Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

C & ESR cu analizor + LCFP de la miron63

elman

Postări Recomandate

Merge, la partea de offset sta mai bine ca TL082 dar frecventa maxima si viteza crestere (slew rate) sunt mai mici ca la TL082  produs de ST, ceea ce face ca excursia analizorului sa fie ceva mai mica.  Personal l-as folosi doar daca nu ar trebui sa-l cumpar (este mult mai scump). Pentru o solutie calitativa as alege AD823, AD825 dar nu stiu daca chiar se merita. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
Am studiat putin cauza erorii de masura pentru L/C si am observat ca eroarea este generata de bobina L101. Montarea, apropierea de bobina a  capacelor carcasei, acoperite cu cupru, modifica valoarea inductantei.  Scade valoarea inductantei si ii induce un comportament neliniar in raport cu frecventa, mai exact inductanta nu-i constanta in raport cu frecventa ceea ce genereaza o eroare neliniara ce nu poate fi corectata din soft. Capacele laterale influenteaza mai putin deoarece sunt la distanta mai mare si vin in paralel cu luniile de flux ale bobinei.
Problema poate fi rezolvata prin:
- folosirea unei bobine ecranata in oala de ferita ca in fig. atasata. Se poate obtine o acuratete de 0,6% depinde si de calitatea miezului. Cel mai slab rezultat fiind de 1%.
-confectionarea capacelor din plastic (asa cum a procedat autorul) sau din textolit fara cupru sau avand cupru doar pe margini pentru fixarea ghidajelor.
Daca  nu dispuneti de bobina ecranata si aveti capace acoperite de cupru , construit o bobina pe miez recuperat din surse ATX de dimensiunile specificate de autor cu inductanta de 102-103uH (61 de spire) si inclinati-o la 45 de grade sau orizontala pentru ca efectul capacelor sa fie minim.  Cea mai buna acuratete obtinute de mine fiind de 1,3%. In general se obtine 1,5-2%. Folosirea unui miez de ferita mai mare inrautateste situatia, infuenta capacelor fiind mai mare. Am testat bobine confectionate pe miezuri recuperate din becuri economice dar rezultatele au fost mai slabe decat cu cele din surse ATX. Rezultate si mai slabe am obtinut cu bobine din comert cu marimea de 9x12mm. Cu astfel de bobine erorile de masura pot fi mari, chiar de 4%.
Aprecierile de acuratete au fost facute pe condensatori masurati anterior cu o punte RLC de laborator cu acuratete de 0,3%.

post-182696-0-35754700-1468743174_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator andyred

Va salut

Desi sunt incepator as vrea sa realizez acest proiect.

Puteti sa-mi recomandati va rog un substitut pentru P45N02 cat si BF998, se pare ca nu se gasesc pe TME.

Am vazut de asemenea ca exista o dioda intre pinul 1 si rezisorul de 10k, este universala sau Schottky si ce valoare ar trebui sa aiba?

Multumesc anticipat

Link spre comentariu

poti sa pui o sarma in locul ei ,insa programarea procesorului o faci imediat dupa ce-l lipesti pe cablaj.Adica pe el il lipesti primul si il si programezi ,dupa aceea lipesti si celelalte componente.Sau dai gauri in padurile alea si bagi 1N4148 cu terminale,normala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări