Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum construiesc o bobina?


Vizitator ins1337

Postări Recomandate

Vizitator ins1337

Va salut, ma puteti invata cum sa construiesc o bobina de diferite marimi de exemplu am nevoie sa fac o bobina de 200 uH (mictroHanry).Am fire de cupru si ma intereseaza cum pot sa o calculez sa fac si alta si sa o construiesc....Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inainte de a calcula o bobină , trebuie să hotărăști ce fel de bobină va fi - cu miez sau fără miez . Dacă e fără miez - ce tip de geometrie , dacă e cu miez - ce tip de miez. 

Apoi, în afară de inductanță ( care e într-adevăr mărimea definitorie ) mai trebuie stabilit ce curent trebuie să suporte bobina respectivă, la ce frecvență trebuie să lucreze , cât de mult poate să-i varieze valoarea în funcționare ,etc . Unele din aceste constrângeri s-ar putea chiar să influențeze decizia inițială. Eu am prezentat lucrurile în această succesiune plecând de la premiza unui proiectant cât de cât experimentat , care știe cam cum va arăta bobina lui și trebuie să stabilească doar mărimile concrete.

Link spre comentariu
Vizitator ins1337

Am facut un radio ma rog si prinde slab e cu un integrat TA7642 si un tranzistor BC547b, am nevoie sa construiesc o bobina cu valoarea de 200uH pentru un sunet mai clar fara bazit si sa mearga pe alte unde.... daca ma poti ajuta cu bobina te rog

Link spre comentariu

Daca continui cu atitudinea asta, cu siguranta ca o sa te ajute doar Mama Omida.

Te rog sa mai citesti regulamentul forumului si sa incerci sa te conformezi.

Un user a incercat sa te ajute si a avut nevoie de mai multe informatii de la tine. Daca doresti sa fii ajutat, trebuie sa oferi acele informatii. Sunt milioane de tipuri de bobine pentru milioane de aplicatii diferite. Bobina de 200 uH (  Henry caci asa l-a chemat pe nenea acela ) se poate realiza in o multitudine de forme si dimensiuni, de 1 mm sau de 1 m lungime.

Daca nu-ti convine un raspuns, nu trebuie sa te superi instant. Daca nu iti convine un raspuns, nu inseamna ca acel raspuns este gresit.

Daca ai raspuns la bataie de joc ca acordezi cu 100n ceramic, nu ai procedat corect. Daca chiar crezi ca vei acorda cu 100n ceramic, inseamna ca cunostintele tale de electronica tind spre zero si ar fi bine pentru tine sa asculti ce zic altii.

Succesuri.

Link spre comentariu

Pune aici schema sau link-ul de la schema ca sa vedem despre ce e vorba. In functie de schema, se poate face cu o bobina mica sau mare dar de aceeasi valoare. Sensibilitatea unui aparat radio depinde de antena. Daca te folosesti de un fir exterior lung pe post de antena, circuitul acordat format din bobina si condensator poate fi destul de mic. Daca nu doresti sa folosesti antena exterioara, sensibilitatea aparatului e data de caracteristicile acelei bobine. La 200 uH probabil ca vrei un radio in UM. Pentru o sensibilitate mare a radioului, ai nevoie de o bara de ferita cat mai mare. Depinde ce vrei de la aparat. Barele de ferita pot avea lungimi de la cativa centimetrii pana la zeci de centimetrii.LE. Ce fel de sarma ai si ce bara de ferita ai ?

Editat de pinky
Link spre comentariu

Adica ai luat schema de aici: http://www.germanelectronics.ro/pdf/192208-an-01-ro-Set_educativ_radio_cu_tranzistori_Conrad.pdfAi nevoie si de un condensator variabil care se pune in paralel cu acea bobina. Bobina impreuna cu condensatorul vor forma un circuit oscilant care se va acorda pe frecventa postului de radio.Citeste documentatia pana la capat. Iti explica pas cu pas cum se construieste un aparat de radio si ce rol are fiecare piesa din aparat.

Editat de pinky
Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Sunt atitea carti si tutoriale pe internet despre bobine si realizarea lor, incit te intrebi cum de apar astfel de intrebari. In fine, poate sunt eu prea pretentios cind e vorba de treburi simple.

Armani, nu vreau sa reiau decit una din intrebarile de mai sus: ce fel de bobina? Uite, eu am realizat o bobina pentru UM, pe o carcasa din plastic de la un tub de lipici, cu 3 cm diametru. Am pus pe ea 90 de spire cu sirma de radiofrecventa, recuperata de pe o bara de ferita. Se poate folosi si sirma de CuEm, cu diametrul de 0,25 mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări