validae Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Cred că o lampă de veghe cu led de 10W e ca și cum ai bate cuie cu pickhammerul. Adică exagerat. Iar tubul acela folosit pe post de ,,lampă de veghe,, e cel puțin ciudat și urât .Părere personală... Acel COB (chips on board) ar fi mai util ca lampă tip ,,flood light,, într-un garaj decât subalimentat pentru o lampă de veghe. Alimentarea simplă cu condensator+punte nu se recomandă în acest caz, e riscantă pentru modul și cere condensator de valoare foarte mare și voluminos. Ca să nu se supraîncălzească, ar trebui să aibă curentul limitat la cel mult 100mA, dat fiind că nu va avea radiator. Deci o sursă de curent constant ar fi cea mai potrivită. Totuși, câteva leduri de 5mm sau SMD, înseriate și montate sub tub, ar fi mai potrivite, ai putea atunci folosi o schemă simplă cu condensator și punte, ar fi și mai ieftin.Tot montajul ăla ar încăpea într-o cutiuță mică și nu ar disipa deloc căldură.... Link spre comentariu
Untold Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 O sa fie ceva de gen "steampunk", am vazut multe realizari de genul pe pinterest.com si mi-au placut. O sa postez aici rezultatul, sunt sigur ca o sa va placa la final. Atunci, o sa alimentez ledul din sursa de 12V la care ii adaug o scc, am niste scheme cu tranzistori facute de @Ticu. Dar, sa astept si parerea D-lui @Dxxx. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Vezi ca deobicei COB-urile au tensiunea de deschidere mult mai mare decit cei 12V pusi de tine la dispozitie. Folosirea unui boost nu-i intotdeauna cea mai buna ideie..... Inainte satreci mai departe afla din datasheet sau experimental care este tensiunea de deschire la COB-ului avut la dispozitie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 (editat) Acel led la 800mA necesita racire serioasa . Din ce am tetstat eu cu un led identic incepe sa emita de la 7,5-8V in sus. Editat Octombrie 24, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 24, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2017 1, Am mutat totul aici, pentru ca se potriveste mai bine. 2. Untold - iti dau parerea, cu conditia sa nu ma iei cu "domnule", lasa-ma si pe mine sa ma simt mai putin batran... Comentarii - COBurile uzuale intr-adevar merg la 33-39V, insa exista si la alte tensiuni, mai ales chinezisme, deci 12V este foarte plauzibil. - mai demult a trebuit sa schimb ledul care asigura backlight-ul unui afisaj LCD. Original avea un led normal, albastru, cam 7mA si 2,5-3V. Backlightul mergea permanent, 24/24. Ce am facut: am redus curentul de alimentare pe la 3mA am pus led alb si pentru ca avea pad termic, i-am pus ca radiator un terminal de rezistenta THT de 0,8mm diametru si cam 2 cm lungime, mergea fara modificari. Desi nu era obligatoriu la cei 100mW, am preferat asa mai ales datorita functionarii continue ledul pus a fost un Cree de 5W / emitter, care la asa curent are randament foarte bun, cert este ca lumina actuala este de cateva ori mai puternica decat initial. Deci am pus led de 5W incarcat cu 0,1W... - ca lumina de veghe, sau cred ca mai bine zis ca lumina de exprimare/evidentiere artistica... cred ca ar ajunge si ar fi preferabila o putere sub 0,5W On-topic - eu as testa COBul alimentat din sursa de 12V printr-o rezistenta aleasa incat sa am I = 10-50mA. As stabili ce curent imi trebuie pentru efectul dorit. - daca as ramane pe ceva sub 50mA cred ca ar merge ca solutie definitiva limitarea rezistiva... desi toata lumea stie ca nu agreez... Motivele sunt: pentru 0,5W serial + pasiv este suficient / avand incarcarea atat de mica, COBul nu va suferi deloc daca curentul variaza, nu vad cum s-ar ajunge nici in cazuri absurde la sute de miliamperi. - daca curentul este mai mare atunci as merge tot pe sursa respectiva plus un GCC cu doi tranzistori. Oricum presupun ca in nici o conditie in COB nu vor intra mai mult de 1-2W. - cand am stabilit dimensionarea as incerca un test mai lung, sa vad daca este necesar sau nu sa adaug un mic radiator (mic inseamna chiar mic, poate incape; eu am unele cam de 5mm inaltime, inclusiv aripioarele si cam de dimensiunea probabila a acestui COB). Si atat! A... poate intre COB si lampa sa intercalezi fie un ecran de plastic mat-translucid / fie daca ai folii dispersoare (Fresnell/mat) recuperate de la un ecran. Cred ca o lumina difuza este mai potrivita scopului. Poti si sa o si tonezi intr-o culoare... Link spre comentariu
Untold Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Multam de raspuns. Acuma: ledul papa 1,03A la 12V. I-am pus serie un rezist de 7 ohmi pe la vreo 2W, pe led pica acum 330mA, iar atat rezist cat si ledul se incing relativ tare in 10 secunde. Ledul e fara niciun radiator, iar la astia 330mA, luminozitatea e mai mult decat suficienta. Sa incerc si cu rezist de valoare mai mare: 270 ohmi - 15mA, luminozitate foarte redusa, insuficienta, led rece; 135 ohmi - 28mA, luminozitate ceva mai buna, dar tot insuficienta, led rece, usor caldut dupa 40 sec, ramane asa; 51 ohmi - 67,5mA, luminozitate acceptabila, led caldut cam de 40-45 gr. dupa 30 sec, cam 45-50 gr dupa 1 min, dupa 3 min usor mai cald, insa ramane asa. Toate masuratorile le-am facut cu ledul fara radiator, cred ca ar trebui o rezist cam de 27-30 ohmi si un mic radiator la led. In plus, cum ai zis, o folie colorata (verde mi-ar place) si difuza, ar fi buna sub led. Folie din aia dispersoare Fresnell s-ar putea sa am ceva de la un display de Nokia 6280, ala avea displayul mai mare. Mai testez si revin cu detalii. Orice alta sugestie e binevenita. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 pune ledul pe radiator 1 Link spre comentariu
Untold Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Pe moment, nu am decat din ala cu aripioare de la ceva procesoare. Am un led la fel pe un radiator de procesor, cu pasta siliconica intre, nu se incalzeste nici la 700mA...insa, e mare si n-am loc. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Radiator de chipset. Link spre comentariu
Alphsoo Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 (editat) Eu l-as alimenta dupa cea mai ieftina solutie folosita de chinez in becurile ieftine. http://danyk.cz/ledzar_en.html In privinta racirii cred ca o bucata de tabla de Al folosita ca suport pt led ar fi suficienta. Editat Octombrie 24, 2017 de Alphsoo Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Solutia ce foloseste reducerea tensiunii prin condesator serie, solutie folosita in mod curent de chinezi, este o solutie PROASTA si dificil de transformat intr-una buna (dar nu imposibil). Am masurat la punerea sub tensiune curenti de peste 4A prin LED-uri timp de citeva microsecunde (masurat cu sonda de curent si osciloscop). Cit crezi ca vor rezista LED-uriel in conditiile alea? Link spre comentariu
Alphsoo Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 (editat) La mine au rezistat mai bine de 2 ani si inca rezista fara probleme, iar curentul folosit este unul aproape de limita ledului. La un curent de 10 ori mai mic nu cred ca ar fi nici o problema. Editat Octombrie 24, 2017 de Alphsoo Link spre comentariu
Untold Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Radiator de chipset. Da, ala ar fi cel mai bun. Doar ca....nu am... Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Mie imi functioneaza pe hol de 3 ani jumatate non-stop lampa asta cu 3 LED-uri de 1W, alimentata de la o sursa in comutatie+rezistor serie (curentul prin LED-uri e de 330mA)-tot circul nu consuma mai mult de 4W: Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 24, 2017 Partajează Postat Octombrie 24, 2017 Am eu... ....am si mai mari.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum