Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

C & ESR cu analizor + LCFP de la miron63

elman

Postări Recomandate

Nu s-a ars uc (pic16f876), pentru că pe ESR măsoară ok, doar pe L/C e razna.

E clar că diodele antifază-paralel se exclud.

Aceasta este schema pe care am experimentat. Schema adaptorului pentru FLC, separat de placa ESR-metrului cu 16F876:

Posted Image
image hosting 20mb

L.E.: e posibil să fie defect altceva în afară / în loc de LM311 din adaptorul LCF.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Am verificat alimentarea 311, multimetru oscila între 4-4,5 fără să fie stabil deloc. Am pus osciloscopul și am văzut că tensiunea bascula cam cu frecvența de 2Hz între 4 și 4,5V și pe pin 8 311 și pe RB7 de la PIC. Am deconectat modulul LCF  să văd dacă ieșirea de la PIC scoate semnal ok pe RB7 și era bine. Am schimbat VT4 din adaptor (un BC337) și tensiunea de alimentare a devenit stabilă la 4,35V. Tensiunea dată de 78 e 5,8V că e făcută cu un 7805 cu rezistor la gnd, că nu am avut 7806 cum cerea schema. Deci ok pînă aici, rămîne probabil LM311.

Acum dacă scurtcircuitez bornele cu aparatu setat pe L, sau le las libere dacă e setat pe C, indică valori care oscilează continuu.

Link spre comentariu

C6-7 nu e chiar OK că nu există - inclusiv din punctul de vedere al protecției , dacă erau mai absorbeau și ei din energie , dar probabil că nu din cauza aia nu merge.

A mers oricum și fără ei - așa înțeleg?

Dar eu am întrebat de SMD-uri pentru că de multe ori , la valorile astea mari de µF sunt la tensiuni mici : 10 sau chiar 6,3V. Înlocuiește-i provizoriu cu orice condensator de 10-22 µF . ( Pe C2-3 respectiv pe C4-5 dar mai degrabă primii ) . Această schemă e foarte tolerantă - merge practic cu orice componente . 

Link spre comentariu

Man, providențial, și nu e prima dată. Am schimabt C2,3 cu un 10u 63V electrolitic normal, și acum măsoară ok L și C, deci 311 întradevăr nu era dus.

Ce e curios e  că C-ul tantal scos din circuit verificat pe intrarea de măsurat ESR, indică 9uF/0,4ESR, adică pare bun !!

Link spre comentariu

E posibil să-i fi crescut curentul de pierderi , verifică-l cu un ohmmetru pe zeci de kΩ  sau chiar kΩ. 

Acuma , revenind de unde am plecat - protecția . Concluzia este că se poate proteja intrarea dar schema trebuie puțin mai dichisită ca să protejeze toate componentele care pot fi atinse de ”unda de șoc” . E clar că trebuie dioda Zener de 5-6V pe alimentare ( eventual de 1W nu de 0,5W )  - pentru a asigura calea de mică impedanță , preferabil și cu ceva condensatori în paralel. 

De asemena trebuie rezistențe ( sau rezistență ) în serie cu intrarea . La LM311 apreciez că 1kΩ ajunge. 

Și , desigur , diodele puse chiar la bornele de intrare - eu recomand 1N400x , nu rapide . În principiu timpul de deschidere este la fel de mic ca și la diodele rapide dar supratensiunea este mai mică - o să încerc săptămâna viitoare să fac niște teste , nu e chiar simplu un generator de impulsuri de câțiva A cu timp de creștere de zeci de ns ....

Oricum , aceste teste ( dacă chiar apuc să le fac ) sunt așa , de amorul artei , tensiunea pe dioda 1N4007 în conducție ( la vârful de tensiune ) nu va depăși câțiva volți - calculăm pentru 10V și gata. Asta înseamnă cu putem avea acolo , la punctul comun al diodelor , între -10V și + 20V ( că mai sare și tensiunea pe Zener ) deci +10V pe alimentare . Așa cum este schema acum , cu aceste șocuri nu se distruge nimic - punem C2-3 la minim 25V și ( zic eu ) nu cu tantal . Ceramici ar fi OK , dacă nu Aluminiu la 35V .

O să mai analizez totuși , cred că o vreme nu mai ai chef de teste . Apreciez disponibilitatea ta de a te pune în serviciul forumului - concluzia care va reieși de aici o să fie de folos pentru mulți.

Link spre comentariu

Sunt dispus la teste.

Deci concluzionez că:

-rămîn valabile cele 2 diode 4007 serie între +/-;

-mediana dintre diodele 4007, printr-o rezistență de 1k vine la pin 2 al LM311; Această rezistență ar putea fi spartă în două, jumate după diode, jumate înainte, cum spunea elman.

-trebuie să pun zener paralel pe alimentarea 311, care ar trebui să protejeze si VT4. Zener de putere însă nu cred că am. Nu știu de unde aș putea recupera așa ceva. Altfel, o viitoare comandă.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Scotocesc puțin prin cutii și dacă găsesc te anunț . Nu trebuie foarte mare ,1W probabil că ajunge . Un TVS de 6,8V ar fi și mai bun dar nu cred că am așa ceva .

PS Să nu se înțeleagă că acest sistem poate proteja împotriva oricărei descărcări - un 330µF încărcat la 320V ( de la rețea ) poate distruge lejer ceea ce povestim noi aici . Probabil doar adăugarea unei siguranțe ultrarapide , cu capacitate mare de rupere , ar putea să mai facă ceva .

Link spre comentariu

Practic, pe intrarea de LC, nici nu trebuie să măsor condensatori peste 1uF; caz în care se pot măsura pe intrarea de esr. Deci protecția va fi în general pentru conzi de genu 470-680nF încărcați cu tensiune de rețea, mai rar 1u. După ce termin cu LC, voi trece la esr, unde nu știu dacă protecția face față. După cum am văzut aici la LC un 4007 antifază paralel nu face față, iar intrarea de esr are aceste două diode la intrare. Pe partea de esr, pînă la pic, se află un TL082, deci șanse mai mici să crape pic-ul, sper. Dar trebuie să văd și acolo pînă unde pot  duce protecția. Dacă se poate face ceva fără mare deranj, de ce nu. Elman a dat peste cap aparatul cu un 1000u, din fericire nu a crăpat nimic. Tot pe acest esr metru mai vechi voi face testele.

Link spre comentariu

La ESR , normal amplitudinea oscilației/impulsurilor ( după caz , bănuiesc că sunt pulsuri dreptunghiulare dacă e cu PIC ) e mică , să se poată măsura eventual și în circuit . Rezistențe serie pe intrare / intrări trebuie și acolo . Dacă e un TL082 atunci 1-2 sau chiar mai mulți kΩ nu ar trebui să afecteze. Dacă nu mai e dioda spre plus , nu mai trebuie nici Zener-ul pe alimentare . 

La ESR însă , din păcate , o siguranță în circuit afectează destul de mult eroarea datorită rezistenței sale ( incluzând , desigur, contactele ) . E drept că se face o aducere la zero dar e una când compensezi 20-30 mΩ ai firelor cu testere și alta când ai 200-300mΩ sau mai mult .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

La ESR nu are rost sa te stresezi. Eu am pus 1000uF incarcat pe L/C nu pe ESR. Pe ESR am descarcat mai multi conzi in timpul unor depanari dar nu a patit nimic. Daca la intrarea ESR-ului se detecteaza o tesniune mai mare de 0.4V ( daca bine tin minte valoarea tensiunii) PIC-ul deschide MOSFET-ul si face descarcarea prin MOSFET. Diodele sunt doar asa daca scapa ceva pana se deschide MOSFET-ul. Mosfetul duce 45A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări