit(dacă acesta nu asigură BL=bandă largă).

Referitor la valorile măsurate a explicat foarte bine viobio ce şi cum(putere în sarcină etc).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru alimentarea filamentelor am doua infasurari de 6,3Vca, preurile o sa fie cu  tensiunea de filament separat de finale.

Legat de BIAS nu eram sigur daca pentru 6P14P pot folosi datele de la EL84. Cat despre osciloscop nu am avut ocazia sa lucrez cu unul, nu detin unul. Posibil sa pot duce fierul* la un prieten care are un atelier si pe urma.... " Faci ce faci, dar stii ce faci?" (in cazul asta eu, NU).

Asa ca pana una alta ma dau* cu multimetrul si am sa reglez Un= -11.6V . O sa ma multumesc cu cei 11W .

E bine ca exista oameni cu care te poti sfatui, multumesc viobio!

( nu mai aminti de brum si nopti nedormite:) la un moment dat aveam 3 tzigari aprinse in scrumiera:))))

frecvenţele joase sunt atenuate datorită cuplajelor slabe 22nF(din schema dată) dar pentru un amplificator de instrument acestea sunt cuplajele uzuale/normale/potrivite ,pentru atenuarea la frecvenţe înalte poate fi responsabil difuzorul din cabinetul folosit(dacă acesta nu asigură BL=bandă largă).

Foarte bine punctat domnule valderama!

post-234208-0-44195000-1413268905_thumb.png

Link spre comentariu

Cateva poze cu ce am mai mesterit.     Am folosit pt. V1 tubul 6N3P  in schema era 6DJ8.  O fi de bine sau de rau???  

Urmeaza partea de comutare canale.

post-234208-0-28083100-1413698971_thumb.jpg

post-234208-0-04678100-1413698975_thumb.jpg

post-234208-0-92181700-1413698978_thumb.jpg

post-234208-0-10421100-1413698983_thumb.jpg

Editat de Max Id
Link spre comentariu

6H3P= rau!!Iti ofer gratuit un tub e88cc,astept pe pm adresa si telefonul tau,trimit cu curier.

Oare din cauza lui canalul de clean intra repede in clipping? Dadeam vina pe alimentare, dat fiind faptul ca am U1 doar 250v. Plus ca am scapat de brum doar daca am bagat filamentele preului in cc. Suna bine* de sunat dar parca totusi lipseste ceva.  

MULTUMESC pt. oferta!!!  

(Am atatea intrebari!!!!.....sau...prea multe raspunsuri!!!!  sau...  )

Editat de Max Id
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Oare din cauza lui canalul de clean intra repede in clipping? Dadeam vina pe alimentare, dat fiind faptul ca am U1 doar 250v. Plus ca am scapat de brum doar daca am bagat filamentele preului in cc. Suna bine* de sunat dar parca totusi lipseste ceva.  

MULTUMESC pt. oferta!!!  

(Am atatea intrebari!!!!.....sau...prea multe raspunsuri!!!!  sau...  )

Fara sa se supere dl Panaitescu pe mine,poate asa a vrut sa conceapa canalul unu.

Canalul unu nu este clean ,acolo sunt trei etaje de amplificare,daca vrei sa ai clean pina la crunch ,pe acel canal,trebuie sa scoti din circuit trioda 3 de pe acel canal si sa mai atenuezi semnalul de iesire din acel preu,etajul final are sensibilitate destul de mare.

Nu ai o schema cu definitie mai buna,pe cea postata nu se intelege nimic daca o maresti,daca vedeam schema mai bine,puteam sa spun ce trebuie modificat.

Ce alte intrebari mai ai??

Editat de viobio
Link spre comentariu

Fara sa se supere dl Panaitescu pe mine,poate asa a vrut sa conceapa canalul unu.

Canalul unu nu este clean ,acolo sunt trei etaje de amplificare,daca vrei sa ai clean pina la crunch ,pe acel canal,trebuie sa scoti din circuit trioda 3 de pe acel canal si sa mai atenuezi semnalul de iesire din acel preu,etajul final are sensibilitate destul de mare.

Nu ai o schema cu definitie mai buna,pe cea postata nu se intelege nimic daca o maresti,daca vedeam schema mai bine,puteam sa spun ce trebuie modificat.

Dat fiind faptu ca am facut sasiul prea mic :(( si nu prea e spatiu de 3 canale intentionez sa-l fac doar cu doua unul de la clean la crunch iar celalalt de la crunch in sus, cu ceva obtiune de boost*... ceva de genul. 

La potentiometrele ce nu au trecuta valoarea in schema am folosit  pot. 1M

Si ar fi o intrebare:  Cat de mult conteaza tipul condesatoarelor folosite? pana la urma u kg de pene e la fel de greu k si un kg de fier. 22nF= 22nF, nu? sau.. gresesc.?

Sper sa nu fie o problema faptul ca postez schema aici... eu am dat de ea pe net.

head 3 canale18w.pdf

Editat de Max Id
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări