Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

C & ESR cu analizor + LCFP de la miron63

elman

Postări Recomandate

Acum 23 minute, merck a spus:

Pentru 4 biti iti trebuie secventa de initializare, la hd44780 este (in pdf imediat dupa cea de 8 biti):

Screenshot-2020-12-18-at-17-54-08.png

la alt chip este:

Screenshot-2020-12-18-at-17-56-34.png

Comenzile pentru cele doua cipuri sunt identice. Probabil ca si intializarea se face in mod identic.Era bine daca in data sheet se specifica cum se poate face intializarea in cazurile 4-bit si 8-bit bus.

Link spre comentariu
50 minutes ago, Elison said:

Initializarea este pentru interfata seriala.

Serios? :57

Uite aici:

Screenshot-2020-12-18-at-18-38-54.png

Screenshot-2020-12-18-at-18-44-12.png

In partea stanga DB0-DB7 sunt linii seriale bidirectionale, dupa tine? Nu-i un port paralel impreuna cu R/W, Rs si E?

P.S. Tu ai lucrat vreodata cu un LCD din asta?

Editat de merck
Link spre comentariu
18 minutes ago, Elison said:

Comenzile pentru cele doua cipuri sunt identice. Probabil ca si intializarea se face in mod identic.Era bine daca in data sheet se specifica cum se poate face intializarea in cazurile 4-bit si 8-bit bus.

Comenzile sunt identice, insa am spus clar: DIFERA SECVENTA DE INITIALIZARE (am pus si exemple de organigrame). Daca este cum spui tu ca initializarea este aceeasi (am pus organigrama si se vede clar ca numarul de instructiuni difera si timpii de asteptare intre anumite instructiuni difera) de ce nu merge inlocuit un LCD cu altul??? Are LCD-ul indigestie? :57

Link spre comentariu
10 minutes ago, Elison said:

serial.jpg

Asa, si? Ce daca scrie acolo Serial Interface Mode?

De ce nu deschizi pdf-ul cu HD44780 si vezi ce scrie pe prima linie:

The HD44780U dot-matrix liquid crystal display controller and driver LSI displays alphanumerics, Japanese kana characters, and symbols. It can be configured to drive a dot-matrix liquid crystal display under the control of a 4- or 8-bit microprocessor.

Ai apoi diagrama bloc:

Screenshot-2020-12-18-at-18-55-23.png

si la pagina 45 si 46 ai:

Refer to Figures 23 and 24 for the procedures on 8-bit and 4-bit initializations, respectively.

aici gasesti pdf-ul:

https://www.sparkfun.com/datasheets/LCD/HD44780.pdf

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 2 ore, merck a spus:

Ca urmare .... nu poti sa le interschimbi intre ele fara sa umblii si in codul sursa :84.

Eu unul nu cred ca userul diff ,cel care a pus pozele mai sus ,cu acest lcd ,a avut acces la codul sursa!!!

1 oră în urmă, taxdoru a spus:

Salut. @Nelu . Nu trebuie conectati  pini 3 si 15 la nimic.

Cum asa? 

Link spre comentariu
3 minutes ago, nel65 said:

Eu unul nu cred ca userul diff ,cel care a pus pozele mai sus ,cu acest lcd ,a avut acces la codul sursa!!!

La LCD-ul tau cand il alimentezi ai randul de sus aprins? (toti pixelii randului de sus trebuie sa fie aprinsi). Sunt LCD-uri la care contrastul se regleaza diferit.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, BRANCA a spus:

Dadu.De regula cele cu cod 1602 sunt compatibile cu hd44780.

De regula 1602 inseamna 2 rinduri cu cite 16 caractere pe rind, nimic altceva!

si intr-adevar, nu intotdeauna reglajul de contrast se potriveste de la un afisaj la altul. Am intilnit situatia in care la inlocuire, pe lcd-ul nou sa nu se vada nimic!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Merck.Esti la capitolul "sa-ti iei ochelari".Unde vezi ca-i dau sfaturi lui Dadu?Am mentionat ca marea majoritate a tipurilor 1602,de pe piata noastra,sunt compatibile cu hd7780.Am ajutat un amic,la montaj,acu cativa ani,cand a livrat peste 200 buc montaje pentru afara.A utilizat mai mult de 7 tipuri de lcd-uri "noname" China si toate au fost compatibile.

Si exact cum spune Marele Savant,nu era valabil totdeauna reglajul de backlight de la un tip de lcd la altul.Asta banui ca e si la Nel.Nu cred ca "diff" a modificat ceva in program.

Link spre comentariu
Acum 22 ore, merck a spus:

Comenzile sunt identice, insa am spus clar: DIFERA SECVENTA DE INITIALIZARE (am pus si exemple de organigrame). Daca este cum spui tu ca initializarea este aceeasi (am pus organigrama si se vede clar ca numarul de instructiuni difera si timpii de asteptare intre anumite instructiuni difera) de ce nu merge inlocuit un LCD cu altul??? Are LCD-ul indigestie? :57

Dupa cum se vede nu indigestia era problema, nici initializarea. LCD-ul nu avea backlight.

Link spre comentariu

Cu legaturile pe care le-am pus mai sus,functioneaza si lcd-urile care nu au nevoie de negativare ,atat doar ca trebuie refacut reglajul contrastului din acel semireglabil.Am mai observat ca tensiunea negativa trebuie sa fie putin mai puternica ,pentru ca trebuie sa sustina si curentul consumat de ledurile display-ului.7660 e cam la limita,cam scade sub -4.5V,mai potrivit ar fi fost negativare cu 34063A

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări