Dxxx Postat Martie 6, 2016 Autor Partajează Postat Martie 6, 2016 Uf, nu cred ca inteleg ce zici - ce limba este aceea? Concluzia este ca: - nu lua COBul ala, nu vei avea decat probleme cu el. - la ce ai intrebat trebuia ca magazinul ala faimos sa dea un interval decent de tensiune. Spre exemplu trebuia sa fie de genul 36-38V pemtru curent de 0,25A - atunci stiai ca pentru 9W trebuie sa ii dai un curent de 0,25A si atunci va cadea pe COB Vf = 36-38V. Astfel de date sunt disponibile in DS corecte fie sub forma de tabel - in care te descurci usor cu intrapolari / fie sub forma de grafic. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Martie 7, 2016 Partajează Postat Martie 7, 2016 ok multumesc nu am dat bani pe el am primit cado 10 buc sa ma joc cu ele osa il alimentez dintro sursa de 30V/330mA Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 7, 2016 Autor Partajează Postat Martie 7, 2016 Daca ai si mai multe si nici nu ai dat bani pe ele, cred ca merita sa zici asa de la inceput. Ce este de facut: - trebuie alimentate in curent constant - deci nu incerca cu "un alimentator" - la astfel de puteri trebuie un driver=GCC activ. Mai mult as zice ca trebuie cu curent reglabil continuu sau prin comutare. Pot initial sa faci schema cunoscuta cu un bipolar + un mosfet. - daca stii sau presupui ca sunt de 10W trebuie sa ai in vedere si "stilul" chinezilor, deci limiteaza totdeauna punctul de functionare pe la 5W maxim, cam asa sta treaba. - testele nu le fai decat dupa fixare pe un radiator supradimensionat, altfel se ard rapid. - dupa ce termini determinari/calcule s ai un punct de funtionare definit - incearca intregul lot de 10 bucati ca sa vezi dispersia parametrilor - pune concluziile pe forum, poate sunt utile si pentru altii. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Martie 7, 2016 Partajează Postat Martie 7, 2016 cu ce vreu sa il alimentez este o sursa in comutatie de imprimanta hp de 30v/330mA nu cred ca ar fi vro priblema Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 7, 2016 Autor Partajează Postat Martie 7, 2016 Cum adica n-ar fi vre-o problema??? Adica pui ledul ca sarcina pe un led care probabil ca are un curent de varf repetitiv de 1-2A iar sursa ta va da zeci/sute de amperi in varf? Minune daca va rezista si un singur ciclu... Ledurile se alimenteaza in curent constant - da' chiar constant. Cand nu faci corect asta ledul este instant distrus. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Martie 7, 2016 Partajează Postat Martie 7, 2016 pai si daca sursa este de 330 ma nu are de unde sa dea mai mult ca acolo este limitata zic si eu ca unde nu ma pricep mai bine ma documentez Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 8, 2016 Autor Partajează Postat Martie 8, 2016 Sursele de alimentare sunt in tensiune constanta, si au la iesire condensatori cu ESR mic. Este adevarat ca unele surse au limitare de curent, dar este undeva la dublu/triplu fata de curentul maxim, functioneaza ca sa protejeze de scurt-circuit. Daca la o astfel de sursa conectezi ledul, condensatorii se vor descarca prin led si sunt uzual capabili de zeci de Amperi, deci vei vedea o singura data un flash si COBul este terminat. Daca conectezi COBul mai intai si apoi conectezi sursa - si ea are protectie va da prin COB probabil orice intre 0,5 si 2A, adica mai mult decat este ea proiectata pentru ca ala nu este regim normal. Daca ai ghinion 1 limitarea este la mai mult cat rezista COBul si se va defecta el Daca ai ghinion 2 atunci sursa nu rezista si se va defecta numai ea, dar se poate ca intre timp sa fi afectat grav si COBul. Deci dupa alimentatorul tau trebuie sa pui driver=GCC si dupa acesta sa pui COBul. Numai asa! Oricum aceste aspecte trebuia sa le stii, sau trebuie sa te documentezi despre ele - sunt prea elementare - aici astept intrebari la nivel de incepator, nu la nivel de total necunoscator! Link spre comentariu
kinderu56 Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 (editat) ok multumesc osa fac pentru inceput o limitare cu lm 317 Editat Martie 8, 2016 de kinderu56 Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 8, 2016 Autor Partajează Postat Martie 8, 2016 Limitarea cu 317 este extrem de simpla si este oricum una activa, deci va regla destul de bine curentul. Problema este insa disipatia mare - dar asta nu este o problema daca este vorba doar de teste, cum zici tu "pentru inceput". Nici nu poti defapt sa faci mai mult pana nu ai rezultatele masuratorilor. De abia cu rezultatele puse deja pe hartie poti stabili punctul de functionare si eventualele ferestre de tensiune. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 5, 2016 Partajează Postat Aprilie 5, 2016 (editat) Va salut!V-am vazut foarte activ la subiectele care tin de leduri si v-am citit multe posturi si discutii la care ati participat. Am incredere ca imi veti da o parere pertinenta la o intrebare a mea d-le Dxxx. Ma intereseaza sa iluminez cat mai eficient energetic o scara de bloc P+4E, cote aproximative. As vrea sa va intreb ce fel de led mi-ati recomanda. Eu ma gandisem la amplasarea lor acolo unde le vedeti in desen. Le voi alimenta de la 12-14v reglabil (LM317T, ajustez tensiunea pana ajung la curentul de functionare al ledurilor sau fac regulator de curent din el, vad atunci ce e mai bine), 3-4 buc in serie / etaj sau 1 de putere pe etaj. Intrebarea mea este ce fel de led imi recomandati. Ma refer la parametrii unghi si intensitate luminoasa sau flux luminos. As prefera sa le iau de la Adelaida. Eu as fi opinat spre unele de 15 sau 30 de grade unghiul, intensitatea luminoasa cea mai mare disponibila la acel unghi. Alta optiune ar fi fost led smd de putere, osram, 120 de grade unghiul. Montajul se va face exclusiv in locul indicat intrucat pe acolo e o spartura prin toate nivelurile si mai e loc si pentru mine sa trec. Nu ma incomodeaza ca e 2 lei ledul si ca as gasi la mivarom cu 0.16 lei tot de 5mm dar fara datasheet, probabil de bricheta. In trecut am mai avut 2 leduri (cel mai probabil de bricheta) alimentate de la o baterie puse pe balustrada la jumatatea treptelor, unul in sus, unul in jos, alimentate cu 10 mA la care gasisem un punct de functionare optim ca lumina vs consum (s-a furat). Lumina alba nu conteaza cald sau rece, e bezna totala pana sus la etajul 4, nu exista geamuri, scara e in mijlocul cladirii. Cam asta e tot ce are adelaida in materie de leduri, puteti sa imi faceti orice recomandare considerati eficienta avand in vedere distantele cam mari care trebuie iluminate. http://www.adelaida....ed-superbright/ Daca alegem de 5mm si 20mA, 4/ nivel, am ocazia sa le pun decalat, 2 sa ilumineze treptele, 2 palierul, las 80 cm intre ele. Eu ma orientasem catre asta, asta, asta sau asta . P.s. Puterea totala sa nu fie mai mare de 5W. Vor fi 2 circuite de alimentare din 2 surse separate, comandate printr-un releu dpdt, aprinse de la mai multe butoane instalate fie pe casa scarii, fie in apartamente, fie senzori, pe usa de la intrare va fi un contact cu lamela sau un contact magnetic, partea de comanda cu temporizare am facut-o. Editat Aprilie 5, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 5, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2016 OK, raspunsul inseamna insa sa mai raspunzi tu la niste "detalii", dar hai sa o luam in ordine. 1. Scara ta este clar cum are geometria din schita cu care presupun ca te-ai caznit. INSA NU VREI DEFAPT SA LUMINEZI IN MODUL ARATAT IN SCHITA!!! Desi ce spui tu pare corect cu unghiul de 15 grade ce vei obtine daca procedezi asa este: - lumina zero pe platforma de schimbare directie, unde sunt usille - cand cobori/urci vei avea doua efecte: orbire intr-un sens si umbrirea exact unde ai nevoie in celalalt sens. ADICA ILUMINAREA DIRECTA ARE NUMAI DEZAVANTAJE. Si atunci solutia este: iluminare locala a platformei + iluminare prin reflexii multiple a treptelor (portiunea inclinata) In cazul asta ce iti trebuie este radical diferit: - intensitate luminoasa suficient de mare pentru ca reflexiile sa fie suficiente - unghi de emisie LED cat mai mare Deci din ce spui tu numai linkul cu ledul SMD Osram ar putea fi considerat, insa nu-l recomand, vezi mai jos. 2. Prima parte a ce spui tu este evident o gluma! Sa nu crezi ca daca ledurile de 20mA sunt "iertatoare" asta va merge si la zeci/sute de lumeni. Deci ceea ce nu imi place sa repet: alimentarea led se face in curent constant, iti trebuie driver sau SMPS-CC (sursa in comutatie cu iesire curent-constant) 3. Magazinul ala nu imi place, incearca un magazin adevarat. In plus ce Data Sheet?? cele cateva date puse acolo? Pai daca te duci la Osram vei gasi sigur la SMDul ala un DS corect, cu multe pagini, grafice etc. Informatia aia chiar e necesara ca sa dimensionezi corect. 4. Sper ca stii ca ledurile vor trebui racite. 5. 5W per platforma este excesiv, insa 5W pentru 5 platforme, adica numai 1W pe nivel - cred ca este cam putin , totusi, chiar daca folosesti leduri cu puncte de functionare cu randament de 200lm/W (ceea ce va costa). 6. Cu temporizarea, care "este gata" am indoieli. Intai proiectezi ansamblul integral, deci inclusiv temporizarea, apoi incepi sa faci modulele. Solutia corecta, avand in vedere ca scara este intunecoasa permanent: - iluminare permanenta la P:10 - P:100 suficient ca sa nu orbecai. Te bazezi pe uzura aprox zero, sute de ani de functionare continua, la putere asa mica - senzori PIR pe fiecare din cele 5 platforme care sa aduca puterea la 100%. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 5, 2016 Partajează Postat Aprilie 5, 2016 Atat am vrut sa aud, unghi mare sau mic imi trebuie. M-am lamurit. Problema cu alimentarea nu va vi, ii fac ce trebuie insa nu stiam ce vreau sa alimentez. Temporizatorul ce treaba are, in fond e o placuta separata care inchide si deschide un releu. acum trec prin contactele releului alimentarea si o duc la leduri. nu depinde partea de comanda care este separata galvanic de consumatori, intrucat releul ala duce un curent destul de mare in comparatie cu ce vreau eu sa aprind si sa sting. Multumesc pentru parere. O sa ma orientez catre unghi cat mai mare, am vazut si de 130 de grade. Efectele nu ma intereseaza, decat bezna, mai bine umbre. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 5, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2016 De principiu daca folosesti drivere care au o intrare tip "enable" atunci nu iti trebuie nici un releu, pur si simplu placa de sesizare/temporizare va da un nivel low/high pentru cele 2 situatii de iluminare. Si cablarea va fi ultrasimpla, curent aproximativ zero, deci mult mai nepretentios fata de varianta ta cu releu. La astfel de instalatii cablarea este una din marile probleme, si uzual merita sa complici partea de electronica pentru a simplifica cablarea. Deci ce recomand: - unitati pe fiecare platforma, conectate la alimentare comuna - unitatile vor lumina permanent la putere de miliWatti si vor comuta la cei sa zicem 1W - pentru simplificare eu as face fiecare unitate independenta, cu sezorul ei, deci comutare locala, nu sincronizata. Sincronizarea ar fi mai putin economica, dar mai buna ca confort vizual. Insa va insemna cablare complexa. - as folosi leduri peste 150lm/W, unghiul uzual de 120 grade este OK, vor da prin reflexie suficenta lumina. Nu necesita directionare fina, sa lumineze platforma, ca scarile vor capata ceva reflexie. - racire neaparat. Drivere corecte, neaparat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 5, 2016 Partajează Postat Aprilie 5, 2016 (editat) cum racesc un led ca ala pe care il recomandati? Aratati-mi un model de montaj led+radiatorul care se preteaza la aplicatie. Va multumesc. E bine si suficient sa lipesc ledul pe o chestie de-asta? Editat Aprilie 5, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 5, 2016 Partajează Postat Aprilie 5, 2016 Acel ,,star,, este doar suportul intermediar pe care se montează un led, acel suport se montează la rându-i pe ceva mai mare, care să disipe temperatura. Măcar o tablă de 2x100x100mmm pentru fiecare led de 1-3W ar fi necesar. Asta ca să-l ţii în zona sigură a temperaturii... Dacă vrei te ajut eu cu radiatoare de care vrei, suntem din zonă....o idee ar fi să foloseşti radiatoare recuperate de la PC-uri defecte, cele de procesor sunt excelente...şi cele din surse sunt foarte bune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum