Vizitator ins1337 Postat Septembrie 22, 2014 Partajează Postat Septembrie 22, 2014 Va salut, ma puteti invata cum sa construiesc o bobina de diferite marimi de exemplu am nevoie sa fac o bobina de 200 uH (mictroHanry).Am fire de cupru si ma intereseaza cum pot sa o calculez sa fac si alta si sa o construiesc....Multumesc! Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 22, 2014 Partajează Postat Septembrie 22, 2014 Inainte de a calcula o bobină , trebuie să hotărăști ce fel de bobină va fi - cu miez sau fără miez . Dacă e fără miez - ce tip de geometrie , dacă e cu miez - ce tip de miez. Apoi, în afară de inductanță ( care e într-adevăr mărimea definitorie ) mai trebuie stabilit ce curent trebuie să suporte bobina respectivă, la ce frecvență trebuie să lucreze , cât de mult poate să-i varieze valoarea în funcționare ,etc . Unele din aceste constrângeri s-ar putea chiar să influențeze decizia inițială. Eu am prezentat lucrurile în această succesiune plecând de la premiza unui proiectant cât de cât experimentat , care știe cam cum va arăta bobina lui și trebuie să stabilească doar mărimile concrete. Link spre comentariu
Vizitator ins1337 Postat Septembrie 22, 2014 Partajează Postat Septembrie 22, 2014 Am facut un radio ma rog si prinde slab e cu un integrat TA7642 si un tranzistor BC547b, am nevoie sa construiesc o bobina cu valoarea de 200uH pentru un sunet mai clar fara bazit si sa mearga pe alte unde.... daca ma poti ajuta cu bobina te rog Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 22, 2014 Partajează Postat Septembrie 22, 2014 Ce bară de ferită ai folosit ? Cu ce condensator acordezi bobina ? Pe ce ”unde” vrei să meargă ? Sunt sute de scheme cu integratul ăla - nici Mama Omida nu știe ce ai făcut/vrei să faci dacă nu spui ! Link spre comentariu
Vizitator ins1337 Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Am nevoie doar sa-mi spui cum fac bobina, ma poti ajuta?Il acordez cu un condensator de 100n ceramicUite asta vreauAsta Link spre comentariu
pinky Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Daca continui cu atitudinea asta, cu siguranta ca o sa te ajute doar Mama Omida. Te rog sa mai citesti regulamentul forumului si sa incerci sa te conformezi. Un user a incercat sa te ajute si a avut nevoie de mai multe informatii de la tine. Daca doresti sa fii ajutat, trebuie sa oferi acele informatii. Sunt milioane de tipuri de bobine pentru milioane de aplicatii diferite. Bobina de 200 uH ( Henry caci asa l-a chemat pe nenea acela ) se poate realiza in o multitudine de forme si dimensiuni, de 1 mm sau de 1 m lungime. Daca nu-ti convine un raspuns, nu trebuie sa te superi instant. Daca nu iti convine un raspuns, nu inseamna ca acel raspuns este gresit. Daca ai raspuns la bataie de joc ca acordezi cu 100n ceramic, nu ai procedat corect. Daca chiar crezi ca vei acorda cu 100n ceramic, inseamna ca cunostintele tale de electronica tind spre zero si ar fi bine pentru tine sa asculti ce zic altii. Succesuri. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Dragul meu , dacă nu răspunzi la întrebări , nu te pot ajuta . Nu se poate să acordezi cu 100n . PS A postat între timp @pinky spunându-ți același lucru . Deci , dacă dai amănunte bine , dacă nu spor la treabă ! Link spre comentariu
Vizitator ins1337 Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Imi cer scuze pentru raspunsul meu.De acord cu voi Link spre comentariu
pinky Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 (editat) Pune aici schema sau link-ul de la schema ca sa vedem despre ce e vorba. In functie de schema, se poate face cu o bobina mica sau mare dar de aceeasi valoare. Sensibilitatea unui aparat radio depinde de antena. Daca te folosesti de un fir exterior lung pe post de antena, circuitul acordat format din bobina si condensator poate fi destul de mic. Daca nu doresti sa folosesti antena exterioara, sensibilitatea aparatului e data de caracteristicile acelei bobine. La 200 uH probabil ca vrei un radio in UM. Pentru o sensibilitate mare a radioului, ai nevoie de o bara de ferita cat mai mare. Depinde ce vrei de la aparat. Barele de ferita pot avea lungimi de la cativa centimetrii pana la zeci de centimetrii.LE. Ce fel de sarma ai si ce bara de ferita ai ? Editat Septembrie 23, 2014 de pinky Link spre comentariu
Vizitator ins1337 Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Da, intradevar am o sarma montata ca antena, imedia pun schema Link spre comentariu
pinky Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 (editat) Adica ai luat schema de aici: http://www.germanelectronics.ro/pdf/192208-an-01-ro-Set_educativ_radio_cu_tranzistori_Conrad.pdfAi nevoie si de un condensator variabil care se pune in paralel cu acea bobina. Bobina impreuna cu condensatorul vor forma un circuit oscilant care se va acorda pe frecventa postului de radio.Citeste documentatia pana la capat. Iti explica pas cu pas cum se construieste un aparat de radio si ce rol are fiecare piesa din aparat. Editat Septembrie 23, 2014 de pinky Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Şi astfel de bobine se găsesc gata făcute, costă cît seminţele. http://www.adelaida.ro/bobina-montare-verticala-220uh-0-55a-coil0.22.html Link spre comentariu
armani12 Postat Ianuarie 20, 2021 Partajează Postat Ianuarie 20, 2021 Buna seara,ma poate ajuta și pe mine cineva sa construiesc o bobina de la zero?ideea este ca la mine în oraș nu am găsit pe nimeni,parca ar fii vorba de vrun OZN! Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 21, 2021 Partajează Postat Ianuarie 21, 2021 Sunt atitea carti si tutoriale pe internet despre bobine si realizarea lor, incit te intrebi cum de apar astfel de intrebari. In fine, poate sunt eu prea pretentios cind e vorba de treburi simple. Armani, nu vreau sa reiau decit una din intrebarile de mai sus: ce fel de bobina? Uite, eu am realizat o bobina pentru UM, pe o carcasa din plastic de la un tub de lipici, cu 3 cm diametru. Am pus pe ea 90 de spire cu sirma de radiofrecventa, recuperata de pe o bara de ferita. Se poate folosi si sirma de CuEm, cu diametrul de 0,25 mm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum