aygun Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Poti incerca si cum au sugerat colegii de pe forum cu un condensator pina in 1uF nepolarizat. Am vazut datasheetul dispozitivului si tare imi e ca in acel plastic alb , ori ai ceea ce a zis @validae si asta e usor de verificat daca la vederea periferica led-urile din intrerupatoare clipocesc , fie miscand ochii in dreptul intrerupatorului. Daca vezi acel fenomen de palpaire a ledurilor este o rezistenta sau condensator inseriata cu dioda . Incearca sa mai pui un led in paralel cu ceea ce ai dar pe polarizare inversa . LED-ul 2 sa fie cu catodul la anodul celui din soclu si anodul la catodul celui din soclu. Vezi cum se coompota. In caz contrar trebuie sa modifici nitel montajul din acel soclu alb. Probabil ca LED-urile din soclu pot fi schimbate doar tragand nitel de ele . Ne poti spune indicaticul intrerupatoarelor si poate gasim schema online . Daca nu , merg pina la vecinul meu are se ocupa de electromontaj si gasesc cu siguranta ceva de genul la el . Orice Facatura are si Desfacatura ca doar e facut de mina de om. Nu e cazul sa mai tragi alte fire. Cumva face asa ? Editat Ianuarie 31, 2015 de aygun Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) E curios că se aprinde acel led începând de la doar 12V fiindcă judecând după ce scrie pe el, tensiunea minimă e de 110V. Dacă l-ai verificat la 12V curent continuu, nu are condensator serie, ci numai punte de diode și rezistență serie, sau poate vre-o sursă de curent constant cu integrat, doar desfăcându-l putem vedea. Încearcă și varianta cu condensator nepolarizat de 0,47-1uF/400Vc.a. în paralel cu lampa cu leduri. Editat Ianuarie 31, 2015 de validae Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Pina nu stim ce intrerupator este nu putem sa stim ce montaj are in interior . Ma gandesc la faptul ca faza o ia din intrerupator dar nulul trebuie sa vina prin bec ca sa poata alimenta eficient acel montaj cu punte si sursa de curent constant. Nu e exclus ca doar marcajul sa fie de 110-230 Volti . Sa nu fie ceva universal iar astia sa lase marcajul 110 - 230V . Daca e vreo chestie Made in China nu se stie . Spre exemplu , aici este la 230V si costa vreo 8 RON. http://www.comenzielectrice.ro/produse/prize-si-intrerupatoare/pentru-doza-modulara/gewiss-chorus-141 O sa caut schema pe net. Daca totul era gandit de la zero cum trebuie , putea face un tablou pentru iluminat si unul pentru consumatori mai mari cu SSR-uri. Soolid State Relay. Desi , cred eu , ca ar putea adapta un SSR si acum daca are loc in corpul de iluminat. Editat Ianuarie 31, 2015 de aygun Link spre comentariu
Vizitator hremus Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Led-ul si intrerupatoarele sunt cele din link-ul colegului de mai sus.Totusi nu cred sa fie un montaj cine stie ce in acel soclu.De aprins s-a aprins la 12V cc de la o baterie. Ca si lucru interesant ar fi ca la un circuit cu 2 intrerupatoare cap scara si care alimenteaza alte becuri cu led , si care ramaneau aprinse la intensitate slaba, dupa ce am schimbat polaritatea unui astfel de led, intensitatea becurilor s-a diminuat. Asta ma face sa ma gandesc ca ar fi doar o dioda si cum ambele erau orientate in acelasi sens deci in paralel duceau la bec un curent dublu dar pe o singura alternanta. Schimband polaritatea unui led, la becuri ajunge doar curentul echivalent unui singur led, pe o alternanta pe un led , pe cealalta pe cealalta. Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Parca va ca ai un banal condensator la vreo 400Volti inclus in soclu pe post de rezistenta ( reactanta capacitiva a condensatorului in curent alternativ ) iar in curent continuu trece ca prin brinza si de aceea la 12Volti curent continui ai obtinut iluminarea respectiva. Nu vreau sa iti inbuib capul cu notiuni pe care poate nu vrei sa le insusesti sau poate nu te intereseaza. Este clar lucrul ca ai pus o intrebare pentru a obtine un raspuns scurt si la obiect. Am vorbit cu cineva care se ocupa de electromontaj ( instalatii electrice , etc , etc ) si a ramas sa imi aduca un intrerupator cu led sa vad cum se comporta becul meu cu led pe un asemenea intrerupator. Problema este ca nu am acel led al tau de aceea era ideal daca aveai cum sa vezi ce este in interior. Totodata poti lectura , fara titulatura obligatorie , acest link: https://electroms.wordpress.com/tag/rezistenta-cu-led/ Mai ales aceasta sectiune : "Pentru a elimina dezavantajul rezistenței de putere din primul montaj vom conecta în locul rezistenței în serie cu led-ul un condensator a cărui reactanțe capacitive să fie 15kΩ. Din formula reactanței capacitive: Rc = 1 / (2 * π * f * C) de unde: Rc – Reactanța capacitivă (rezistența);π – Constanta 3,14;f – Crecvența tensiunii (în cazul acesta 50hz);C – Capacitatea condensatorului. " Succes si ne mai auzim ! Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Parca va ca ai un banal condensator la vreo 400Volti inclus in soclu pe post de rezistenta ( reactanta capacitiva a condensatorului in curent alternativ ) iar in curent continuu trece ca prin brinza si de aceea la 12Volti curent continui ai obtinut iluminarea respectiva. ??? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Aygun, a specificat clar că a alimentat ledul la o baterie de 12V (curent continuu) deci se exclude condensatorul serie.Condensatorul serie nu ar permite alimentarea în curent continuu.Rămâne doar posibilitatea unei rezistențe de limitare sau sursă de curent constant în acea montură.Personal înclin spre o sursă de c.c. cu FET. Cam ca asta http://img-europe.electrocomponents.com/largeimages/C283463-01.jpg Aștept cu interes demontarea unui indicator cu led pentru a ne clarifica. Editat Ianuarie 31, 2015 de validae Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) @udar si @validae - corect. Scuzele mele. La graba nu am rumegat prea bine enuntul. Am vrut sa zic rezistenta dar trebuie sa vada daca o rezistenta de 100k sau 33k la 3w se incing suficient de tare in captuseala aia. Si eu as vreasa se desfaca un asemenea element desi tare ma indoiesc ca este SCC. Editat Ianuarie 31, 2015 de aygun Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Dacă e ceva de genul ăsta, nu e imposibil: Se mai numesc diode limitatoare de curent, în principiu e un tranzistor FET conectat ca sursă de curent constant.Cea din imagine limitează la circa 5mA curentul până la o tensiune de 135V.Sunt convins că există și la tensiuni mai mari, nu am ,,săpat,, prea mult Editat Ianuarie 31, 2015 de validae Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Exista posibilitatea sa fie si mai multe rezistente SMD inseriate sau o rezistenta SMD multipla de valoare 120 K pe careia s aii cuplezi sectiunile in paralel. Nu prea cred ca este punte si ceva SSC in gamalia aia . Am vazut la Farnell rezistenta de 3W SMD , iti mai trebuie un 1N4148 tot SMD si ai rezolvat problema. @Validae - tocmai scriam postarea cand am fost avertizat ca a mai aparut o postare. Se pare ca am postat simultan amandoi Aici un exemplu de 4Watti. Mai mult decat suficient sa bagi in capsula aia . http://www.vishay.com/docs/30105/cp002m.pdf Avand si la 5W http://www.vishay.com/resistors-linear/surface-mount/wirewound/ In datasheet dau si dimensiunile jucariilor . Editat Ianuarie 31, 2015 de aygun Link spre comentariu
Vizitator hremus Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Dupa cum spuneam mai sus, nu poate fi mare lucru. O diode si o rezistenta. Rezistenta este de 47K, iar pe dioda scrie un"1" in oglinda (poate sa fie un N sters ) urmat de A si un 7. Cert este ca atat dioda cat si led-ul au aceeasi orientare. Atasez poze. Editat Ianuarie 31, 2015 de hremus Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 E clar, o diodă redresoare și un rezistor de limitare Mă așteptam la ceva mai tehnic de la o firmă, dar se pare că simplitatea primează. Cum ziceam mai înainte, încearcă să pui în locul rezistenței de 47k, una de valoare cât poți de mare (100-150k), dar care să asigure o luminozitate satisfăcătoare a ledului.Dacă mărești semnificativ rezistența serie cu ledul, vei putea scăpa de clipitul acela supărător al becului cu leduri punând în paralel cu el o rezistență de 47-100k. Link spre comentariu
Vizitator hremus Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Nu pot inlocui rezistenta din led, pentru ca am nevoie de soclu ala de plastic ca sa-l pot prinde in intrerupator asa cum trebuie (nu vreau sa fac tziganii). In mod normal la montarea cu un bec cu filament care la rece nu are mai mult de 150-200ohm, cei 47k ar da undeva la 4,5-4,8mA prin led. Daca pun in parallel cu becul led o rezistenta de 10k, as face un divisor , pe becul led as avea undeva la 40V, si prin ledul indicator aprox 4mA. E ok asa? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Păi înlocuirea rezistenței de 47k cu alta de valoare mai mare nu presupune deloc modificarea soclului de plastic, rezistența cea nouă va fi la fel de mică, nu trebuie de putere acolo, cu cât mărești valoarea rezistenței, cu atât scade și puterea disipată de rezistență. La fel de bine poți înlocui ledurile din monturi cu becuri neon și rezistența de limitare poate ajunge chiar la 1MOhm, uzual acele becuri cu neon din întrerupătoare au o rezistență de circa 330-470k. Dezavantajul becurilor cu neon este că după câțiva ani, se depune pe interiorul balonului de sticlă un strat de metal care-l face opac, practic se înnegresc în timp. Editat Ianuarie 31, 2015 de validae Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Asadar avusesi dreptate ca nu e ceva supercomplicat. Nici vorba de rezistena de 3W . Ai naibii chinezii astia Poti une rezistenta serie pe unul din rezistente . Tai firul si pui pe fir dupa care tragi un tub termocontractibil peste el.. Rezistorul poate sa fie de 68k sau chiar 100K dar nu stiu cum va mai ilumina . Incearca cu un condensator de 470nF / 400V sau 680 V ar trebui sa rezolve situatia.pus in paralel pe bec. In Dulie. Daca nu merge inseriaza doua. Cred ca varianta cu Condensator este cea mai ok. In loc de rezistenta care ai pus-o in paralel dar se incingea , reactanta capacitiva a condensatorului va actiona ca o rezistenta . POti sa folosesti formula de calcul de mai sus ca sa afli valoarea condensatorului ce echivaleaza rezistenta la care nu a amai clipocit bec-ul cu LED. Cand spun uneori ca ceea ce pare complicat la prima vedere nu e deloc complicat si are solutii simple sunt luat ca troll. Complicam inutil anumite situatiuni doar ca sa dovedim cate cunoastem. Sunt curios ca cei care spun atat de sus si tare ca , cunosc in amanunt comportamewntul unui LED si doresc sa il super protejeze prin tragerea inca unui fir de nul sa isi arate realizarile pe aici . Pina acum nu am vazut decat , notiuni tehnice. Stiti cum e , teoria ca teoria dar practica cam bate teoria. In practica pina si Becoled-urile Toshiba au doar o SCC amarata. Fara TVs sau MOV sau nu stiu ce driver. Becul ala a costat 24 euro : http://www.webhtb.ro/aygun/becoled_toshiba/ Unde este TVS=ul aici ? http://www.webhtb.ro/aygun/becoled_toshiba/SAM_0792.JPG sau aici http://www.webhtb.ro/aygun/becoled_toshiba/SAM_0793.JPG sau aici http://www.webhtb.ro/aygun/becoled_toshiba/SAM_0796.JPG Concluzia : calculeaza condensatorul ala de il pui in paralel peste bec sau ia-o prin tatonari si rezolvi situatia. Incearca si varianta propusa de @validae dar poti pune rezistorul de proba pe fir . Uite si un calculator online : http://www.hobbytronica.ro/reactanta-capacitiva/ Posibil s ai nevoie de vreo trei condensatoare puse in paralel l avreo 400Volti sau nitel mai sus. Succes Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum