dan_mesterel Postat Iunie 25, 2022 Partajează Postat Iunie 25, 2022 Acestea sunt lămpile. @validae Carcasele sunt prevăzute cu găuri pentru ventilație dar voi monta și radiator pe integrat. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Iunie 26, 2022 Partajează Postat Iunie 26, 2022 Ar fi ok ce protecție la inversarea polarității dacă aș alimenta modulul xl6009 prin intermediul unui mosfet N? Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 26, 2022 Partajează Postat Iunie 26, 2022 Nu știu exact la ce te referi dar schema postata de mine acum ceva ani de dioda ideala cu MOS-fet P se poate realiza fără probleme și cu MOS-fet N conectat pe linia de minus. Pune schema la care te gindesti tu și discutam pe marginea ei. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Iunie 26, 2022 Partajează Postat Iunie 26, 2022 Exact la schema ta mă gândesc. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Am cumpărat un COB mic, are cred 3W, mi- a spus de la magazin ca merge la 200 mA. Vreau sa-l pun la un microscop biologic în loc de becul cu filament. Am observat că pe spate are un lac sau o folie protectoare, oricum nu este conductor electric. Întreb, cum să-l pun pe radiator, cu șuruburi și pastă termo? Alimentarea m-am gandit să o fac prin traf 5 V, punte, cond 2000 uFși modul X6009 reglat la 180 mA Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Fixarea pe radiator cu suruburi si putina pasta termo este cea mai buna. La ce tensiune lucreaza COB-ul? Era bine daca luai un COB cu origine controlata si un CRI clar specificat sa fie peste 90. La COB-urile folosite de mine la microscop am folosit sursa de curent reglabila. Dar eu am folosit COB-uri de calitate garantata si putere 27W. Functioneaza la tensiuni intre 32-38V(depinde si de curent) iar la 200mA puterea luminoasa era prea mare pt zoom-ul de 20X. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 microscopul meu avea un bec de 6 V 15 W, spațiul de care dispun nu e f mare, practic e o gaură cilindrică cu diam de 29 mm si lungime de cca 50 mm. LED-ul ar avea tensiunea de 16V. Am sa ma duc din nou la magazin sa intreb sa vad CRI și alte amanunte. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Nu mai conteaza acum, oricum probabil nu stiu nici ei. Fa totul pina la capat si apoi daca nu vei fi multumit de calitatea luminii poti cauta alt COB. Link spre comentariu
BRANCA Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Taraxus.De regulă la aparatura optică pretenţioasă se pun becuri speciale.Acu nu ştiu ce ai tu de ce nivel este. Sunt bune COB-urile,în general,dar nu sunt soluţie universală... Link spre comentariu
Taraxacus Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 1 oră în urmă, BRANCA a spus: Taraxus.De regulă la aparatura optică pretenţioasă se pun becuri speciale.Acu nu ştiu ce ai tu de ce nivel este. Sunt bune COB-urile,în general,dar nu sunt soluţie universală... Becul arată ca un bec de mașină numai că e alimentat cu traf la 6 V. E un microscop Meopta, e mai bătrân ca mine dar e bun, are cred că un colimator un condensor, oglindă... Problema e că dacă se arde becul nu am de unde să mai iau și în plus ceea ce văd cu ochiul prin ocular e una dar când pun camera (am cameră pt microscop Dino) e jale... am mai găsit un COB de 30 W la 90 V... dar cred că e cam mult și în plus nu știu cum să fac o sursă de curent constant la valoarea asta. Oricum, am să fac radiatorul, montajul și am să fac niste probe.Cam așa se vede cu camera și cam așa (mai luminos) cu ochiul liber - am corectat în Photoshop - acesta este un fir de lână (doar un filament nu un fir împletit) dintr-un pulover Link spre comentariu
BRANCA Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Taraxus.Îţi spuneam de becuri speciale findcă,pe timpuri,problema filamentului şi neuniformităţii luminii apărea la aparatele de mărit foto.Cineva mi-a spus,tot pe atunci,că există becuri speciale şi pt microscoape şi alte aparate optice... La o simplă căutare am găsit linkul pus aici,pentru iluminat cu led.Evident că pentru microscoapele de "uz casnic" n-ai nevoie de aşa ceva.E vorba strict de laboratoare de cercetare sau analize... https://www.coolled.com/microscope-led-light-source/ Link spre comentariu
Den Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 (editat) DACA tot schimbi sursa de lumina foloseste macar un rgb cu control pe culori/intensitate,poti dezvolta singur ideea mai departe in functie de buget si ce gasesti,vor fi inbunatatiri considerabile.E pierdere de timp sa schimbi cu un banal led alb,nu o nimeresti din prima si mai ramane si indoiala.. Editat Octombrie 13, 2022 de Den Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 13, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Din moment ce deja ai cumparat COBul nu vad altceva mai bun decat sa mergi inainte. Foarte probabil ca iti va trebui o putere intre 1 si 2 W pntru a avea luminozitate echivalenta cu ce exista. Suruburi si ceva TIM este cel mai bine, la puterea asta radiatorul poate fi destul de mic. In rest poate fi utila ideea colegurlui @den - posibil ca sa ai efecte diferite la diverse culori. Posibil ca sa poti merge si spre radiatii invizibile UV si IR daca folosesti o camera, dar depinde de ce poate ea... unii spargeau filtrul IR si brusc orice webcam devenea "nightvision". Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 (editat) LED-urile RGB au un CRI foarte foarte prost. Daca vrei temperatura de culoare reglabila exista COB-uri ce pot face asta. Comparati spectrul de emisie la un LED RGB cu un LED alb: LED CRI Led alb CRI>98 Editat Octombrie 13, 2022 de sesebe Link spre comentariu
Taraxacus Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Așa arată becul. Fiind bec cu incandescență cantitatea de IR este de peste 90%. Urmează să incerc întâi cum a spus Sesebe adica, făcând și văzând Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum