Dxxx Postat Decembrie 4, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2019 Da, aolo poti sa "injectezi" orice valoare dintre cele recomandate, oricat timp. Cu dioda in circuit nici macar nu injectezi ceva, doar cobori tensiunea deja existenta in circuit la respectiva valoare. Daca o singura dioda iti aduce rezultatul scontat este bine, daca nu poti face incercari si cu Shottky si cu mai mult de una (inseriate) pana gasesti valoarea care iti trebuie. in rest mai trebuie numai comutatorul care sa le introduca in circuit. Ai putea folosi si un comutator cu 3 pozitii ca sa ai 3 puncte, nu numai doua... Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 1 oră în urmă, puiu_wot a spus: Gata si masuratorile. Aveam la dispozitie un montaj cu 8 led-uri osram oslon CL, inseriate. Am folosit o dioda IN4007 sa reglez tensiunea pe pinii de dim. Intensitatea luminoasa scade vizibil la conectarea diodei. am masurat curentul pe sirul de leduri -1090 mA cu driverul in 100% si 220mA cu dioda conectata. pe partea de alimentare a driverului - aproximativ 2A fara dioda si cam 600mA cu dioda. valorile sunt aproximative pentru ca am impresia ca e pe terminate bateria multimetrului. Multumesc Inca o data. Dioda este ok? Pot sa o folosesc pe termen lung? Binenteles! Ma bucur ca te-am putut ajuta. Link spre comentariu
MishuL Postat Ianuarie 29, 2020 Partajează Postat Ianuarie 29, 2020 Salutare! Sambata am trecut pe la un scrap de unde cumpar ocazional una-alta. Vad o pompitza de gresat- imi pun in minte sa dau un 10 lei. Magraonul imi atrage atentzia la 4 reflectoare mari cu led, marime aproape format A4. Cat? 20 unul. Moshule, 90% sigur ie arse ( de parca pricepea cioara ce-i aia 90% ) Iti dau 10 pe bucata. 50 cu tot cu pompa. Bine, da 60! Nu, 50! Ce faci domne, te tziganesti cu mine? Bine, ok, na 10 pt pompa si gata. Biiine, hai, 50 tot.... Ajung acasa- evident, niciunul nu merge Totusi, pe biscuitzii cu jeleu de lamaie nu se vede nicio pushcatura. Ma gandesc ca or fi alimentatoarele duse... Cum pot proba? Alimentatoarele cat tre sa dea? Intzeleg ca sunt in curent constant.... Led-urile cum pot fi probate simplu? In cele din urma- daca sunt arse alimentatoarele, cu ce le-as putea inlocui sau, eventual, o schema simpla si fiabila? Dispun de nenumarate alimentatoare diverse, de aceea vreau o sursa clasica, nu in comutatzie. Nu e o problema daca iese mare si nu incape in carcasa. Meeersic! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2020 Partajează Postat Ianuarie 29, 2020 Par a fi de 10 W . Prima verificare alimentezi sursele deconectate de la lampi si masori tensunea in gol . Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 29, 2020 Partajează Postat Ianuarie 29, 2020 (editat) La sursele de curent, fie ca sint în comutație sau liniare, nu se fac probe cu ieșirea în gol, la fel cum nu se fac probe la sursele de tensiune cu ieșirea în scurtcircuit. Ca să le probezi ar trebui sa ai o sarcina minima la ieșire. În general acea sarcina minima este deja inclusa dar poate fi și aia arsa. Pt a testa LED-ul (COB-ul) îți trebuie o sursa capabila de minim 30-50V. La teste va trebui sa ai permanent o rezistenta de citiva zeci-sute de ohmi (depinde și de sursa pe care o folosești) inseriata cu LED-ul. Editat Ianuarie 29, 2020 de sesebe Link spre comentariu
kinderu56 Postat Ianuarie 30, 2020 Partajează Postat Ianuarie 30, 2020 incerca sa desfaci sursele se desfac relativ usor, siliconu gri, uitate sa nu fie arse rezistenta de limitare a curentului , cam asta am gasit in majoritatea surselor de acest gen defect sau condesatori umflati, referitor la led ar fi cam de 50w ,despre dea de alimentare este asa cum spune SESEBE Link spre comentariu
MishuL Postat Ianuarie 31, 2020 Partajează Postat Ianuarie 31, 2020 Multzam frumos! Parca am un alimentator de 36V, sa il caut. Deci sursele cum sa le verific? Pot folosi in vreun fel becuri auto de 12V si 5, 21 si 50-55W? Am destule, pot inseria... Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 31, 2020 Partajează Postat Ianuarie 31, 2020 4-6 becuri de 5W-21W Link spre comentariu
XAN77 Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 ce părere aveți despre proiectoarele LED din comerț de 10,20,30W ? Adică cât timp or rezista? Nu am folosit niciodată și mă bate gându să folosesc în exteriorul casei pentru că țin loc și de corp de lampă. Pentru un bec cu LED sau unul diy aș avea nevoie și de un corp. Am văzut că prețurile sunt undeva în jur de 20 de lei / 10W, 30 lei / 20W etc. Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 1, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2020 Salut X-dadu, in general este bine sa incerci ceva mai bun decat chinezismele, pentru ca de multe ori au "incorporate" shunturi de gandire care sigur nici bune nu sunt , nici nu iti plac. Totusi pretul atractiv le pot face o alegere acceptabila, si cu putina munca de obicei le poti aduce intr-un punct acceptabil. Vezi analizeaza bine macar ce se vede in exterior, sa ai aluminiu turnat cu aripioare de racire cat mai bine reprezentate, carcasa sa fie bine realizata, sa para etansa si neaparat demontabila/remontabila daca urmezi ce zice mai jos... De multe ori renteaza sa cumperi corpul chinezesc numai pentru carcasa, intentia fiind sa inlocuiest si COBul si sursa de alimentare cu ceva bun si garantat plus un punct de functionare pe care sa-l stabilesti tu in mod just. O solutie Prolight + Meanwell are sanse bune sa coste putin si sa fie si foarte buna ca fiabilitate si calitate a luminii. Oricum asa ceva va fi incomparabil mai bun decat echiparea originala. Daca insa doresti sa folosesti componentele chinezesti: - in general dimensionarea este absurda, mai tot timpul la maximum posibil. Deci prima conditie este sa le scazi curentul si in cele mai multe cazuri se poate reduce la jumatate, fara a inlocui nimic, cu exceptia singurei rezistente de sesizare a curentului Rs - daca cauti rezistenta respectiva o identifici dupa valoarea scazuta, tipic cativa ohmi. Tot ce ai de facut este sa o inlocuiesti cu valoarea dubla. In multe cazuri manevra merge fara probleme, si prin scaderea puterii la jumatate sau sub vei avea si randament de emisie mai bun, si incalzire suportabila. Conditia este ca initial sa iei proiector de putere dubla fata de necesar. - ca solutie constructiva sunt doua variante pe care le poti intalni: cu SMPS-CC care asigura si izolarea galvanica, aici identifici componentele si trafo cu miez ferita. Este varianta clasica si Rs este de obicei sub 10 Ohmi cu reglaj serie - in cazul asta ai numai un singur component pe un MC-PCB care include si COB si regulatorul serie, format din 1-4 cipuri in capsula SOIC8 - vezi ca am facut mai demult un topic despre ele. (adica tensiunea 230v~ intra direct in component, este o capsula care este puntea redresoare) In acest caz fiecare dintre cipurile serie are propriul Rs, si valoarea Rs este ceva mai mare. Evident ca trebuie sa inlocuiesti fiecare Rs, si pentru asta trebuie sa indepartezi din zona cipurilor siliconul. La prima din variante in unele cazuri nu poti sa scazi curentul la 50% pentru ca se intra in protectii. Link spre comentariu
XAN77 Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 Multumesc pentru informatii Link spre comentariu
DarthVader Postat Februarie 11, 2020 Partajează Postat Februarie 11, 2020 (editat) Salutare tuturor Nu am mai lucrat cu COB-uri pana acum, doar benzi led si becuri led. Am luat un COB mai ieftin, chinezesc ce-i drept pt experimentare, ca daca il stric sa nu imi para rau . Experimentul este pt o solutie de iluminat pe care trb sa o fac si vreau sa fie cu COBuri, nu chinezisme, dar deocamdata imi adun informatii. E vorba de un COB de 100W, luat de pe un site romanesc (daca vreti pun linkul doar sa nu se considere reclama). Dispun deocamdata doar de o sursa boost cu tensiune reglabila la iesirie, stiu ca pt leduri trb driver in curent dar ma descurc cu ce am pe moment. Am prins cobul pe un radiator de procesor Prescott pe LGA775, nu i-am pus ventilator ca nu am avut (stiu ca radiatoarele astea nu is grozave la disipat pasiv dar pe moment am zis ca e ok). Am conectat apoi cob-ul la sursa boost prin ampermentru si am reglat curentul la 1A, a crescut la 1,26A dupa ce s-a incalzit. Dupa vreo 15-20 de min de functionare radiatorul s-a incalzit destul de bine, asa testat cu degetul zic ca are vreo 55-60 de grade (COB-ul l-am prins cu 2 suruburi de radiator, si am pus si pasta termica). Daca pun mana pe COB pe partea care lumineaza mi se pare fierbinte, inclusiv daca tin mana aproape radiaza o caldura destul de mare, asta la 1,26A. Pe site scrie curent nominal de 3-3,5A, nu planuesc nici in solutia finala sa folosesc COB-urile la maxim, ci la max 50% dar totusi ma gandesc ca pot functiona si la maxim o vreme cu racire buna nu? macar pt teste. I-am dat 3A dar partea care lumineaza aproape instant incepe sa friga tare si mai si radiaza o caldura considerabila, nu l-am lasat la 3A mai mult de cateva secunde ca mi-a fost frica ca se va arde, desi radiatorul nu era incins la momentul respectiv. Scuzati lungimea postului, intrebarea mea pt inceput este, e normal comportamentul aceasta? Stiu ca e un chinezism dar totusi Proiectul final va fi iluminarea unui stand expo, unde ma gandesc sa prind coburile de tevile metalice, ar ajunge racirea in acest caz? avand in vedere ca vor fi folosite la max 50% din putere, poate chiar mai jos. Editat Februarie 11, 2020 de DarthVader Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 11, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2020 ai uitat sa spui si tensiunea pe COB... ce anume inmultim cu 3A... Dar fiind COB este de presupus ca Vf>9V deci discutam de cel putin 27W... atunci totul este absolut normal indice de incarcare 50% este unul foarte mare, uzual 10-30%, mai ales daca nu folosesti radiatoare adevarate. nimic nu merita cumparat de pe site romanesc, poti macar sa ne zici ce firma, in mare parte cred ca va fi contra-reclama, pentru ca vom critica... nu conteaza ce scrie pe nici un site, conteaza numai ce zice DS in afara de faptul ca doresti radiator improvizat nu spui nimic de alimentare Repet a nu stiu cata oara: un led se multumeste cu putin si anume RACIRE si ALIMENTARE corecte, atat. Standul tau cu racire pe profile nu are sanse deloc, doar daca reconsideri si revii la mai mute COBuri. In functie de tipul extrudatului trebuie sa te multumesti cu 1-5W per COB putere reala intrata in COB. Pentru 50W (asa inteleg) intrati intr-un singur COB ai sigur nevoie de radiator bun si mare, nu as considera nimic sub 1K/W. Link spre comentariu
DarthVader Postat Februarie 11, 2020 Partajează Postat Februarie 11, 2020 (editat) Deocamdata nu mai ramane valabil proiectul cu standul, din motive exterioare mie. Dar asa pt mine as continua sa experimentez cu COB-ul chinezesc, mai vad si eu cum se comporta ca ulterior sa imi fac vreo solutie de calitate cu COB pt iluminat acasa, cu mai multe bineinteles si alimentare corecta la grad de incarcare mic. Este un COB de aprox 30V, avea 28,8V pe el cand curentul era ~1,2A. COB-ul a fost cumparat de la Optimus Digital, DS nu am vazut nicaieri, dar nu ma mir, pot sa pun doar specificatiile de pe site-ul magazinului, care eu zic ca is umflate: Tensiune de alimentare: 30 - 34V DC; Curent: 3000 - 3500 mA; Intensitate luminoasă: 7000 - 8500 LM; Putere: 100W; Temperatura culorii: 4000 - 4500K. E adevarat ca nu am masurat tensiunea la 3A, dar estimez ca era 30 si un pic de volti (31-32) deci se apropie de suta de Wati. Ce m-a mirat pe mine e ca si prins bine de acel radiator, radiatorul rece initial, tot a inceput sa friga COB-ul la incarcare mare pe partea care lumineaza, inainte sa apuce sa se incalzeasca radiatorul. Intreb de curiozitate, cu racire buna, un COB poate fi folosit la 100% incarcare fara sa se arda in timp scurt? (prin timp scurt inteleg zile-saptamani maxim). Editat Februarie 11, 2020 de DarthVader Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 11, 2020 Partajează Postat Februarie 11, 2020 Dece nu incerci si cu incarcare de 150%? Poate asa iti vei da seama de cit de rezistent este......... Principala problema la COB-urile si LED-urile chinezesti (si fara datasheet serios) il reprezinta CRI-ul adica factorul de randare a culorilor. Toate cele chinezesti si fara datasheet trebuie tratate ca si cum ar avea un CRI mai mic de 60. Multe dintre ele nici macar nu ating 60 iar unele il depasesc usor- nesemnificativ. Ai sa spui ca ce te intereseaza sa ai un CRI bun - mare , de peste 85 ?!? E simplu raspunsul: pt ca tii la ochii tai! Banuiesc ca nu ti-ai cumpara niciodata pantofi cu dimburi in interior si cuie care te inteapa in talpa. O sursa de lumina ce are CRI mic exact asa se comporta cu ochii tai. Informatii despre CRI se gasesc destule pe net asa ca nu mai postez si pe aici. Informatii mai complete si masuratori poti gasi pe topicul meu: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum