Dxxx Postat Octombrie 25, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2015 (editat) Habar-n-am, cum spuneam eu sunt avocatul variantei clasice: - suruburi - cleme de apasare pe radiator - montare cu TIM (vaselina siliconica, sau mai bun) Montajul clasic iti permite sa controlezi exact daca piesa (in speta LED sau COB) este presata ca lumea pe suport - pentru ca TIM trebuie sa fie intr-o pelicula cat mai subtire. Adica TIM conduce mult mai bine ca aerul - deci vrei sa fie TIM nu mici spatii cu aer. Dar TIM conduce mult mai prost ca aluminiul, deci vrei ca pelicula de TIM sa fie cat mai subtire. <mai multe aspecte teoretice la montarea CPU, fiind ceva larg dezbatut> In plus TIM ramane permanent elastic/vascos, deci permite cicluri de dilatatie fara ca ceva sa crape. Riscul cu adeziv asta este: adezivul se intareste -> devin casant -> se sparge si apar spatii libere in care intra aer -> piesa pare lipita, dar transferul este prost -> defectare Eu folosesc fie vaselina siliconica , fie TIM de la Recom, si sigur ambele raman vascoase pe perioade foarte lungi. Editat Octombrie 25, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
turcu_dan Postat Octombrie 25, 2015 Partajează Postat Octombrie 25, 2015 (editat) Am citit topicul, m-am lămurit cu steluțele. Mai puțin cu SMD-urile. De exemplu niște leduri 5730, par mai ok la cost/lumen decît COB-uri, cum se face ”montura” ? Pe ce se lipesc și cum se face răcirea? Eu am realizat 2 aplice cu led-uri de tip 5730, functioneaza de cca 1 an fara probleme. Led-urile sunt lipite pe cablaj normal, fiecare are in stangadreapta cate o insulita de Cu de cca 1cm2 care ajuta la racire. La randul lui, cablajul este lipit cu poxipol de o tabla de Al de cca. 2mm2 grosime, la indrumarea lui @Dxxx am lipit cablajul pe suportul de Al si cu silicon neutru ( in alt proiect), in ambele cazuri, transferul de caldura de la cablaj la radiatorul de Al se face destul de bine. Am mai vazut ca exista si cablaj pe suport de Al, insa nu stiu cum se corodeaza acesta, la fel ca si cel normal? Din pct meu de vedere sunt avantaje si dejavantaje: -la smd-uri dispersorul aplicei este luminat uniform aproape pe toata suprafata, pretul redus al led-urilor; -la cob-uri ai putere mare si usurinta de montaj, insa lumina intr-o aplica va veni din 1-2 puncte in functie de cate cob-uri ai instalate in ea, n-am realizat asa ceva, doar imi imaginez, insa poate ne confirma cineva. S-a discutat de DS-ul led-urilor, eu nu am vazut unde se specifica durata de viata ........ spre ex la Liteon..... unde e specificat? Editat Octombrie 25, 2015 de turcu_dan Link spre comentariu
Vizitator vernescu Postat Octombrie 25, 2015 Partajează Postat Octombrie 25, 2015 Mecanic n-am cum sa-l fixez. Stiu,e mai sfant si durabil. E o chestie mai delicata(finuta) si-mi era comod prin lipire. Trei leduri pe un profil de AL mascate estetic de lemn. Un fel de veioza lunga,subtirica,rabatabila. Ledurile sunt astea Link spre comentariu
XAN77 Postat Octombrie 25, 2015 Partajează Postat Octombrie 25, 2015 Eu am realizat 2 aplice cu led-uri de tip 5730, functioneaza de cca 1 an fara probleme.... interesant. Cîți lumeni îți dă acum o plăcuță deaia de 25 de leduri ? Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 25, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2015 Dan, te salut - montajul tau sper ca va functiona mult si bine, zeci de ani. La puteri mici insulele alea de cupru sunt suficiente, daca mai ai si lipirea pe placa de aluminiu este perfect. Ca imbunatatire - ar fi PCB dubluplacat foarte subtire 250 microni, care transfera caldura intre cele doua fete destul pentru puteri mici. MC-PCB - il prelucrezi la fel. Corodarea este problema, trebuie sa acoperi bine tot aluminiul ,ca sa nu se corodeze din spate, insa pe fata cu cupru prelucrarea o faci ca orice alt cablaj. Incerc in curand sa pun pe forum exemple cu COB. La LiteOn nu specifica in clar durata de viata, dar daca sapi oricum este peste 20.000 ore cam la toate firmele Vernescu - Ledurile alea nu sunt de top... Daca le folosesti la putere redusa (oricum sub 50% din maxim) vor merge si lipite. Solutia corecta sunt leduri de calitate, care vin in capsula emitter, puse pe steluta, si aia o fixezi cum am zis eu. Insa acolo vad si stelute pentru leduile alea - odata montate pe steluta sigur le poti monta in suruburi. Xan - eu zic sa ma crezi deocamdata ca iti este mult mai usor cu COB. Ce face Dan ... este alta problema, el sigur este avansat in domeniu si probabil ca nu este deranjat de a lipi zeci de leduri. Link spre comentariu
Vizitator vernescu Postat Octombrie 25, 2015 Partajează Postat Octombrie 25, 2015 Le tin la 50-60%. Stiu ca nu-s de calitate. Pe steluta nu le pot pune... Le vreau dispuse in sir,unul dupa altul. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 25, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2015 Atunci mai ai solutia MC-PCB, care pentru asta este destinat: adica interfete personalizate. Oricum si stelutele sunt tot MC-PCB deci ar fi doar diferenta de design. Link spre comentariu
Vizitator vernescu Postat Octombrie 25, 2015 Partajează Postat Octombrie 25, 2015 Este buna ideea. In regim de diy e putina munca de chinez. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Octombrie 25, 2015 Partajează Postat Octombrie 25, 2015 (editat) Salutare @Dxxx, cand o sa am putin timp o sa achizitionez cateva bucati de cablaj pe suport de Al pentru a experimenta eficienta acestuia in transferul caldurii. Astept cu nerabdare exemplele cu cob despre care ai amintit mai sus..... Se pare ca in ultima vreme iluminatul cu led este luat in considerare serios de tot mai multi colegi..... e un lucru bun,..... cand te gandesti ca acum 3-4 ani nu prea aveai de unde sa cumperi, nu mai zic de preturi.... Acum piata s-a diversificat, preturile au scazut si au inceput sa devina accesibile. @Xann, led-urile folosite de mine in aplica sunt de tipul: ( http://store.comet.srl.ro/en/Catalogue/Product/18787/#e30%3D ) si au la 150mA cca. 48lm. La mine sunt alimentate la aproximativ 115mA, daca ne uitam pe grafic, la acest curent luminozitatea este undeva la 82% din 48lm, asta insemnand 39.36lm x 25 buc = 984lm. In realitate pot spune dupa aprecierea mea ca sunt ma puternice ca un bec de 60W, dar nu depasesc unul de 100W. Aplica e instalata in camara, e suficienta lumina, dar intr-o camera de ex., sa zicem de 4x4m n-ar fi suficient, cel putin pt mine. Si da, daca folosesti varianta smd, e ceva munca de "chinez". Editat Octombrie 25, 2015 de turcu_dan Link spre comentariu
Vizitator vernescu Postat Octombrie 25, 2015 Partajează Postat Octombrie 25, 2015 M-ati facut sa modific total proiectul. In bine,desigur. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 25, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2015 Sper ca in bine, asta era si scopul! Link spre comentariu
XAN77 Postat Octombrie 26, 2015 Partajează Postat Octombrie 26, 2015 @turcu_dan ce alimentare ai folosit la matricea de 5730-uri ? Nu m-am decis pe smd-uri. De fapt poate voi lua mixt, vreo 100 de smd-uri și cîteva COB-uri, să experimentez ambele combinații și ttodată să adaptez funcție de situație. În baie de exemplu am un tub fluorescent de 15W care mă mulțumește ca lumină, are undeva pînă în 1000 lm. Aș păstra corpul și aș face o matrice cu mai multe leduri dispuse cît să acopăr actuala suprafață radiantă a tubului, o lumină mai uniformă ar arăta mai bine decît una punctiformă. Pentru camere, am dormitorul chiar de 4x4, aș merge pe COB-uri, pentru că acolo e nevoie de mai multă lumină. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Octombrie 26, 2015 Partajează Postat Octombrie 26, 2015 Am folosit alimentare prin condensator, dupa ultima schema postata din subiectul "Repararea becurilor cu LED", dimensiunile aplicei au fost destul de mici, nu prea incapea un driver specializat, insa ca si costuri/timp de lucru/siguranta, merita o sursa in CC dedicata , aveau de vanzare si colegii pe site. Dupa cum am spus, intr-o camera de 4x4, sau mai mare, lumina nu e suficienta, e normal si mai usor sa apelezi la capsula de tip cob. Link spre comentariu
briobit Postat Octombrie 26, 2015 Partajează Postat Octombrie 26, 2015 Eu am un led de 30w, nu stiu ce firma este, si am realizat o lampa de masa cu el, la putere maxima cred ca face fata pentru o camera mai mica. Partea buna e ca pot varia luminozitatea de la 0 la maxim. Link spre comentariu
XAN77 Postat Octombrie 26, 2015 Partajează Postat Octombrie 26, 2015 @Dxxx Solutia optima cost/calitate este SMPS cu iesire CC si COB - chiar vreau sa fac un thread, dar tot aman. Păi nu mai amîna . Sunt curios la ce integrate/topologie/configurație te gîndești. Dacă ai o schemă nu ezita. Nu-mi dau seama dacă o sursă în comutație stabilizată în tensiune și cu limitare de putere, se potrivește scopului. Pentru că așa cred că se comportă sursa cu TNY proiectată din softul Power Integrations bifînd LED Driver. Tot așa merge și o sursă simplă cu UC384x cu stabilizare de tensiune, care are implicit limitare de putere prin rezistența din sursa FET. Acea limitare de putere nu e tot una cu limitarea de curent, dar e posibil să fie de ajuns. De exemplu pentru un COB de 9V alimentat cu 600mA, la o sursă proiectată pentru aceste date cu limitare de putere la 5,4W, nu cred că ar putea dăuna ledului. Ce nu poate oferi o astfel de sursă este un curent mai mic decît cel nominal dar tot la 9V, neavînd practic reglaj de curent, iar la curent mai mic, la 9V, limitarea de putere nu are de ce intra. E viabilă o astfel de sursă sau e musai ceva cu limitare de curent. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum