Dxxx Postat Aprilie 12, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2019 Nu este nici o problema ca ai aplicat formula... Dar nu este nici de mirare ca ai avut o abatere semnificativa... Asta pentru ca de obicei mai sunt niste tensiuni care se aduna, in special Vf pe ledul din optocuplor, de care tu nu ai tinut seama... dar poate mai sunt si altele - nimeni nu poate sa zica clar pana nu scoti toata schema, ca sa se vada ce mai este pe acolo. Insa nu este deloc cazul sa scoti schema, fa practic ce ti-am spus, dupa care te decizi asupra valorii corecte si abia apoi dezlipesti - vezi ca fara bucla de control tensiune sursa obisnuieste sa se arda imediat, deci nu conectezi pana nu ai pe pozitie bine lipit rezistorul de inlocuire. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 Ok, dacă nu este cu supărare voi posta rezultatul. Mulțumesc încă odată. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 12, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2019 Pai de asta este titlul acestui topic... nu este cu suparare! In plus nu trebuie sa primesti raspunsuri numai de la mine, sunt pe aici destui colegi care iti pot lamuri diverse aspecte nsi tie si altora. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 Azi am avut un pic de timp si am modificat sursa de 48v. Am înlocuit in divizor rezistența de 1k cu 1,2k. Tensiunea a scăzut la 40v. Am găsit pe net modificări ale surselor ca gcc prin adăugarea unui tranzistor bipolar si ceva rezistente dar nu prea sunt convins de fiabilitate. Probabil voi rămâne la prima varianta, cea cu mos si bipolar. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 Schema nu ai găsit-o pe net? Ceva poze detaliate se mai poate? Și top. De ce tensiune au nevoie LED-urile, aproximativ? Cred ca se poate modifica în CC și fără tranzistor suplimentar. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 Nu am căutat schema, nu m-am gândit. O sa caut după modelul sursei. Maine voi face poze detaliate si o sa postez. Acestea sunt ledurile: https://www.tme.eu/ro/details/clu710-1204b8503m2/diode-led-de-putere-albe-cob/citizen/clu710-1204b8-503m2g1/ Ma gândesc sa limitez curentul la 550-600 mA. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 19, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2019 Ce trebuie sa ne spui noua este Vf MASURAT pe COB, la curentul preconizat. Sa vedem si ce echilibrare trebuie pusa. In DS este specificat un interval mult prea mare pentru a avea vreo relevanta. Mai mult, ar trebui ca sa incerci sa ai si Vf la rece / la presupusa temperatura de functionare. Daca te iei dupa DS ar trebui sa aloci minim 7V pe driver si asta inseamna 4,2W la 600mA. Destul de mult pentru a fi pierdut ca caldura. Daca ne gandim ca nici tensiunea nu o s-o reglezi la centima, si ca peste tot trebuie sa lasi marje de siguranta, atunci disipatia este si mai mare, poate sa treaca de 6-7W. In schimb, daca faci masuratori si Vf este imperecheat bine intre COBuri, plus ca reduci variatia posibila a Vf in functie de Tj de la 6V la 2V, atunci ai putea aloca pe driver numai 3V, sub jumatate din ce reiesea mai sus. Si poate iti permiti marje foarte stranse, cu riscul ca curentul sa fie mai mic decat valoarea "constanta" pana se incalzesc jonctiunile (in multe aplicatii este acceptabil). In acest mod ai reduce sub 2W disipatia in comparataie cu cei 6-7W. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 Dar dacă alimentez un singur cob la sursa care ar fi datele problemei? Ar fi prea mare curentul la 600 mA? Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 20, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2019 Pai tu esti "proiectantul". Deci trebuie sa decizi asupra punctului de functionare. Sa pui doua in paralel nu este mare scofala, daca masori unul poti masura si doua, sa calculezi rezistente de echilibrare este pueril... Deci pentru intrebarea ta: - nu ar fi probleme - insa pe un COB ai dat putin si avand asata in vedere merita sa pui mai multe in paralel De ce? Pentru ca: UNUL SINGUR: singurul avantaj este pretul de cost. Insa daca consideri ca au fost ieftine, acest avantaj este anulat MAI MULTE IN PARALEL - daca numarul lor este K atunci se poate spune: - racirea este mai buna, pentru ca pe o capsula puterea este de K ori mai mica - curentul este de K ori mai mic, dar cu scaderea curentului creste randamentul, deci obtii cu aceeasi putere si aceeasi incalzire mai multa lumina - COBurile sunt subsolicitate, si rezista la erori de stabilire a curentului Indici de incarcare pe care ii recomand eu in aplicatii normale sunt intre 30 si 50% / in aplicatii sensibile la randament sau racire sau pretentioase sub 10%. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 20, 2019 Partajează Postat Aprilie 20, 2019 Printre atâtea explicații, foarte utile, am primit si răspunsul la întrebarea din postul anterior (mulțumesc). Leduri am 4 bucăți, surse am 2 identice. Însă am doar 2 lentile si un radiator ( care la o adică poate fi tăiat in jumătate) si as vrea sa fac 2 lămpi. Intrebare: in cazul driver-ului cu mosfet si bipolar care este valoarea tensiunii de referință pentru calculul lui rs, 0,5v sau 0,7v? Oricum voi urma sfaturile primite aici, dar ca idee. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 20, 2019 Partajează Postat Aprilie 20, 2019 (editat) Pui dioda unui optocuplor paralel cu MOS-ul din generator (cu o rez serie de limitare) si tranzistorul paralel cu cel din optocuplorul din reactie. Tensiunea sursei va scadea si va mentine pe MOS tens constanta de aprox 1,1V. Editat Aprilie 20, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 21, 2019 Partajează Postat Aprilie 21, 2019 Va referiți la optocuplorul din smps sau sa folosesc un alt optocuplor in schema generatorului de curent? Aceasta ar fi schema pe care vreau sa o folosesc: https://www.google.com/search?q=mosfet+led+driver&rlz=1CDGOYI_enRO667RO667&hl=ro&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjTpMaEzeDhAhXmsIsKHd2PClwQ_AUoAXoECAsQAQ&biw=375&bih=551#imgrc=jUT36Ojh5MN3jM Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2019 Partajează Postat Aprilie 21, 2019 CITAT: Pui dioda unui optocuplor paralel cu MOS-ul din generator (cu o rez serie de limitare) si tranzistorul paralel cu cel din optocuplorul din reactie. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 21, 2019 Partajează Postat Aprilie 21, 2019 (editat) Foarte buna ideea DAR la regimurile tranzitorii cind tensiunea poate fi mult mai mare pe tranzistorul serie LED-ul din optocuplor va suprasolicitat și se va arde. TREBUIE pusa și o rezistenta în serie cu LED-ul din optocuplor înainte de a-l pună în paralel cu tranzistorul serie. Rezistenta cu cit este mai mare cu atit este mai protejat optocuplorul dar cresc pierderile pe tranzistor. Ori se face un compromis de siguranta ori se mai adaugă încă citeva componente (minim inca un rezistor și un Zener sau 2 diode înseriate) și se obține ceva fiabil. Ps: acum am văzut ca este amintita rezistenta serie. Editat Aprilie 21, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2019 Partajează Postat Aprilie 21, 2019 CITAT: (cu o rez serie de limitare) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum