Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamuriri despre LEDuri

Dxxx

Postări Recomandate

Vizitator viadi

Buna seara ! Am achizitionat recent un CHIP LED 50W ALB RECE, TEMPERATURA DE CULOARE: 6400K - ALB RECE, FLUX LUMINOS: 4500LM, TENSIUNE DE ALIMENTARE: 20-36V (https://ledprofi.ro/componente-led/99-chip-led-50w-alb-rece-20-36v.htmlsi un DRIVER LED 50W 85-265V (https://ledprofi.ro/componente-led/296-driver-led-50w-85-265v.html) am pregatit un radiator pentru led si am trecut la alimentarea de proba. Toate bune si frumoase ledul s-a aprins dar dupa nici un minut driverul s-a incins si s-a ars. Am primit altul in locul celui ars, i-am pus un radiator mai mare dar si al 2-lea dupa 2 minute s-a ars. Am inceput sapaturile si am dat de acest forum. Am incercat ce zice Alexutz  http://www.elforum.info/topic/94824-nelamuriri-despre-leduri/?p=1291820 chiar bucuros sa am si alimentare de 32v si de 12v sa pun si un ventilator dar din nou s-a ars. Ma puteti lamuri si pe mine ce se poate intampla? Mentionez ca citind acest topic, mi-am dat seama cat de putine cunostinte am in acest domeniu. Va rog ajutati-ma si pe mine nu mai stiu ce alimentare sa mai cumpar de frica sa o ard. Daca ledul primit este mai mare de 50w? Ce diferente constructive sunt intre ledurile de putere ca nu are nici un cod pe el? Daca pun un alimentator mai mare? Apropo Dxxx poti sa imi faci si mie o alimentare? 

Link spre comentariu

Ufff problema este ca nu vorbim aceeasi limba, este greu ca din niste postari sa invat pe cineva toata baza de cunostinte pe care este necesar sa le aiba.

1.

NU EXISTA DRIVER DE 50W!!!

Driver inseamna un montaj care poate sa alimenteze in curent constant un led (GCC = generator curent constant)

Adica ce exista este driver de X Amperi, pentru ca driverul da un curent (Amperi) la tensiunea ope care o "cere" sarcina.

Adica sa zicem ca ai un driver de 20mA.

El da tot timpul 20mA.

Daca conectezi un led rosu vei avea probabil 1,5V. Pentru verde/galben vei avea 1,8V iar pentru albastru si alb vei avea 3V. De fiecare data curentul va fi acelas, 20mA ca driverul isi face functia.

Deci driverul va duce: 30mW pe rosu, 36mW pe verde/galben si 60mW pe albastru si alb.

2.

COBul tau imi pare rau dar este o porcarie... si date despre el zero.

Un produs bun vine cu DS de multe pagini, cu tot ce este necesar, vezi la TME spre exemplu despre LiteOn.

Randamentul declarat 90lm/W este insuficient actualmente, dar am banuiala ca in realitate poti conta pe mult mai putin...

Tensiunea de alimentare 20-36V trebuie sa fie o gluma PROASTA. 

Uzual Vf poate fi sa zicem 34-39V pentru 12 jonctiuni, dar nici un caz un interval asa mare, mai ales ca am impresia ca sunt 10 jonctiuni.

Partea tragica de-a dreptul este pretul... cu banii astia puteai sa-ti iei componente bune, cu toate datele CREDIBILE, care sa dea intr-adevar cei 4500 lm, nici nu mai vorbim de CRI speranta de viata si randament. Poate chiar CXA de la Cree, dar sigur LTPL de la LITEON.

De ce nu intreaba nimeni INAINTE de a achizitiona?

3.

Un driver bun nu prea se arde, mai ales daca e cuplat cu un led suportat.

Driverul trebuie sa aiba protectie termica, protectie la supratensiune si la scurt-circuit.

4. 

Nu iti trebuie alimentator mai mare. Iti trebuie driver.

Problema este ca iti trebuie si un COB adevarat, ce ai tu acolo este cel putin suspect.

Vezi ca am un thread de vanzari, dar nu neaparat  de la mine - astfel de componente gasesti in orice magazin consacrat, nu ca cel din link...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Vizitator viadi

De ce nu intreaba nimeni INAINTE de a achizitiona?

Buna intrebare. Vroiam initial sa iau un proiector sa il introduc intr-o plafoniera dar... vorba ta. Acum ca l-am cumparat... am gasit asa ceva http://olx.ro/oferta/vand-alimentator-imprimanta-hp-0957-2093-ID5sa1u.html crezi ca voi avea nevoie si de driver?

Acum ca ai vazut cob-ul meu, te rog fa-mi o propunere cu ce imi poti oferi pentru a termina cu problema de alimentare tinand cont ca vreau sa bag si un ventilator la 12v. Si promit ca la urmatorul proiect o sa ma informez inainte.

Editat de viadi
Link spre comentariu

45 lei este o droaie de bani risipiti aiurea - tie iti trebuie driver! Ce este greu de priceput?

Pun pariu ca ce am spus mai sus ai citit si n-ai inteles nimic, dupa ce propui.

Mai citeste pana cand pricepi...

Exista si surse SMPS cu iesire direct in curent constant (SMPS/CC) dar astea sunt specializate pentru led nu alimentatoare de imprimanta.

Poti sa iei una , spre exemplu MeanWell, dar evident ca va costa mai mult.

Nu te compara tu cu Alexutz, care are mare experienta - crezi ca a pus Power led direct la iesirea unei surse tensiune constanta?

Citeste acest thread, ca am zis de cateva ori ce se intampla cu o simpla si mica variatie de temperatura...

Un led se alimenteaza (solutia simpla si accesibila) in curent constant.

Daca folosesti un alimentator tesiune constanta este evient ca dupa el trebuie sa pui un driver si abia apoi ledul.

Si iti repet inca o data - banii dati pe ledul ala sunt pur si simplu pierduti - daca doresti sa faci ceva care sa mearga ca lumea pasul 1 este sa cumperi un COB de buna calitate.

Altfel, tinand cont si de lipsa ta de experienta, nu faci decat sa risipesti bani aiurea cu speranta ca vei "nimeri" ceva.

Ledul ala doneaza-l cuiva care se pricepe si doreste sa faca cercetari asupra lui.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Pe pagina asta ( https://ledprofi.ro/componente-led/99-chip-led-50w-alb-rece-20-36v.html ) scrie foarte clar :

Ai nevoie de mai multe informatii sau nu ai gasit ce cautai ? Suna la numerele de telefon afisate in dreapta sau trimite un mail la adresa [email protected] si iti raspundem imediat!

Asadar poate cere datasheetul si modelul LED-ului nu codul de produs din stocul lor. Ca asa si eu pot vinde un LED 913MW7C ca fiind 50MVV100 pe cand 913MW7C are ditai datasheetul si e un cacatel de LED. Iti dau astia detalii si cum sa il lipesti.  Iaca cilea :

http://dalincom.ru/datasheet/913MW7C.pdf

Link spre comentariu

In poza atasata se vede clar un produs pe care scrie LED DRIVER. Ar trebui sa fie chiar un driver pentru led-uri.

Acum ca o fata frumoasa nu a tradus bine, e alta treaba, totusi se poate vedea output 28-40V si puterea 50W.

Eu inteleg ca poate alimenta diverse tipuri si configuratii de led-uri , in curent constant normal ca doar e driver, pe care pica intre 28 si 40V. Daca am o config care necesita 28V curentul, constant, se poate regla pana la un maxim de ~2A (50/28). Daca config are nevoie de 36V curentul maxim va fi mai mic, dar tot constant.

Eu asa inteleg si chiar daca revanzatorul a tradus aiurea, totusi e un produs finit, incasetat, etichetat , nu o improvizatie facuta pe genunchi.

Link spre comentariu

Este generator de curent constant, 28V si 40V sant limitele intre care poate varia iesirea din cauza ca sant flyback si integratul are alimentarea de automentinere proportionala cu iesirea. Sub 28V se opreste integratul prin subalimentare. Peste 40V se poate depasi tensiunea MOS-ului de putere. Generatorul de curent este o conventie in mintea omului. Este de fapt tot o sursa de tensiune cu toate limitarile acesteia dar modul cum se face reactia este mai speciala. Bucla regleaza tot o tensiune, dar una dorita de mine: cum ar fi caderea de tensiune pe o rezistenta serie cu sarcina. Respectand legea lui Ohm voi avea un curent constant prin sarcina dar stabilizand tot o tensiune.O sursa in comutatie respecta teoria flyback/ forward chiar daca eu o botez altfel.

Link spre comentariu

Lutza - Sa inteleg ca ai produsul tu in fata si are ceva posibilitate de reglaj curent???

<sau faci deductii dintr-o poza?? HiHi!>

Daca un chinez ametit scrie driver 50W asta nu inseamna ca de acum exista asa ceva.

Driverul da de obicei doar un singur curent, si da, are un domeniu de tensiune de iesire. Deci la tensiunea maxima vei avea putere in sarcina semnificativ mai mare ca la tensiunea minima, pentru ca curentul ar trebui sa fie acelas, deci constant

Ce spune Miticamy este in mare parte adevarat, numai ca limitarea domeniului de tensiune nu se face pur si simplu pentru ca acolo este limita ci se face activ de niste protectii - una la supratensiune care intra in functie cu iesirea in gol si limiteaza tensiunea la o valoare sigura. A doua protectie este de sarcina necorespunzatoare/scurt-circuit si intra in functie cand la curentul nominal sarcina "cere" o tensiune sub pragul de protectie.

Deci COBul in orice conditie de exploatare si termica trebuie sa aiba Vf intre cele doua limite.

Din acest motiv trebuie DS pentru COB - sa stabilesti un punct de functionare dorit si apoi sa vezi ce curent si ce driver ai nevoie.

Daca a fi COB normal de 39V atunci probabil ca ar trebui 1,25A pentru puterea maxima, dar cineva cu pretentii nu va alimenta niciodata la curentul maxim - in functie de ce randament sconteaza alimentarea poti sa o faci la curent mult mai mic... si rezervele sunt benefice pe multe planuri.

Link spre comentariu

Pina la coada , concluzia este , driverul ala se preteaza perfect LED-ului impricinat.

Chiar si PT-ulala 4115 care costa 10 RON modulul suporta intre 6V si 30V tensiune si 1,2Amperi . Pus un MOS FET pe iesire si poti creste puterea.

Iaca aici - cine nu suporta chinezismele sa nu se uite :

http://www.alibaba.com/product-detail/China-50W-LED-Flood-Light-Driver_1879552751.html

Vedeti specificatiile .

Link spre comentariu
Vizitator viadi

Dxxx ai dreptate, nu are nici un reglaj. Dar uitati aici 

Si s-au ars doua montate la fel ca in video doar cu radiatoare + pasta termo...

Sau aici. 

Editat de viadi
Link spre comentariu

@viadi, era interesant daca puteai masura curentul debitat de sursa. Eram curios daca cursa chiar respecta specificatiile inscrise pe ea. Din cate am auzit, aceste drivere nu prea pot asigura curentul inscris pe ele. Am achizitionat si eu unul de 20W insa nu am avut inca timp sa-i fac niste teste.

Link spre comentariu

Da, din poza mi s-a parut ca pata aia rosie e un reglaj. S-ar parea ca e doar data de fabricatie, luna pe margine si bulina rosie o fi anul. La mine poza nu e prea clara.

Insa nu mi s-a parut ceva din cale afara, mai ales la banii aia, pentru ca am drivere de led cu posibilitatea reglarii curentului. Asa cum se spunea mai sus, tensiunea citita pe o rezistenta in serie cu sarcina poate sa intre in integrat, sau poate sa intre intr-un comparator, in cazul pe care l-am vazut eu. Comparatorul compara cu o referinta pe care o pot schimba usor, in anumite limite, cu un potentiometru.

Aygun, de ce zici ca driverul e perfect pentru led-ul cu pricina ? Poate led-ul chiar are 20V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări