Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

regulator tensiune.

delfy

Postări Recomandate

Salut. Am facut un regulator de tensiune, pentru a cobora tensiunea in primarul unui transformator, astfel ca sa pot obtine in secundar orice tensiune vreau. In secundar pe tensiunea alternativa ,  scade cat vreau eu sa reglez. In schimb dupa puntea redresoare, tensiunea ramane aceeasi, ca si cum traful ar fi conectat tot la 220V . Care este motivul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Fulgerik

2

• delfy

2

• UDAR

1

• Marian

1

Nu ma hazardez sa-mi dau cu presupusul despre ce regulator ai fi facut tu in primar dar daca dupa redresare ai si condensator dar fara ceva sarcina atunci ai de asteptat lung si bine sa se modifice tensiunea...

Link spre comentariu

Dacă ai pus un variator ( de genul celor pentru becuri ) și dacă pui și o sarcină în secundar ( cum ți-a zis și Marian ) atunci s-ar putea să obții un fel de reglaj dar nu cum te aștepți . E posibil ca transformatorul să bâzâie și/sau să se încălzească .

Link spre comentariu

Salut. Am facut un regulator de tensiune, pentru a cobora tensiunea in primarul unui transformator, astfel ca sa pot obtine in secundar orice tensiune vreau. In secundar pe tensiunea alternativa ,  scade cat vreau eu sa reglez. In schimb dupa puntea redresoare, tensiunea ramane aceeasi, ca si cum traful ar fi conectat tot la 220V . Care este motivul?

Tu nu ai reglat tensiunea in primar!Circuitul construit de tine reglează puterea prin modificarea formei de unda a tensiunii alternative. Este absolut normal ca in secundar valoarea maxima a tensiunii sa rămână neschimbata.
Link spre comentariu

Este adevarat ca am folosit un regulator de becuri, dar am incercat si cu unul de aspirator, si acelasi lucru se intampla. Transformatorul bazaie si se incalzeste. Nu intelg de ce, scazand tensiunea in primar, scade tensiunea si in secundar, in schimb dupa punte imi da aceeasi tensiune si cu o sarcina atasata.

Link spre comentariu

Daca dimensiunile nu sunt critice, puteti utiliza un montaj cu amplificator magnetic http://electronics.stackexchange.com/questions/103688/properties-of-inductors-with-a-magnetic-core , are avantajul ca nu produce deformari de unda.

P.S.

In Tehnium 3/72 la pagina 5, sub titlul Muzica si culoare, metoda aceasta de reglaj prin saturatia miezului este aplicata la o orga de lumini.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Interesante aplicatiile amplificatoarelor magnetice,prezentate de @miron1947 si @mihaighe.Felicitari si multumiri domnilor pentru link-urile postate. :aplauze

I-mi amintesc ca in liceu am facut o materie care se numea "Actionari si automatizari" in care am aflat de amplificatoarele magnetice.Nu-mi amintesc ,ca profesorul sa fi intrat in detalii.Din cite-mi aduc aminte nici in manual nu erau prezentate detalii referitoare la amplificatoarele magnetice.Cred ca inca mai am respectivul manual pe undeva prin casa,dar nu sint foarte sigur.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări