aygun Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 Aygun, de ce zici ca driverul e perfect pentru led-ul cu pricina ? Poate led-ul chiar are 20V. Dam cu presupusul cu cei 20 volti ? As prefera sa asteptam datasheetul. Am alimentat cob-ul la 19v(intensitate luminoasa mica) si se vad 5 serii de cate 10 leduri. La cinci serii a 10led-uri ai undeva de 32 sau 35 Volti. Simai cred ca este vorba despre asa ceva : http://szgmled.en.alibaba.com/product/665340175-0/Hot_taiwan_genesis_led_chip_50w_Top_10_LED_.html Tinand cont ca m-am jucat cu asemenea LED-uri si proiectoare. Succes ! Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2016 Depinde acum ce cipuri sunt cele 10 in catena... si oricum tot cu presupusul ne dam. Daca sunt cipuri bune tensiunea in functionare normala este 2,7-3V pe fiecare, deci discutam de 27-30V. Daca sunt chinezisme atunci cum zice Aygun: 30-35V In oricare din cazuri ce scria acolo 20-36V este aiurea. Cat despre ce DS este pus mai sus - asta nici nu este DS, vreau sa vad curbe de radiatie, curbe de randament, derating, temperaturi de cositorire, detalii carcasa. Eu n-am vazut nici macar rezistenta termica jct-carcasa... Iar faza cu CRI pana la 90, sigur este ceva credibil, doar ca au uitat sa spuna ca CRI este in medie sub 50 si sigur, niciodata nu va depasi 90...HiHi. Inteleg ca ai facut proba la 19V si ai vazut cipurile, dar nu mai continua pe panta asta - alimentarea fara limitarea curentului = defectare sigura. Link spre comentariu
aygun Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 Link-ul prezentat nu e decat o descriere mai amanuntita si nu tine cont de datasheet. Pine ce nu ii va fi furnizat datasheetul de comerciant cred ca vorbim discutii. Sunt insa perfect de acord cu limitarea curentului. Stop joc pina la sosirea datasheetului. Poate gasesti ceva indicativ stantat pe led sau marcaj tiparit. Ceva poze ar fi elocvente. 19 volti cred ca a luat de la o sursa de laptop. A scos doua fire sa "faca un test". Link spre comentariu
gabyh Postat Februarie 3, 2016 Partajează Postat Februarie 3, 2016 Ciudat ca se arse acel driver ca dupa ce scrie pe el 20-40v si 1700mA nu ar fi trebuit sa pice asa repede avand in vedere ca ar trebui sa suporte un 68W. ori au un defect din fabricatie ori ?? Eu am mai multe in genul aceluia doar ca sunt pe 20-36v/680mA iar daca ma ia dupa ce scrie la model ar fi de 20W si alte modele pe alte tensiuni/amperi si la un test cu acele aplice cu 7 leduri de 3w pe unele da un consum pe altele altul, intre 18-19 si 22w Apropo de 50w parca mai degraba unu ca asta http://www.ledwv.com/en/top-high-power-led-3535-50w-p-674.html chiar daca e tot o chinezarie Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 3, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2016 (editat) Cum spuneam, un driver ce se respecta are oricum limitare a tensiunii in gol, adica nu poate sa se arda prin supra-tensiune ca nu ajunge niciodata acolo. In plus este protejat si la "subtensiune" pe iesire, asta evident ca include si scurt-circuit. Din aceasta cauza este precizat un interval de tensiune, sa zicem de la 20 la 60V - in cazul SMPS/CC un interval asa larg este si normal si de dorit. Asta pentru ca sa poata sa fie conectate in sarcina leduri cat mai diverse, insa bine-inteles la curentul respectiv. Ele trebuie sa fie corect dimensionate, incat sa poata "duce" sarcina si in cazul celei mai mari tensiuni posibile pe iesire. Eu cunoscand "meteahna" chinezilor de obicei reduc curentul sub cel initial, deci am puteri sub 50% din ce se specifica, si nu am avut deloc probleme. Acum observatiile mele despre chinezisme ieftine SMPS/CC: - surprinzator sunt foarte bune (cum spuneam, debitand 50% din puterea maxima) - nu trebuie sa te mire insa ca nu dau chiar curentul specificat, de obicei dau cam 80% din specificatie - posibil ca si tensiunile maxima/minima sa nu fie respectate, dar de obicei le gasesti o utilizare fara probleme, daca ai diverse proiecte Editat Februarie 3, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
Vizitator GeorgeAdr Postat Februarie 4, 2016 Partajează Postat Februarie 4, 2016 Am si eu o nelamurire: La aceste leduri ce rezistenta se pune pentru a functiona la 12v ? Vreau sa le adaug in butoanele la Logan http://ledo24.com/category/led-uri-la-bucata/smd/ becurile originale sunt 12V T1 1/4 80mA Link spre comentariu
gabyh Postat Februarie 4, 2016 Partajează Postat Februarie 4, 2016 (editat) citeste aici http://www.elforum.info/topic/49654-calcul-rezistenta-led/ e explicat pe larg teoretic iei in calcul nu 12v ci ~15v iar in functie de culoarea ledului ai alte calcule ale valorii rezistentei 15v - tensiunea ledului sa zicem 3-3,2v si apoi imparti la 0,02 sau 0,015 miliamperi ...asta pentru un led alb mai pe romaneste ca la scoala I= U/R, avem R= U/I adica R= 11,8 volti/ 0,02 amperi =590 ohmi. alegem o valoare standardizata, adica 680 ohmi. ca sa vezi ce putere se pierde pe acea rezistenta, ai formula, P=UxI , unde U=11,8V, I=20mA(0,02A) P=11,8X0,02=0,236 W . ( sau 236 mW. ) asta ca sa stii si care e puterea minima a rezistentei ce trebuie folosita, dar standard gasesti de 250mw la celelalte calculezi dupa caracteristicile lor. te poate ajuta ca si calcul http://micro.module.ro/led-calculator.html Editat Februarie 4, 2016 de gabyh Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 4, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2016 (editat) Partial corect... In primul rand nu intra in discutii (discutii serioase) decat leduri cu DS. Ce DS ai la ele - curent recomandat, derating, dar si date despre radiatie: lungime unda, randament, unghi emisie??? Pentru ca 3528 nu inseamna nimic, decat codul unei carcase. Si nu da bani pana nu ai clar un producator, cod produs si DS. La calcul am zis partial corect pentru ca: - trebuie sa aplici un indice de incarcare / derating incat in cele mai rele conditii sa nu depasesti valorile maxime. Sa nu te mire daca in mediul auto temperatura maxima posibila in bordul incins de soare este 80 grade! Deci uzual curentul maxim de 20mA se traduce intr-un curent real de 5mA... - aproximatia la rezistenta serie este corecta, insa la putere iarasi trebuie sa lasi o marja mare... deci cei 236mW calculati - in mediul auto (foarte dur) inseamna recomandare pentru rezistenta de cel putin 1W, adica incarcare la 25%!!!! Toate astea daca doresti ceva fiabil, unde ulterior sa nu mai umbli pe durata de viata a vehiculuilui. Si tot daca doresti asa ceva protectia macar cu un TVS de 15V este o investitie obligatorie vizavi de pretul aproape neglijabil - vezi subiectul de surge-protection. Este evident ca unii vor zice ca montaje cu marje mult mai stranse vor functiona fara probleme, dar tinand cont ca supradimensionarea este mult mai ieftina ca reinterventia asta este politica corecta. Nu mai vorbesc de neplacerea defectarii cand ai nevoie mai mult de respectiva functie. Editat Februarie 4, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
Vizitator GeorgeAdr Postat Februarie 4, 2016 Partajează Postat Februarie 4, 2016 Multumesc! O sa ma documentez din ce am primit de la dvs. , apoi vedem ce iese...n-am mai incercat pana acum nimic de genul. Ce-i drept trebuia sa iau in calcul si se spunea profesoara la scoala, acum ma uit la acel calcul si il descifrez c-am greu, dar intr-un final sper sa le inteleg... Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 4, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2016 (editat) Da, dar ca sa nu faci ca mai sus, inainte de achizitie trebuie sa ceri Producator / cod / DS. Si de la datele respective poti sa incepi calculul. Eu te sfatuiesc sa renunti la magazine de "smecherasi" care habar-n-au ce vand si sa iei de la firme de electronica serioase, unde posibil nici sa nu cheltuiesti mai mult, dar oricum iei produse bune si clar definite ca parametri. Editat Februarie 4, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
aygun Postat Februarie 4, 2016 Partajează Postat Februarie 4, 2016 Haideti fratilor ca o dam in paranoia cu DS-ul pentru niste LED-uri de pus in butoane la o masina. Hai sa punem si pe astea TVS-uri , Drivere si MOV-uri. Pe aceleasi LED-uri cuplate la 5Volti prin USB am pus o singura rezistenta de 22ohmi . Calculeaza acum singur cat ar face la 12Volti. Oricum, nu trebuie sa lumineze intens pentru ca deja o sa ai de furca. Lumina prea puternica in bord. De preferat este sa folosesti Led Light in faruri. La un 47 sau 56 ohmi per led , este extrasuficient. Fa niste teste si poti face un topic separat cu realizarea ta. Succes! Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 4, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2016 Aygun, ce faci tu este treaba ta, si ai cunostintele necesare pentru a discerne ce este bine si ce nu. Dar aici avem de-a face cu niste necunoscatori si care cheltuiesc bani pe componente de mana a treia, dar dau tot atatia bani cat pentru produse premium. Genul de persoana care se va chinui sa aiba fix 20mA prin led, pentru ca el "este de 20mA". Deci in acest caz, daca tot dau banii eu ii sfatuiesc sa nu-i dea decat pe produse bune, cu producator, cod si documentatie complete. Mai ales ca vor plati cam tot pe acolo. Si pentru ca niciodata nu stii ce va face o astfel de persoana ca montaj, atunci trebuie sa faca totul ca la carte, inclusiv protectie cu TVS - care la 2, poate 4 lei nu modifica esential cheltuiala. Cine se pricepe - in primul rand ca nu pune intrebari aici, va dimensiona cu marje mari si in acest mod simpla rezistenta serie va asigura si protectia la "surge" / conjugat cu rezistenta la valori foarte mari in impuls pentru produsele de mica putere (leduri normale de 20mA). Link spre comentariu
Vizitator viadi Postat Februarie 4, 2016 Partajează Postat Februarie 4, 2016 (editat) Baieti, de doua zile astept DS-ul la acel COB dar nici un raspuns. Daca ati pune niste linkuri cu magazine serioase de leduri, surse, etc sper ca nu vor fi luate ca reclama. Ce ziceti? Ce parere aveti despre sursa asta?http://www.adelaida.ro/sursa-alimentare-leduri-lpc-60-1050-3-48v-1050ma.html Editat Februarie 4, 2016 de viadi Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 4, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2016 (editat) Ai PM. Feeling-ul meu este ca astepti absolut de pomana, nu vei primi nici un DS, ca nici nu exista, probabil. Editat Februarie 4, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
gabyh Postat Februarie 4, 2016 Partajează Postat Februarie 4, 2016 de acord cu tine Dxxx dar..de cele mai multe ori cand ne referim la un surge protection suplimentar gen termistor/varistor etc mai trebuie si niste spatiu mai ales daca sa spunem ca persoana nu dispune de o varianta smd a acestora aceeasi problema legat si de rezistenta se poate si aceea sa nu incapa in spatiul respectiv daca e varianta clasica. Uneori exista si varianta de a folosi mai multe leduri care insumate au nevoie de o tensiune mai mare de alimentare reducand astfel si intensitatea luminoasa care in bord chiar e deranjanta daca "exploatezi " un led la specificatiile maxime, cat si caderea de tensiune pe rezistenta, plus ca dpdv al constructiei un 3528/2835 nu iti ofera o buna posibilitate de al raci doar daca ii lipesti capetele pe trasee de cupru destul de groase ceea ce nu cred ca e cazu in problema de fata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum