Dxxx Postat Aprilie 22, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2019 (editat) Ce vrea sa fie asta? Ce anume sesizezi tu in grila Mosfetului? Ce cauta partea de intrare si iesire a optocuplorului impreuna? - este ca si cand nu ai pune optocuplor. Rolul unui optocuplor este sa transmita optic informatie intre partea de joasa tensiune si cea de inalta tensiune, asta facand-o cu respectarea unei izolatii de mii de volti. Cred ca ideea era sa sesizezi tensiunea de pe mosfet (evident din DRENA, nu de pe grila) si cand se depaseste un prag asta sa se transmita spre partea de primar, unde sa comande scaderea tensiunii debitate. Poate nu am inteles bine?!? Editat Aprilie 22, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 22, 2019 Partajează Postat Aprilie 22, 2019 (editat) Cu siguranta cel care nu a inteles sunt eu. Nu este cazul sa profit de timpul si bunavointa colegilor pentru probleme care cel putin deocamdata ma depasesc. Mai studiez. Cred ca as cere prea mult sa primesc schema gata facuta. Voi face GCC cu mos + bipolar, alimentez ledurile si voi face masuratori. O sa postez. Stima, PS: se poate sterge porcaria pe care am incarcat-o in postul anterior :-D Editat Aprilie 22, 2019 de dan_mesterel Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 22, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2019 Nu este problema daca nu ai inteles asa ceva. De aceea nici nu iti recomandam sa umbli in SMPS, dar am considerat ca vei reusi sa modifici divizorul respectiv, ceea ce se pare ca ai si reusit. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 26, 2019 Partajează Postat Aprilie 26, 2019 Salut, Ma uitam pe ds led-urilor si am înțeles următoarea chestiune: in funcție de curentul cu care este alimentat, ledul folosește o anumită tensiune. De exemplu, in cazul ledurilor cumparate de mine, dacă sursa asigura un curent de 550 mA, tensiunea va fi de aproximativ 37v, iar dacă ledul este alimentat cu 350 mA, tensiunea de alimentare va fi de aproximativ 35,5 v conform graficului din ds. Întrebarea mea este dacă am priceput bine. Mulțumesc. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 26, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2019 Tensiunea respectiva, uzual Vf... este dependenta de: - constructia COB - exemplarul concret - curentul prin el -Tj Toate impreuna. Iar in DS ai niste medii, date statistice, adica nu vei avea cei 35,5V decat daca sortezi tu exemplarul respectiv si numai la un anumit Tj. Gandeste-te ca daca ai unul de 35V si altul de 36V in exact aceleasi conditii, atunci media celor doua va fi la fix pe statistica... In rest, INSA, ce ai observat si ce ai gandit este corect Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 27, 2019 Partajează Postat Aprilie 27, 2019 (editat) Salut, Am fixat ledurile pe radiator, am folosit ceva pasta gold de la miva.... Voi face etansarea gaurilor de surub din radiator si a lupelor cu silicon transparent folosit in domeniul auto. Este OK? Este necesar sa pun varnis termorezistent pe firele de alimentare in zona ledurilor? Am facut o probă fulger a ledurilor (sa vad daca am comis-o cand am facut lipiturile): le-am alimentat din sursa de 40 v, 700 mA prin 2 rezistente de 0,33 ohm, 5 w, inseriate. Sunt ok. LE: Va doresc Un Paste Fericit alaturi de cei dragi! Si doua poze: Editat Aprilie 27, 2019 de dan_mesterel Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Mai 26, 2019 Partajează Postat Mai 26, 2019 Salut, Am facut stabilizatoarele de curent si am facut ceva probe. Fiecare led are sursa si gcc-ul lui. Curentul consumat initial de un led este de 0,57 A si dupa cateva minute de functionare ajunge la 0,56 A, respectiv 0,55 A. Mosfet-ii nu se incalsesc semnificativ dar consider ca necesita radiator. Am observat ca Rs - 1ohm, 1W - se incalzesc. Daca se vor incinge prea tare, voi pune rezistente de putere mai mare. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 26, 2019 Autor Partajează Postat Mai 26, 2019 (editat) Pune si tu intr-un singur loc toate valorile, sa nu trebuiasca sa le cautam: - U alim = la iesirea sursei - Uout-drv1 / Uout-drv2 si curentii prin cele doua COBuri, si puterile calculate pe COB - Urs1 / Urs2 si puterile calculate pe cele doua Rs Atunci ne lamurim. In rest, bine ca merge... Editat Mai 26, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Mai 26, 2019 Partajează Postat Mai 26, 2019 Am masurat doar curentul prin cob. Voi face masuratorile sugerate si le voi posta. Merci. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Mai 26, 2019 Partajează Postat Mai 26, 2019 (editat) Usursa = 40v Udrv = 36v diferenta = 4v Urs = 0,567 v deci Prs= 0,32 w Icob = 0,55 - 0,56 A conform poze de mai sus Editat Mai 26, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 26, 2019 Autor Partajează Postat Mai 26, 2019 Daca Rs este 1W, atunci poti sa o lasi asa, iar daca iti pare prea mult poti sa dublezi puterea, ceea ce va duce la temperturi rezonabile. Rezistenta nu este semiconductor, asa ca regimul de functionare cald nu o degradeaza semnificativ. Asta reiese si din faptul ca puterea ei maxima este de 3 ori mai mare. Din cate poti vedea din cifrele de mai sus ai circa 11% pierdere pe driver, ceea ce este foarte bine pentru acest tip de driver. Ramane intrebarea daca va mentine curentul constant in orice imprejurare... Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Mai 26, 2019 Partajează Postat Mai 26, 2019 Care ar putea fi motivele pentru care nu ar tine curentul? Curentul maxim debitat de surse este de 0,7 A. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 27, 2019 Autor Partajează Postat Mai 27, 2019 (editat) Cred ca am spus de cateva ori pe acest thread: driverul serie are o "fereastra" a tensiunii care intra in el. Ca orice lucru in tehnica este necesara o balansare, si aici intervine capabilitatea proiectantului: - pui drop-out-ul mic - ai randament mare. Macar teoretic daca este zero, atunci randamentul este 100% (dar si "stabilizarea" curentului este zero) - pui drop-out-ul mare - atunci ai marja de functionare mare, orice variatiie a Vf este preluata de driver, deci curentul ramane constant. Insa driverul "arde" multa energie, se incalzeste, si randamentul este scazut. Deci daca drop-out-ul din driverele tale este suficient de mare ca in orice caz curentul sa fie mentinut constant, asta este bine si randamentul imi pare bun, este comparabil cu sursele in comutatie. Insa este posibil ca la Vf maxim (jonctiune rece) sa nu ai acolo curentul programat, ci mai putin. Editat Mai 27, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Iunie 1, 2019 Partajează Postat Iunie 1, 2019 Salut, Am reusit sa pun sursele si gcc-ul in cutia in care se afla alimentarea originala (electromagnetica ) a lampii. Ce am observat: la temperatura ambientala de vreo 30 grade C, dupa cca 30 minute, radiatorul mosfetilor arata 63-64 grade C, mosfetii cu 1 - 2 mai putin, Rs vreo 75 grade. Radiatorul ledurilor avea cam 33 grade. Temperatura radiatorului mosfetilor si a Rs parea ca s-a stabilizat. Din pacate nu am mai avut timp sa continui. Ma gandesc sa fac un up-date la radiatorul mosfetilor si da il pun si in contact termic cu carcasa. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 1, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2019 Pai pe Mosfet ar trebui sa ai acei 4V minus tensiunea pr Rs (sa zicem 0,7V) deci 3,3V inmultind cu 0,54A curentul ... iti da pe la 1,7W ceea ce se disipa usor cu un radiator nu prea mare. Masoara si tu spre verificare tensiunea D-S a mosfetului, Este bine ca totul sa fie cat mai rece, mai ales daca carcasa se inchide ermetic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum