Dxxx Postat Noiembrie 3, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Asa este, dar ma fixasem pe ce imi cerea el. Mai ar exista o solutie simpla care merge la peste 5mA si care ar conferi intrinsec si ceva protectie - adica cu un LM317. Ideea de protectie cu 1N4007, este foarte buna in sensul de a ne descurca cu ceva uzual (desigur ca un TVS ar fi mai bun). Uite schema gasita la prima cautare, mai jos. Rs trebuie sa fie ~125 Ohmi. http://users.telenet.be/davshomepage/current-source.htm In plus - la curenti mici merg si schemele puse mai sus, in postarea 302. Link spre comentariu
George18 Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Puteti sa imi spuneti daca fac acest montaj trebuie la fiecare di cele 8serii sau il montez inainte de toate seriile,este valabil si pentru mai multe serii? Multumesc Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 3, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Te rog sa explici ce inseamna serii si cate doresti... altfel ne dam din nou cu presupusul. Preventiv: daca doresti sa pui in paralel 8 catene, fie ca le dimensionezi la 10mA fie la mai mult deja curentul depaseste 50mA binisor. Tinand cont ca pe elementul serie ai cadere maxima probabila bine peste 7V inseamna ca puterea devine semnificativa - peste un anumit prag incepe sa renteze folosirea driverelor in comutatie... Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 (editat) Driverele pe care le-ai pus mai sus nu se preteaza decat la curenti mici. Pentru leduri exista o schema arhi-cunoscuta, cu doi tranzistori, o gasesti .... De ce? Ce anume te împiedică să folosești un tranzistor de putere mai mare în acea schemă de generator CC cu un singur tranzistor? Dxxx: In acest moment aici se discuta despre altceva... aia era din 26 octombrie, era bine daca te trezeai atunci. Editat Noiembrie 3, 2017 de Dxxx Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Un tranzistor mai mare nu rezolva problema disipatiei ci iti trebuie obligatoriu si un radiator pt el, iar radiatorul creaza alte probleme - de pozitionare. In cazul in care ai disipatie peste 0.5W trebuie sa te gindesti serios cum mentii componenta (-tele) rece (-i) pt ca orice radiator ai folosi daca este inchis intr-o cutie si pus intr-un loc ascuns, ventilatia este egala cu ZERO si temperatura va creste treptat pina la valori enorme. Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 3, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Daca nu te intereseaza randamentul / daca nu te intereseaza volumul si greutatea / daca nu te intereseaza costurile / daca vrei sa incalzesti planeta - atunci pui tranzistor mai potent, radiator de 10Kg si merge. 1. Orice driver SERIAL are principiul de functionare de a "arde" energia care vine in plus spre leduri asigurand curentul constant. Daca tensiunea de intrare este foarte constanta si foarte convenabil aleasa + daca driverul este LDO + daca Vf are variatii foarte mici - atunci poti sa ai caderi pe elementul de putere sub 1V, si probabil ca poti controla cu mare eficienta curenti de cativa Amperi. Insa cazul de mai sus nu prea exista in practica. In cazul nostru caderea pe elementul de putere este peste 7V...!!! si toate conditiile de mai sus NU sunt indeplinite. Nu este nici eficient nici economic sa folosim in acest caz driver serial decat pentru curenti sub 100mA, poate chiar sub 50mA. Cititi acest subiect, am mai spus de cateva ori mai in urma - driverul serial are nevoie de "ferestre" foarte inguste atat pentru tensiunea de intrare cat si pentru Vf pentru a avea randament mare. 2. Driverul in comutatie se bazeaza pe conversia energiei, deci nu prea ii pasa (daca este corect ales pentru situatia respectiva) de variatia tensiunii pe intrare. El va reusi sa converteasca ce primeste cu un randament tipic 80-90% si sa dea spre leduri exact tensiunea care le trebuie pentru curentul dorit. ***** Defapt exista un punct unde randamentul solutiei in comutatie este egal cu cel al driverului serial. Sa zicem ca in cazul nostru este la 50mA. Recomandarea va fi sa folosim solutia seriala pana la 100mA, asta pentru ca solutia seriala este mai simpla si mai ieftina, deci acceptam intre 50 si 100mA randamentul ei mai mic, pe aceste considerente. Dar peste 100mA deja neplacerile de incalzire ne fac sa preferam solutia mai complicata, in comutatie. Daca aveam la intrare tensiune constanta 24v si nu variabila 23,5-28,5V -> probabil ca driverul serial ar fi avut randament mai bun ca cel in comutatie pana la 500mA (avand driver LDO, Vf cu variatie mica intre 22 si 23V) si atunci il puteam recomanda pana la 1A in detrimentul celui in comutatie - dar astfel de cazuri nu prea se intalnesc in practica. In mare parte daca discutam de puteri pe LED sub 0,5W atunci merge driver serial. Cam totdeauna cand puterea pe LED este mai mare decat 1W este preferabil driver in comutatie. **** Cred ca merita un exemplu, cam asta este nivelul... Sa zicem in cazul nostru, ca avem leduri de 18V si 50mA, = deci 1W. Driverul serial va avea caderea pe el maxima de 28,5-8V, adica 10,5V deci puterea disipata va fi 1,05W (adica randamentul driverului este cam 50%) Driverul in comutatie va avea puterea disipata de 1W x 15% daca randamentul lui este 85% deci numai 0,15W Daca avem insa putere de 5W pe led atunci driverul serial va arde 5W iar cel in comutatie 0,75W. Racirea driverului serial va costa mai mult decat intreg driverul in comutatie... nu mai vorbim de a fi ecologici si de a nu incalzi incinta in care sunt situate componentele. Link spre comentariu
George18 Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 (editat) As avea 77leduri de montat,adica 11serii de cate 7 leduri cu rezitenta de 120ohmi sau 13serii de cate 6leduri cu rezistente de 330ohmi Revin din nou cu precizarea ca sunt un amator la inceput si vreau sa fac ceva pentru mine si sa ma tina ceva timp macar un an dupa aia mai reparam mai vedem,sursa asta sar putea pune si intr-o mufa pentru bricheta dupa cum spuneti mai sus ca este destul de mica Editat Noiembrie 3, 2017 de George18 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Google zice ca stabilizatorul este serie sau paralel, nu serial. Datele se transmit serial sau paralel. Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 3, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Miticamy - OK, poti sa despici firul in patru in acest mod - daca ne referim la dictionar. Pentru mine ramane serial pentru ca este dispus "in serie" = dispus serial, asta in modul in care ma exprim eu, fie ca este de acord academia romana, fie ca nu. Deci daca zic pe scurt driver serial asta tine locul expresiei "driver dispus in serie cu ledurile" ma refer la dispunerea lui. Dar nu ma deranjeaza nici daca tu spui driver serie. Sper sa nu se inteleaga ca am ceva cu Miticamy sau ca il iau peste picior. Dimpotriva, toata stima. Eu am problema cu cine este "autoritatea" care ar avea caderea sa stabileasca in acest caz corectitudinea sau incorectitudinea, de multe ori acea autoritate este total nelegitima. Google zice si ca "pompa termica" este desemnat pentru sistemele de conversie energie (incalzire) desi pot exista tot felul de pompe termice, spre exemplu un radiator este in mod sigur o pompa termica... (am mai avut o discutie pe aceasta tema) Sincer pentru mine Google nu este Ultima Thule... Oricum multumesc de atragerea atentiei. (ma gandesc ca nu am voie sa-mi vopsesc vreun dinte in albastru, pentru ca ar fi "blue tooth" si google zice ca este sistem de transmisie date...) ON TOPIC Cu 11 sau 13 catene curentul va fi de 11 sau 13 ori mai mare - dupa ce discutam de atat timp binevoiesti sa dai acum amanuntul esential. In acest caz nu pot recomanda decat driver in comutatie / vorbim de putere probabil pe la 5W (oricum peste 2,5W). Gasesti referinte in acest thread mai inainte sau in diverse topicuri din rubrica de leduri. Cu rezistente serie rezultatele vor fi in orice varianta proaste... Alt sfat: fa rost de un COB capabil de regim la 5W, alimenteaza-l din driver boost si vei avea ceva bun, fiabil si cu randament... Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Deja ai schimbat datele problemei, fiindcă vrei să alimentezi de fapt 77 leduri. Puteai spune asta de la început. Păi atunci faci o sursă boost (ridicătoare de tensiune) și le legi pe toate în serie, ca instalația de la pomul de Crăciun. O astfel de sursă nu e foarte simplu de făcut pentru un îhncepător, dar nici imposibil, însă e mai ieftin și mai sigur astfel.... Singura problemă ar fi cea legată de izolație, dat fiind că vei avea nevoie de o tensiune mare (circa 230V).... Dar se pot face două sau patru șiruri de leduri cu propria sursă boost, în locul a 11 șiruri de 7 leduri cu sursă de cc. Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 3, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Exact asta vroiam sa spun si eu, sa ridici la sute de Volti nu este imposibil dar nu renteaza. In plus randamentul este foarte bun cand ridicarea este mica fata de tensiunea de intrare, insa evident ca in permanenta trebuie ca ea sa fie mai mare decat ce intra, daca este boost, adica ridicator. Daca ridici la sute de Volti ai randament mic. In astfel de caz ar trebui catene cu 10-12 jonctiuni in functie de Vf la curentul de lucru, in asa mod ca niciodata tensiunea sa nu coboare la 28,5V. Puterea fiind mica se poate folosi un singur driver pentru toate, desigur cu rezistente de echilibrare pe stringuri. Dar problema este falsa - daca se apuca sa faca driver boost, atunci sigur merita sa inlocuiasca ledurile cu un COB decent, de tip uzual, care va avea in functie de punctul de functionare 33-39V. Nu mai vorbesc de randament si CRI bun - si pun pariu ca un Prolight de 28W costa mai putin de cat a dat el pe 80 de leduri total incerte de la Miva. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Cred că nu are nevoie de COB la camion, el probabil vrea să pună lumini de gabarit pe conturul cabinei sau remorcii și acolo trebuie șiruri de leduri, nu lampă ,,flood light,,.Dar ar fi util să ne spună și ce anume vrea să facă în final, nu să-i scoatem informațiile ca la interogatoriu... Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 3, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Cum am mai spus, cine are nevoie, ne da date cu taraita si noi ne caznim cu deductii. Daca vrea asa ceva, imi trec peste repulsia mea fata de "banda led" si ii recomand stabilizare la 12V (da, si asta facuta in comutatie cu un montaj gata cumparat din China, ieftin) si apoi banda led standard de 12V - cu mentiunea ca poate lua ceva bun si nu foarte scump de la producatori din Taiwan ca Edison... In plus tensiunea la iesirea convertorului buck este reglabila, deci va putea fixa exact ce intensitate doreste. Link spre comentariu
George18 Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 (editat) Ok,vad ca lucrurile se cam precipita,scuze ca nu am dat toate detaliile de la inceput,ideea este ca vreau sa imi fac un scris personalizat,si ar trebui sa folosesc cam 77leduri,am cumparat de la mivarom ca erau destul de ieftine crezand ca ma descurc am facut montajul si a functionat normal(8leduri in serie,cu un rezistor de 0,48ohmi recomandat de un vanzator de electronice am folosit 10serii,20de leduri fiind albastre,tot de la mivarom cumparate)au functionat o saptamana dupa care au inceput sa cada cate un sir la 2-3zile,mai putin cele albastre care mai functioneaza,ma gandeam ca gasesc o solutie aici ceva gen alimentator 12/24v ca alimentatorul pentru telefon,nu vreau sa deranjez pe nimeni de pe acest forum,am precizat ca sunt incepator,si nu gandesc ca electronisti de o viata.ma gandeam la acel alimentator scoate 5v-1amp se poate transforma si adaptez ledurile la acele valori,nu trebuie sa va contraziceti pentru un incepator ca mine care face asa ceva o data sau de doua ori pe an. Ideea a fost ca am vazut niste chinezarii scumpe si de calitate indoielnica,m-am gandit sa imi fac singur toata chestia, am realizato chiar mai bine ca acele chinezarii care aveau pe spatele ledurilor aplicata o panza,a mers totul struna pina ce am intampinat chestia cu arderea ledurilor,am sa incerc chestia aia cu 6leduri in serie si o rezistenta de 330ohmi mi se pare cel mai usor sa vedem cat o sa reziste dar vream sa incerc poate gasesc cum am spus mai sus o mufa sau un montaj din acela ca incarcatorul auto 12/24v,sau daca poate cineva sa o faca si eu o cumpar daca are un pret decent. Va multumesc si imi cer scuze daca deranjez sau devin prea insistent cu obsesia asta sa imi realizez ceva singur cu niste cunostinte minimaliste in ale electronicii. Editat Noiembrie 3, 2017 de George18 Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Nu deranjezi pe nimeni, dar când vrei informații utile, trebuie să dai toate detaliile ca să poți fi ajutat cum trebuie.Puteai să spui de la început pentru ce dorești să faci montajul, altfel unii pot deduce greșit că vrei iluminare tip panou cu leduri....iar un scris cu leduri necesită alt curent, mult mai mic decât iluminatul cu led. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum