Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamuriri despre LEDuri

Dxxx

Postări Recomandate

Poti incerca sa scoti schema din zona de dupa transformator / tensiune joasa.

Insa, peste 99% pare sa fie o sursa normala de tensiune constanta.

Se foloseste pentru leduri in ideea ca folosesti 3 lungimi egale de banda led de 12V puse in serie deci obtii 36V.

In acest fel lucrezi sub curent de numai 2A pentru o putere care daca ar fi sa o folosesti la 12V ar insemna 6A... si la 6A trebuie fire groase, ai pierderi pe diverse rezistente reziduale etc, deci este o solutie mai buna.

Link spre comentariu

Poti incerca, dar in mare masura nu merita... adica beneficiul vs cost. Mai bine o folosesti cum este intr-o ap;icatie potrivita si cumperi o sursa care sa faca ce trebuie din constructie.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salutare. 

Cred ca aici e locul potrivit sa postez. Cred.

caut o modalitate sa ma folosesc de functia de dimmer la un driver led meanwell ldh-45a-1050.

Pe driver sunt prezente conexiuni pentru dim analog si dim digital.

Pot pune link cu fisa tehnica data de meanwell.

cu el aprind un led care presupun ca e nichia, presupunere bazata pe aspectul lui si pe informatii gasite pic cu pic pe net.

Sursa e CC. La curentul fix - @1000mA ledul ajunge pe la 15V, nu imi amintesc dar pot reface masuratorile.

Din pacate nichia cred ca nu tine pe site decat informatii despre produse noi si foarte noi. Tot ce e vechi/scos din productie e lipsa total.

Ideea e ca as vrea ca driverul sa alimenteze ledul la doua intensitati - aprox 25-30% si 100%. Comutarea intre comenzile pentru cele doua intensitati ma intereseaza. 

multumesc.

Editat de puiu_wot
Adaugat detalii
Link spre comentariu

Deci discutam de un driver boost.

Cu ledul ...??? nu poate sa fie led la 15V, este vorba de un COB.

Deci cu COBul avem o mare problema: nu are cod inseamna ca nu are DS, daca nu are DS atunci nu are rost sa discutam, nu are rost sa-l folosesti.

Cu atat mai putin nu folosesti un driver boost de firma (deci scump) cu un COB incert - daca faceai tu un boost care sa te coste 10 lei poate ca mai intelegeam sa pui COB incert.

Zi-mi de unde stii ca rezista la 1A, de unde stii ce rezistenta termica jct-caps are? Cum il poti folosi daca nu ai astfel de date?

Mai este problema la ce raportezi 30% si 100%.

Citeste pe acest topic inapoi: indice de incarcare de 100% nu este folosit DELOC in practica, este doar o consideratie teoretica.

Si raspuns direct la intrebare:

- comutarea intre cele doua intensitati se face in functie de modul de dimming pe care doresti sa-l folosesti: PWM / analogic / Dali.

Precizeaza asta si apoi mai vedem.

EDIT: deja te-a intrebat colegul Sesebe exact acelas lucru, in timp ce eu scriam.

In plus trebuie sa masori concret Vf si de asemenea trebuie sa ne spui ce sursa de curent continuu folosesti pentru alimentarea driverului.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Acele procente se refereau strict la ce apare in fisa driverului la partea de dimming.

Pentru aproximativ 25% iesire a driverului am nevoie de 0,5v pe semnalul de analogic sau de pwm la 1khz cu umplere de 15-20%. Asta e partea care ma intereseaza. Cum il controlez pe driver asta ca sa driveruiasca fix doar atat. 25% si 100%. Oricare dintre cele doua variante - analog sau pwm.

Scriu asa aici pentru ca meanwell nu da solutii (sau eu nu le-am gasit) iar mai departe de atat nu ma mai pricep.

Sa renuntam la nichia si ledurile lor.

mai am disponibile si osram

https://www.osram.com/ecat/OSRAM OSTAR® Headlamp Pro LE UW U1A5 01/com/en/class_pim_web_catalog_103489/global/prd_pim_device_2191158/

Aveam ledurile, aveam carcase recuperate de la proiectoare chinezesti.

era si pacat sa nu le refolosesc, nu?

Alimentarea o fac de la un acumulator auto agm de 105Ah. Relativ nou. 

Editat de puiu_wot
Link spre comentariu

Deci hai sa lamurim aspectele:

1.

Cam orice LED/COB nu doresti sa-l folosesti la 100%, pe motive de racire / fiabilitate / randament.

De obicei folosesti sub 50%, dar cei care doresc randament bun merg mult mai jos.

Inteleg ca la tine 100% se refera la driver, nu la COB, adica daca ai COB de 100W si doresti sa-l folosesti la maxim 20W, atunci 20W este 100% (pentru driver) si doresti sa folosesti dimmingul ca sa obtii si 5W

Sper ca am inteles bine.

2.

Daca comanzi PWM si 1A este curentul maxim pentru cei 20W din exemplul de mai sus, atunci:

- pozitia de maxim va fi cu iesirea etajului PWM de 100% sau nivel logic H

- pozitia  de 5W va fi cu semnal PWM cu umplere de 25% (ma rog, daca din grafic reiese o neliniaritate, atunci umplerea nu va fi 25% ci 15-20%)

3.

Daca comanzi in curent continuu, atunci reies din grafic direct cele doua tensiuni pe care trebuie sa le dai pe firul de comanda.

Daca intrebarea ta este cum sa faci ce am spus la punctul 2 si 3... pai asta depinde cum proiectezi tu montajul PWM sau cel de control in curent continuu.

Pentru PWM vei gasi o ecuatie care descrie factorul de umplere fata de o rezistenta sau o tensiune - deci trebuie sa calculezi si sa-i dai PWMului tensiunea sau rezistenta necesara.

Pentru curent continuu, pur si simplu ai tensiunea de lucru si faci un divizor pe care obtii tensiunea pentru 100%, apoi comuti inca o rezistenta si ai tensiunea pentru 25%. Simplu.

4.

Daca te chinuiesti practic si investesti bani in piese, driver etc nu merita sa lucrezi cu COBuri incerte, unele bune nu sunt prohibitiv de scumpe - asta era ideea.

Nu meroita sa lucrezi cu componente fara DS, in cele mai multe cazuri.

Link spre comentariu

1. Din DS-ul din linkul de mai sus cob-ul suporta pana la 1500mA la 16V.

Eu nu vreau sa urc atat de sus cu el. Maxim 1000mA la care valoarea Vf e de 15,5V.

Da, ma refer strict la controlul puterii de iesire a driverului. 

2. Din DS-ul driverului pentru 100% putere pe iesire fie se regleaza (pwm sau analog) fie se lasa deschis circuitul respectiv si atunci driverul trece in CC 1050mA.

3. Pt comanda pe analogic i-ar trebui circa 0,5V pentru aprox 25% putere si peste 1,2-1,3V pentru mod 100%. Sau circuit intrerupt.

COBul nu este incert. Chiar am doua osramuri modelul asta puse pe un radiator de la un fost proiector cu leduri.

Ma intereseaza un dispozitiv pe care sa il pot lega la una din intrarile respective ale driverului, sa il setez si dupa aia sa ma mai complic doar sa il conectez la acumulator cand am nevoie de lumina si sa il comut intre cele doua moduri.

De cumparat de-a gata ar perfect si ideal.

Link spre comentariu

Pai si atunci nu inteleg intrebarea, pentru ca raspunsul este continut in ceea ce ai spus mai sus.

1. Pe circuitul de control in curent continuu pui un comutator care intrerupe circuitul.
  2. Cu comutaorul pe intrerupere ai 100%
  3. Cand comutaorul face contact - va face legatura cu un divizor care sa forteze cei 0,5V dintr-o sursa separata, dar cu masa comuna.

Alternativ ar putea sa mearga si mai simplu, fara sursa extrerna:

1. Pe circuitul de control in curent continuu pui un comutator care intrerupe circuitul.
  2. Cu comutaorul pe intrerupere ai 100%
  3. Cand comutaorul face contact - va face legatura cu o dioda Si pusa in sens de conductie spre masa. Asta va forta aprox 0,6V pe terminal.

Daca tensiunea pe dioda se dovedeste prea mica, mai inseriezi inca o dioda sau mai multe (la curenti foarte mici se poate sa nu ai nici 200mV pe dioda).

Invers - daca tensiunea pe dioda este prea mare, pui o dioda Schottky... sau poate 2 in serie - incat sa te apropii de valoarea ideala.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Pune un LED de putere sarcina la sursa. La alimentare sursa livreaza puterea maxima de 100%.

Fara a avea ceva conectat la pinii 3, 4 si 5 masoara tensiunea intre pinii 4 si 3. 

a). Daca ai tensiune mai mare de 1.5V conecteaza de test o dioda (orice tip ai la indemina acum) intre cei doi pini cu anodul in pinul 4 si catodul in pinul 3 (liniuta de pe capsula inspre pinul 3) si vezi cum variaza lumina. Eventual, daca ai un multimetru, masoara curentul in cele doua cazuri (se inseriaza cu LED-ul pe scala de 2A sau 10A). Alegind intre mai multe tipuri de diode poti regla in limite mici puterea de iesire cind este activa reducerea de putere.

b). Daca nu ai tensiune trebuie sa conectezi 2 rezistori inseriati, de 10-47K fiecare, intre pinul 1 (Vin 12V) un capat, pinul 4 nodul comun si pinul 3 celalalt capat al celor 2 rezistori inseriati. In mod normal ar trebui poate valori mai mici ale rezistorilor, minim 2k2, dar pt o oarecare protectie fa testul mai intii cu valori mai mari, dar tot timpul valori egale ale celor 2 rezistori. Apoi dioda se conecteaza exact ca in cazul a).

Conectarea diodei determina reducerea puterii.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am verificat si pe pinii de dim analog am 1.1V. inca un an de zile daca stateam si ma uitam la el si nu imi dadea prin cap sa verific ce e acolo.

Mai verific maine cu un alt multimetru si o sa fac proba si cu dioda/diode atat la tensiune cat si la curentul care ajunge in led.

Revin

va multumesc pentru ajutor stimabililor

Link spre comentariu

Gata si masuratorile. Aveam la dispozitie un montaj cu 8 led-uri osram oslon CL, inseriate.

Am folosit o dioda IN4007 sa reglez tensiunea pe pinii de dim.

Intensitatea luminoasa scade vizibil la conectarea diodei.

am masurat curentul pe sirul de leduri -1090 mA cu driverul in 100% si 220mA cu dioda conectata.

pe partea de alimentare a driverului - aproximativ 2A fara dioda si cam 600mA cu dioda.

valorile sunt aproximative pentru ca am impresia ca e pe terminate bateria multimetrului.

Multumesc Inca o data.

Dioda este ok? Pot sa o folosesc pe termen lung?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări