Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator cu filtru de linie

Vizitator VanHauser

Postări Recomandate

Vizitator VanHauser

Trebuie sa construiesc un montaj cu alimentare de la 220Vca (nu va fi neaparat "curata", mediu industrial) sau de la 10..30Vcc. Ideea mea e ceva de genul:Partea I: [filtru linie] -> [transformator] -> [punte redresare+filtrare]Partea II: regulator in comutatie cu LM2575-5.Pentru filtrul de linie am deja bobina 2x33mH, conzi 220nF/400V, varistor. As pune si o siguranta pe acolo. Transformatorul este 220V/24V, 10VA.Partea I vreau sa poate fi si eliminata, astfel incat sa pot face alimentare si direct de la 10..30V. In final obtin 5V, maxim 450 mA.Din pacate o schema nu am inca. Poate iesi ceva din componentele pe care le am?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

La partea cu LM2575 se poate pastra legata puntea redresoare si condensatorul de filtraj.Alimentarea se face ori cu tensiune de la transformator ori se comutape alta sursa care furnizeaza 10-30v continuu sau alternativ.Pentru a alimenta ceva montaje cu microprocesoare cel mai bine este ca tensiunea de 5v sa fie foarte bine filtrata, in cel mai rau caz se monteazao celula pi LC .Dar cu celula de filtraj pe 220V si un filtraj bun pe tensiunea redresata de4700uF sau 6800uF ar trebui sa functioneze.Si montarea in paralel pe diode de condensatoare de 22-47nF.Rezultatele depind de ce montaj vrei sa alimentezi.

Link spre comentariu
Vizitator VanHauser

Multumesc pentru informatii. Am realizat si o schema, din ce am mai vazut prin diverse documentatii si niste aparate industriale defecte. Schema pentru LM2575 e calculata cu un programel de la National Semiconductor.Daca se va alimenta cu 10..30V, va fi obligatoriu curent continuu. Puntea ar fi doar pe post protectie la polarizare inversa.In datasheet la LM2575 chiar se aminteste de un filtru LC suplimentar la iesire, cu o bobina mai mica. Sa vad cum se comporta fara. In functie de rezultat, mai complic montajul.Montajul alimentat are (va avea) un microcontroller, 4 relee pe 5V, LCD iluminat, intrare semnal analogic cu filtrare activa izolat galvanic, si un circuit pentru RS485 de asemenea izolat galvanic.

Link spre comentariu

Problema principala este sa elimini zgomotul pe linia de alimentare, un microprocesor este deranjat cel mai mult de asta.In functie de cat de zgomotoasa este reteaua de curent alternativ potialege partea de filtrare.Exact la asta m-am referit, puntea ramane in circuit doar pentru usurintaconectarii unei alimentari in cc, nu mai trebuie marcata pozitia pe bornesi in plus intotdeauna se v-a gasi cineva sa conecteze invers.

Link spre comentariu
Vizitator VanHauser

Am construit respectivul montaj, merge chiar foarte frumos, cu o singura problema. Inainte de redresare am aprox. 31Vrms si cam 42Vcc dupa redresare la 200 mA consum la iesire, si tensiunea se apropie periculos de mult de limita maxima a lui LM2575. Nu ma pricep prea bine la transformatoare sau circuite de putere, poate cineva sa ma indrume catre un site cu ceva formule de calcul sa imi explic de unde vin 31V cand pe transformator scrie 24? Cred ca imi trebuie un transformator cu tensiune mai mica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări