sesebe Postat Ianuarie 15, 2018 Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 Salut tuturor! Intentionez sa echipez un corp de iluminat (3 x E14) cu leduri cumparate la ultimul group-buy (Liteon 24W). Inainte de toate am facut ceva teste cu un radiator de procesor core 2 duo (fara ventilator) si am cateva nedumeriri. Incarc sa le lamuresc aici cu voi. Pentru inceput testul: Led-ul a fost montat pe radiator cu pasta termoconductoare (ceva pasta folosita in convertizoarele de frecventa ABB, ramasa din kitturi de reparatii), alimentat cu SCC MeanWell 350mA (~12.5W). T ambiant 22`C Radiator fara ventilator: T initial= 20 `C T 15min=38 `C T 30min=42`C Pe la minutul 30 am observat ca temperatura pastilei de luminofor este cam fierbinte si am incercat masurarea temperaturii suprafetei: aprox 102`C. La 1-2 sec dupa oprire temperatura ajunge rapid la temperatura radiatorului. Nu stiu sigur daca am reusit sa masor temperatura corect pentru ca a inceput sa topeasca buretelul cu care izolam termocupla de ambient. Mie imi pare o temperatura cam mare si cu siguranta jonctiunile au cateva grade in plus fata de cele 100 masurate la suprafata. Este normal un astfel de comportament? Poze cu acaretul in faza de teste: https://postimg.org/gallery/11f950ffq/ Uite aici masuratori facute de mine. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Ianuarie 15, 2018 Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 Multumesc sesebe! Am facut si eu ceva masuratori astaseara dar nici pe departe la nivelul masuratorilor tale. Iata ce a iesit: modul de masurare a temperaturii: Graficul variatiei temperaturii: Temperatura ambianta 24-25 grd C masurata in camera. Testul l-am oprit dupa 35 de minute din motive personale, nu am mai asteptat stabilizarea temperaturii, dar nu cred ca eram prea departe, as zice ca ar fi fost sub 60 de grade. Ce alte teste ar mai fi utile in faza asta? Link spre comentariu
Vizitator Seven77 Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 Daca alimentezi 2 COB-uri, cate unul pe fiecare radiator ca ala de mai sus, n-ai nevoie de ventilator. 7W e foarte OK pentru racire pasiva in configuratia de mai sus. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 16, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 Nu trebuie sa faci nici un test. COBurile astea sunt bine probate in timp, si la mine functioneaza cateva. Merita sa probezi termic, daca nu esti sigur de faptul ca faci montarea bine. Oricum o proba in plus nu strica oricat ai fi de experimentat, si mai ales daca esti experimentat probezi. Este adevarat ca proba pe care o faci poate sa fie in astfel de caz foarte rapida. Probabil doar punand mana pe radiator te lamuresti imediat daca totul este in ordine si ai terminat cu probele daca totul este in parametrii pe care ii asteptai. Ca istorioara si exemplu: la trecerea la niste leduri cu randament foarte bun (aveau spre 200lm/W in punctul de functionare folosit) m-am speriat ca nu le-am montat bine. asta pentru ca radiatorul era mult prea rece fata de ce asteptam eu. am verificat totul si era in ordine. apoi am facut o proba mai lunga, trecuta fara nici un incident. pericolul pe care il vizasem initial era ca montura termica sa nu fi fost buna, caz in care caldura ar fi stat pe jonctiune pentru ca pur si simplu nu putea trece spre radiator, din cauza asta radiatorul ar fi fost rece. s-a dovedit in final ca totul era bine. A fost "de vina" randamentl prea bun, incat o mare parte a energiei pleca ca lumina si ramanea mai putin ca caldura, asa ca normal ca radiatorul era rece. Asteptarea mea s-a dovedit a nu fi adecvata unui randament asa bun - pur si simplu erau mult mai reci decat uzualul... evident montajul respectiv merge si astazi foarte bine. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Ianuarie 17, 2018 Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 O sa incerc sa fac o proba cu 2 leduri pe o sursa sa vad daca am suficienta lumina. Sunt constient de randamentul bun intr-un astfel de punct de functionare, dar nu stiu daca o sa am o cantitate suficienta de lumina. Cu 2 leduri pe sursa ar insemna 175mA/LED (6.2W), cu un randament de 160 lm/W as avea putin sub 1000lm/led...cam putin. Ar fi fost perfect daca sursa ar fi debitat 500mA, adica 250mA pentru fiecare led. Cerintele pentru iluminate sunt urmatoare: - Living 37mp (9x4.2 m) - 2 corpuri de iluminat cum l-ati vazut mai sus (3 x E14) - intentionez schimbarea a 2 becuri din fiecare corp, becurile 1 si 3. Becul 2 va ramane pe dulie pentru iluminat slab (ambiental) si va fi pe alta faza de iluminat. - as cere vreo 3000lm pe corp. Acest lucru il voi stabili concret in urma testelor si probelor, posibil sa fie suficienta o valoare mai mica. La sfarsit de saptamana o sa merg prin talcioc sa iau cateva radiatoare de intel core2duo. Astea potrivesc perfect aplicatiei de fata, cel putin gabaritic. Daca nu vor face fata termic voi umbla in surse sa le scad curentul pentru o putere de 9-10W. Intrebare: Daca o sursa SCC alimenteaza 2 leduri in paralel cu rezistente de echilibrare, fiecare led amplasat pe radiatorul propriu, nu poate aparea dezechilibru intre cele 2, acestea nefiind legate termic? Adica, atunci cand apare un curent de aer predominant pe un radiator-> ii scade temperatura->creste Vf comparativ cu celalalt led, tensiunea fiind aproape egala pe ambele leduri (mica diferenta data de rezistentele de echilibrare) curentul migreaza mai mult prin celalalt led, care se incalzeste si mai mult, situatia accentuandu-se pana se atinge Vf maxim la led-ul rece si Vf minum la ledul cald, Este posibil un astfel de scenariu? Sau nu are rost sa imi bat capul pentru ca diferenta ar fi nesesizabila ochiului? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 17, 2018 Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 Ochiul probabil nu va sesiza o astfel de diferenta dar ea poate aparea. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 17, 2018 Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 (editat) Dacă rezistența de echilibrare este suficient de mare ( depinde de cât de ”egale” sunt cele două LED-uri între ele ) nu o să ai problema care o ridici . La orice legare în paralel de LED-uri alimentate dintr-o sursă de curent constant poate însă apărea altă problemă : dacă unul din LED-uri se întrerupe ( se defectează sau nu face contact pur și simplu ) tot curentul trece prin celălalt . Asta, în funcție de dimensionarea inițială, poate fi o problemă. Editat Ianuarie 17, 2018 de UDAR Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 17, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 Vei avea pozitii identice in lustra, radiatoare identice, COBuri din aceeasi serie - poti fi sigur ca macar tendinta este sa se comporte la fel. Pe rezistenta de echilibrare a fiecarui COB poti citi tensiunea in timpul functionarii. Practic rezistenta este un traductor de curent. Daca tensiunile raman echilibrate (diferenta sub 10 % este OK) in teste succesive si numeroase (atat de numeroase pana vei ajunge la plictiseala) atunci poti fi multumit si nu vad ce evolutie ar putea surveni. Daca diferentele sunt mai mari, atunci estimezi cu cat este necesar sa maresti toate rezistentele, faci modificarea si retestezi. In mod normal poti incepe cu tensiuni de ordinul a 0,25V pe rezistentele de echilibrare, daca vrei ca aproape sigur sa nu fie necesar sa intervii atunci 0,5V ar fi acoperitor. Vezi ca rezistentele sa le grupezi pe aceeasi sursa imperecheate ca valoare ca sa ai relevanta la tensiunea masurata pe ele. PS eu la un grup de astfel de COBuri (3 bucati) am avut eroare de imperechere sub 2% cu tensiune pe rezistentele de echilibrare de 350mV. La eroarea asta puteam sa scad valoarea rezistentelor... M-a mirat cat de bine sunt imperecheate, mai ales ca totusi au cate 12 jonctiuni in serie. Defapt pusesem rezistentele respective numai ca sa masor aceasta imperechere, fiind convins ca voi merge pe valoare probabil dubla - evident ca in aceste conditii provizoriul a devenit definitiv. Desigur ca exista si sansa ca sa fi fost numai intamplarea, dar totusi erau 3 bucati. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Martie 11, 2019 Partajează Postat Martie 11, 2019 Salut, Am o sursa de tensiune in comutatie 48 V, 700 mA la care vreau sa adaug un regulator de curent (cu bipolar si mosfet) pentru a putea alimenta 2 led de (I: 30 - 1080 mA, T: 32,8 - 38,5 V, Pmax 41,58 W) legate in paralel, curentul stabilit la 500 - 600 mA. Cum as putea sa mai scad tensiunea sursei? Multumesc. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Martie 11, 2019 Partajează Postat Martie 11, 2019 Pai diferenta de la aprox 35V necesar led-urilor la 48V cat debiteaza sursa va cadea pe mosfet. Deci vei disipa 12V x 0.5A= 6W inutil...nu cred ca este o varianta tocmai viabila. Daca ai ceva cunostinte in electronica, poti sa modifici sursa pentru 40V, nu mai putin de atat pentru ca iti trebuie cativa volti care sa cada regulatorul de curent. Posteaza la alimentatoare, frumos cu poze si sigur gasesti colegi amabili care sa te ajute. PS. Sursa nu este cumva dedicata pentru alimentarea ledurilor? ca dupa tensiune/curent seamana izbitor. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Martie 11, 2019 Partajează Postat Martie 11, 2019 Am ceva cunoștințe de electronica, dar nu suficiente încât sa modific sursa. Sursa a alimentat un routerboard care a cedat si pare încapsulată. Dacă reușesc sa o desfac voi posta in secțiunea dedicată. Multumesc. Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 11, 2019 Autor Partajează Postat Martie 11, 2019 Deci inteleg ca sursa este de TENSIUNE constanta. Sper ca nu este valabila ipoteza lui Adrian, ca altfel discutam de pomana. Ar fi doua variante optime: 1. Un driver buck care sa accepte peste 50V pe intrare. Fiind in comutatie driverul nici nu are de preluat o diferenta mare de tensiune -> deci mari sanse sa aiba randament bun, si sa nu se incalzeasca semnificativ. Diferenta de tensiune nu este mare pentru un driver in comutatie - cum ai sesizat si tu cu un driver serial activ vei avea probleme de disipatie mare pe el... Problema este sa ai un convertor DC/DC pe care sa-l transformi in driver si el sa accepte peste 50V. 2. Daca decapsulezi sursa trebuie sa scoti schema din secundar - tinde sa fie relativ simpla. POTI POSTA AICI, nu este nevoie sa mergi in alta rubrica. a, Exista varianta de a transforma direct iesirea trecand-o in curent constant... b. Insa uzual se poate foarte simplu sa scazi tensiunea de 48V, ramanand sursa de tensiune constanta. Cam la majoritatea surselor ar merge sa scazi spre 40V, ceea ce ar face foarte fezabila ideea ta, ca driver (oricum pe driverul respectiv trebuie sa prevezi cel putin 1V daca este cu mosfet, sau 2V daca sunt ambii bipolari). Daca esti cu 8V mai jos puterea disipata este circa o treime, deci suportabila usor. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Martie 13, 2019 Partajează Postat Martie 13, 2019 Salut, Tot caut leduri de putere pentru a face doua lampi pentru curte. Am racirea si lupele de la o lampa stradala mai veche pe care am demontat-o. M-a gandeam sa cumpar 2 buc: https://www.tme.eu/ro/details/clu036-1206c150al7/diode-led-de-putere-albe-cob/citizen/clu036-1206c1-50al7g4/ pe care sa le alimentez cu sursa descrisa anterior, daca pot sa ii modific tensiunea. Alta solutie: http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/droser-proiector-leduri-20w-p-10171. Este Ok? Ledul de 50w alimentat din sursa de 20, cred ca va merge destul de rece. Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 13, 2019 Autor Partajează Postat Martie 13, 2019 COBurile alea par bune si ieftine, deci eu zic sa incerci. Insa cumpara-le o sursa de curent decenta, nu chinezisme de 2 bani de la Miva. Era bine daca puneai ceva detalii/poze cu racirea, sa vedem daca 20W sunt corecti (sunt 20W adica 10w x 2 /// sau sunt 40W adica 20W x 2 ??) Mai bine spune direct ce curent doresti sa folosesti in punctul de functionare dorit. Ledul de orice putere / alimentat cu orice putere nu merge mai rece sau mai cald decat in masura incare radiatorul face fata energiei transferate. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Martie 13, 2019 Partajează Postat Martie 13, 2019 Ok, mâine voi pune poze cu radiatorul (si cu lupele si cu sursa de 48 v). In ceea ce privește curentul, ledurile din link suporta 540 mA si 1,3A. Cred ca 550-600 mA este suficient, deci cam 20 - 21 W fiecare led. ps: am 2 surse de 48 v, 700 mA identice. ps2: mulțumesc pentru informații si pentru răbdare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum