Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

C & ESR cu analizor + LCFP de la miron63

elman

Postări Recomandate

@XAN77 Pentru că am o parte de vină în aceste modificări ( partea de protecție ) te-aș ruga să postezi ( eventual pe privat , dacă nu vrei să mai lungești subiectul) exact ultima formă a circuitului de protecție pe care o bănuiești că ți-a afectat funcționarea . Nu de alta , dar am folosit metoda de protecție respectivă de multe ori și am văzut-o prin scheme de și mai multe ori . Atât pentru liniare ( operaționale sau comparatoare ) cât și pentru logice . În mod normal , o rezistență de valoare decentă , în serie cu o intrare de mare impedanță , nu poate influența semnificativ funcționarea . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu e vina nimănui, am încercat să obțin ceva după pățania care m-a enervat foarte mult, doar ce făcusem aparatul de 2 zile că l-am și bulit.

Forma teoretică de protecție la care ajunsesem consta în:

-2 diode 4007, una între borna de intrare LC și GND, respectiv bornă și VCC

-R de 1k serie cu pinul RA2 al PIC. Schema etajului de LC e la postul nr. 25, pagina 2

-zener de putere paralel pe alimentarea PIC.

Întrucît nu aveam dioda zener, aveam o ”plantare” parțială a protecției. Mai exact aveam:

- 1 dioda 4007 între bornă intrare și GND

- R de 1k serie cu intrarea RA2 de la PIC.

Cealaltă diodă 4007 încă nu o pusesem iar zenerul nu îl aveam.

Acum am eliminat dioda cu rezistența de 1k și am refăcut traseul care a trebuit să-l întrerup ca să pun rezistența de 1k.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cu ceva timp in urma am testat protectia marcata cu rosu din schema atasata. Rolul de protectie il indeplineste cu succes, am descarcat condensator de 3,3uF incarcat la 300V, aparatul nu sesizeaza descarcarea. Descarcarea este violenta, cu scanteie, deoarece se face in primul rand prin bobina. Protectia aduce doua dezavantaje. La scurtcircuit (asa cum spunea XAN77) reuseste sa oscileze si afiseaza o valoare in jur la 100nF. Al doile dezavantaj consta in faptul ca introduce in plus o eroare de masura pentru anumite valori. Initial am avut impresia ca eroarea de masura fata de varianta fara protectie, este de 1,3-1,4%, insa dupa o etalonare mai atenta am ajuns la o eroare de sub 1% (0,7-0,8). Eroarea este in forma de sinusoida, pentru unele valori este pozitiva iar pentru altele este negativa cu trecere prin zero. Pentru cei interesati atasez si un cablaj. 

Schematic_ESR_LCFv3_prot_LC.pdf

PCB_V3 (SOIC-28)_VDD II GND_PROT_LC.rar

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

1206 nu sunt sigur. Eu nu am fost atent la acest aspect și nu am mai avut răbdare să procur alte rezistențe. Eu l-am plantat cu 1206. Au fost vreo 2-3 situații mai îngrămădite în rest a ost ok. Cred că 805 sunt numa bune.

Editat de XAN77
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca doresti sa-l construiesti iti sugerez sa utilizezi PCB-urile din atasament din urmatoarele doua motive:

-autorul a inversat RC6 cu RC7, eu am observat acest lucru de curand.  Incercand sa masor frecventa unui semnal cu zgomot am apasat tasta "-" pentru a introduce atenuarea cu 1:4 si am ramas surprins ca nu mai masura frecventa deloc. Toate PCB-urile postate pana acuma sunt dupa schema veche iar softul este cel modificat.

- pentru o buna stabilitate a oscilatorului LC, bobina L101 trebuie sa fie amplasata cat mai departe de lateralele carcasei. La strangerea carcasei aceasta  se deformeaza, modifica valoarea inductantei L101 si implicit frecventa circuitului oscilant.  Problema poate fi rezolvata si cu o rigidizare a carcasei. Din acest motiv autorul indica folosirea cablajului de tip FR4 (este din sticlotextolit, are 1.5mm grosime este mai rigid).

PCB-urile atasate sunt in ambele variante (cu si fara protectie pe intrarea LC), sunt in Sprint Layout 6. Am pus in format .lay deoarece la stabilizator si la  referintele de tensiune iti permite sa-ti configurezi PCB-ul dupa componentele pe care le ai (THT ori SMD). Daca nu ai Sprint Layout 6 , se poate descarca varianta demo de pe http://www.abacom-online.de/uk/html/demoversionen.html , acesta iti permite sa copiezi cablajul in clipboard dupa care ii dai paste intr-un program de poze (ex. Irfanview ) ii configurezi marimea si il printezi. Daca nu te descurci da-mi un MP si o sa le pun sub forma de pdf.

PCB_ESR_LCF.rar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări